מיהם "כלבי הדאו" של 2023 והאם התמחור הנמוך שלהם מהווה הזדמנות?
מאקרו: הכלכלות המערביות צפויות לצמוח באופן מתון ביותר בשנת 2023, אך הענקיות האסיאיתיות צפויות לתרום לצמיחה העולמית; מיקרו: הכירו את כלבי הדאו לשנת 2023 והחולשות שהביאו לתמחור הנמוך שלהם - האם יש סיכוי למפנה במניות אלו?
מאקרו: סין והודו יצילו את העולם ממיתון?
במישור נתוני המאקרו ישנה רגיעה מסוימת לפחות עד פרסום המדד של חודש נובמבר או פגישת הפד' הבאה, האחרונה לשנת 2022, בדצמבר. נתונים חשובים עדיין מתפרסמים מדי שבוע, וגם השבוע צפויים להתפרסם כמה מהם, וייתכן שיגרמו לתנודתיות מסוימת. בין השאר התפרסמו אישורי הבניה, מכירות מוצרי ברי קיימא, סנטימנט הצרכנים, הפרוטוקולים של דיוני הפד ועוד. נתונים אלו ואחרים שיתפרסמו עד פגישת הפד' יקבעו את גובה העלאה הבאה, כשמספר דוברים מטעם הפד' כבר רמזו לכך שירגישו בנוח עם העלאה מתונה יותר מבעבר.
השאלה שעדיין תלויה באוויר – האם המאבק הנחוש באינפלציה יביא למיתון? מדד אטלנטה שבודק את התוצר הצפוי על פי נתונים מעודכנים מצביע כבר על צפי לעליה בתוצר של 4.2% ברבעון הרביעי של השנה, מה שמעיד שהחששות ממיתון, לפחות בטוח הקצר, מתרחקים מעט. יחד עם זאת אינדיקטורים אחרים עדיין מצביעים על אפשרות סבירה למיתון, במיוחד היפוך עקום התשואות בשוק אגרות החוב, שנימצא כעת ברמתו הקיצונית ביותר מאז התפוצצות בועת הדוט.קום.
במבט להמשך, הציפיות לגבי צמיחת התוצר צנועות בהרבה. בסיכום שנת 2022 צפוי הגידול בתוצר בארצות הברית להגיע ל-1.8% בלבד למרות הרבעון הרביעי הטוב יחסית (וזאת, עקב שני רבעונים של ירידה בתוצר מוקדם יותר השנה). ואילו בשנת 2023 הצמיחה בתוצר צפויה להצטמצם ל-0.5% בלבד, כך על פי הערכות שפירסמו ב-OECD.
בהסתכלות גלובלית ב-OECD צופים שהעולם ינצל ממיתון הודות לענקיות האסיאתיות. בעוד ארצות הברית, כאמור, מדשדשת, האיחוד האירופי אף הוא צפוי להציג צמיחה צנועה ביותר (3.3% בשנת 2022 ו-0.5% בשנת 2023) הודו וסין צפויות דווקא לצמוח בשנת 2023 ב5.7% ו-4.6% בהתאמה, ובכך להציל את הכלכלה העולמית ממיתון. נזכיר, עם זאת, שהמצב בסין עדיין מאד תלוי במדיניות הקורונה, כשבימים האחרונים שוב נרשמת התפרצות של הנגיף וחלק מהסגרים הוחזרו.
בגזרת העננים השחורים נציין את שביתת עובדי הרכבת שעלולה לפגוע פגיעה קשה מאד בכלכלה האמריקאית במידה ותתרחש ותתמשך לאורך זמן, ולטרוף לגמרי את הקלפים בכל הנוגע לציפיות מן הכלכלה האמריקאית.
מיקרו – מיהם כלבי הדאו של 2023
אנחנו עדיין בדעה שכיוון השווקים בעתיד הקרוב תלוי כמעט לחלוטין במאקרו, אך כיוון שיש פסק זמן מסויים בהתפתחויות במישור הזה נרחיב מעט יותר השבוע במישור המיקרו, עם חמשת כלבי הדאו לשנת 2023.
אסטרטגיית כלבי הדאו היא פשוטה יחסית, ומציגה תוצאות מעורבות לאורך השנים האחרונות. השיטה בפשטות אומרת שבכל שנה יש לקנות את 5 או 10 המניות בעלות תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר מבין מניות המדד ולהחזיק בהם במשך שנה. בסוף השנה יש לבדוק שוב מהן החברות בעלות הדיבידנד הגבוה ביותר ולהחליף אותן במידת הצורך, וכך מדי שנה.
נציין שתשואת דיבידנד גבוהה מעידה מצד אחד על הכנסות חזקות שמאפשרות את הדיבידנד הזה, אך מצד שני העובדה שלמרות הדיבידנד המחיר יחסית נמוך (לכן התשואה, כלומר האחוז שהדיבידנד משקף משוי המניה, גבוהה) תגרום למשקיע החשדן לשאול את עצמו מיד למה מחיר המניה נמוך ומה השוק מנסה להגיד לנו. בנוסף יש לזכור שהאסטרטגיה מחייבת החלפה של מניות מדי שנה כמעט, מה שמשקיעי ערך ינסו להימנע ממנו על פי רוב.
השיטה מבוססת על ההנחה שחברות הנסחרות בדאו ג'ונס הן חברות תעשייתיות יציבות ותזרימיות, ולכן המחיר הנמוך שלהן מסמל כשל שוק, והציפייה היא שהשוק יתקן את עצמו. יחד עם זאת, לא ניתן להוציא מכלל אפשרות שהשוק פשוט מעריך שמתח הרווחים הזה לא יוכל להימשך והוא צופה ירידה בהמשך.
התוצאות של האסטרטגיה הזו, שנחשבה במשך שנים כשיטה טובה להשקעות ערך, מעורבות. כשמצמצמים את האסטרטגיה ל-5 המניות בעלות תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר מגלים שבעוד בשנים 2000 עד 2020 היא היכתה את מדד ה-S&P 500 בכ-2% בממוצע – 9.5% לשנה לעומת 7.5%, בשנת 2021 הכלבים נבחו אך פיגרו ב-16% לאחר השיירה של הסנופי. מתחילת שנת 2022 כלבי הדאו ירדו בפחות מאשר במדד הדגל של הכלכלה האמריקאית.
חמש החברות שירכיבו את כלבי הדאו של שנת 2023 הן חברות מוכרות יחסית אך בפני כולן עומדים אתגרים לא פשוטים שמסבירים את המחיר הנמוך שהשוק מעניק להן. יחד עם זאת, הן מציגות פוטנציאל לשינוי מגמה. אז מיהן 5 החברות שירכיבו את מדד כלבי הדאו בשנה הבאה, ומהם האתגרים בפניהם הן נצבות?
IBM INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES +3.6% INTERNATION 222.32 +3.6% סגירה:0 פתיחה:215.51 גבוה:222.62 נמוך:215.27 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . שווי שוק: 132 מיליארד דולר, תשואת דיבידנד: 4.5%. החברה פירסמה דוחות טובים לרבעון השלישי שהעלה את מחיר המניה ב-6% ביום שלמחרת, אך IBM לא סיפקה קבלות למשקיעים בשנים האחרונות. בין השאר מעידה על כך העובדה שהיא משתייכת לכלבי הדאו משנת 2016 ברציפות, מה שמעיד על הרבה דיבידנדים שחולקו למשקיעים, אך מעט מאד צמיחה, כך שמחיר המניה נמוך יחסית לאורך זמן. מחיר המניה כעת נמוך עדיין ממה שהיה בתחילת 2018.
החברה עברה דיאטה חריפה בשנים האחרונות. אם לפני כעשור הכנסות החברה היו 105 מיליארד דולר, בשנה האחרונה הן היו 57 מיליארד בלבד. לא בגלל שהרווחיות ירדה, אולי אפילו הפוך. החברה נפתרת מעסקים רבים ומנסה להתמקד בעסקי הליבה, שמתמקדים כעת בתוכנה, ייעוץ ותשתיות IT. ייתכן שהדיאטה עוד תימשך כשהערכות הן שגם עסקי התשתיות שאחראים כעת על 25% מהכנסות החברה עתידים להימכר.
אם אכן כך יהיה אנו נשארים עם עסקי התוכנה ועסקי הייעוץ שצמחו ב-7.5% וב-5.4% בהתאמה ברבעון האחרון. החברה מתמקדת בתחומים שנחשבים צומחים: עסקי ענן, ייעוץ ובינה מלאכותית, אולם הצמיחה המרשימה שהציגו עסקי הענן בשנים האחרונות הואטה מאד ברבעון האחרון אצל ענקיות הטק. יותר מכך, האתגר הגדול של החברה נובע מהעובדה שלמרות שמדובר בתחום צומח, יחד איתה נמצאות על המגרש ענקיות כמו גוגל ומיקרוסופט.
בנושא הדיבידנד אפשר להיות רגועים. החברה אמנם רשמה הפסד תפעולי של 3.2 מיליארד דולר ברבעון האחרון, אך הדבר נבע מהוצאה חד פעמית ולא תזרימית הקשורה לפעילות הפנסיה. תזרים המוזמנים החופשי, לעומת זאת, היה גבוה ועמד על 7.4 מיליארד דולר שמכסים בקלות על הדיבידנד המשולם של 2.1 מיליארד דולר.
אתגר נוסף העומד בפני החברה הבנלאומית הוא הדולר החזק שפגע ברווחים של החברה ברבעון האחרון, אך הדבר מעיד, מצד שני, שהצמיחה האמיתית של החברה גבוהה יותר. ציפיות החברה הן להמשך צמיחה בשיעור חד ספרתי גבוה, כ-7%.
Walgreens Boots Alliance WALGREENS BOOTS ALLIANCE +0.73% WALGREENS... 8.3 +0.73% סגירה:0 פתיחה:8.25 גבוה:8.33 נמוך:8.08 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . שווי שוק: 34.4 מיליארד דולר. תשואת דיבידנד: 4.8%. עוד כלב דאו שמבלה במדד כבר מאז 2019, ונסחר במגמה יורדת מאז שנת 2015. קמעונאית בתי המרקחת מתמודדת עם קשיי הפוסט קורונה המאפיינות את סקטור הקמעונאות. ביוני החברה חזרה בה מכוונתה להיפטר מהשלוחה הכושלת בבריטניה, כיוון שלא קיבלה הצעות מספקות. ניסיונות החברה להיכנס לתחום מכירות תרופות המרשם דרך האינטרנט לא ממריאים בינתיים, וגם האיום של אמזון להיכנס לתחום עדיין ניצב ברקע.
החברה מנסה להפוך מחברת תרופות ל"חברה הממוקדת בצריכת בריאות". כחלק מהאסטרגיה הזו החברה ניכנסה להשקעה של 5.2 מיליארד דולר בחברת Village MD המספקת שירותי טיפול רפואי. ההשקעה הביאה את אחזקתה בחברה לנתח של 63%. זו מצידה הודיעה על כוונה לקנות את ספקית רפואת החירום Summit Helath תמורת 9 מיליארד דולר.
הכיוון הזה כבר נוסה בעבר. חברות מתחרות מתחום בתי מרקחת של תרופות מרשם ניסו להתרחב לספקי שירותי בריאות כלליים יותר, וחלקן לפחות רשמו הצלחה מסוימת. דוגמה לכך היא רשת CVS שבסוף 2018 רכשהה את מבטחת הבריאות אתנה תמורת 78 מיליארד דולר ומאז עלתה ב-20%. במקרה של וולגרין לעומת זאת לא מדובר בסדרי גודל קרובים, ונראה ששינוי, במידה ויהיה, יתרחש באופן איטי והדרגתי.
עוד בנקודות האור, החברה העלתה את תחזית ההכנסות למהשך. בשנת 2025 צופה החברה הכנסות של 11 עד 12 מיליארד דולר לעומת צפי קודם ל-9 עד 10 מיליארד.
אינטל INTEL CORPORATION +1.79% INTEL... 24.44 +1.79% סגירה:0 פתיחה:24.08 גבוה:24.77 נמוך:23.83 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . שווי שוק: 123 מיליארד דולר. תשואת דיבידנד: 4.9%. לא פלא למצוא את ענקית השבבים ברשימה הזו. החברה מאכזבת את המשקיעים ללא הרף עם תוצאות מתחת הצפי, צמיחה (כמעט) לא קיימת ותחזיות חלשות. מניית החברה ירדה כבר במעל 40% מתחילת השנה, וכעת נסחרת המניה בערך דומה לזה בו נסחרה בשנת 2014.
הבעיות של אינטל ידועות: איבוד נתח שוק ל-AMD בתחום המחשבים האישים, כמו גם ירידה בביקוש בסגמנט הזה. התפרסות לא יעילה גם לתחום הייצור וגם לתחום עיצוב השבבים, להבדיל מחברות אחרות שמתמקדות רק באחד מהם (טיוואן סמיקונדטור בייצור ואנבידיה בעיצוב לדוגמה - שתי חברות שגוברות על אינטל בתחומן). גם הנפקת מובילאיי הייתה הרבה מתחת לציפיות. החברה נקנתה תמורת 15.3 מיליארד דולר בשנת 2017 והונפקה כעת לפי שווי של 17 מיליארד דולר בלבד, מה שמשקף רווח נמוך יחסית לאחזקה של חמש שנים. הצפי (המנופח) של החברה לפני מספר חודשים בלבד היה להנפקה לפי שווי של 50 מיליארד דולר. מאז התכווצו הערכות השווי בשוק המניות באופן כללי ובתחום השבבים באופן ספציפי.
מה הכיוון של אינטל להמשך? נראה שהיא ממתמקדת בעיקר בתחום הייצור, אולי בעידוד הממשל האמריקאי שרוצה לפתח את התעשייה במדינה. החברה הודיעה על כוונתה להשקיע 20 מיליארד דולר במפעלי ייצור באריזונה, שייצרו שבבים עבור חברות אחרות כמו קואלקום ואמזון. גם הרכישה (שעוד לא הושלמה) של טאואר הישראלית משתלבת באסטרטגיה הזו. נזכיר, עם זאת, שבתחום הזה היא לא מובילת שוק וממתקשה לגבור על טיוואן סמיקונדקטור.
תוכניות ההשקעה האלו פוגעים בתזרים החופשי של החברה מה שעלול לפגוע בתשואת הדיבידנד בהמשך. החברה תעשה ככל שביכולתה להימנע מתרחיש כזה, שכן הדיבידנד הגבוה הוא אחד מנקודות החוזקה (הבודדות) של המניה, אולם בשוק השבבים המחזורי יתכן שלא ניתן יהיה להימנע מכך, במיוחד לאור ההשקעות הגבוהות ומצב השוק. לעומת זאת אם תוכניות החברה להתרחב בשוק הייצור תצלחנה, והתנאים הגיאופוליטיים, ובעיקר תמיכת הממשל האמריקאי ביצרניות המקומיות ישחקו לטובתה, ייתכן שהמחיר הנוכחי משקף הזדמנות עם "תעודת ביטוח" בדמות מסורת של חלוקת דיבידנדים נדיבה ויציבה.
Dow DOW INC +1.99% DOW INC 44.81 +1.99% סגירה:0 פתיחה:43.84 גבוה:45.14 נמוך:43.62 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . שווי שוק: 36 מיליארד דולר. תשואת דיבידנד: 5.6%. החברה הפועלת בתחום הכימקלים שנחשב לענף מחזורי לא מרווה נחת את המשקיעים, ומאז ה"ספין אוף" מחברת דו פונט לפני כשלוש שנים היא הניבה 0% "מרשימים". החברה מוזגה לדו פונט 4 שנים קודם לכן. שתי החברות לא ממש הרוויחו מהמיזוג הזה כשגם דו פונט נסחרת מתחת לרמות טרום המיזוג בשנת 2015.
יחד עם זאת הדוחות האחרונים נותנים קצת תקווה למשקיעים ששינוי הכיוון אפשרי, כשהחברה היכתה את תחזיות האנליסטים. הדבר בעיקר מעיד על כך שהאנליסטים לא ציפו יותר מדי מהחברה, שכן התוצאות "הטובות" של החברה היו ירידה של 55% ברווח לעומת הרבעון המקביל. בנוסף, ציפיות החברה להמשך היו מתחת לציפיות, כשהחברה מצפה שהאינפלציה תפגע ברווחים בשיעור של 400 מיליון דולר.
בצד החיובי החברה מצליחה להעביר את מפעלי הייצור שלה קרוב למשאבים במחירים נמוכים יחסית. היא גם מפתחת טכנולוגיות שאמורות לסייע בהתאמת הייצור לביקוש בשוק, ובנוסף היא מצליחה לחתוך בהוצאות, כשהודיעה כי בשנה הבאה תקצץ עד מיליארד דולר מהן. קיצוץ כזה אמור להתבטא כמעט באופן מלא בשורת הרווח. נראה שעתיד החברה תלוי בעיקר במצב הכלכלה העולמית כיון שהיא ממוצבת להנות מהתאוששות הכלכלה, אך עלולה להמשיך להיפגע במקרה שיווצר מיתון.
ווריזון VERIZON +0.68% VERIZON 42.51 +0.68% סגירה:0 פתיחה:42.21 גבוה:42.75 נמוך:42.01 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . שווי שוק: 162 מיליארד דולר. תשואת דיבידנד: 6.8%. ענקית התקשורת ידועה כאחת ממחלקות הדיבידנד הנדיבות בוול סטריט, והיא מעלה את הדיבידנד שלה מדי שנה, אם כי באופן צנוע של 2.4% בממוצע. החברה סובלת מתקופה קשה. המילה "תקופה" במשפט הקודם מתייחסת למעל 20 שנה כבר. החברה לא הצליחה להיחלץ ממעמד כלב דאו מאז שנת 2009, כלומר, השוק מעניק לה באופן עקבי ערך נמוך יחסית לתזרים המזומנים שלה, והיא נסחרת במחירי 1997.
חברות תקשורת נדרשות להשקעת ענק בתשתיות מצד אחד, ואופק הצמיחה שלהם מצד שני מוגבל לאחוזים בודדים בשנה אם בכלל. בשנת 2021 לדוגמה השקיעה החברה 46 מיליארד דולר ברשיונות לרשת הדור החמישי, שירות שעדיין לא מופעל באופן מלא בכל איזורי פעילותה, ולא מספק עדין הכנסות שיצדיקו את השקעת העתק.
יחד עם זאת ניתן לסמוך על שיעור דיבידנד נדיב במיוחד של כ-7% גם בהמשך, כשהחברה מייצרת תזרים מזומנים חופשי הגבוה ביותר מפי 3 מתשלומי הדיבידנד שלה.
כל החברות הבכירות בכלבי הדאו אם כן מתמודדות עם אתגרים לא פשוטים ונראה שישנה סיבה לתמחור הנמוך שלהם, יחד עם זאת, ייתכן שלפחות לגבי חלקן, נקודת המקווה לא כל רחוקה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.בטח שהזדמנותב השורטיזם יימחק קליל (ל"ת)קובי 23/11/2022 20:57הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.פרופ' אבירם לכלכלה ומתמטיקה...מקבוצת פרופ' איצ6 23/11/2022 18:40הגב לתגובה זו2 1לכותב הנכבד...התאוריה הנ"ל היא עתיקת יומין...אך צר לי לאכזב אותך...בהרווארד..פרינסטון ..ייל ושאר הקיסוסים הפסיקו מזמן להתיחס לתיזה שהיצגת...מיצטער...אבל זאת האמת ידידי.סגור
-
2.אחלה כתבההאזרח הקטן 23/11/2022 18:40הגב לתגובה זו0 0שכויח. אני הולך על IBM בזכותך. מקסימום אני אדפוק לך בדלת ואבקש את הכסף חזרהסגור
-
1.אני אוהב את הכתבות האלה שלך (ל"ת)נ.ש. 23/11/2022 17:45הגב לתגובה זו0 0סגור