ההחלטה על הסכם פיתוח שדה הגז ליד עזה תחכה לממשלה הבאה
מאגר שדה מרין הוא מאגר גז שיש בו על פי הערכות כ-32 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) של גז ונמצא בעומק של כ-36 ק"מ לתוך הים, מול חופי עזה. הוא התגלה בשנת 2000 ע"י בריטיש גז (שהפכה לחברת BG Group) אבל זו ויתרה עליו בעקבות הסכסוכים הפוליטיים באזור.
הפלסטינים רואים בשנה האחרונה כיצד מחירי הגז מזנקים בעולם, כיצד אירופה שתלויה מאוד בגז הרוסי נאלצת לחפש מקורות חלופיים לקבלת גז, וחתמה עם ישראל ומצרים על הסכם הולכת גז - וקיבלו גם הם תיאבון לקדם הסכם כזה, שיאפשר להם לקבל עשרות מיליארדי דולרים לכלכלה. פיתוח שדה הגז הזה כנראה לא צפוי להכניס כסף לישראל, שכן ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק ויתר עליו ליאסר ערפאת, אבל ישראל התנגדה לאורך השנים לפיתוח השדה בגלל הנושא הביטחוני.
לפני מספר חודשים קיבלו במשרד האנרגיה בקשה להיכנס למו"מ מול הרשות הפלסטינית בתיווך מצרי כדי לקדם את פיתוח המאגר, עם זאת, הם הבינו שאי אפשר יהיה לקדם את ההסכם מול הרשות הפלסטינית (ואולי גם חמאס) ומצרים - ואולי אפילו צפו את הסאגה כפי שקרה סביב ההסכם מול לבנון - ואומרים כי ההחלטה על קידום ההסכם תמתין לממשלה הבאה שתקום, אחרי הבחירות בעוד 12 ימים, ב-1 בנובמבר.
שאלה של אינטרסים ביטחוניים וכלכליים
חמאס ששולט ברצועת עזה, מוחרם ע"י ישראל, לפחות באופן רשמי. לפני חודש, ב-13 בספטמבר, התקיימה הפגנה בנמל עזה, ושם אמרו בחמאס כי "הגז שלנו הוא זכותנו" וכי "לא נאפשר לישראל לגנוב אותו".
הטיעון הביטחוני בעייתי: ישראל לא באמת מייצרת מאזן אימה מול לבנון - היא לא תפציץ את אסדת הגז שלהם בתגובה לירי על ישראל
במערכת הביטחון אומרים 'אם הם יירו עלינו נוכל להפציץ את אסדת הגז שלהם' - אבל זו טענה בעייתית. ישראל לא באמת תפציץ את מאגר קאנא גם אם חיזבאללה יירה על מאגר כריש, או יפתח במלחמה מול ישראל. ניסיון העבר של ישראל מראה שישראל לא באמת מסוגלת לבצע את האיומים שהיא אומרת. למשל: בהסכם אוסלו ישראל העבירה נשק לרשות הפלסטינית אבל באינתיפאדה השנייה, כאשר מחבלים ירו על ישראלים ורצחו אותם ישראל לא באמת מימשה את האיום. אותו דבר בנסיגה מרצועת עזה וגוש קטיף - שרון ותומכי ההתנתקות טענו שאף יעוף משם טיל על ישראל אז תהיה לגיטימציה בינלאומית וישראל תשמיד את חמאס - אבל זה לא קרה. ישראל איבדה את השליטה בשטח ונקלעת לסבבי לחימה כל מספר שנים מול רצועת עזה, אבל לא מצליחה לחסל את הטרור.
כזכור, בחודשים האחרונים התקיים ויכוח נוקב על שאלת הוויתור הישראלי ללבנון על מאגר צידון-קנה. ראש האופוזיציה, ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, אף טען כי ההסכם לא יחייב את הממשלה הבאה, אם יקים אותה, וזאת מאחר שמדובר בממשלת מעבר וכי הממשלה בכל מקרה תהיה חייבת להביא את ההסכם לאישור הכנסת כי מדובר בוויתור על שטח ריבוני של מדינת ישראל. שגריר ארה"ב בישראל לשעבר, דיוויד פרידמן, שהיה מעורב במגעים בין הצדדים בשנים האחרונות, אף פרסם ציוץ בטוויטר, כשלדבריו הוא לא מצליח להבין "איך הגענו למצב שבו לבנון מקבלת 100% וישראל 0", אבל מהצד השני טען ראש הממשלה יאיר לפיד כי ההסכם יאפשר שקט להפקת הגז ממאגר כריש.
הטיעון של לפיד אמנם חלש יותר - ישראל משלמת בפועל ומקבלת בתמורה רק הבטחות על הנייר, כאשר בלבנון אמרו כי גם במסגרת ההסכם הם לא ישלמו דבר לישראל - אבל מנגד תמיד יש את האפשרות שבה לא יימצא גז בכמות משמעותית במאגר צידון-קנה (קאנא) כך שישראל מרוויחה עכשיו שקט תעשייתי להפקת גז ומנגד לא תפסיד יותר מדי בסופו של דבר בעתיד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.אני בעדאני חושב שזה טוב שההעזתים יהיה להם אינטרס כלכלי זה 21/10/2022 19:27הגב לתגובה זו2 0אני חושב שזה טוב שההעזתים יהיה להם אינטרס כלכלי זה טוב לכולם, איך צביקה הדר אומר ותחשבו על זה שבת שלוםסגור
-
5.בעזה יש רע ותמיד יש יותר רע (ל"ת)mtlk 21/10/2022 15:36הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.כאשר אין לשכנים מה להפסיד הם עושים הכל כולל התאבדות (ל"ת)לילי 21/10/2022 14:21הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.אהוד ברק נתן מתנה לעזה ללא צורך וללא סמכותיוסי 21/10/2022 11:24הגב לתגובה זו1 0מי נתן לך את האישור? מה זה שלך? בצד השני אין מדינה ואין לה אישור משפטי לכלוםסגור
-
2.למה ? שבהרב המטומטת תיתן חוות דעת שאפשר עכשיו (ל"ת)הזוייים 20/10/2022 14:39הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
1.זה מאגר גז של ישראלמבין2 20/10/2022 13:48הגב לתגובה זו4 0השמאל ינסה להעביר את המיליארדים והשטחים הימיים אל החמאססגור
-
כלום זה בטוח (ל"ת)אם יעלה ביבי לא יקבל 20/10/2022 14:39הגב לתגובה זו1 0סגור