"התלות באשלג תרד משמעותית, הצמיחה ברווחים תהיה גבוהה אולי אפילו מה-EBIT"

כך אומר בראיון לביזפורטל סמנכ"ל הכספים של איי.סי.אל אבירם להב, אחרי שהחברה חשפה תוכנית אסטרטגית ל-5 לשנת 2027. האם ICL מנסה להיות פחות תלויה באשלג ומדוע המשבר מול סין דווקא טוב לחברה?
 | 
telegram
(2)

חברת איי.סי.אל +2.8% איי.סי.אל 1,689 +2.8% איי.סי.אל בסיס:1,643 פתיחה:1,621 גבוה:1,689 נמוך:1,616 תמורה:62,917,511 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  חשפה השבוע תוכנית אסטרטגית מרשימה - צופה גידול שנתי של 11% בהכנסות בשנה (84% עד שנת 2027), וגידול שנתי של 16% ב-EBITDA - בעיקר דרך פעילות המוצרים המיוחדים, אבל השוק לא התרגש ודווקא הוריד את המניה מאז ב-2%. 

בשנה האחרונה מניית איי.סי.אל היא רכבת הרים. אחרי שבשנה שעברה המניה זינקה ב-89%, השנה היא הספיקה להמשיך לזנק בעוד 38% ואז למחוק כמעט את כל העלייה ולרדת מהשיא ב-18% (בדרך ירדה עד 30% מהשיא אבל בחודש האחרון היא מתקנת למעלה). איי.סי.אל נסחרת כעת במחיר של 31.2 שקלים, ולפי שווי שוק של 40.2 מיליארד שקל.

בראיון לביזפורטל סמנכ"ל הכספים אבירם להב מתייחס לתוכנית האסטרטגית ולעליית הריבית: "איי סי אל יודעת לחיות גם עם ריבית במשק של 6% ואפילו 7%, אבל יהיו הרבה 'חללים' אחרים במקרה של ריביות כאלה".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הצמיחה שאתם מדברים עליה תגיע בצורת רכישות, או רק אורגני?
להב: "יש רכישות אבל 80% מהצמיחה תהיה אורגנית. בחלק מהמגזרים שלנו זה יהיה כמעט 100%, ויש מקומות - בעיקר בחקלאות - שיהיה אלמנט של רכישה. אבל אני יכול לומר לך דבר ברור: החברה לא רוכשת לצורכי נפח. גם היום, למרות המצב הכלכלי, כל רכישה צריכה למלא צורך אסטרטגי. יש חברות שפתאום יש להן כסף ורוכשות כדי לנפח את המספרים - אנחנו לא שם".

עד כמה תהיו תלויים במחיר האשלג בעוד 3-4 שנים?
להב: "אנחנו מעריכים שמחירי האשלג ימשיכו להיות במחירים גבוהים יותר מאשר בעבר. אנחנו התחזיות שלנו הן בהתאם למחיר של 400 דולר לטונה אשלג". אלא שצריך לומר שאמנם כעת המחירים עומדים על 600-800 דולר, תלוי במדינה, אבל אחרי הזינוק הגדול בשנה שעברה, עכשיו המגמה היא של ירידת מחירים. "אני יכול להגיד שאם מסתכלים על תמונת המאקרו העולמית, אז לפחות בשלב הזה, כנראה שהמחיר יהיה גבוה משמעותית גם לתוך 2023. בשנים הבאות המחיר מן הסתם יירד השאלה לכמה זה יירד וכאמור אנחנו מניחים שהוא יירד למחיר ממוצע רב שנתי של 400 דולר".

המטרה של התוכנית האסטרטגית היא להוריד את התלות באשלג?
להב: "להוריד את התלות זו לא המטרה אבל זה יקרה כפועל יוצא, התלות תרד משמעותית אבל אין מספר ספציפי. זו לא שיטת העבודה. התלות שלנו במשאבים של אשלג ופוספט תרד כי שם אנחנו חלק מעולם גלובלי ולא גדולים במיוחד בתוכו, אבל היא תרד כתוצאה מכך שנמשיך להביא יותר ויותר ערכים מוספים בתחומים שלה, אם זה בחקלאות, אם זה בפוספט ואם במוצרים התעשייתיים. במקביל אנחנו משקיעים גם בהתייעלות תפעולית".

"כדי להיות ברור" מבהיר להב, "אנחנו מסתכלים על האשלג כמשאב מאוד חשוב ולא נפסיק להתפתח שם. אנחנו רוצים להשלים את הפרויקט של מיליון טון בספרד והמטרה הכוללת היא להגיע בסופו של דבר ל-5.3 מיליון טון אשלג. מנגד – לא חושבים שנעשה רכישות והשקעות נוספות בתחום האשלג. אבל כן במוצרים המיוחדים".

אתם הולכים לצמוח בהכנסות ב-11% בשנה אבל לפי מה שאנחנו מנתחים, גידול בהכנסות אצלכם מוביל לגידול מהיר עוד יותר בשורה התחתונה. האם יהיה נכון להעריך שהצמיחה ברווחים תהיה 20% פלוס מינוס או אפילו יותר מזה?
להב מאשר את הניתוח אבל נזהר "את היתרונות שאנחנו משיגים ברווח התפעולי אנחנו מסוגלים 'לגרור' עד הרווח הנקי. כלומר שיעור השיפור ברווח הנקי יכול להיות באחוזים, אולי אפילו יותר מה-EBIT. אבל עד שורת הרווח יש הרבה יותר תנודות. לכן כשמציגים תחזית של חברה קדימה עוצרים בתפעולי. לנחש עד הרווח הנקי זה יותר בעייתי.

"ה-EBIT שזה אחרי שהחברה משקיעה בקצב די דומה לקצבים של היום. אני משער שאחוז ה-EBIT יהיה דומה ל-EBITDA כלומר כ-16%. אחר כך מכיוון שהוצאות המימון של החברה הן מאוד בשליטה אז אני יכול להעריך שנשמור על שיעור הרווח הזה עד המס. על זה צריך להרכיב את המס שם אנחנו צופים אותו סביב ה-30%. יכולות להיות תנודות לכאן או לכאן אז זה נראה לנו סביר".

איך מה שקורה בעולם משפיע עליכם?
להב: "יש פה שאלות מאקרו – משתנים סדרי עולם בין מזרח למערב והשאלה היא אם יש עכשיו שינוי קיצוני בסין. האמת היא שכל מה שארה"ב עושה עכשיו, כל השקעות הענק שלה, שגם אנחנו נהנים מהן, עם המענק של 200 מיליון דולר, לא היה קורה אם יחסי העבודה מול סין היו טובים. עכשיו עם מה שקרה בקונגרס של סין נראה שהכיוון הזה רק הולך להתעצם.

"בקורונה חשבו שהכל זה רק זמני ואז יחזור לנורמלי, אבל יש עכשיו שינויים גאו-פוליטיים גדולים. כאמור, לאיי סי אל יש עמדה מאוד טובה כי היא נמצאת בשני העולמות: היא חזקה בסין - 50% מחברה מאוד מצליחה במדינה - אבל משחקת גם חזק מאוד בעולם המערבי ולשחקן כזה יש יתרונות. לחברה שיש לנו בסין יש מכירות של מאות מיליוני דולרים בעיקר בשוק הסיני. אבל יש עוד כל כך הרבה תחומים שאנחנו בכלל לא חושבים עליהם שקשורים לזה - ניתקל יותר ויותר בבעיות בתחום הבטריות. כל העולם ימשיך להיות תלוי בסלולות של סין. הם תפסו את השוק העולמי ולכן זו הזדמנות לאיי סי אל".

מה תהיה הפעילות בארץ לעומת העולם ב-2027. האם השוק המקומי עוד ילך ויצטמצם מבחינתכם?
להב: צריך לומר את האמת - "ישראל זה ישראל. יש לה שוק חקלאי יחסית מוגבל. אנשים פה עובדים מאוד קשה אבל לא תהיה פה צמיחה בישראל כי לא תהיה צמיחה של החקלאות. לכן נגזר עלינו להיות 98% ייצוא. זה נכון שבארץ אנחנו 50% מהשוק אבל - עמדת הובלה מוחלטת. אז אנחנו משרתים בנאמנות את השוק המקומי, הוא רווחי אבל מאוד מוגבל".

מה קורה בתחום הפודטק? נכנסתם לשם לפני שנתיים ובינתיים כלום?
להב: "זה תחום שהוא עתיד. אין ספק בזה בכלל, אבל החדירה בתחום הזה תיקח יותר זמן ממה שחשבנו. קיווינו שזה יקרה יותר מהר. בשנה שנתיים האחרונות יש הרבה לחץ בעולם ולכן חברות המזון הגדולות נוטות פחות לקחת סיכונים ולהיכנס לתחומים חדשים".

למה וול סטריט לא מתמחרת את הצמיחה שהצגתם? זה נעלם מעיני האנליסטים והמשקיעים. אתם מדברים על EBITDA מאוד גבוה ועוד שנתיים שלוש אתם במכפילים של 5?
להב: "שאלה טובה. אין שום אירוע בעייתי שאני יכול להצביע עליו. השוק כנראה במצב רוח לא משהו.

"מבחינתנו, מדובר בתוכניות ארוכות טווח. החברה עובדת במספר טווחי זמן - ארוך זו אסטרטגיה ברורה שאותה אנחנו מיישמים בצורה עקבית. בניגוד לזה, מה שקורה עכשיו בוול סטריט זו תגובה מאוד לא יציבה. יש סנטימנט לא טוב. יש עכשיו בעיה גדולה של עליית ריבית, המניות פחות אטרקטיביות, בכל התחומים עכשיו יש תחרות גדולה. התחרות היא מול עליית תשואות האג"ח. אז יש ימים שהמניה שלנו עולה ב-3% ויש ימים שהיא יורדת ב-3%. צריך גם להסתכל מול המתחרות. אל תשכח שחלק משמעותי מהטרייד במניית החברה הוא בישראל. החבר'ה בארץ מכירים אותה".

מה לגבי הסכם רישיון ים המלח?
להב: "טוב זה סיפור של עדו 8 שנים. מנכ"ל החברה רביב צולר אמר השבוע שבשנים האחרונות התחלפו בישראל 5 ממשלות אז לדבר על עוד 8 שנים, יכול להיות הרבה מאוד עד לשלם. בכל מקרה, אנחנו פותרים בעיות אחת אחרי השניה. פתרנו את ששינסקי, עכשיו יש את זה.

"כן צריך לומר - אם מדינת ישראל לא תרצה לחדש את הרישיון היא צריכה לקנות את הנכסים במחיר השוק שלהם. מדובר על הרבה מיליארדים. נגיד שהם יהיו 8 או 9 מיליארד דולר - אנחנו הרי ממשיכים להשקיע שם באישור של המדינה - אז נגיד שהיא תקנה במחיר הזה, מי ייכנס לזה? אף גוף ישראלי לא בכיוון.  אין הרבה גופים רב לאומיים וגם הם לא מתכננים לבוא. ואם רוצים ירצו - המדינה לא תרצה אותם.

אז לאן זה יילך?
"להב: סביר להניח שיהיה מו"מ קשה בין החברה למדינה. יהיו צעקות וזה, והנחת העבודה היא שבסוף נגיע למצב ששני הצדדים יוכלו לחיות איתו. מתי? אם אני מניח שתהיה פה ממשלה יציבה - שלא לומר תומכת - אז אולי 3-4 שנים. בכל מקרה סביר להניח שלא יקרה כלום עד לרגע האחרון ואז, דקה ל-12, יתחיל מחול שדים. בינתיים הנחת העבודה שלנו היא שלא קיים נתון רלוונטי נוסף על השולחן - וזה לא שחידשתי פה משהו. ככה ישראל מתנהלת".

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אשרי המאמין
    אלי שיב 30/10/2022 09:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לקראת הבעיות, בהתחלה מכריזים על תוכנית מרשימה, אחר כך מסבירים מדוע לא צלחה! אך בינתיים המוסדיים והמשקיעים קונים ומפסידים, כאשר הבכירים מממשים ומרוויחים! אין סוף למשחק החוזר על עצמן!
    סגור
  • 1.
    מאז שהפופוליסט נציג מעמד הביניים נהיה שר אוצר
    אין עניין בכיל 27/10/2022 14:56
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא מכר את כיל בטענות הזויות והביא שישנסקי 2 אז אין עתיד לכיל . מדינה מופרעת שהבריחה את פוטאש ובעוד כמה שנים תמכור את כיל לסינים או להודים אם בכלל תישאר פה מדינה או תשאיר בידי עידן עופר שנוא נפשם היתה להם הזדמנות להיפטר ממנו אבל לא מכרו כנראה נוח להם שכיל תישאר בידיו ואם ילאימו את החברה כדאי להגיד עליה קדיש
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות