הגיע הזמן לאסוף מניות - הנה סקטור ששווה לבדוק
הגורואים המובילים בוול סטריט עסוקים כרגע בניסיונות להסביר את פשר התנהגות המניות לאחרונה וזאת במיוחד לאור התחזיות הקשות להמשך הירידות, שכמעט כולם נתנו אפילו מאז נקודת השפל של סוף ספטמבר. האמת היא שהעליות של החודש האחרון, למרות הירידות בימים האחרונים על רקע האכזבה מהדוחות של ענקיות הטק, מפתיעות בעוצמתן, במיוחד הראסל, שם העלייה מלמדת שמדובר במגוון רחב ביותר של משקיעים.
המומחים נמצאים כרגע בשלב "הניסיון להסביר מדוע לא המשיכו המניות לרדת ומה יקרה בהמשך?" הפודקאסט שהוציא מנהל ההשקעות והאסטרטג הגלובלי של מורגן סטנלי ביום ד' הוא דוגמא מאפיינת, "מכיוון שמניות נהנות מהשבוע הטוב ביותר שלהן מאז שיא הקיץ ביוני", הוא אומר, "המשקיעים נראים נתונים לחסדי מגמות שוק חזקות שמעלות את השאלה 'מתי מגמות אלו עשויות להשתנות לצד השלילי?". שאלה מצוינת ומשותפת לכול המומחים שכמו וילסון מציגים את כול החששות מהסימנים שמצביעים על בעיות שממשיכות להצטבר. האמת היא שאכן יש המון בעיות בראשות האינפלציה, הריבית, סכנות מסין ומרוסיה ועוד שרובן ככולן עדיין מרחפות מעל שוק המניות אבל לפתור את שאלת העליות בטענה שהציבור טועה זו טעות ויכול מאוד להיות ש"חכמת ההמון" שוב צודקת.
אם מחירי המניות היו עדיין בשיאי 2021 אז אין ספק שבאווירה הנוכחית צריך היה המשקיע לברוח מהמניות אפילו מאלו שכביכול "חסינות למיתון". אבל ברמות המחירים של היום הדברים שונים. ישנו האתר trefis שעושה אנליזות על מניות ועשיר בדעות שונות ושבמקרים רבים, מהניסיון שלנו, מעריך מניות טוב יותר מהקונצנזוס ושלאחרונה, ביותר ויותר מניות, האתר מראה שערך המניה הנוכחי גבוה בהרבה מערכה בבורסה ודבר כזה לא ראינו שנים רבות. כמעט כול המניות שפרסמו דוחות רבעון שלישי לאחרונה נמצאות במצב כזה, בחלקן הפער מרשים ביותר.
אנחנו כותבים היום על תעשיית המשלוח והלוגיסטיקה ומציגים את FDX כדוגמה. שימו לב שהקונצנזוס הנוכחי על מחיר המטרה העתידי של FDX כיום נמצא על 206.8, 33% מעל מחיר המניה אבל באתר ה Trefis-נטען שהערך הנוכחי של המניה הוא 235 דולרים.
אם תבדקו את כל החברות המובילות שכבר פרסמו דוחות אז FDX אינה היוצאת מן הכלל בפרמיה הגבוה שהאתר מספק לה. דעתנו היא, שבשקלול רמות מחירי המניות ב-2-3 החודשים האחרונים לעומת כל החששות הולך תיאבון המשקיעים וגדל וזה זמן האיסוף. כן, ירידות יחזרו אבל אנחנו עדיין מאמינים שכול הגורמים הבלתי כלכליים מעוררי החששות, במיוחד מסין ומרוסיה ייעלמו כי פוטין וצ'י מבינים היטב מי יסבול יותר.
מניות תעשיית השינוע והלוגיסטיקה חטפו מהלומה רצינית (התעשייה עצמה לא!), האם נוצרו כתוצאה הזדמנויות השקעה, FDX כדוגמה? מה שקרה למניות תעשיית השילוח והלוגיסטיקה, במיוחד ל-FedEx Corporation (סימול:FDX), מאז שיאי 2021, מדהים. המכה שחטפו אינה פרופורציונלית כלל בהשוואה למצב בתעשייה עצמה. מעבר לחשש ממיתון שהעלה חששות לגבי המשך הצמיחה נוספו אירועים "חיצוניים" כמו מלחמת אוקראינה, המדיניות של אפס קורונה בסין, הסנקציות האמריקאיות על תעשיית השבבים הסינית ובמיוחד הקלקולים בשרשרות האספקה, שפגעו קשות במניות התעשייה וזאת אל מול תעשייה שבפועל נפגעה מעט מאוד.
תעשיית ההובלה והלוגיסטיקה התחילה להתפתח בצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה ולא שימשה עסקים פרטיים עד לאחר מלחמת העולם השנייה. עם העלייה הדרמטית בגלובליזציה והודות לטכנולוגיה ותחבורה מודרנית הפכו שירותי השילוח והלוגיסטיקה לצורך הכרחי של העולם העסקי, צורך שהולך וגדל ככול שמהפכת הטכנולוגיה מתקדמת. במהלך שנות ה-80 התחילו עסקים להשתמש במחשבים כדי לטפל בהליכי הלוגיסטיקה והמשלוח שלהם.
המצאת המחשב האישי ולאחר מכן האינטרנט שיפרו את התהליכים הלוגיסטיים ותעשיית השילוח והלוגיסטיקה של היום מסתמכת במידה רבה על טכנולוגיה שמאפשרת לעסקים לתכנן, לעקוב ולארגן את המשלוחים שלהם בכמה לחיצות עכבר. התקדמות הטכנולוגיה אפשרה לעסקים לנהל את שרשרת האספקה ואת תהליכי המשלוח שלהם בצורה יעילה וכך נולד ניהול שרשרת האספקה, הטיפול בכל הזרימה של מוצר או שירות. מנהל שרשרת אספקה עוקב אחר תנועת המוצר, מתחילתו כרכיבים גולמיים ועד סופו מול הצרכנים.
המצב כיום הוא שעולם העסקים זקוק לשירותי שילוח ולוגיסטיקה יעילים על מנת להצליח. חברות השילוח והלוגיסטיקה לפיכך חייבות להכיר את כל שלבי התחבורה, את שרשרת האספקה והלוגיסטיקה ומחויבות לפתח כול הזמן אסטרטגיות לייעול תהליכי המשלוח. מדובר בתעשיית ענק גלובלית שצומחת במהירות ואליבא כול המומחים, מיתון או לא מיתון, הצמיחה תימשך.
תעשיית ההובלה והלוגיסטיקה שאנו מכירים היום מאפשרות לעסקים לשלוח את המוצרים שלהם לכל מקום ברחבי העולם תוך שימוש בתהליכי המשלוח מהירים ויעילים וככל שהטכנולוגיה תמשיך לצמוח בשנים הקרובות התייעלות התעשייה תשתפר כאשר גם תעשיות ההובלה למיניהן וגם הלוגיסטיקה ישובשו באמצעות טכנולוגיות חדשות כמו רכבים אוטונומיים, בינה מלאכותית, מערכות מבוססות ענן, למידת מכונה, טכנולוגיות בלוקצ'יין, אינטרנט של הדברים (IoT), ביג דאטה ועוד.
הפריצה הגדולה של התעשייה הזו התחילה ב-2009, השנה שבה התחילה ההתמזגות של החדשנות הטכנולוגית לתוך כלכלת המאה ה-20 והחל השיבוש הגדול. ב-2009 גלגלה התעשייה הזו גלובלית פחות מטריליון דולרים כאשר ב-2019 הגיעה ל-6 טריליון וב-2021 ל-8.43 טריליון. ההערכה ל-2022 היא על 10.41 טריליון ובתוך 5 שנים, ב-2027, יגיע המחזור ל"בין 14 ל-16 טריליון", כאשר סין וארה"ב אחראיות ללמעלה מ-50% מהמחזור.
התעשייה הזו, לדעתנו, מייצגת נאמנה את השפעת מהפכת הטכנולוגיה על הכלכלה הגלובלית ומה שקרה וקורה למניותיה מסביר מצוין את התהפוכות שעוברות על התנהגות המשקיעים בוול סטריט, בעיקר מאז 2009 ולשם כך נשתמש ב-FDX כדוגמה.
