עתיד הקריפטו: יותר סיליקון וואלי ופחות וול סטריט; בייננס גם תקרוס?
שנת 2022 מתקרבת לסיומה, והיא לא תיזכר לטוב בקרב שוחרי הקריפטו. משווי שוק של 2.2 טריליון דולר של כלל מטבעות הקריפטו בתחילת ינואר אנו עומדים בשווי שוק נוכחי של 811 מיליארד דולר, ירידה של כ-74%.
בתעשייה מכנים זאת: חורף הקריפטו, אך הירידות התפרסו על פני 4 עונות השנה, ואירוע רדף אירוע: הפריצה הגדולה בהיסטוריה שמחקה מעל 600 מיליון דולר מפרויקט רונין במרץ, התמוטטות פרויקט הטרה-לונה במאי, התמוטטות צלזיוס שנמרחה בין יוני (עצירת משיכות) ליולי (פשיטת רגל). ביולי גם קרן הגידור שלושת החיצים פשטה רגל וגם וויאג'ר, ולקינוח משבר FTX שהחל בנובמבר ועדיין נמשך שגרר אחריו פשיטות רגל נוספות.
מה שהולך ומתברר הוא שאחד מעקרונות הפילוסופיה של תומכי הקריפטו, הביזור, עומד על כרעי תרנגולת. "ההדבקה" בין הגופים השונים מוכיחה שאין שום ביזור בתעשייה, לפחות לא נכון לעכשיו. הגופים קשורים מדי אחד לשני ומשפיעים אחד על השני, וקריסה של גוף מרכזי אחד גורמת לתגובת שרשרת של הרבה מדי קריסות נוספות.
להלן סיכום של בלומברג את אירועי השנה האיומה בציוץ אחד בטוויטר:
Bitcoin – the largest token by market value – plunged more than 60%, leading a rout in digital assets that erased some $2 trillion in total market value from the highs reached in November 2021.
What else didn't go as planned in 2022? We mapped it out ➡️ https://t.co/55oz9Wm9qs pic.twitter.com/HTU9XKjKV1
— Bloomberg Crypto (@crypto) December 22, 2022<
הגורמים לחורף הקריפטו מתחלקים בין הירידות הכלליות בשוק נכסי הסיכון, ובראשם המניות, עקב סיום עידן הכסף הזול מצד הבנקים המרכזיים – העלאות ריבית וצמצום המאזן, ובין קריסה של מספר פרויקטים מרכזיים, בראש ובראשונה פרויקט הטרה-לונה שגרר תגובת שרשרת של קריסה של מספר חברות משמעותיות, ובין אין סוף פריצות הונאות וגניבות ששברו השנה שיאים חדשים ומעמידים בספק את אמינות עולם הקריפטו כולו. את קריסת FTX ניתן לשייך לשתי הקטגוריות האחרונות – הונאה, כפי שהולך ומתברר, וקריסה.
הקריפטו קרס או המבנים הפיננסים?
אם יש משהו שקצת נשכח בכל הבלגאן והרעש סביב הקריפטו הוא שהקריסות למיניהן כמעט לא קשורות לקריפטו עצמו. למעשה קריסת הקריפטו בשנת 2022 דומה באופן חשוד לקריסת שוק הדיור ב-2008 – כסף זול מדי ומינוף יתר שמנסה להפוך רווחים אמורפיים עתידיים לדולרים ממשיים בהווה. במקרים אחרים מדובר פשוט בהונאות רגילות, שאולי גם מנצלות את חוסר הרגולציה בשוק הקריפטו הפרוץ, אבל הונאות לא הומצאו עם המצאת הקריפטו, הם היו כאן מאז ומעולם, מחפשות חולשה כזו או אחרת ברגולציה או בממשל התאגידי. תאוות הבצע האנושית היא מנוע לא נלאה לאין סוף המצאות ודרכים עקלקלות להיפגש עם דולרים של אחרים. הרבה (מדי) כסף זרם לתעשייה הצעירה, מה שמשך אליה נוכלים כמו דבורים לצוף. החומות הרגולטוריות והפיננסיות עדיין לא נבנו כמו שצריך או לא נבנו בכלל ואיפשרו את ביצוע ההונאות רחבות ההיקף. אולם לא מדובר בפגם מהותי לטכנולוגיית הקריפטו עצמה. הכישלון הוא פיננסי לא טכנולוגי.
לכן, יש לא מעט שחושבים שחורף הקריפטו הוא דווקא התפתחות חיובית לתעשייה. ניקיון יסודי ומקיף שמנפה הרבה רעש ולכלוך, ויאפשר לתעשייה להתפתח כשהיא אמנם רזה יותר וללא השומנים שהצטברו בתחילת 2022, אך ממוקדת ויעילה יותר.
