לאחר פרסום נתוני הצריכה וה-PCE, האם נראה נקודת שבירה של כלכלת ארה"ב?

למרות העלאות הריבית של הבנק המרכזי בארה"ב שני הדברים העיקריים עליהם הוא מנסה להשפיע מתנהגים הפוך ממה שהוא רוצה - האינפלציה לא יורדת בקצב הדרוש ובו זמנית המשק ממשיך להראות עוצמה, הנתונים שפורסמו היום מציגים בדיוק את הבעיה
 | 
telegram
(9)

המדד המוכר ביותר למדידת אינפלציה הוא כמובן מדד המחירים לצרכן, אשר בארה"ב נקרא מדד ה-CPI, קיצור של Consumer Price Index. למרות שה-CPI הוא המדד הנפוץ ביותר בו מודדים את האינפלציה, הבנק המרכזי של ארה"ב מעדיף להשען בהחלטותיו ועמדותיו דווקא על מדד ה-PCE, אשר לטענתו ממחיש בצורה יותר ברורה את עליות המחירים במשק. נתוני המדד לחודש ספטמבר פורסמו היום ומצד אחד עמדו בציפיות, מצד שני - האינפלציה לא מוכנה לרדת. המדד עמד ב-12 החודשים שקדמו לחודש ספטמבר על 6.2% והוא עלה ב-0.3% לעומת חודש אוגוסט. גם מדד הליבה (ללא מזון או אנרגיה) עלה ובצורה חדה עוד יותר - 0.5% לעומת חודש אוגוסט, המדד עמד בספטמבר על 5.1% בראייה שנתית. 

בנוסף לנתוני האינפלציה, פורסמו היום עוד נתונים חשובים אשר רלוונטיים לא פחות לכלכלה ולשווקים בארה"ב. נתוני הצריכה הפרטית בארה"ב פורסמו היום והראו עלייה של 0.6% לעומת חודש ספטמבר, הצפי היה ל-0.4%. המשמעות של עלייה בצריכה היא כמובן גדולה מאוד. ראשית, התמ"ג והכלכלה של ארה"ב מתבססים בצורה מאוד מובהקת על הצריכה הפרטית והיא בעצם מהווה כ-70% מהתמ"ג של המדינה. בזמנים "רגילים" היינו יכולים לאמר שעלייה בצריכה היא בעצם דבר חיובי, אך כאשר האינפלציה ממשיכה לעלות כל הסיפור הופך לשלילי מאוד.

הפד' העלה את הריבית בארה"ב כבר שלוש פעמים אל רמה של בין 3% ל-3.25%, כשנטען רבות כי ההעלאות האלו חדות וניציות מדי, אך לאור הנתונים היום אנחנו מגלים שהמצב לא נכון והפד' כנראה יצטרך להמשיך עוד ועוד בגישה הניצית שלו. המטרה של הפד' בהעלאות הריבית היא כמובן להוריד את המחירים על ידי פגיעה בצד הביקוש, כאשר אנחנו רואים שהביקוש לא מפסיק לרדת, למרות המחירים העולים ולמרות העלות הגבוהה יותר של הכסף (הריבית) ברור לנו שהדרך להורדת האינפלציה עוד ארוכה. בכירי הפד', אמרו בעצמם כי הדרך להורדת האינפלציה מלווה בפגיעה במשק, במילים אחרות - מיתון הכולל בתוכו פיטורים רבים. בחודש שעבר שוק העבודה המשיך להציג לפד' את תמונה הפוכה מזו שהוא מצפה לראות כשתביעות האבטלה בארה"ב הגיעו לשפל של חמישה חודשים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כל הנתונים רק מראים על חוזקה, האם (או יותר נכון מתי) נראה את נקודת השבירה?
הפד' יחליט בשבוע הבא על גובה העלאת הריבית במשק וההימור המרכזי של וול סטריט הוא שנראה העלאה נוספת של 0.75%, ההערכות בנוגע להעלאה בדצמבר עומדות על 0.5%. ברור כי בכירי הפד' מתוסכלים מחוסר התגובה של הכלכלה לצעדיים (הקיצוניים) שהם לוקחים וככל שהחורף ועונת החגים מתקרבת אלינו, היכולת של הפד' להוריד את האינפלציה בחזרה לטווח המקובל פוחתת ופוחתת. המלחמה באוקראינה, היחסים הרעים עם רוסיה וההחלטות של מדינות אופ"ק על קיצוץ אספקת הנפט כולם פוגעים מאוד בביטחון האנרגטי של ארה"ב, אשר נאלצת להשתמש במאגרי החירום שלה בכדי למנוע עלייה קיצונית במחירים.

החורף הקרוב יעלה את הביקוש לאנרגיה בארה"ב וברחבי העולם וככל שאנו מתקרבים לנקודה הזו המשמעות היא שאנחנו מתקרבים יותר לנקודה בה לפד' אין באמת יכולת להשפיע בכלל על האינפלציה, היות וההיצע הנמוך יהיה המניע העיקרי לעליות במחירי האנרגיה, מה שכמובן יובל לעלייה של מוצרים ושירותים רבים במשק. כמובן שאסור לשכוח את חג המולד ובכללי את עונת החגים אליה אנחנו נכנסים כעת, אשר תמשך עד תחילת 2023. האמריקאים ידועים בביזבוזים ובצריכה העודפת שלהם (נתוני הצריכה מציגים זאת בדיוק - גם בניטרול האינפלציה הצריכה עדיין עלתה ב-0.3%) ועונת החגים רק דוחפת את כל המצב לנקודת קצה, בעיקר כשמסתכלים על בלאק פריידי ויום הרווקים הסיניים. 