FedEx Corporation (סימול:FDX) כדוגמה מייצגת: נציין שמה שנכון לגבי FDX דומה למה שעברו כול המתחרות שהמובילות ביניהן הן: UPS, DHL, CHRW, JBHT, XPO ושכמותן. חלק מהחברות נשענות יותר על לוגיסטיקה ואחרות יותר על שילוח.
מניית FDX נפלה, בתוך 9 ימי מסחר ובעקבות פרסום דוחות הרבעון השלישי ולאחר שהודיעה על בטול התחזיות, מ-214 ל-142, ב-34% וזו מניה שבמאי 2021 הגיעה לשיא כל הזמנים שלה, 320 דולרים בעיקר גלל מעורבותה במשלוחי המסחר המקוון שצמחו במהירות. זה נכון שהרבעון האחרון הראה ירידה בהכנסות וירידה חזקה ברווח התפעולי אבל, ביטול ההנחיות ל-2023 הבהיל מאוד את המשקיעים ובמיוחד את האנליסטים שבמהלך 2020-21 שלחו המניה מעלה בהמלצות קניה (בעיקר בשל עתיד התעשייה).
במהלך 2020-21 היו 20 אנליסטים בהמלצת קניה ו-4 ב-Hold. 10 אנליסטים פרסמו הערכות על החברה מאז פרסמה את תוצאות הרבעון האחרון, ב-14.9, 8 מהם ב-Hold ושניים ב"קניה". כלומר, לאחר שהמניה ירדה ב-56% בין מאי 2021 לפרסום הדוחות האחרונים ב-14 בספטמבר.
רוב האנליסטים ממליצים ב-Hold כאשר הטענה המרכזית להמשך המלצת ה-Hold היא החשש ממיתון וקצת הבעיות בשרשרת האספקה. הקונצנזוס כרגע הוא שהרווח למניה השנה ירד ב-29% ויעלה בשנה הבאה ב-25%. מניית FDX נסחרת בימים אלה לפי מכפיל של 11.5. זו התמונה, פחות או יותר, בכל מניות התעשייה אם כי מניית FDX חטפה יותר.
במאה ה-20 נחשבה ההשקעה במניותיה כהשקעה סולידית ויציבה, מיזוג של צמיחה ורווחיות, שמתאימה למשקיע הסולידי. מדובר היה אז בחברה שדי "משעממת", רווחיות תפעולית ונקיה שעולות בכול שנה וכך גם הרווח למניה ותשלומי הדיווידנד, חברה שהוותיקים מגדירים כ"חברת הכנסה וצמיחה יציבה".
אבל מאז תחילת המאה ולמרות שמבחינת העסקים המשיכה החברה בביצועים דומים, התחילה המניה להתנהג יותר ויותר כמניית טכנולוגיה, בפראות. החברה התחילה את המאה עם הכנסות ורווח נקי של 19.6 מיליארד ו-584 מיליון דולרים או 1.99 דולר למניה ועם מחיר מניה של 36 דולרים ולהוציא את השנים 2009-10, בהן הציגה ירידה קלה בהכנסות כתוצאה מהמשבר, המשיכה החברה להתנהג כ"חברת הכנסה וצמיחה יציבה". לאורך 2005 למשל אבדה המניה קרוב ל-20% וזאת למרות שתוצאות העסקים שלה לא הראו שום סימן למשבר. גשו לדיווח לרשות של 2006, בדקו את 2004-5-6 עמוד 36 בדו"ח. מדוע, אם כך ירדה המניה?
כי בתחילת קיץ 2005 הודיעה החברה שעלויות הדלק שעולות מאז תחילת אותה שנה ולחץ תמחור שנוצר בשל כך עלולים להערכתה להוריד את רווחיה ב-2006 אל מתחת לקונצנזוס של האנליסטים בוול סטריט. זה לא קרה אבל הקונצנזוס החיובי בתחילת אותה שנה התהפך במהירות. "נראה מוזר (הירידות במניה)", כתבה אז Corey Hajim, מנהלת העסקים בלינקדין ופרשנית כלכלית ב CNN, "תנועת המטענים האווירית צפויה לשלש את עצמו במהלך 20 השנים הבאות וההתרחבות האגרסיבית של פדקס לאסיה מכשירה את הקרקע לניצול הכלכלה המשגשגת של היבשת. בינתיים, החברה הגדילה את כמות המזומנים שלה למניה פי שלושה בשלוש שנים ושולי הרווח גדלו.
מניית FedEx נסחרת כעת", הוסיפה הגברת, "לפי מכפיל היסטורי של 16 בלבד שהוא מתחת לממוצע ה-500 P&S". בתוך 7 חודשים עולה המניה ב-50%. תבדקו בבקשה את דוחות 2006 שמצורפים ותראו את שבפועל קרה. האם משהו יוצא דופן קרה לחברה בין 2005 ל- 2006? שום-כלום. החל מ-2005 ובעוד עסקי החברה ממשיכים לצמוח בצורה נאה ופחות או יותר קבועה ובהתאם לתחזיותיה ממשיכה המניה "להשתגע". בתיקון 2018 למשל יורדת המניה ב-40% ובתוך 8 חודשים לאחר מכן עולה המניה ב-180%. מה הוביל לתזזית של 2018-19? החשש ממיתון שוב, מהעלאות ריבית ופגיעה בתמחור שוב.
מסוף 2020 עוברת המניה לרכבת הרים של ממש. מנובמבר 2020 ועד לסוף ינואר 2021 היא יורדת ב-20% ומשם, בתוך 3 חודשים, היא עולה ב-36% לשיא כל הזמנים ומשם, החל מאמצע מאי 2021 מתחילה ההתדרדרות עד לרמה של 142 דולר בספטמבר 2022 ומאז היא עולה שוב. למה הירידות לכל אורך הדרך? חששות ממיתון, ירידה ברווחיות כתוצאה מעלייה בעלויות הדלק. למה העליות? כי עד כה, בכל המקרים, החששות נופחו משמעותית ולא התממשו.
המצב כרגע הוא שיותר ויותר משקיעים מאמינים, לאור העובדות שמתפרסמות (מרווחיות החברות ועד לנתוני המאקרו) שהפד, כפי שעשה במהלך 2019, ישנה אסטרטגיה (אולי), שהמיתון הגדול בספק (אולי), ששרשרת האספקה חוזרת לפעול ושהברבורים השחורים, הסינים והרוסים, ייעלמו. כלומר, במקרה של מניות השילוח והלוגיסטיקה, FDX ומתחרותיה (UPS, DHL, XPO ואחרות), בדיוק כשם שקורה בשאר התחומים, יחזרו לצמוח ולשגשג. אם תשאלו היום כל מומחה הובלה ולמעשה כל אדם הגיוני על מצב התעשייה הזו התשובה תדמה לתשובה שנתנה Corey Hajim ב 2005.
אין סלים ממוקדי שילוח ולוגיסטיקה ומומלץ לבדוק החברות המובילות ככדאיות להשקעה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
21.שלמה, ראשית תודה רבהברוך הופשטטר 30/10/2022 14:20הגב לתגובה זו3 0מתעלה על עצמך כל פעם מחדש. ברצוני לשאול אם ידוע לך אתר כדוגמת trefis, שנותן מחרי יעד רציניים ומוסמכים יחסית לETFים? תודה מראשסגור
-
20.הכותרות זועקות "מיתון" וזה הזמן לקנות בשפל כדי לגלותכולם חכמים כולם 30/10/2022 13:21הגב לתגובה זו1 0שיש שפל גדול יותר ולמכור בדיוק כאשר השפל נגמרסגור
-
19.מעניין מאוד. תודה. (ל"ת)הקורא 29/10/2022 17:29הגב לתגובה זו4 0סגור
-
18.אירגון חדשמוסיף 29/10/2022 16:44הגב לתגובה זו0 0לאמאזון יש היום את רכבי השילוח של אמאזון. הם כמעט ולא משתמשים יותר ביו.פי.אס ופדקס. בנוסף, מר אליבאבא שקוע עמוק ומחירי הדלק עדיין גבוהים.סגור
-
17.למה אתה כותב "אנחנו" במקום לכתוב "אני"? (ל"ת)8 29/10/2022 10:58הגב לתגובה זו3 1סגור
- טען עוד
-
כדי שלא יאשימו רק אותו חחחחח (ל"ת)אופטימיסט 30/10/2022 17:45הגב לתגובה זו2 0סגור
-
די כבר עם החקירה הזו.. הוסבר כבר (ל"ת)יוס 29/10/2022 20:32הגב לתגובה זו1 0סגור
