הסתברות של 100% למיתון, אז למה בבנק אוף אמריקה צופים ראלי?

מאקרו: האינדיקטורים מהכלכלה הריאלית ומהערכות הכלכלנים מצביעים על מיתון וודאי (ואמיתי) בשנת 2023, ובכל זאת ישנם כלכלנים הרואים ראלי מתקרב - מדוע?

מיקרו: חברת תשתיות "חסינת מיתון" שהאנליסטים והמוסדיים אוהבים

 | 

ימים שמתחילים במינוס 3 ומסתיימים בפלוס 3 הם לא ימים טובים, למרות שאולי היו אנשים שהצליחו לייצר 5% במסחר יומי. זה נכון במיוחד כשיום המסחר הבא שוב מסתיים בירידה של כמעט 4%. קוראים לזה עצבנות, חוסר יציבות וחוסר וודאות. כך שאין מה להתלהב מימים של זינוקים של 3% שמתרחשים בתדירות גבוהה למדי בתקופה האחרונה, כשהסימנים הכלכליים עדיין מצביעים על מיתון.

שעתם הטובה של רואי השחורות
זו שעתם הטובה של כל רואי השחורות שחזו התרסקות שנה אחרי שנה במהלך הראלי הארוך שהתרחש כבר למעלה מעשור, וטעו פעם אחר פעם. אז הנה סוף סוף הם צדקו, או כדברי האימרה הידועה גם שעון מקולקל מדייק פעמיים ביום. כך נוריאל רוביני שחוזה שחורות לשוק שנה אחר שנה ומתבדה כל פעם מחדש (גגלו רוביני ובועה ותקבלו כותרות מהשנים האחרונות) סוף סוף יכול לומר "אמרתי לכם". חשוב לזכור שמי שהקשיב לעצותיו בשנים האחרונות והתרחק מהשוק הפסיד מאות אחוזים. "אנו ניצבים כעת בפני מגה איומים" אמר רוביני בראיון, בחירת מילים מעניינת על רקע העובדה שספרו החדש נקרא: "מגה איומים: 10 טרנדים מסוכנים שמסכנים את עתידנו ואיך לשרוד אותם". בין האיומים שמנה רוביני בראיון נמצאים האיום המוניטרי, החברתי, הפוליטי, הגאופוליטי, הסביבתי, הבריאותי ,המסחרי והטכנולוגי". או במילים אחרות, מסוכן לחיות. "אם לא נתמודד איתם אנו עומדים בפני אסון" הזהיר (שוב) מיסטר דום.

אולם גם אנשים מתונים יותר לא כל כך אופטימיים. כך לדוגמה לארי סומרס, שר האוצר לשעבר בתקופת אובמה ומרצה לכלכלה באוניברסיטת הרווארד אומר שארצות הברית עומדת בוודאות להיכנס למיתון עולמי בשנה הקרובה. רגע, האם איננו נמצאים כבר במיתון? ברבעון הראשון התכווצה הכלכלה האמריקאית ב-1.6% ו-0.6% ברבעון השני, ולפי ההגדרות המקובלות התכווצות הכלכלה במהלך שני רבעונים היא מיתון. אז מה הכוונה בכך שאנו "עומדים להיכנס למיתון"? התשובה היא שה"מיתון" שבו אנו נמצאים מתנהג בצורה מוזרה. הכלכלה מתכווצת אבל המשכורות עולות, הצריכה ממשיכה לגדול ואחוז האבטלה בשפל. אז שכסומרס אומר שאנו עומדים להיכנס למיתון הוא מתכוון למיתון אמיתי, עם פגיעה אמיתית בצרכנים ואבטלה מטפסת. לדברי סאמרס יש בידו אינדיקטור מנצח שמעולם לא הכזיב ב-60 השנים האחרונות. לדבריו, כל פעם שהאינפלציה הייתה מעל 5% בזמן שאחוז האבטלה היה מתחת ל-5% המיתון הגיע לביקור בתוך שנתיים. האינפלציה, כזכור, היא מעל 8% כבר כמה חודשים, ואחוז האבטלה בשפל של 3.5%. בבלומברג נותנים לתרחיש של מיתון עד אוקטובר בשנה הבאה סבירות של 100%, כך על פי מודל שפתח באתר הכלכלי. בתחזית הקודמת המודל הצביע על 65%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גם באירופה המצב לא מסביר פנים למשקיע. על רקע הערכות שעולות מסקר שערכו בסוכנות הידיעות רויטרס על פיהן הבנק המרכזי צפוי להעלות את הריבית פעם נוספת ב-0.75% ב-27 בחודש הנוכחי, כלכלני דויטשה בנק מצטרפים לפסימיסטים ומצביעים על גורמי סיכון שלדבריהם, השוק מתעלם מהם, למרות הירידות האחרונות. בין שהשאר מציינים בדויטשה את העובדה שהאינפלציה נשארת "דביקה" ולא מגיבה לפעולות הבנקים המרכזיים. הדבר מעורר חשש שהציפיות לאינפלציה יתגברו, מה שיגרום לה לגדול בפועל בסופו של דבר, כיון שהציפיות לאינפלציה מזינות את האינפלציה עצמה.

עוד מציינים את העובדה שלמרות העלאת הריבית, הריבית הריאלית, כלומר זו בניכוי האינפלציה עדין עמוק בתחום השלילי. בספטמבר, לדוגמה, הריבית הריאלית באירופה היא 5%. מינוס, לא פלוס. מדובר בשיעורים נמוכים היסטורית, למרות שהבנק המרכזי כבר העלה את הריבית ב-1.25%. הנקודה השלישית עליה מצביעים בבנק היא העובדה שמדיניות הממשלה עלולה להחמיר את האינפלציה. כך לדוגמה התוכנית לסייע לאזרחים בתשלומי האנרגיה הגבוהים ושאר התמריצים הפיסקלים הם בעצם דלק בגלגלי האינפלציה. לדבריהם ייתכן וצפויים שנים של תשואה ריאלית שלילית בשווקים, גם בשוק המניות, וגם בשוק אגרות החוב, שלמרות שערי הריבית הגבוהים לא יצליח להשיג את שיעורי האינפלציה ויגרום להפסדים ריאליים. 

בדויטשה בנק מצביעים גם על הנקודה עליה דיברנו בשבוע שעבר. העלאות הריבית משפיעות גם על האינפלציה וגם על הצמיחה, אך לא באופן מיידי. לדברי הכלכלנים זה לוקח כשנה, כך שהעלאות הריבית הנוכחיות יבואו לידי ביטוי רק עוד שנה, בינתיים האינפלציה ממשיכה לדהור והבנקים ממשיכים להעלות את הריבית למול כלכלה חלשה, חברות עם חוב גבוה ויכולת ייצור חלשה ופגיעה, ואין ביכולתם להעריך באמת את הנזק שהם יוצרים לכלכלה בעוד שנה מעכשיו.

השפעות הצד של ההתפתחויות הכלכליות יבואו לידי ביטוי בעונת הדוחות הקרובה. על פי חברת המחקר Kyriba ההשפעה של הדולר החזק על תוצאות החברות האמריקאיות הפעילות בשווקים הבנלאומיים צפויה להיות גרועה יותר מאשר ברבעון השני, אז היא כבר הרקיעה שחקים, והגרועה ביותר מאז 2013 לפחות. ההשפעה הכוללת השלילית על רווחי החברות בארצות הברית, קנדה ומקסיקו היתה 34.25 מיליארד דולר ברבעון השני לעומת 14.66 מיליארד דולר ברבעון שלפניו. גם מבלעדי השפעות המטבע הרווחים ב-S&P 500 צפויים להיחתך בחדות. על פי חברת פיצ' ההשפעה גם תגיע לצרכן בשנת 2023. בעוד במחצית השניה של 2022 חברת הדירוג עוד צופה תרומה חיובית של 0.3% לתמ"ג מהצריכה הפרטית, ב-2023 היא צופה שהסגמנט הזה יניב תרומה שלילית.

