תכלה שנה וקללותיה: סיכום שנת 2022, השנה שירצו לשכוח בעולם הקריפטו

האירועים הגדולים והקטנים שעשו את שנת 2022 בסקירה של אירוע מרכזי אחד מכל חודש בשנה החולפת, שמחקה טריליוני דולרים מעולם הקריפטו - אז מה האירוע הגרוע\החשוב ביותר בשנה החולפת? מחכים לשמוע את דעתכם בתגובות
 | 
telegram
(5)

עולם הקריפטו נכנס לשנת 2022 נפוח ורהבתן ויוצא ממנה חבול וחבוט, כמעט על ערש דווי. הרבה קרה בשנה הזו, הרוב רע, קצת טוב, ולפעמים הרע הוא טוב והטוב הוא רע. הטוב הוא רע כשכל התפתחות קלה או הצלחה מזערית גורמים להתלהבות לא רציונלית ולניפח בועות. הרע הוא טוב, כשהוא מוציא אוויר מבועות, מסיר שומנים מתעשיות מסואבות ומגלה שחיתות ופשעים שאור השמש מחטא. קשה לסכם את כל האירועים אחריהם עקבנו השנה מדי שבוע במדור הזה, ננסה להציג אירוע חשוב אחד מכל חודש. חלקם אירועים ששינו לחלוטין את פני עולם הקריפטו, אחרים פחות משמעותיים בפני עצמם, אבל משקפים מגמות כלליות יותר. נציין גם את מחיר הביטקוין בתחילת ובסוף החודש, כדי לעקוב אחר ההידרדרות העקבית במחירו, וממילא בערך הכולל של מטבעות הקריפטו.

מה לדעתכם האירוע המשמעותי ביותר בקריפטו השנה? כתבו לנו בתגובות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ינואר
1.1: 47,686
31.1: 38,483

האקדח שנראה על הבמה במערכה של ינואר ירה בזו האחרונה של נובמבר. 32 מיליארד דולר היה השווי לפיו גייסה בורסת FTX בינואר, שווי הגבוה ב-28% מזה בו גייסה רק שלושה חודשים קודם לכן באוקטובר. בין המשקיעים בסבב היה בנק ההשקעות היפני סופטבנק, שמאוחר יותר השנה ידווח על הפסדי עתק (לא רק בגלל ההשקעה הזו), שינוי כיוון וחשבון נפש על אסטרטגיית ההשקעות של הבנק. 

למרות שהקריפטו כבר רחוק ב-40% מהשיא של נובמבר, ולמרות ששוק המניות מתחיל לשנות כיוון, המשקיעים, גם אלו הנחשבים מתוחכמים כמו קרנות ההון סיכון וקרנות הגידור, עדיין חיים באופוריה ולא יודעים על הנפילה שמחכה מעבר לפינה.  

פברואר: הקריפטו משתלט על הסופרבול
1.2: 38,743
28.2: 43,193
 
גם בפברואר רבים עדיין חושבים שהירידות מהשיא בנובמבר הם רק מכה קלה בכנף, וירידה לצורך המשך הראלי המטורף של 2021. חברות הקריפטו היו בשיא כוחן, שוחות במזומנים שגויסו מכספי משקיעים נלהבים וכמהות לחדור עוד ועוד למיינסטרים. 

במה שאולי נראה למפרע כשיא אשליית הבועה השתלטו חברות הקריפטו על הפרסומות היקרות והיוקרתיות באירוע הספורט המרכזי של ארצות הברית - משחק הסופרבול - גמר ליגת הפוטבול. בין השאר הופיעו פרסומות של קריפטו דוט קום, FTX, eToro. אולם מי שתפסה את מירב הכותרות הייתה קוינבייס ש"שברה את האינטרנט" עם פרסומת מקורית. החברה פשוט פרסמה קוד QR לאתר הבית שלה שמעניק גם 15 דולר מתנה לכל משתמש שיצר תנועה אדירה לאתר וקריסה זמנית שלו. התענוג עלה לה 14 מיליון דולר ל-60 שניות. 