-
מה הוסבר? אני לא מכיר שום הסבר. (ל"ת)8 30/10/2022 16:42הגב לתגובה זו0 0סגור
-
16.האם אינטל תקנה בסוף את טאואר,נראה שהמועד מגיע אבל המניהשי.ע 28/10/2022 23:14הגב לתגובה זו5 0רק יורדת.בחודש ה2 צריך להיסגר הקניה סופית,יש אפסיד גדול מאוד והזדמנות קניה.מה הדעות של מי שמבין בזה?לא רק שלמה בבקשה.סגור
-
15.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)t.elimeleh 28/10/2022 19:11הגב לתגובה זו4 0סגור
-
14.פוטין ימשיך לפחות עד אמצע או סוף החורףעוז 28/10/2022 16:59הגב לתגובה זו2 0משבר אנרגיה, מתקרר באירופה ולפוטין יש את היד על הגז. למה שיעצור עכשיו?סגור
-
החוזים על גז טבעי ירדו ב40%,ולא סתם. (ל"ת)ARTICK19 30/10/2022 07:49הגב לתגובה זו1 0סגור
-
זה לא מדויק לגבי משבר אנרגיהיש מלאים 29/10/2022 15:36הגב לתגובה זו1 1יש לאירופאים מלאים מספקים של גז טבעי לחורף הזה. החשש הוא לגבי החורף הבא.סגור
-
צודק. הבעיה בחורף הבא לא זה (ל"ת)יוס 29/10/2022 20:33הגב לתגובה זו1 0סגור
-
המלאים לא מספיקים לחורף הזה אלא אולי לחודש חודשיים ובטחנועם 29/10/2022 17:15הגב לתגובה זו1 0שלא אם יהיה פה חורף קשה.סגור
-
החורף באירופה מאחר לבוא, ומחירי הגז נכנסו לטריטוריהגז 29/10/2022 21:26הגב לתגובה זו2 0החורף באירופה מאחר לבוא, ומחירי הגז נכנסו לטריטוריה שלילית מאגרי הגז נשארו מלאים לאורך ספטמבר ואוקטובר, וגם כיום, בסוף אוקטובר, הם מלאים מעל ל-90% מהתפוסה שלהם. החל מספטמבר, אוניות הנושאות גז טבעי נוזלי מגיעות לאירופה ללא היכולת לפרוק אותו. כמות הגז המאופסן באוניות יותר מהוכפלה מאז ספטמבר ומחיר האפסון יותר משולש.סגור
-
13.שאלה פשוטה בלוגיקהיוסי 28/10/2022 16:48הגב לתגובה זו1 0אם ב 2021 היו צריכים לברוח מהמניות ועכשיו הן במחיר סביר וצפויות לשחזר את מחיריהן אז למההיה צריך לברוח ב2021?סגור
-
מי אמר שצריך לברוח?לאוניד 10/11/2022 21:09הגב לתגובה זו0 0בד"כ נסיונות לתזמן את השוק נכשליםסגור
-
לא צריך לברוח ממניות. (ל"ת)רז 29/10/2022 20:42הגב לתגובה זו4 1סגור
-
12.Ew אני יודע שאתה עוקבמובלי 28/10/2022 16:33הגב לתגובה זו0 0המניה כבר סביב 70$ לא הייתה שם הרבה זמן.. מה נתחדש שם שלמה ?סגור
-
11.הזהרו ממנהלי תיקים וספקולנטיםמלך הקונצנזוס 28/10/2022 15:56הגב לתגובה זו4 0הבלוף הכי גדול זה תחזית האנליסטים עולה באפס...אחוז כולם קונים יורדת באפסס...אחוז כולם מוכרים.זה מהות הבלוף כשהשוק חם כולם צודקים בתקופה דובית כדאי לקנות מעט ולחכות הנפיחות עוד יחזרו כי המציאות לא השתפרה.סגור
-
10.כסף על הרצפה - משקיעים אמריקאים טיפשיםeyal 28/10/2022 15:28הגב לתגובה זו5 6מניית צים - מכפיל 0.45 רווחים ונזילות יפים מאוד - חלוקת רווחים 30 אחוז!!! מי שלא קונה - טיפש כשיירד להם האסימון המניה תכפיל את עצמה בכמה ימים. תעקבו אחריה מהיוםסגור
-
חושב כמוך אז למה לא קורה? (ל"ת)ברוש 28/10/2022 17:53הגב לתגובה זו3 0סגור
-
כי הרבה חושבים שיהיו עוד ירידותמשה רבנו 29/10/2022 09:37הגב לתגובה זו0 0עמוקות , ושזו לא התחתיתסגור
-
9.להזכירכם ,הכותרת היא בדך כלל לא של שלמהיחזקאל 28/10/2022 15:28הגב לתגובה זו7 1כלומר יתכן שהוא בכלל לא מתכוון שתאספו מניותסגור
-
8.תודה שלמה .. מעניין מאוד (ל"ת)עמית 28/10/2022 15:15הגב לתגובה זו8 1סגור
-
כשפדקס תעלה יעלו יחד איתה עוד עשרות מניות... שצללו רצחשי 28/10/2022 16:49הגב לתגובה זו2 0במהלך השנה. כשכל הברבורים השחורים יעלמו החגיגה תהיה גלובלית.סגור
-
7.אני רק שאלה-למה להתעקש??מפריח 28/10/2022 14:47הגב לתגובה זו4 1בקורונה מניות השילוח,תובלה עלו בצורה מטורפת.מניות תעופה של תיירות צנחו.עכדיו הקורונה הסתיימה,השילוח חוזרת לאיפה שהן צריכות להיות בשגרה,התעןפה מתחילות לעלות -יש להן לפחות מאה אחוז לעלות-חזרה לשערים לפני קורונה.אז למה לא להמליץ ולקנות תעופה? יונייטד,דלתא,תעודת הסל גטס ואלעל- כן- אל על!.סגור
-
בנוסף האינפלציה ופחות כסף פנוי כך שרוכשים פחות (ל"ת)צודק 29/10/2022 15:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.אנחנו לפני הגל ( מהמנה העיקרית ) של המפולת - זהירות !!! (ל"ת)דן 28/10/2022 14:39הגב לתגובה זו12 1סגור
-
5.רעיון מענין, אבל קניה בירידות ובמנותסמי 28/10/2022 14:14הגב לתגובה זו5 2גרינברג העלה רעיון מענין לגבי פדקס. אני הייתי קונה רק בירידות ובמנות במטרה ליצור ממוצע נמוך.סגור
-
4.אני קונה היום שלא יגמר. (ל"ת)צרנוחה 28/10/2022 14:00הגב לתגובה זו3 1סגור
-
מניות זבל (ל"ת)צרלי 28/10/2022 16:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.מספר הסיפוריםביבי שקרן בן שקרן 28/10/2022 13:58הגב לתגובה זו9 5כמה סיפורים ומעשיות שהכל ככ ברור מלחתחילה.טראמפ הנוכל חביבו של שלוימה הפעיל לחץ על פאוואל שהזרים טריליונים לשוק ועכשיו כולם אוכלים אותה.אם גרינברג היה מודה ומוצא את האשם האמיתי במצב הבורסה והכלכלה היה מונע מהקוראים הנאיבים הפסדי עתק.סגור
-
2 תיקוניםשלמה גרינברג 29/10/2022 13:08הגב לתגובה זו9 21. טראמפ, אפילו אם היה רוצה, לא יכול להפעיל לחץ על הנגיד והפד מזרים טריליונים הרבה לפני טראמפ 2. גרינברג מנע מאלו שקראו המאמרים "הפסדי עתק"סגור
-
2.בארץיש 28/10/2022 13:15הגב לתגובה זו1 0קרן שילוח והובלה אך לא כאן אתה יושב כידועסגור
-
1.יכולותיך בעברית מרשימותלמר רז מיהוקמץ 28/10/2022 13:07הגב לתגובה זו5 4אנא הסבר כיצד אני הוא אנחנו וגרינברג אחד הוא יחיד רביםסגור
-
חיכיתי לך, מר יהוקמץ בן פסיק!רז 28/10/2022 20:11הגב לתגובה זו9 0כמה טוב שבאת. גרינברג הוא יחיד , אחד ומיוחד. שבת שלום.סגור