חובת ההוכחה עדיין על התעשייה והקריפטו עומד בפני אותו מבחן בפניו עמד מתחילת הווצרו – להפוך לכלי יעיל במקום לספקולציה פיננסית. או במילים אחרות, הקריפטו צריך להיות קצת יותר סיליקון וואלי וקצת פחות וול סטריט.
האם גם בייננס תיפול?
לאחר נפילת FTX עבר הפוקוס לבורסה הגדולה בעולם שהפכה לגוף הדומיננטי ביותר בתחום – בייננס. הפוקוס השלילי כמובן. זה נראה מוכר מדי ודומה באופן מייאש לקריסות הקודמות בשוק. שמועות על חוסר נזילות או קשיים בבורסה, ואז עצירה של משיכות, במקרה זה של המטבע היציב USDC, מה שמביא ל"ריצה אל הבנקים" ומשיכות יומיות בהיקפים עצומים. במקביל, חברת רואי החשבון שנשכרה לצורך בדיקת הרזרבות של בייננס הסירה מאתר האינטרנט שלה את הדיווח על החברה והודיעה כי היא מפסיקה לעבוד איתה, מה שגרם לגל השמועות והמשיכות להתגבר.
אולם נראה שלפחות בינתיים במקרה של בייננס ההיסטוריה והיסטריה לא חזרו על עצמם. אפשרות המשיכה של USDC חזרה לאחר זמן קצר, כל המשיכות לא גרמו לחברה להודיע על עצירה או עיקוב כלשהו, והפאניקה, נכון לשלב זה שככה במקצת.
החברה ממשיכה להצהיר שהיא יכולה לעמוד בכל התחייבויתה, ושכל הכסף של המשקיעים נמצא בדיוק במקום בו הוא אמור להיות. בתגובה לשמועות ולשאלות בשוק פרסמה החברה תגובה ארוכה בהתייחס למצב הבריאות הפיננסית שלה, ובין השאר התיחסה ליריבה לשעבר: "FTX קרסה בגלל שהתייחסה באופן לא ראוי לנכסי המשתמשים שלה, וחברה בריאה לא תושמד בגלל ציוץ" נמסר מטעם החברה.
ביחס לטענות שעלו במאמר בסוכנות הידיעות רויטרס כי המצב הפיננסי של החברה הוא "תיבה שחורה" אמרה החברה שהיא חברה פרטית, וככזאת אינה מחויבת בפרסום מצבה הפיננסי אך שהיא סוברנית ובריאה פיננסית ללא שום צורך במימון חיצוני. לחברה אין שום חוב חיצוני, היא ממנת את פעילותה היומיומית בעזרת הכנסות שמגיעות מהעמלות שמשלמים המשתמשים והיא לא מטפלת באופן לא ראוי בנכסי המשתמשים - כך לדבריה.
בנוגע לעובדה שחברת ראיית החשבון מזרס הפסיקה לעבוד איתה נמסר מטעם בייננס כי החברה הפסיקה לעבוד עם כל חברות הקריפטו, ולא רק איתה, שכן היא מתקשה לערוך ביקורת על נכסי קריפטו, כמו גם "4 הגדולות" - ארבע חברות ראיית החשבון הגדולות בעולם.
החברה חוזרת ומדגישה: "כל נכסי המשתמשים בבייננס מגובים ביחס של 1:1, ולמשתמשים תהיה הזכות למשוך את כספם בכל רגע". העיקוב במשיכת ה-USDC נבע , לדבריה, מבעיה טכנית בלבד.
אולם יש מי שעדיין מפקפק בהצהרות הנחרצות של בייננס. ג'נוייר רוש דקטר, מנהלת נכסים לשעבר וכיום מנכלי"ת אתר גריט קפיטל פרסמה מאמר באתר קוינדסק שכותרתו: "הכל לא בסדר בבייננס".
מלבד העובדה שחברת ראיית החשבון משכה את דוחותיה כנ"ל, היא מצביעה על עסקה שפורסמה בזמנו לפיה מנכ"ל FTX סם בנקמן קנה את חלקו של מייסד בייננס זהאו צ'נגפנג ב-FTX תמורת 2.1 מילארד דולר. יותר נכון FTX קנתה מבינאנס (כשהגבולות בין נכסים אישים של המנהלים לבין נכסי החברה די מטושטשים). הבעיה? חלק משמעותי מהסכום שולם באמצעות מטבע ה-FTT של FTX שכיום לא שווה כלום. בנוסף, לדבריה ייתכן שהסכום ששולם מ-FTX לבינאנס, 2.1 מיליארד דולר, צריך להיות מוחזר שכן מדובר בהעדפת נושים.
"In 2021, @SBF_FTX said he bought out your stake in the company. How much did he transfer to you?" @andrewrsorkin asks @cz_binance.
"I remember it was $2.1 billion at the time and it was all in FTT tokens which are now worthless." pic.twitter.com/uuP2L66CyS
— Squawk Box (@SquawkCNBC) December 15, 2022<
עוד טענה רוש דקטר כי ההסבר שמספקת בייננס מדוע "ארבע הגדולות" בראיית חשבון לא מבקרים את החברה, הוא מפוקפק. על פי בינאנס ארבע חברות ראיית החשבון לא מתעסקות עם קריפטו ולא יודעות להעריך נכסי קריפטו. הבעיה עם הטענה הזו היא שאחת מהן, דלויט, מבקרת את דוחות קוינבייס.
Binance CEO CZ on CNBC:
Many big four firms do not know how to audit crypto exchanges. pic.twitter.com/r3C15cMwbK
— unusual_whales (@unusual_whales) December 15, 2022<
"בתגובה (למשיכות הכספים המאסיבית והחששות ממצבה הפיננסי) הדבר היחידי ש-CZ (מנכ"ל בייננס) מציע לקהילת הקריפטו הוא עוד דגלים אדומים" כתבה רוש דקטר, "תשובות מתחמקות מלאות בהבטחות עמומות בנוגע ל"ביקורת חשבונאית מלאה" ללא לוחות זמנים; הבטחות מילוליות שהחברה חזקה מבלי ראיות ספציפיות ניתנות להוכחה כדי לתמוך בטענות". היא חוששת שמדובר באותו תסריט: הצהרות מרגיעות שממשיכות וממשיכות ללא ראיות, עד שמגיעה לפתע הקריסה הסופית.
<More than 70% of Binance's reserves are in BNB, BUSD, and Tether. This is a literal disaster waiting to happen. What's going to light the match?
— Mike Alfred (@mikealfred) December 9, 2022
ההתפתחויות האחרונות ב-FTX
המצב ב-FTX הולך לקראת אישומים פליליים וככל הנראה לא מעט שנים בכלא לראשי החברה. השבוע הוסגר המייסד סם בנקמן פרייד לארצות הברית, ושוחרר בערבות של 250 מיליון דולר, ששולמו על ידי הוריו הלא כל כך עניים ובגיבוי נכס נדל"ן שבבעלותם. בנקמן עצמו הצהיר לא מזמן שנשארו ברשותו רק 100 אלף דולר, לכן סכום הערבות ששולם עורר לא מעט תמיהה.
בינתיים רשויות אכיפת החוק מקבלות סיוע משני שותפיו לשעבר קרוליין אליסון וגארי וואנג. השניים הודו באשמות המיוחסות להם ומשתפים פעולהעם החוקרים ב-SEC, ככל הנראה תמורת הקלה בעונשם (לכתבה המלאה).
קרא עוד:
>>>מהם המטבעות היציבים?
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
מגמת ירידה נרשמה השבוע במטבעות הגדולים. המטבעות היציבים הגדולים, הטית'ר, ה-USDC והבייננס USD מגלגלים ערך שוק כולל של כ-128 מיליארד דולר.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +0.76% BITCOIN 98,815 +0.76% בסיס:98,066 פתיחה:0 גבוה:99,388 נמוך:95,639 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . מחיר הביטקוין מתקבע מתחת ל-17 אלף דולר למטבע לקראת סוף השנה. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 16.8 אלף דולר לאחר ירידה שבועית של 3.5%.
את'ר (ETH) ETHEREUM +0.39% ETHEREUM 3,361.2 +0.39% בסיס:3,348.3 פתיחה:0 גבוה:3,429.2 נמוך:3,112.5 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר איבד מעל 4% השבוע ומטבע אחד נסחר תמורת 1217 דולר.
בייננס קוין (BNB). הירידות בביינננס קוין התמתנו ונראה שהחשש מקריסה מתרחק קצת. כעת נסחר מטבע אחד תמורת 246 דולר, ירידה שבועית של כ-6%.
ריפל (XRP). גם הריפל ממשיך במסע דרומה עם ירידה שבועית של 7.5% למחיר של 0.3485 ולשווי שוק של 17.5 מיליארד דולר.
דוג'קוין (DOGE). הדוג'קוין רושם ירידה שבועית דו ספרתית של 10.3% ומטבע אחד נסחר תמורת 0.0773. שווי השוק הכולל עדיין מעל 10 מיליארד דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו רושם את הירידה החדה ביותר השבוע עם 13%. מטבע אחד נסחר תמורת 0.26 דולר ושווי השוק הכולל עומד על 9 מיליארד דולר.
קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ביי-נאנסיוחאי 25/12/2022 10:55הגב לתגובה זו0 0יש לי סכום קטן ב Binance . משהו כמו 25% שנשארו מההשקעה. החלטתי למכור, לפני שגם זה יימחק. אני לא מצליח למכור !!!!! פשוט אי אפשר למכור, יש הודעה כלשהי . אי סחירות. עד שגם זה יתנדף.סגור
-
1.תודה כתבה מעניינת (ל"ת)דויד 23/12/2022 07:12הגב לתגובה זו3 1סגור