מרץ: הפריצה הגדולה בהיסטוריה - 614 מיליון דולר
1.3: 44,354
31.3: 45,548

ב-23 במרץ נפרצה רשת רונין המשמשת כגשר למשחק האקסי אינפניטי, ונגנבו ממנה כ-625 מיליון דולר במטבעות את'ריום ובמטבעות המטבע היציב USDC. זוהי הגניבה הגדולה בהיסטוריה בעולם הקריפטו, אך כלל לא היחידה שהתרחשה בשנת 2022. מעל 3 מיליארד דולר נגנבו השנה מפלטפורמות DeFi (חוזים פיננסים חכמים). הפוקוס בשנה שעברה היה הונאות מסוג "משיכת שטיח" - כלומר הונאה בה נבנה פרויקט, מגויסים כספים, ואז המפתחים נעלמים עם הכסף. בשנה האחרונה נפרצו בעיקר גשרים, כלומר פלטפורמות שנועדו לגשר על פערים בין רשתות שונות ולהעביר ביניהן מטבעות מסוגים שונים. בעוד את רשת הקריפטו עצמה כמעט ולא ניתן לפרוץ כלל, הגשרים מהווים נקודת תורפה בהן התמקדו האקרים בשנה האחרונה.

עוד פריצות משמעותיות היו של 586 מיליון דולר מבינאנס באוקטובר (אם כי בינאנס הצליחה להקפיא את רוב המטבעות), 325 מיליון דולר מגשר Wormhole, עוד 190 מיליון מנומד, בינסטאק פארמס עם יותר מ-180 מיליון דולר ועוד. סך הכל כ-3.2 מיליארד דולר, רובם המוחלט בגשרים. 


אפריל: בועת ה-NFT והסדקים שמתחילים להתגלות
1.4: 46,281
30.4: 37,715

בסוף 2022 אפשר כבר לומר שגם שוק ה-NFT נמצא במשבר עמוק. השווי של הקולקציות השונות נחתך בחדות, הביקוש יורד ונפח המסחר מצטמצם מדי יום. אבל בחודשים הראשונים של 2022 היה נראה שעל אף הירידות בשוק הקריפטו דווקא ה-NFT צובר תאוצה וממריא לשחקים. 

גם באפריל עדיין היו סימנים של בועה. קולקציית NFT של קוין רוז יצרה הכנסות של 280 מיליון דולר במכירה פומבית. המטבע של קולקציית מועדון היאכטות של הקופים המשועממים זינק ב-50% בשבוע. מצד שני החלו להתגלות הבקיעים הראשונים. מכירה פומבית של NFT של הציוץ הראשון בטוויטר נכשלה כישלון חרוץ, ו-NFT שנקנה ב-2.9 מיליון דולר ונעשה ניסיון למוכרו ב-48 מיליון דולר קיבל הצעה של 277 דולר בלבד. 

מאי - הירח והארץ מתרסקים מתרסקים - קריסת טרה (ארץ) ולונה (ירח)
1.5: 38469
31.5: 31,792

משווי שוק של 250 מיליון דולר בתחילת שנת 2021 זינק ערך המטבע היציב UST שעל רשת הטרה ל-40 מיליארד דולר בסוף אותה שנה. עם פריצת חורף הקריפטו ירד המטבע לשווי של 30 מיליארד דולר קצת לפני הקריסה הגדולה בתחילת מאי, לאחריה עולם הקריפטו לא ישוב להיות מה שהיה. 

מטבע הלונה נועד לייצב את מטבע הטרה היציב דרך אלגוריתם מתוחכם שמווסת ביקוש והיצע ומייצר ושורף מטבעות בהתאם. המטבע נהנה מהצלחת הטרה וזינק גם הוא לשווי של עשרות מיליארדים. השיטה עבדה לא רע במשך מספר שנים, עד שמטבע הטרה איבד את היציבות (יש אומרים עקב מתקפה ספוקלטיבית) ומשם ההתרסקות הייתה מהירה וכואבת. כ-60 מיליארד דולר נמחקו תוך מספר ימים כאובים במחצית הראשונה של מאי, מה שגרם בהמשך לתגובת שרשרת של התפרקות של חברות שונות שהיו מושקעות בדרכים שונים במטבעות הטרה-לונה ובאדריכלות הפיננסית המתוחכמת שלה שהתברר שיושבת על כרעי תרנגולת. קרן הגידור שלושת החיצים שניהלה נכסים והשקעות בהיקף של 18 מיליארד דולר, והיה לה פוזיציה ענקית בלונה, הייתה הקורבן הראשון של ההתרסקות. עוד במתרסקות: צלזיוס, וויאג'ר ועוד. ייתכן שגם הקריסה של FTX שתגיע מאוחר יותר קשורה בדרך כלשהי להתרסקות הטרה-לונה. 

יוני: הריבית ושוק הקריפטו
1.6: 29,799
31.6: 19,784

במשך רוב השנה (למעט כמה שבועות לקראת סוף השנה), שוק הקריפטו נע בקורלציה גבוהה מאד עם שוק המניות, ובהתאמה - העלאות הריבית של הפד' העמיקו את הירידות ואת "חורף הקריפטו" של 2022. בועת הקריפטו של 2021 הוזנה לא מעט מהזרמות הכספים ומההרחבות הכמותיות של הפד' כשיותר מדי כסף חיפש השקעות והמרדף אחר התשואות משך יותר ויותר משקיעים לנכסי סיכון, ובראשם לקריפטו. העלאת הריבית לראשונה בשיעור של 0.75% ביוני - אחריה יבואו שתי העלאות נוספות בשיעור זהה, ואחת נוספת ב-0.5% - העמיקה את המשבר ואת יציאת האוויר מהבועה כשביטקוין מאבד כ-30% בחודש אחד וסוחף את שאר הקריפטו לירידות של מאות מיליארדי דולרים בערך השוק. 

יולי: המטבעות היציבים מנסים להיות יותר שקופים
1.7: 19,269
31.7: 23,336

קריסת הטרה-לונה הטראומטית קשורה למטבעות יציבים, ויש הרואים בהם את אחד הסיכונים הגדולים יותר בתעשייה, שכן גם אלו שלא מיוצבים בעזרת אלגוריתם אלא מגובים בנכסים אמיתיים, לא מנוהלים בשקיפות מספקת. החשש הוא לקריסה של מטבע יציב שיגרור לקריסה נוספת בקריפטו, וגרוע מכך, "הדבקה" של עולם הפיננסי המסורתי, שכן המטבעות היציבים הם הגשר בין עולם הקריפטו לבין עולם הפיננסי הרגיל. 

ביולי פרסמה סירקל המפעילה את המטבע היציב השני בגודלו ה-USDC דוחות לא מבוקרים של הנכסים המגבים, והראתה שהיא מחזיקה במספיק נכסים מגבים במזומן ובאג"ח לשלושה חודשים של ממשלת ארצות הברית. במשך השנה נעשו מספר ניסיונות נוספים כאלה. הבעיה שאין עדיין דוחות מבוקרים ורשמיים, ולא נראה שיהיו כאלה בקרוב, כשחברות ראיית החשבון הגדולות מתרחקות מעולם הקריפטו כמו מאש. 


אוגוסט: המאבק על הטורנדו קש
1.8: 23,314
31.8: 20,049

משרד האוצר האמריקאי הכריז על סנקציות נגד פרוטקול הטורנדו קש שאיפשר העברת כספים אנונימית, בטענה שהיא סייעה בהלבנת עד 7 מיליארד דולר. בנוסף נעצר מייסד הרשת. הפקידים הגדירו את הרשת כמו גם רשימת כתובות את'ריום שקשורה אליה כלא חוקיים, ונאסר על כל האמריקאים להשתמש בטורנדו קש.

הצעד גרר מחאה בעולם הקריפטו כשהטענה היא שהיא אפשר להעניש את הכלי, אלא יש להעניש את הפושעים. בין השאר הושמעה הטענה המוזרה שיש פה פגיעה בחופש הביטוי (!?) של האדם שכתב את הקוד. 

מדובר אמנם על מקרה ספציפי עם סיבות מאד ייחודיות להתערבות, אבל נראה שאפשר לקטלג את הצעד הזה בתוך הספקטרום היותר רחב של צעדים רגולטורים שננקטים ומתוכננים להינקט בשנה האחרונה. הקריסות, הפריצות, ההונאות וחוסר היציבות הכניסו את עולם הקריפטו למוקד ההתעניינות של הרגולטורים השונים מסביב לגלובוס, והתגובות הן מגוונות, וכוללות לעיתים איסור מוחלט כמו בסין או הגבלות מהגבלות שונות, הגדרות מטבעות כניירות ערך, פיקוח על רזרבות של מטבעות יציבים ועוד. הרגולציה נכנסת חזק לתמונה והיא עוד תשנה את עולם הקריפטו בשנים הקרובות, ייתכן שדווקא לטובה.  

ספטמבר - המיזוג
1.9: 20,127
30.9: 19,431

בעולם אחר זו הייתה הכותרת השנתית - המיזוג של רשת האת'ריום, הרשת השניה בגודלה, ולדעת רבים החשובה ביותר מבחינת פיתוחים עתידיים, משיטת הוכחת עבודה בזבזנית האנרגיה לשיטת הוכחת אחזקה החסכונית בהרבהסי. צריכת החשמל של רשת האת'ריום ירדה בכמעט 99% לאחר המיזוג. חודשים ואולי אפילו שנים דיברו כולם על השדרוג הצפוי שנדחה פעם אחר פעם, עד כדי כך שיש כאלו שפקפקו בכך שאכן יצא אל הפועל, מה שקרה לבסוף, בצורה חלקה לחלוטין, בספטמבר השנה. 

לדברי מייסד האת'ריום ויטאליק בוטריין זהו רק צעד ראשון: "ישנם עוד הרבה צעדים ללכת. אנחנו עדיין צריכים להגדיל את היכולת, לתקן את ענייני הפרטיות, אנחנו צריכים לגרום לכך שדברים יהיה באמת בטוחים עבור משתמשים רגילים. עלינו לעבוד קשה ולעשות את החלק שלנו כדי שכל שאר הדברים יקרו אף הם". 

עד שכל זה יקרה רשת האת'ריום עדיין סובלת מאיטיות יחסית ומעלויות גבוהות.


אוקטובר: הסלב תחת חקירה
1.10: 19,312
31.10: 20,495

קים קרדשיאן, פלויד מייווית'ר, פול פירס וסלברטאים נוספים נאשמו שהריצו ניירות ערך דרך פרסומים ברשתות החברתיות, וזאת מבלי שיידעו שיש להם אינטרס. לאחר מכן בוטלו האישומים, אולם זהו מקרה נוסף שמראה שעולם הקריפטו נמצא תחת זכוכית המגדלת של הרשויות. 

נובמבר: קריסת FTX 
1.11: 20,485
30.11: 17,169

להבדיל מקריסת הטרה-לונה, במקרה זה נראה שנפילת FTX נובעת כמעט ישירות מהונאת משקיעים פשוטה - שימוש בכספי המשקיעים ללא ידיעתם, והפסד הכסף. הנדסאות פיננסית בין החברות השונות שבפרימדה המורכבת שבנו סם בנקמן פרייד ושותפיו התרסקה בקול רעש גדול ומחקה, שוב, עשרות מיליארדי דולרים באופן ישיר ועקיף, ובעיקר הנחיתה מכה אנושה על אמון הציבור בעולם הקריפטו, והעירה מתרדמתם את הרגולטורים הקשוחים. בינתיים בנקמן הוסגר לארצות הברית, שוחרר בערבות ומדברים כבר על עסקת טיעון (איך כל כך מהר? רבים מתחילים לחשוד כבר) במקביל לכך ששותפיו ככל הנראה מזמרים כזמיר בחקירות הפד'. גם לקריסה הזו תגובת שרשרת. בינתיים בלוקפי בנופלות וייתכן שגם כמה בורסות ועסקים נוספים הקשורים לקריפטו. 

הנפילה של הטרה-לונה אולי מחקה יותר שווי שוק באופן ישיר, אבל הקריסה של FTX גרועה בהרבה לעולם הקריפטו, כיון שאחד הגופים שנחשב לעמוד טווח, יציב ואמין, מתגלה גם הוא כערמה מצחינה של נוכלות והונאה. ואם במי שחשבנו שהוא ארז נפלה שלהבת מה נגיד על אלו שאנו בטוחים שהם אזובי הקיר? הקריסה גילתה שמשהו שבור ורקוב בממלכת הקריפטו ויהיה קשה עד בלתי אפשרי לבנות מחדש את האמון שנשבר, והיוותה סיום סימבולי ראוי לשנה איומה.

דצמבר
1.12: 16,967
29.12 (נכון לכתיבת שורות אלו): 16,607

בדצמבר התעשייה עדיין מלקקת את הפצעים ללא אירועים גדולים מיוחדים. חברות נוספות קורסות או עוצרות משיכות, הרגולטור ממשיך לפעול, המטבעות רושמים יציבות או ירידות, וכולם מחכים להמשך, לשנת 2023. האם תהיה זו שנת התאוששות או המשך התפרקות? בקרוב נדע. 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?

עוד שבוע של ירידות קלות, כשכרגע המסחר מתנהל בסוג של סטנד ביי בציפיה לראות לאן ממשיך מכאן שוק הקריפטו החבוט.

ביטקוין (BTC) BITCOIN -0.85% BITCOIN 98,622 -0.85% BITCOIN בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,236 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הביטקוין איבד אחוז וחצי מערכו השבוע ונסחר תמורת 16,606 דולר למטבע. את שנת 2022 סוגר המטבע הגדול בעולם בשווי שוק של 320 מיליון דולר. 

את'ר (ETH) ETHEREUM +4.28% ETHEREUM 3,460.8 +4.28% ETHEREUM בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,470.1 נמוך:3,268.6 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: .   האת'ריום ירד מעט יותר, כ-2% ונסחר כעת תמורת 1196 דולר למטבע. שווי השוק עומד על 146 מיליון דולר בלבד. 

בייננס קוין (BNB). הבייננס קוין נסחר כמעט ללא שינוי תמורת 245 דולר. שווי השוק הוא 39 מיליארד דולר. 

ריפל (XRP). הריפל איבד השבוע 3% ומטבע אחד נסחר תמורת 0.338 דולר. שווי השוק הכולל ירד ל-17 מיליארד דולר. 

דוג'קוין (DOGE). המטבע האהוב על אילון מאסק נפל השבוע ב-10% ונסחר תמורת 0.07 דולר בשווי שוק של 9.3 מיליארד דולר. 

קרדאנו (ADA). הקרדאנו איבד גם הוא 6.3% השבוע ונסחר תמורת 0.244 דולר. שווי השוק עומד על 8.4 מיליארד דולר. 

קרא עוד על קריפטו:
>>>מה זה ווב3
>>>מה זה DeFi?
>>>מה זה DAOs?

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    למה לשכוח?
    לרון 31/12/2022 19:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לזכור להפנים ובעיקר ללמוד סיכון מהו,זו לא הפירמידה האחרונה
    סגור
  • 4.
    כתבה נחמדה , יש טעות קטנה
    אחד 30/12/2022 10:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שווי השוק של הביטקוין הוא כמובן 320 מיליארד דולר ולא מיליון
    סגור
  • 3.
    שנה יותר טובה
    לרון 30/12/2022 10:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עם הכרה מתבקשת שהאינטרנט נרחב מידי,משתלט מידי והקריפטו המזיק לחלוטין מיותר ונקווה שיעלם כמתבקש עם פוטין ויורשיו שכנראה יהיו כמוהו עוד הרבה שנים
    סגור
  • 2.
    רק שיגיע לאפס נדע שהצרה הזו נעלמה.
    שולתתתת1 30/12/2022 10:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    קריפטו שווה בית ספר להימורים
    סגור
  • 1.
    מטבע קריפטו...או הונאת פונזי
    החיים 30/12/2022 09:17
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מזמן לא קראתי ניתוח כלכלי על הונאה כספית לא תהיה הפתעה אם יגיע לשווי אפסי או יתנפח חזרה (אחרי ירידת הריבית) לשווי אסטרונמי אלו דרכם של הונאות פונזי וצורך בהלבנת הון
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות