הבנקים בארה"ב נערכים למיתון; הבנקים בישראל רחוקים ממיתון
סקר של הפד' מראה שהבנקים בארה"ב בטוחים שמיתון מתקרב והם כבר פועלים כדי לשמור על המאזנים שלהם חזקים. הבנקים בארה"ב זהירים הרבה יותר מבעבר במתן הלוואות מסחריות-עסקיות וגם במתן אשראי והלוואות למשקי הבית.
על פי הסקר הבנקים מרגישים את הצורך של משקי הבית בקווי אשראי נוספים, אך הם זהירים יותר במתן מימון. התהליכים האלו בבנקים החלו כבר לפני כחצי שנה והם התחזקו בשלושה חודשים האחרונים כאשר ההנחיות מהדרגים הגבוהים שמחלחלות למטה הן הקפדה יתרה על הקריטריונים לצד מגבלות בנוגע לתחומים ואזורים מסוימים.
הבנקים נזהרים כי הם יודעים שמשבר-מיתון יכול במהירות יחסית לחזור אליהם כבומרנג. הזיכרון מהמשבר של 2008-2009 הוא כואב וחד למרות הזמן שעבר. אז נזכיר מערכת הבנקאות לא הצליחה להתמודד עם האשראי הבין בנקאי ואווירת החרדה שהייתה בשווקים לא אפשרה לבנקים לגבות את עצמם מול בנקים אחרים. בנקים פשוט לא תמכו בבנקים אחרים, לא העניקו אשראי לבנקים אחרים וכל זה כשהפד' היה משותק ובמאזני הבנקים היו נכסים רעילים שלא היו שווים את המחיר שלהם באמת, אלא ביטאו הפסדי ענק.
החשש הגדול שהנכסים של הבנקים כיום שמורכבים בעיקר מהלוואות לעסקים ולציבור יהיו שווים פחות משמעותית מאשר בספרים. זה יכול להתרחש כאשר יש חובות אבודים, חובות מסופקים, כאשר יש חשש שהלווים לא ישלמו. זה קורה בזמן האטה ומשבר אז כמובן גם לעסקים וגם למשקי הבית קשה יותר כלכלית והם עלולים להתקשות לשלם את החובות.
אלא שכיום המצב שונה לעומת המשבר הקודם. כלכלה חלשה כמובן מדאיגה, אך לא בהכרח קטסטרופלית לבנקים. בשנים שחלפו מאז המשבר הפיננסי העולמי הקודם, הבנקים נדרשו להחזיק רמות גבוהות יותר של הון כדי להגן מפני הפסדי אשראי ויכולתם בשנים האחרונות לעמוד בזעזועים כלכליים ובשווקים הרבה יותר איתנה מבעבר. מעבר לכך, הם עומדים בבדיקות מבחני הלחץ של הפד' מדי שנה. מבחנים שמדמים תרחישים שונים, לרבות תרחישי קיצון כדי לבדוק את יכולתו של הבנק לעמוד בהם.
ובכל מקרה, מאז תחילת המשבר, הבנקים הפסיקו להלוות לתחומים שנחשבים מסוכנים מדי ועל פי הסקר הם זהירים מאוד באופן כללי במתן מימון בשלושת החודשים האחרונים.
גם אצלנו יש זהירות מצד מערכת הבנקאות, כאשר הדבר בולט בעיקר במגזר הנדל"ן. שם המימון היה גדול מאוד בשנים האחרונות כשהבנקים הגיעו לגבול היכולת שלהם מבחינת מגבלת האשראי לתחום. על רקע זה, ברבעונים האחרונים הם צמצמו את האשראי בתחום, וזה מתחיל להיות מורגש אצל קבלנים קטנים. אבל זה רחוק מלהיות בינתיים תופעה. כמו כן, הבנקים זהירים יותר באופן כללי במתן אשראים.