שינוי מתקרב?
הכל נראה מדכא כעת בכלכלה העולמית, אז אולי זה מרמז דווקא שהזמן הנכון להיכנס להשקעה הולך ומתקרב. כדברי האמרה הידועה של באפט: כשכולם מפחדים זה הזמן להיות תאב בצע, ייתכן שהשווקים כבר קרובים  לנקודה שהרע מתומחר. נזכיר שמתחילת השנה הנאסד"ק איבד כבר 31%, הדאקס ירד 20% וההנג סנג 28%. נראה שאין סקטור שלא נפגע ואין אזור גיאורפי שלא סובל מקשיים. כל זה גורם לכך שהמכפילים חוזרים להיות ברמות הגיוניות. חשוב לציין שההיפוך יגיע לא כשהשוק יחשוב שנגמר כבר המיתון (או העלאות הריבית או האינפלציה) אלא כשהשוק יחשוב שהוא יודע מתי זה יקרה. כשהשוק מזהה שינוי מגמה באופק הוא ממהר להגיב עוד לפני ההתרחשויות הריאליות, לעיתים אפילו כשנתונים מהכלכלה הריאלית עדיין זועקים מיתון.

ישנם כמה אינדיקטורים נוספים שאולי מרמזים על שינוי מגמה מתקרב, שיגיע בערך בשלב שבו כולם יודו שהכלכלה הריאלית במיתון, אפילו בכירי הפד. ראשית, רמת המזומן שבידי מנהלי ההשקעות עלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז אפריל 2001, כך לפי מחקר שערך בנק אוף אמריקה. שם חוזים שהפד ישנה את המדיניות במחצית הראשונה של 2023 ויצית ראלי בשווקים. יחד עם זאת חשוב להדגיש שבבנק מצפים לעוד סיבוב של ירידות חדות בשווקים לפני שזה יקרה, על רקע תשואות אג"ח מממשלתי של מעל 4%.

עוד אינדיקציה של "הפוך על הפוך" הוא הורדות ההמלצה של מחירי היעד של הסנופי מצד האנליסטים. לפני כשלושה שבועות הצבענו על כך שמחירי היעד של ה-S&P 500 נראים מנותקים מהמציאות, והאנליסטים מתחילים להפנים זאת ולחתוך את מחירי היעד. בשבוע האחרון עשו זאת בג'יי פי מורגן, באונפהיימר וב-BMO  מקודם יותר כבר עשו זאת בבנק אוף אמריקה, גולדמן זאקס ומורגן סטנלי.המהלך הזה מעודד, שוב, את כלכלני בנק אוף אמריקה. על פי סאביטה סוברמאניאן, מנהלת מחלקת מחקר המניות של הבנק זהו סימן לכך שהתחתית קרובה. לדבריה, ההחזר ההיסטורי של שוק המניות גבוה יותר כאשר האנליסטים בוול סטריט הופכים להיות פסימיים.

אינדיקטור שלישי שייתכן שמלמד על אופטימיות שנובעת מההבנה שיהיה פה רע פורסם על ידי העיתונאי ג'ד גראה. לדבריו, העלאת ריבית נוספת של 0.75% מצד הפד' בשני לנובמבר היא עובדה מוגמרת, אך יומיים לאחריה צפוי נתון האבטלה, שלדעתו צפוי להפתיע לרעה מה שיאפשר לפד לכל הפחות להפסיק את העלאת הריבית הסופר אגרסיביות. מבדיקת הנתונים עולה לדבריו שחלק ניכר מהעוצמה המפתיעה של שוק העבודה האמריקאי נובע בעצם מעובדים זמניים, נתון שבסופו של דבר מתיישר, אך לפחות כעת הוא מסתיר שוק עבודה חלש מההערכות. עיתוי עונת החגים וכמות נמוכה יחסית של עובדים זמניים בתקופה הזו יגרמו לדבריו לנפילה חזקה בנתוני התעסוקה מיד לאחר החלטת הריבית, מה שיחייב את הפד' לשנות מגמה. לדוגמה, מספר העובדים הזמניים בספטמבר היה 380 אלף לעומת 940 אלף שנה קודם לכן. הדברים נאמרים גם על רקע המשך הפיטורים בחברות הגדולות, האחרונה שבהן מיקרוסופט השבוע, שבסופו של דבר יבואו לידי ביטוי בשוק התעסוקה האמריקאי שהפגין עוצמה עד כה, אולי עוצמה מדומה.

לפי דויטשה בנק, אם כן, הרע מכל עוד לפנינו, אך לפי בנק אוף אמריקה אנחנו צפויים לשינוי כוון בקרוב. מי צודק? ייתכן שההבדל בין שתי ההערכות נובע מההבדל בין אירופה לארצות הברית. באירופה המצב נראה גרוע בהרבה. האינפלציה באזור הדו ספרתי, והחורף הקר עוד לפנינו. הבנק המרכזי החל רק לאחרונה להעלות את הריבית וחוסר ההומוגניות המאפיין את כלכלות היבשת מקשה על קביעת מדיניות מוניטרית שתתאים לכל סוגי הכלכלות השונות שגרות בכפיפה אחת תחת מטבע האירו, וזאת מלבד הבעיות המבניות האחרות שמאפיינות כבר זמן רב את היבשת הישנה כמו הזדקנות האוכלוסיה ומשבר הילודה. בארצות הברית לעומת זאת, למרות הקשיים, הכלכלה חזקה ובריאה בהרבה. 

מיקרו – מניות חסינות מיתון
אם מיתון אכן יתרחש והיפוך המגמה עליו מדברים בבנק אוף אמריקה לא יתממש, משקיעים יחפשו מניות "חסינות מיתון". האנליסטית סוזן ד'יבנסקי ממורנינג סטאר מצביעה על המניות הנכונות במצב כזה. מדובר, לדבריה, בחברות המספקת שירותים או מוצרים שהצרכנים ימשיכו לשלם עליהם בכל מצב שוק. לדוגמה חשבונות חשמל, מזון או חברות בריאות. במורנינג סטאר ממליצים על 3 חברות כאלה: יצרנית מוצרי האלכוהול  ANHEUSER BUSCH INBEV SA NV +0.09% ANHEUSER BU 54.36 +0.09% ANHEUSER BUSCH INBEV SA NV סגירה:0 פתיחה:54.5 גבוה:55.06 נמוך:54.36 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: עם מחיר יעד הגבוה בכ-100% מהמחיר הנוכחי. מדובר בחברה בשווי 90 מיליארד דולר עם מכפיל רווח של 64 ותשואת דיבידנד של 1.16%. חברת התרופות השוויצרית רושה ROCHE HOLDINGS LTD ADR +0.54% ROCHE HOLDI 35.48 +0.54% ROCHE HOLDINGS LTD ADR סגירה:0 פתיחה:35.49 גבוה:35.64 נמוך:35.39 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , לה מעניקים במורנינג סטאר מחיר יעד הגבוה ב-56% ממחירה הנוכחי וחברת מוצרי הצריכה Clorox CLOROX CO THE +0.23% CLOROX CO THE 169.54 +0.23% CLOROX CO THE סגירה:0 פתיחה:169.54 גבוה:171.35 נמוך:169.35 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  הקטנה יותר בשווי 16 מיליארד דולר, בה מחיר היעד גבוה ב-23%. נעיר שמחירי היעד נראים לא ריאלים לנוכח המצב הנוכחי בשווקים והעובדה שמדובר במניות ערך ולא צמיחה. 

נזכיר פה חברת תשתיות נוספת שיכולה להחשב לחסינת מיתון. חברת  NEXTERA ENERGY -1.05% NEXTERA ENE 76.04 -1.05% NEXTERA ENERGY סגירה:0 פתיחה:77.34 גבוה:77.54 נמוך:75.97 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  היא חברת תשתיות חשמל שמספקת חשמל ללקוחות בצפון אמריקה, בעיקר באזור מיאמי שמאופיין בצמיחה יחסית עקב מעבר של אנשים בגיל הפרישה לארץ שטופת השמש. החברה גם מייצרת חשמל באמצעות סולאר, רוח וכן עוסקת בתחום אחסון האנרגיה. בסוף 2021 החברה החזיקה יכולת ייצור של מעל 28 אלף מגהוואט, ומעל 75 אלף מייל של קוי אספקה. מדובר בחברת התשתיות מן הסוג הזה הגדולה בארצות הברית.

האמון של המשקיעים המקצועיים בחברה בא לידי ביטוי בעובדה שאחזקת המוסדיים במניות החברה מגיעה ל-79%. היא מהווה 17% מתעודת הסל XLU העוקבת אחר שוק התשתיות, ו-14% מתעודת הסל VPU של חברת ונגווארד שעוקבת אחר אותו שוק. בשני המקרים מדובר באחזקה הגדולה ביותר בפער בתעודות הללו בפער.

יחד עם זאת מדובר בחברה לא זולה במיוחד. בשווי שוק של 143 מיליארד דולר היא נסחרת במכפיל רווח של 56. החברה מספקת גם תשואת דיבידנד שנתית של 2.26%. למרות התמחור הגבוה האליסטים בכל זאת אופטימיים ביחס לחברה עם 13 אנליסטים בהמלצת קניה או קניה חזקה לעומת 2 בלבד בהמלצת החזק.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    כדי לדחוף סחורה לכבשים
    נאסדק ל5000 20/10/2022 15:19
    הגב לתגובה זו
    1 3
    גנבים שם כולם. נראה לכם שיש מישהו צדיק בתחום. כל אחד לכיס שלו. הבורסה גמרה את הסיפור ל20 שנה הבאות
    סגור
  • 12.
    לא מאמין לאף אחד. (ל"ת)
    כותב מפוזיציה 20/10/2022 13:02
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 11.
    שאלת הבהרה: מספר העובדים הזמניים
    איציק 20/10/2022 13:02
    הגב לתגובה זו
    2 0
    האם בטוח שמספר העובדים הזמניים בספטמבר הוא 380 אלף לעומת 940 אלף בשנה שעברה ולא הפוך?
    סגור
  • 10.
    להגיד שהמשקיעים פסימיים זה עיוות של המציאות .
    שחרזדה 20/10/2022 08:33
    הגב לתגובה זו
    4 3
    במקרה הטוב , הם קצת פחות אופטימיים מבעבר. מדד ה VIX לא עבר את ה 35 גם בימים הגרועים ביותר . כול שמץ של חדשה טובה מצית גל עליות חסר הגיון כי כולם עדיין מפחדים לפספס את הסיבוב הבא. חברות במכפילים של 50-70 שצפויה להם בוודאות ירידה במכירות וברווח שנה הבא מקבלות המלצות קניה סהרוריות. הציפיות לירידה באינפלציה כשהריבית הריאלית מהנמוכות בהיסטוריה .חסרות כול הגיון . העליה בריבית עומדת לחסל בשנתיים הקרובות אין סוף חברות זומבי . וחברות ממונפות בכלל . המשבר הריאלי עדיין לא החל . הירידות עד עכשיו מבוססות על ציפיות למשבר . כשעומק השבר ייצא לאור , אז נראה מה זה פחד . ואז נראה VIX ברמות של 70 ואת הנסדאק מתחת 7000
    סגור
  • 9.
    במק אוף אמריקה מחליפים דעה כל שבועיים. לא להתייחס (ל"ת)
    רמי 20/10/2022 08:23
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    בדיוק כמו שמיתון הוא לא אקראי
    ברק 20/10/2022 07:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם חזרה ממיתון היא לא אקראית, שוק האג"חים יהיה חייב לחזור למצב נורמלי מהיפוך לפני שוק המניות והתשואה תצטרך לרדת, לפחות חלקית. אחר כך אפשר לצפות על חזרה אמיתית(קרובה, אך לא מיידית) במניות...
    סגור
  • 7.
    אחלה כתבה ! (ל"ת)
    אנונימי 20/10/2022 07:18
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 6.
    כתבה מעולה (ל"ת)
    אלירם 20/10/2022 07:00
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 5.
    אחלה פירוט והסברים (ל"ת)
    תודה 20/10/2022 06:24
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 4.
    המלצה על מניות עם מכפילים של 50-60?
    ניר 20/10/2022 05:39
    הגב לתגובה זו
    2 0
    זה לא רציני!
    סגור
  • 3.
    לא מבין מה השורה התחתונה?
    שוקי 19/10/2022 23:41
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אם ירד ירד ואם יעלה אז מתישהו יעלה מדהים
    סגור
  • 2.
    כתוב טוב! (ל"ת)
    nevuer@gmail.com 19/10/2022 23:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    כתבה מצוינת, שאפו לכותב (ל"ת)
    אנונימי 19/10/2022 21:54
    הגב לתגובה זו
    18 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות