3 מיליארד דולר כבר נגנבו בקריפטו השנה, האם יש סיכוי לשיפור?
בשבועות האחרונים הוספנו מדור מיוחד לסקירת הקריפטו השבועית שכלל סיפורי פריצות, גניבות, הונאות פשיטות רגל ושאר מרעין בישין של עולם הקריפטו. הסיבה הראשונית לכך הייתה שכמות הידיעות בנושא הלכה וגדלה ודרשה התייחסות מיוחדת, אולם בהמשך הרגשנו שיש מטרה נוספת למדור הזה, חשובה יותר: להדגיש בפני הקוראים את המורכבות והמסוכנות של התחום. סיפורי הונאה של נוכלים קטנים הצטרפו לפריצות ענק מתוחכמות יותר או פחות ופשיטות רגל והפסדים של עשרות מיליארדים וסייעו לשקף תמונה בעייתית ביותר: הרבה מדי כסף הולך לאיבוד בתחום שעדיין פרוץ הרבה יותר ממה שהגיוני שיהיה לנוכח סכומי העתק שהוא מושך אליו.
זמן קצר לאחר סגירת המדור ביום שישי האחרון התפרסמה פריצה נוספת, הפעם מבורסת הקריפטו הגדולה בעולם בינאנס, בבחינת "אם בארזים נפלה שלהבת מה יאמרו אזובי הקיר". בהתחלה דובר על מאה מיליון דולר, לאחר מכן עלה הסכום לחצי מיליארד, וכעת הסכום הרשמי הוא 750 מיליון דולר. ההבדל נובע מכך שהחברה הצליחה "לנטרל" חלק גדול מהמטבעות הגגנובים ורק מאה מיליון דולר הועברו לרשתות אחרות מחוץ להישג ידה של החברה. אם זה לא מספיק, מאוחר יותר השבוע דווחה פריצה נוספת של כמאה מיליון דולר, הפעם מפלטפורמת חוזים חכמים בשם מנגו מרקט הפועלת על רשת הסולנה. שתי פריצות הענק הללו רוכבות על אותה נקודת חולשה אבטחתית בעולם הקריפטו – הגשרים – תוכנות שנועדו לאפשר מעבר של מטבעות מרשת לרשת, כמו גם פריצת 600 מיליון הדולר ממרץ השנה.
"קוד של תוכנה הוא אף פעם לא נקי מבאגים" אמר מנכ"ל בינאנס צ'נגפנג זאהו, והוסיף שהגשרים הם פגיעים במיוחד, ושהתעשייה חייבת להשתפר ביחס אליהם. על פי חברת צ'יינליסיס בדו"ח שפרסמה עוד באוגוסט, כלומר לפני הפריצה הנוכחית, מעל 2 מיליארד דולר נגנבו מהגשרים הללו, רובם בשנת 2022. כעת הסכום כבר חוצה את רף 3 מיליארד הדולרים. לדברי אושיית הקריפטו ואחד ממייסדי רשת האת'ריום ויטאליק בוטריין אין באמת דרך לפתור את הבעיה, שכן הגשרים הללו סובלים מ"מגבלות ייסודיות באבטחה". בוטריין הוא מתנגד קולני של הגשרים חוצי הרשתות.
עוד עולה מנתוני צ'יינליסיס כי חודש אוקטובר היה הגרוע ביותר השנה (ואולי בכלל?), ושסך כל הפריצות השנה חצה את רף ה-3 מיליארד דולר ב-125 פריצות שונות. שיא כל הזמנים נרשם בשנה שעברה - 3.2 מיליארד דולר - ושנת 2022 תשבור אותו כמעט בוודאות.
הפריצות הללו ממחישות שוב את אחת משלושת נקודות החולשה המרכזיות של עולם הקריפטו: האבטחה. השתיים האחרות הן הרגולציה המתפתחת (שאולי דווקא תייטיב עם עולם הקריפטו ואולי תפגע בו) והמודל העסקי הלא ברור ("מה בעצם עושים עם זה, ולמה הדבר הזה שווה כסף בכלל?"). אולם, נדמה כי דווקא הפריצה האחרונה גם זורעת שביבי אופטימיות זהירה, שכן חברת בינאנס אולי מלמדת אותנו שיעור "איך עושים זאת נכון" ביחס להתמודדות עם מצבים כאלה. לפני שנסביר למה נעיר כי 2 מיליון המטבעות עליהם השתלט ההאקר בעצם לא נגנבו מאף אחד, שכן הפרצה איפשרה להאקרים ליצור מטבעות חדשים בינאנס קוין בשווי המדובר. ניתן לומר שההאקר גנב כסף מה"בנק המרכזי".
התגובה הנכונה למקרים כאלה מתחילה עוד לפני האירוע עצמו. בינאנס ידועה כחברה שמגבה חלק לא קטן מהכספים העוברים דרכה בדרך כזו או אחרת למול פריצות. בינואר פורסם כי לבינאנס סכום של מיליארד דולר בקרנות הביטוח שמיועדים לסייע במקרה של פריצות. בינאנס היא חברה בסדר גודל שמאפשר לה להקצות סכומים כאלה, ואף גבוהים יותר, לביטוח מן הסוג הזה. כמו כן, היכולת של בינאנס להודות: "יש לנו פה חולשה ואנחנו צריכים לגבות את עצמנו כנגד מה שלא יבוא" היא חשובה.
נקודה נוספת לזכותה של בינאנס: שקיפות ותקשורתיות. בפלטפורמת "בינאנס סמארט ברידג'" התנצלה החברה בפני לקוחותיה וכתבה: "ראינו סדרה שת תקיפות המכוונות לפגיעות של הגשרים בין הרשתות. אנו נשתף באופן פתוח את פרטי החקירה וכל הלקחים לגבי איך ליישם אמצעי אבוחה מתקדמים יותר כדי להתמודד עם החולשות הללו".
כיון שהכסף לא נגנב מאף אחד באופן אישי, ההשפעה שלו הייתה עלולה להיות דרך הורדת ערך המטבע עקב אובדן אימון או עקב אינפלציה, כלומר יותר מטבעות, וזאת במיוחד למטבע כמו הבינאנס קוין שמנסה להיות דיפלציוני (מטבעות נשרפים על בסיס קבוע ומפחיתים את כמות המטבעות בשוק). בפועל, ערך המטבע לא נפגע באופן מהותי, והחברה אף שרפה מטבעות בכמות מקבילה לאלו שנגנבו, ובכך ניטרלה את האפקט האינפלציוני.
בנוסף, הצליחה החברה לנטרל את רוב המטבעות הגנובים באמצעות תגובה מהירה שכללה הקפאה של הרשת מיד אחרי התגלות ההתקפה, ובאמצעות ביצוע פיצול שאיפשר לנטרל את המטבעות שנוצרו בתקיפה. ההאקר הצליח, עם זאת, להעביר כ-100 מיליון דולר לרשתות אחרות.
בינאנס, אם כן, מראה איך עושים את זה נכון. התכוננות מראש, לקיחת אחריות, שקיפות, תקשורתיות ובדיקה עצמית. מוסדות נוספים שילכו בעקבותיה יוכלו לסייע לפחות במקצת בטיפול באחת מהבעיות המרכזיות של עולם הקריפטו, וזהו שפוגעת קשות באימון הציבור הרחב בעולם המתפתח של המטבעות הדיגיטליים. המסקנה מבחינת קהילת המשקיעים צריכה להיות שאם אתם רוצים להשקיע בקריפטו לכו על הגופים הגדולים והמוכרים, ולא על איזה בורסה מדרום טנזניה שמציע רבע אחוז פחות בעמלות מסחר או "תשואה מובטחת" של 20% חודשי (גם לא שנתי). בנוסף, כדאי לנסות ללמוד על רמת האבטחה של הפלטפורמה בה אתם מפקידים את כספכם, לבדוק כמה היא מפוקחת, מהי המדיניות במקרה של פריצה, היציבות הפיננסית של החברה וכדו'. כמובן, לא לשכוח שמדובר בתחום ספוקלטיבי ומסוכן באופן קיצוני.
קרא עוד:
>>>קריפטו זה לא רק ביקטוין - הכרות עם שבעת המטבעות הגדולים
>>>איך להשקיע במטבעות קריפטוגרפים - מדריך
>>>מהם המטבעות היציבים?
פריצות, פשיטות רגל, חקירות וקנסות
במסגרת חגיגת אוקטובר של גנבי הקריפטו נגנבו, כאמור, 100 מיליון דולר מאפליקציית החוזים החכמים מאנגו מארקטס שעל רשת הסולנה, מיליון דולר מגשר שקשור לאת'ריום וטוקנים בשווי 2.3 מיליון דולר שנגנבו מפרויקט TemplaDAO. ברובי, שירותי ארנק לאת'ריום התגלתה פרצה אך טרם ידוע כמה נגנב, אך החברה ביקשה מהאקר לנהל משא ומתן.
הפורץ שגנב 100 מיליון דולר ממאנגו מארקטס לא מסתפק בכך, ואף מנצל את המטבעות שברשותו כדי להצביע בהצבעות שעורכת החברה בנוגע לשאלה... איך להתמודד עם הפריצה.
המטבע מבוסס האת'ריום ApeCoin של קולקציית ה-NFT המפורסמת "מועדון היאכטות של הקופים המשועממים" צנח השבוע לנוכח חקירה של ה-SEC כנגד החברה המפעילה את הקולקציה בחשד לעברה על חוק ניירות הערך. מחזיקי ה-NFT נפטרים מהם ומפילים את ערך המטבע.
בורסת Bittrex נקנסה ב-53 מיליון דולר עקב הפרת הסנקציות של ארצות הברית על ארצות כמו רוסיה, קובה אירן סודן וסוריה, וכן עקב כך שהיא נכשלה בהפעלת תוכנית הגנה מפני הלבנות הון. זהו הקנס הגבוה ביותר שהוטל על כה על אישומים שכאלה.
אתר חדש חושף את ההפסדים אליהם חשופים הלקוחות הגדולים של פלטפורמת הקריפטו פושטת הרגל צלזיוס. עשרת הלקוחות הגדולים הפסידו במשותף 220 מיליון דולר לפי האתר. המפסידים הגדולים: אדם בשם ג'ייקוב בנחמין שהפסיד כ-40 מיליון דולר והירוקאדו קוהג'י שהפסיד 38.1 מיליון דולר. הגירעון המשוער של החברה האמריקאית-ישראלית עומד על 1.2 מיליארד דולר.
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
גוגל בשיתוף פעולה עם קוינבייס תאפשר תשלומים בעבור שירותי הענן שלה באמצעות מטבעות דיגיטלים שונים כמו ביטקוין את'ריום או דוג'קוין.
עוד שיתוף פעולה: ויזה תשיק כרטיס דביט חדש בשיתוף פעולה עם בורסת FTX. השירות של ענקית התשלומים כבר קיים בארה"ב אך עכשיו, למרות הקריסה בשוק הקריפטו, החברה רוצה להשיק את השירות בשלוש יבשות נוספות (לכתבה המלאה).
החברה המפעילה את המטבע היציב הגדול מבחינת שווי שוק הטית'ר הודיעה כי העתודות שהיא מחזיקה כגיבוי למטבע היציב לא מכילות כעת התחייבויות של חברות מסחריות, שעד כה היוו חלק מתיק הנכסים המגבה את המטבע, ועררו ביקורת על כך שבעצם מדובר בניירות מסוכנים שלא יכולים לגבות מטבע יציב. החברה הפחיתה באופן הדרגתי את כמות ניירות הערך ששימשו למטרה זו בשנה האחרונה, וכעת הושלמה המשימה, כך לפחות לדברי החברה. הבעיה היא, שעדיין אין גיבוי להודעות החברה שכן היא לא מבוקרת באופן שקוף על ידי גוף חיצוני.
BREAKING: Tether is proud to announce that we have completely eliminated commercial paper from our reserves. This is evidence of our commitment to back our tokens with the most secure, liquid reserves in the market. (1/3)https://t.co/zBa9jRe7so
— Tether (@Tether_to) October 13, 2022
בורסת הקריפטו Crypto.com תשקיע 145 מיליון דולר בסניף חדש שתפתח בפריז, זאת בעקבות האישור שקיבלה בחודש שעבר לפעול בצרפת, ובכך היא מצטרפת לבינאנס שכבר פועלת במדינה. צרפת נוקטת לאחרונה במדיניות שמעודדת יוזמות כאלה.
Bonjour Paris 🇫🇷
We’re excited to deepen our commitment and presence in France, by making Paris our new European regional HQ 🎉
Full details:https://t.co/nBoixpyMHi pic.twitter.com/EhkbKYUOZQ
— Crypto.com (@cryptocom) October 12, 2022בגרייסקייל הנקרא "בנק הקריפטו" זועמים על ה-SEC שלא אישר את הפיכת קרן הנאמנות של החברה העוקבת אחר ערך הביטקוין לתעודת סל, וטוענים שאין בסיס להחלטה. החברה הגישה תביעה לביטול ההחלטה.
חשבתם שלבנקים בארה"ב אין חשיפה לקריפטו? תחשבו שוב. ל-19 מתוך 182 בנקים בארה"ב יש השקעות בקריפטו. במספרים מדובר על יותר מ-9 מיליארד דולר. לא מעט כסף אבל עדיין סכום קטן בהשוואה לטריליונים שיש בבנקים. הבנקים הגדולים בארה״ב עדיין לא מתהדרים בחשיפתם ״לתחום המסוכן והספקולטיבי. אך עד מתי זה יישאר כך? (לכתבה המלאה).
היוטיובר לוגאן פאול טוען ש-NFT שהוא רכש בשווי 623 אלף דולר שווים כעת 10 דולר במפגן מרהיב שמדגים את התמוטטות שוק ה-NFT. ישנם הטוענים שלוגאן אמנם הפסיד 98.5% על השקעתו, שהייתה בגובה 254 אלף דולר בלבד, אך נכסי ה-NFT שלו שווים כעת 9000 דולר ולא 10 דולר.
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
ההתאוששות ביום המסחר האחרון והמפתיע לאחר פרסום נתון האינפלציה הגרוע מחקה את רוב ההפסדים השבוע, שכבר הגיעו לשיעור דו ספרתי בחלק מהמטבעות.
ביטקוין (BTC) BITCOIN -0.87% BITCOIN 98,606 -0.87% בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,236 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . כורות הביטקוין ממשיכות למכור ביטקוינים, ומספר המטבעות שברשותם נמצא בשפל של שנתיים - פחות מ-2 מיליון מטבעות. הסיבה לכך היא ההפסדים שהם סופגים בעקבות צניחת מחיר הביטקוין ועליית מחיר האנרגיה לכרייה. על פי אתר Investor's Buisness Daily עלות הכרייה עלתה ל-19,300 דולר למטבע, סכום מאד גבולי מבחינת הרווחיות לכורות בערך הנוכחי של הביטקוין, כשבלא מעט זמן השבוע נסחר הביטקווין מתחתיו, ובעצם ייצר הפסדים לכורים. בתוספת עלות החוב על קניית הציוד ושאר ההוצאות חברות הכריה נאלצות להגביר את קצב המכירה.
הביטקויין צנח באופן זמני מתחת לרף 19 אלף הדולר, אך חזר שוב להתקרב מחדש ל-20 אלף דולר יחד עם ההתאוששות בשוק המניות ביום המסחר האחרון. כעת נסחר הביטקוין תמורת 19.8 אלף דולר, ירידה שבועית של 1% בלבד.
את'ר (ETH) ETHEREUM +1.4% ETHEREUM 3,365 +1.4% בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,406 נמוך:3,262.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר הפך השבוע לראשונה לדפלציוני כשיותר מטבעות נשרפו מאשר נוצרו. זוהי אחת מהתוצאות המצופות של המיזוג הגדול שנערך לפני מספר שבועות, והוא הגיע מוקדם מהצפוי. סך הכל ירדה אספקת האת'ריום ב-0.13% או 4000 מטבעות. שיעור יצירת המטבעות החדשים נחתך ב-90% מאז המיזוג.
גם האת'ר התאושש בשעות האחרונות וכעת הוא נסחר תמורת 1,332 דולר, ירידה שבועית של 2%.
בינאנס קוין (BNB). המטבע של בורסת בינאנס כמעט לא נפגע מפריצת הענק, ואיבד כ-3.6% בלבד בסיכום שבועי ונסחר כעת תמורת 275 דולר. שווי השוק שלו מגיע ל-44 מיליארד דולר, וביחד עם המטבע היציב בינאנס USD שווי השוק של מטבעות בורסת בינאנס מגיע לכ-65 מיליארד דולר.
ריפל (XRP). הריפל מגיע כבר לשווי שוק של 24.2 מיליארד דולר ועלה השבוע מעל לרף חצי הדולר למטבע לאחר עליה של 7% ביממה האחרונה ו-3.5% בסיכום שבועי. בחודש האחרון עלה הריפל ב-50% לאחר שנראה כי התביעה ארוכת השנים נגדו מתקרבת לקראת סגירה חיובית מבחינת המטבע.
קרדאנו (ADA). למרות עלייה של כ-3.4% ביממה האחרונה הקרדאנו רושם נפילה שבועית של 10% וכעת נסחר תמורת 0.387 דולר למטבע המשקף שווי שוק של 13 מיליארד דולר.
סולנה (SOL). הסולנה שסבלה אף היא מפריצה השבוע באחת הפלופורמות הקשורות אליה איבדה 6.3% בסיכום שבועי למרות התאוששות של 3% ביממה האחרונה ונסחרת כעת תמורת 31.59 דולר למטבע לאחר שקודם לכן נסחר המטבע מתחת לרף ה-30 דולר. שווי השוק עומד כעת על 11 מיליארד דולר.
שני המטבעות הבאים בתור הדוג'קוין והפולקאדוט שאיבדו אף הם אחוזים בודדים השבוע ונסחרים בשווי שוק של 8 ו-7 מיליארד דולר בהתאמה.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
>>>"איך אפשר "לשחק בשביל להרוויח"?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מתבקשגילוי נאות 19/10/2022 14:29הגב לתגובה זו0 0כמה האדונ הכתב מושקע בקריפטוסגור
-
4.הכל דור ודור יש איזו שהיא אשליהYL 16/10/2022 09:36הגב לתגובה זו5 0אם הציבור יבדוק הוא יגלה לפחות דבר אחד קבוע ו עיקבי ללא יוצא מ הכלל כל חברות הציבוריות יצאו ב הכרזה-----------------פרצו לנו וגנבו מטבעות ********* חלקם שקרנים בטוח מסרו מידע והתחלקו עם הפורצים בשלל מסודרים לכל החייםסגור
-
3.אחרי שהביט טס אלפי אחוזים עכשיו כולם נכנסים?טעות ענקיתH 15/10/2022 10:17הגב לתגובה זו6 0הימים הטובים של הביט עברו.מי שתפס בזמן במחירים מצחיקים עשה חבילות.כמו זכיה בלוטו .החלום הזה עבר . חבל לזרוק כסף לפח . חפשו את הדבר הבא .סגור
-
2.מה שהמדינות לא עושות כנגד הביטקוין האקרים יצליחושולתתתת1 14/10/2022 13:43הגב לתגובה זו5 1המטבע הזה צרה צרורה. מכניס אלפי אנשים לעסקי ההימורים. השאלה כמה זמן יצליחו הכורים להחזיק מעמד.סגור
-
נכון מאוד אנשים אוהבים לקבל בראש בתאבון לפריירים (ל"ת)YL 16/10/2022 09:31הגב לתגובה זו5 0סגור
- טען עוד
-
1."ידועה כחברה שמגבה חלק לא קטן מהכספים העוברים דרכהדמיקולו פיזדמטה 14/10/2022 08:27הגב לתגובה זו2 0בדרך כזו או אחרת". החברה קיימת בקושי 5 שנים, במה יכולה להיות ידועה חברה כה צעירה. במיוחד כשמוסיפים "בדרך זו או אחרת", שזה אומר "איכשהו, אין לאף אחד מושג איך". בחייך גבר. לא תמיד צריך שלט ניאון מהבהב "בלוף".סגור