הבנקים המקומיים, גם בהינתן מיתון, נחשבים איתנים יחסית וזה בשל ריתוק גדול של הון עצמי וכן מאחר שקיימת "מעטפת" תומכת והגנה מצד בנק ישראל והמפקח על הבנקים. ההתנהלות נבחנת על ידי בנק ישראל באופן שוטף והיכן שיש קושי של העסקים והציבור, יסופקו הקלות-הגנות שתאפשרנה לציבור למתוח את האשראים. זה גם טוב לבנקים שלא יצטרכו להפריש סכומים גדולים בגין הפסדי אשראי. אז גם אם יהיה מיתון, באופן יחסי – הבנקים בישראל חזקים יותר מבנקים בארה"ב.
במגדל שוקי הון סבורים כי בתימחור הנוכחי ישנן כמה מניות בנקים אמריקאים בהן עדיין גלום פוטנציאל משמעותי:
בנק אוף אמריקה בלט כשלצד פרסום הדוחות העלה את תחזיותיו השנתיות בזכות הביטחון שקיבל מחוסנם של הצרכנים. החוסן בשוק הצרכני בא לידי ביטוי בכמה פרמטרים שהציג הבנק, בהם עליה רבעונית של 9% בחיובי אשראי שנרשמו ללקוחותיו הפרטיים, נוסף לעליה שהציג בהיקפי ההלוואות שנלקחו על-ידי צרכנים פרטיים – שבמקביל הצליחו להציג היקפי פיקדונות גבוהים יותר מאלה שנרשמו טרם משבר הקורונה.
ג'י.פי מורגן נהנה מעליה בשיעור דו-ספרתי בהכנסותיו הרבעוניות, ומנכ"ל הבנק, ג'יימי דיימון ציין בהצהרה שפורסמה במקביל לדוחות, כי בסיכום רבעוני הצרכנים האמריקאים המשיכו להוציא ולשמור על מאזנים יציבים. עוד ציין דיימון כי בתקופת הרבעון פעילות המגזר העסקי האמריקאי התאפיין ביציבות וכי המשק האמריקאי מציע במצבו הנוכחי אפשרויות תעסוקה נרחבות. יחד עם זאת דיימון גם התייחס לסיכונים הקיימים בשוק, ובהם ציין אינפלציה "עקשנית" המובילה לסביבת ריבית גבוהה, חוסר בהירות לגבי השפעות הצמצום הכמותי של הפד', המלחמה הנמשכת באוקראינה המגדילה את הסיכונים הגיאופוליטיים ועוד. ג'י.פי מורגן סבל גם הוא מירידה משמעותית בהכנסותיו מבנקאות השקעות, אולם מול זאת הציג שיפור בפעילות הצרכנים הפרטיים ועסקים קטנים.
גם סיטיבנק נפגע בסיכום רבעוני מירידה ניכרת של כ-25% ברווחיו, אולם גם במקרה של סיטי הדוחות, ככלל, הפתיעו את המשקיעים. בסיכום רבעוני סיטי הצליח ליהנות משיעורי הריבית העולים כדי לחזק את פעילות ההלוואות שלו בבנקאות הפרטית וניהול עושר, וכן נהנה מהגדלת הכנסותיו מריבית גם במגזר העסקי. בין היתר הציג סיטי שיפור של 10% בהכנסותיו מפעילות הבנקאות הפרטית – שבלטה בצד החיובי של התוצאות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.השורטים יעלמו בקרוב (ל"ת)אפשטיין. 08/11/2022 10:09הגב לתגובה זו3 0סגור
-
5.יפרקו את השורטיזם הטיפשים וימחקו (ל"ת)רוני א. 08/11/2022 10:09הגב לתגובה זו2 1סגור
-
4.הכל בבלאט המשבר נגמר שווקים עולים (ל"ת)יוסף חמודי 08/11/2022 10:01הגב לתגובה זו3 2סגור
-
3.לא לפחד קנו מניות המשבר חלףשרון 08/11/2022 10:00הגב לתגובה זו3 2השורטיזם יחתך כמו שניצל ויסיים דרכו בגרמניה.. גם ארצות הברית 3 ימי עליות יחתכו אותם ל 0 . כרגיל לוזרים השווקים חחסגור
-
2.קנו מניות בנקים בגרמניה ישראל וארהב (ל"ת)צדוק 08/11/2022 10:00הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
1.לכן המלצתי לקנות מניות נסדק ובנקים (ל"ת)חיים הכט 08/11/2022 09:58הגב לתגובה זו2 0סגור