מדדי אינפלציה בנקודה כה גבוהה בשילוב עם משק שלא מסרב להתקפל רק מגדילים בעיניי הרבים את הסיכוי למיתון ואת החומרה שלו. בסופו של דבר אי אפשר לחיות עם אינפלציה של 8% (גם לא 7% או 5%) וברור כי הבעייתיות הזו בסופו של דבר תחלחל לגמרי אל המשק והכלכלה האמריקאיים. בשבוע האחרון ראינו את דוחות החברות הגדולות ביותר בוול סטריטאשר נתנו לנו תמונה ברורה לגבי מה עתיד לבוא.  INTEL CORPORATION +0.25% INTEL... 24.5 +0.25% INTEL CORPORATION סגירה:0 פתיחה:24.31 גבוה:24.68 נמוך:24.14 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: לדוגמה מזנקת היום בכ-10% למרות ביצועים כושלים לעומת שנים קודמות, עלייה אשר נובעת מתוכנית של החברה לקצץ בעלויות - עובדים. נקודה אחרת היא למשל  AMAZON -0.64% AMAZON 197.12 -0.64% AMAZON סגירה:0 פתיחה:198.19 גבוה:199.26 נמוך:196.75 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: אשר קורסת היום לאור הורדת התחזיות שלה לרבעון הבא.

החברות הגדולות כבר מספקות לנו מידע עדכני על המשק אך הנתונים הרשמיים עדיין מסרבים להתעדכן. הסיכויים שנראה את הנקודת שבירה בחורף הקרוב הם ככל הנראה הגדולים ביותר אך כידוע לכולנו - שום דבר לא בטוח אך כן יש לשים לב לבעייתיות הגדולה בה נמצאת ארה"ב. משבר מסויים כנראה יגיע, בין אם במוקדם או בין אם במאוחר (או שהוא בעצם כבר פה?).

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    יש גבול להעלאות הריבית- המיתון יעלה פי 5
    דוד 01/11/2022 09:32
    הגב לתגובה זו
    1 0
    העלאות הריבית כבר ישפיעו לרעה על המצב הכלכלי ויגרמו להאטה ומעבר למיתון. כל מי שכתב כאן בתגובותיו שצריך להעלות ריבית ל 7% ועוד לא ידע איך לצאת ממיתון כי הוא יגרום לנזק כפול ומכופל לארה"ב. תחשבו לפני שמגיבים..
    סגור
  • 7.
    הכל מגולם ועליות עד סוף השנה
    צדיק בסדום 01/11/2022 09:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ב 2023 הכל יחזור ובגדול טסלה ל 400 ד גוגל ל 170 ד אפל 230 ד פייסבוק ל 200ד בנק אוף אמריקה ל 50 ד ועוד מדד נסדק יגיע ל 20 אלף חכו ותיראו
    סגור
  • 6.
    הכל שטויות מניות נועדו לעלות ויעלו חזק
    משה לוי 01/11/2022 09:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כולל בארץ בנקים גוגל טסלה אפל בעיקר נטפליקס אינטל בנק אוף אמריקה סיטי פייסבוק .
    סגור
  • 5.
    אני רק שאלה
    מתעניין 29/10/2022 10:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה זה PCE ??
    סגור
  • 4.
    רק ריבית גבוהה של 8% לאורך 10 שנים תכניע האינפלציה
    עוד ועוד ריבית 29/10/2022 08:54
    הגב לתגובה זו
    0 1
    העלאות ריבית מינוריות של 0.75% בכל חודש וחצי לא משדרות מסר חריף למשק. הן בעצם מעודדות המשך צריכה גבוה ומעניקות זמן יקר לנטילת הלוואות צרכניות נוספות בטרם תגיע הריבית לערכה המקסימלי ותישאר שם. עקום התשואות המעוות, פרי הבאושים של 13 שנות ריבית אפסית, אינו יכול להגיע לנורמליות בפרק זמן קצר של כמה חודשים. יש להגביר את קצב העלאות הריבית ל 1% ב 5 ההחלטות הבאות ולהגיע לריבית של 8% תוך הכרזה שהיא תיוותר בגובה זה לפחות ב 10 השנים הקרובות. כלכלת הציפיות הזו תוכל להכניע את האינפלציה ולשמור כי לא תתפרץ שוב.
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    המשבר כאן מניות התרסקו בין 50%-95%אם זה לא משבר.אז סוף
    יואל 29/10/2022 00:13
    הגב לתגובה זו
    1 1
    העולם זה המשבר הבא
    סגור
  • 2.
    בקיצור אף אחד לא יודע כלום (ל"ת)
    אנונימי 28/10/2022 22:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    איינפלציה שנוצרה מהדפסת כספית לא הורגים עם ריבית
    דר' דום 28/10/2022 21:18
    הגב לתגובה זו
    11 3
    צריך לשרוף את הכסף במאזן הפד. עודף כסף במערכת יוצר אינפלציה ובועות תמחור וחוב. אבל אי אפשר לשרוף את המאזן בלי למוטט את הבועה אז פשוט ימשיכו להעלות ריבית ל5 ול7 עד הקרן הממונפת הראשונה תשבר. בהצלחה לבכירי הפד שהביאונו למצב מעוות זה.
    סגור
  • אחת הדרכים היא להעלות מיסים
    עוז 29/10/2022 09:32
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא פופולרי - אבל ככה הכסף חוזר למדינות. וכנראה שאין ברירה, אלא להעלות ריבית מעבר ל5%. גבא איד בטוח -משעמם לא יהיה פה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות