המומחים חוזים בין 5 אלף ל-250 אלף דולר למטבע; מה התחזית שלך לביטקוין?
הביטקוין יזנק ל-168 אלף דולר במהלך השנה הקרובה – זעקה אחת הכותרות בתחילת שנת 2022, והיא לא הייתה התחזית היחידה שפורסמה בשיא האופוריה של נובמבר 2021 ותחילת 2022, בעיתונים שכיום אפילו הדגים כבר לא יסכימו להתעטף בהם. מאז הופרכו התחזיות האופטימיות והמטבע סיים את שנת 2022 במחיר של פחות מ-17 אלף דולר.
עוד תופעה שראינו בסיכומי 2021 ובתחזיות האופטימיות ל-2022, ושלא נראה שתחזור על עצמה השנה, היו סיפורי ההצלחה של מטבעות שונים ומשונים שזינקו להם במאות, אלפי ואף עשרות אלפי אחוזים בשנה. סולנה, קרדאנו, דוג'קוין ושיבה אינו היו בין הכוכבים הזוהרים הללו. וגם עוד מטבע אחד, הלונה, שזינק באלפי אחוזים לשווי של עשרות מיליארדי דולרים. חורף הקריפטו לא פסח על אף אחד מהם ולפחות הלונה התרסק לחלוטין כשגם הסולנה מתדרדרת בעקביות מזה מספר חודשים ואף יצאה לאחרונה מרשימת המטבעות המובילים.
היה ראוי שנלמד מהעבר ולא ננסה לחזות את העתיד, אבל בהווה זה תמיד מפתה, וגם הפעם בתי השקעות, פעילים בשוק וסתם אנשים עם גישה למקלדת ממשיכים לפזר הבטחות ותחזיות בטון נחרץ ומלא ביטחון עצמי (לפעמים ברמת דיוק של דולר בודד), ואנחנו אוהבים תחזיות, גם אם לפעמים הן שקולות להטלת מטבע. אז לאחר שבשבוע שעבר סיכמנו את 2022 על שלל מפלותיה והתרסקויותיה, נעיף מבט ל-2023 עם מבחר תחזיות והערכות לגבי עתיד עולם הקריפטו בשנה הקרובה, וגם נעזר בחכמת ההמונים שלכם קוראים יקרים כדי לשאול: באיזה מחיר ייסחר הביטקוין בסוף שנת 2023 הבאה עלינו לטובה?
האם ההיסטוריה תחזור על עצמה?
השאלה הגדולה עליה נדרשים החזאים לענות היא האם שוק הקריפטו יצליח לצמוח מחדש מהאפר שהשאירה אחריה 2022 ולכבוש שיאים חדשים, או שמא זוהי רק תחילת הירידה בדרך להתרסקות הסופית והעלמות שוק הקריפטו כגורם משמעותי בשוק הפיננסים העולמי.
שוק הקריפטו מורכב ממעל 20 אלף סוגי מטבעות שונים, אולם המטבע המרכזי וכמעט היחידי שבאמת רלוונטי הוא הביטקוין. במהלך השנה הראנו פה את יכולת ההתאוששות המופלאה של הביטקוין כשגם לאחר נפילות של 80% ו-90% ידע להתאושש ולכבוש כל פעם מחדש שיאים חדשים. השאלה הגדולה במקרה הזה היא האם ההיסטוריה חוזרת על עצמה, או שמא הפעם מדובר במשהו שונה לחלוטין. נצביע על כמה הבדלים בין הקריסה הנוכחית לאלו הקודמות, כשרוב ההבדלים הם לרעת המטבע הקריפטוגרפי.
הפרופיל התקשורתי
הפרופיל התקשורתי של הקריסה הנוכחית גבוה בהרבה מזו של כל הנפילות הקודמות. על רוב קריסות הקריפטו הקודמות לא קראתם בשום מקום, ייתכן שבכלל לא ידעתם מה זה קריפטו באותו זמן. הקריסה היחידה שדומה במקצת מבחינת פרופיל תקשורתי היא זו של 2017, אז הביטקוין כבש את הכותרות הראשיות של מדורי הכלכלה כשהתקרב למחיר של 20 אלף למטבע. גם הקריסה שלו השתחלה לתודעת הציבור, כשזמן קצר לאחר מכן נסחר תמורת 3000 למטבע. אולם אין מה להשוות כלל את רמת העיסוק הנוכחית בתקשורת בנושא הקריפטו למה שהיה ב-2017-2018. קריסה בפרופיל תקשורתי כל כך גבוה עלולה לגרום לפגיעה אנושה יותר בקריפטו וביכולת ההתאוששות שלו, וקשורה גם לשתים מהנקודות הבאות: אובדן אמון ורגולציה.
קריסות של גופים מרכזיים ואובדן אמון
הבדל נוסף הוא שהקריסות הקודמות לא הגיעו בלווי סיבות כל כך מובהקות. זו הייתה תנועת מחירים רנדומלית, שייתכן שהייתה מלווה באירוע כזה או אחר כטריגר. הקריסה הנוכחית לעומת זאת מלווה בהרבה מאד סיפורי משנה, בעיקר קריסות של גורמים מרכזיים בתחום – המקרים הבולטים קריסת פרויקט הטרה לונה וקריסת בורסת FTX, כמו גם מעשים פליליים (שוב – FTX), פריצות ענק והרבה קריסות של פרויקטים קטנים ובינוניים.
מלבד המחיר עצמו שנפגע, התחושה שמתקבלת היא שמשהו רקוב באופן עמוק בעולם הקריפטו, והישנות המקרים בצורה כל כך תדירה ובהיקפים כה גדולים פגעו משמעותית באמון הציבור, שגם ככה לא היה גבוה במיוחד, וכעת נמצא בנקודת שפל.
היקף עולם הקריפטו
ההיבט הזה בניגוד לשניים הקודמים דווקא פועלים לטובת עולם הקריפטו – ההיקף אליו הגיע עולם הקריפטו. לפעמים הבדל כמותי הופך להבדל איכותי. זה לא רק שערך מטבעות הקריפטו כיום לאחר הנפילה הגדולה דומה לערך שלו בשיא של שנת 2017 לפני הנפילה הגדולה דאז, אלא גם העובדה שכיום היקף התעשייה שמסביב – חברות ציבוריות ופרטיות, סטארט-אפים, רגולטורים וממשלות, כולל מטבעות ממשלתיים – הכל בהיקפים אחרים לגמרי ממה שהיה בעבר, מה שאומר ש(אולי) הקריפטו כבר ביסס את קיומו לטווח הארוך, למרות הליקויים הקשים והעמוקים מהם הוא סובל.
אבל העניין הכמותי עובד גם לכיוון ההפוך. עולם מטבעות הקריפטו – מעל 20 אלף מטבעות מסוגים שונים – איבד מערכו 2.2 טריליון דולר במהלך שנת 2021. זוהי השמדת ערך המונית שלא ממש קרתה בהתרסקויות קודמות. ניתן להניח שלפחות חלק ממיליוני המשקיעים שאיבדו עשרות אחוזים מכספם בהתרסקות הזו לא יחזרו בזמן הקרוב לשוק הספקולטיבי.
רגולציה
עוד הבדל משמעותי ממשברים קודמים, שקשה להגיד האם הוא תומך בקריפטו או משקולת נוספת הוא העובדה שבמשבר הנוכחי העין של הרגולטור מפוקסת לחלוטין על עולם הקריפטו. הרגולציה נכתבת בימים אלו ממש ברחבי העולם וטיוטות למיניהם כמו גם החלטות שונות ומשונות כבר פורסמו במקומות רבים. זה טוב או רע לקריפטו? קשה לדעת. מצד אחד רגולציה יכולה להיות משקולת על השוק החופשי, היוזמה והחדשנות, ומצד שני היא יכולה להשיב אמון ולאסדיר את השוק באופן שייטיב עמו בטווח הארוך על ידי כך שכמות ההונאות, הליקויים והמעשים המפוקפקים ירדו משמעותית, כי ברמתם הנוכחית הם מהווים איום על כל התעשייה. גם כניסה של הכסף הגדול לעולם הקריפטו – הבנקים, בתי ההשקעות המסורתיים ושאר המוסדיים – לא תתאפשר ללא ללא רגולוציה מתאימה.
אז איך ההיבטים האלו ישפיעו על המחיר בסוף 2023? כידוע הנבואה ניתנה לשוטים, אז לא נתנבא בעצמנו, אבל כן נביא לפניכם מספר תחזיות של גורמים מתחום הקריפטו ומהעולם הפיננסי. התחזית שלכם, אגב, לא פחות טובה משלהם.
השוורים
היזם המיליארדר טים דארפר: 250 אלף דולר
פרופסור לפיננסים קארול אלכסנדר: 50 אלף דולר
מנהל ההשקעות אליסטייר מילן: 45 אלף דולר.
המשקיע טים דרפר, מנהל קרן הון סיכון ואחד התומכים הגדולים בעולם הקריפטו מנפק תחזית שנשמעת קצת מנותקת מהמציאות. לדבריו הביטקוין יגיע למחיר של 250 אלף דולר, כלומר הוא מצפה לראלי של כ-1400% עד סוף השנה ושווי שוק של טריליוני דולרים. לשחרר תחזיות מופרכות לא עולה כסף, והוא כנראה בכל מקרה יישאר מליארדר אז מה אכפת לו?
קארול אלכסנדר, פרופסור לפיננסים מאוניברסטית סאסקס גם אופטימית למדי. היא צופה מחיר של 50 אלף דולר בסוף 2023. אלכסנדר לא תמיד אופטימית ביחס לביטקוין, ובתחזית הקודמת שלה היא צפתה נפילה ל-10 אלף דולר במהלך שנת 2022 (מה שלא קרה, אבל לא היה רחוק מהמציאות). אליה מצטרף אליסטייר מילן, מנהל קרן אטלנטה דיגיטל קיורנסי פאנד שבשרשור בטוויטר מסביר מדוע לדעתו מחיר הביטקוין יגיע ל-45 אלף דולר בעוד שנה, ואולי אפילו ל-150 עד 300 אלף! דולר בסוף שנת 2024.
על מה מבוססת התזה השורית? כמה הסברים נשמעו בהקשר זה:
ביצועי העבר
כאמור, הביטקוין הוכיח את עצמו במפולות העבר כנכס עמיד שיודע לקום מהקרשים. גם הנפילה הנוכחית לא הביאה אותו הרבה מתחת לשיא הקודם, כך שמדובר במטבע שבינתיים מוכיח את עצמו גם בנפילות.
אימוץ הטכנולוגיה
אימוץ הביטקוין בציבור הרחב נמשך למרות הכל. כיום ישנם מעל 30 אלף ATM (כספומטים) של ביטקוינים ברחבי העולם. השוורים מצביעים על כך ששתי מדינות (מדינות עולם שלישי קפריזיות וחסרות כל משמעות לכלכלה העולמית) אימצו את הביטקוין כהילך חוקי, ויותר ויותר בתי עסק מקבלים ביטקוין ומטבעות אחרים כתשלום קביל. מוסדות פיננסים ובתי השקעות מתחילים להשתמש במטבעות דיגיטליים ובין השאר מציעים אותם גם למשקיעים. כל זה מוביל את האופטימיים למסקנה שבסיס התמיכה בביטקוין הולך ומתרחב, גם אם באיטיות ומתחת לפני השטח.
Halving
טיעון נוסף מתייחס לאירוע שיקרא רק ב-2024 – אירוע ה-Halving - החציה – הבא. לפי התוכנית הקבועה מראש של מתכנן הביטקוין, כל ארבע שנים נחתך בחצי השכר של הכורים על יצירת הבלוק הבא, מה שמקטין את ההיצע, ובכך אמור לתמוך במחיר. כך קרה לעיתים קרובות בתקופה שלאחר אירוע כזה (הראלי של 2021 אחרי החציה של 2020. הראלי של 2017 אחרי החציה של 2016 ועוד). לפי זה הראלי צפוי רק ב-2025, אולם לאור העובדה שכבר ידועה ההשפעה של אירוע כזה ייתכן שכפי שקורה לעיתים קרובות בשוק ההון, תגובת השוק תקדים את האירוע עצמו.
יציאת האוויר וניקוי התחום
עוד טיעון שנשמע רבות הוא שה"טיהור" של הקריפטו מכל האוויר החם והזיהום שהצטבר בימי הבועה – פרויקטים לא פרודוקטיביים, כסף זול, פעולות מפוקפקות ואוויר חם שניפח את הבועה - הוא בשורה טובה. מה שיישאר אחר כך יהיה בעל ערך אמיתי ופחות ספקולטיבי
צפי להפחתת לחץ ההיצע מצד כורי הביטקוין
במהלך הבועה היה רווחי מאד לכרות ביטקוין, וכמובן שהרבה גורמים הצטרפו לחגיגה תוך השקעת כסף רב בציוד יקר ונטילת חוב גבוה למימון הרכישות. האסטרטגיה של החברות האלו הייתה "החזק לנצח", כלומר הן לא מכרו את השכר שהתקבל בצורת ביטקוין. עם התהפכות המגמה במחיר הביטקוין בנוסף לעליית מחיר האנרגיה נהיה פחות רווחי לכרות והחברות הללו נקלעו לקשיי נזילות שאילצה אותם למכור את הביטקויינים שצברו ובכך יצרו לחץ היצע בשוק. לדעת האופיטימיים הלחץ הזה אחראי לחלק לא מבוטל מהירידות בחודשים האחרונים. לאחר ההתאמות ההכרחיות (ואולי גם כמה פשיטות רגל) השוק יסתגל ולחץ המכירות הזה יפסק מה שיתרום לחזרה למגמה החיובית.
הדובים
יוווי יאנג, כלכלן ראשי BTCM חוזה שהמטבע יגיע ל=13 אלף דולר (אם כי הוא הזכיר גם 35 אלף אם המגמה תשתנה).
ג'רת' סולוואי, מנהל אסטרטגיות ב-IntheMoneyStocks.com צופה: 10,000 – 9000
המשקיע מרק מוביוס: 9000 – 10000 דולר.
Standard Chartered מעריכים שהוא יגיע ל-5000 דולר.
מהצד השני הפסימיים מעריכים כי הביטקוין ימשיך במסעו דרומה גם פה ניתנו מספר נימוקים כבדי משקל:
קריסות נוספות
בנימוקים שסיפקו ב-Standard Chartered לתחזית הפסימית כתבו במוסד הפיננסי: "עוד ועוד חברות קריפטו ובורסות מסחר מוצאים את עצמם עם נזילות לא מספיקה, מה שמוביל לעוד פשיטות רגל והתמוטטות של בטחון המשקיעים בנכסים דיגיטליים".
נפילה נוספת של גורמים מרכזיים בשוק עלולה כמובן לגרום להמשך הירידות ואולי אף להחמיר אותן. אין פרות קדושות בבורסת ההימורים על הקריסה הבאה, כשאפילו הגוף החזק כיום בעולם הקריפטו, חברת בינאנס, עלתה לכותרות לאחרונה בהקשר זה, אם כי לפחות נכון לעכשיו נראה שהיא ממשיכה לפעול כרגיל.
מלבד קריסה חדשה של גורם מרכזי כמו בינאנס, קראקן או קויינבייס, חשש יותר סביר הוא להמשך קריסות השרשרת של גופים קטנים יותר. נזכיר שההשפעה של קריסת הלונה שהתרחשה במאי ניכרה חודשים רבים אחרי, ויש אף המקשרים את קריסת FTX לקריסת הלונה, כך שההדבקה חודרת עמוק ומגיעה רחוק אך לפעמים לוקח זמן להבין את מלוא היקפה. המשך נפילת הפרויקטים הקטנים-בינוניים יצור לחץ מתמשך על מחיר המטבע.
התנאים הפיננסים העולמיים
הדובים מזכירים שחלק גדול מבועת הקריפטו התנפחה עקב התנאים הפיננסים של ההרחבה כמותית – ריבית אפסית והזרמת כספים אדירה לשוק מצד הבנקים המרכזיים – עודדה את רודפי הסיכון שחיפשו תשואה בנרות ולא ממש בררו השקעות. חלק גדול מהתפוצצות הבועה קשור גם לכך – הכסף שיצא מהשוק והריבית שעלתה הורידה את כל נכסי הסיכון ובראשם את הקריפטו. כיון שלפחות כעת לא נראה שהתנאים הפיננסים ישתפרו בזמן הקרוב – הריבית לא צפויה בקרוב והבנקים המרכזים ממשיכים לשאוב כסף מהשוק על ידי צמצום המאזן – הכסף ימשיך לצאת מהקריפטו לפי ההשקפה הזו. כך לדוגמה כתב המשקיע המפורסם מארק מוביוס: "עם שיעורי ריבית גבוהים יותר, האטרקטיביות של החזקה או מכירה של ביטקוין או מטבעות קריפטוגרפיים אחרים יורדת כיון שאחזקה בהם אינה מניבה ריבית".
המטבעות היציבים
גורם סיכון נוסף שעלול לגרום לקטסטרופה רבתית בשוק הוא איבוד ההצמדה של אחד המטבעות היציבים הגדולים ה-טית'ר, ה-USDC או המטבע היציב של בינאנס. למטבעות האלו תפקיד מרכזי בכל האקו-סיסטם של עולם הקריפטו והממשק בינו לבין העולם הפיננסי המסורתי, מלבד מה שהם גם מהווים את אחד הכלים היותר שימושיים בעולם הקריפטו, מעליו תמיד רובצת השאלה "למה זה טוב". חוסר השקיפות של ניהול המטבעות הללו גורם לחששות כבדים, שאם יתממשו הם עלולים לגרום להמשך הקריסה.
הניטרליים
דניאל קלר, פרויקט פלוקס: 20 אלף.
יש גם עמדות ביניים. דניאל קלר, מנכ"ל פרויקט הקריפטו פלוקס מעריך: "יש יותר סיכוי שנראה התרחבות של השוק הדובי עקב זליגה של השפעות פשיטות הרגל הרבות בשנת 2022 יחד עם זאת, גורמים אחרים כמו התאוששות שוק המניות, החלשות האינפלציה, יציבות במלחמת רוסיה-אוקראינה ואפילו הטמעת הקריפטו בטווויטר על ידי אלון עשויים לשנות את הדברים לטובת השוורים. בעוד סביר להניח שהשוק יבחן תחתית חדשה בתחילת 2023, אנחנו אמורים לראות התאוששות לכיוון רף ה-20 אלף דולר בהמשך השנה" – העריך.
אז מה התחזית שלכם לגבי מחיר הביטקוין בסוף 2023? נתוני העבר מראים שהתחזית הזו לא פחות טובה משל המומחים והמשקיעים הגדולים, אז תהססו לחלוק אותה בסקר הביטקוין הגדול של ביזפורטל
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
13.לטווח ארוך - מטבעות proof of stake עם אקו סיסטם טוב8 08/01/2023 16:45הגב לתגובה זו0 2את׳ריום וסולנה. ימצאו פתרונות טכנולוגיים שיגנו מפני הונאות. יהיו בורסות מבוזרות, ופיקוח על מטבעות יציבים. לדעתי עוד יש לשוק הזה לאן להתקדם.סגור
-
12.הונאת הפונזי השניה בגודלה בהיסטוריהגאנדאלף 07/01/2023 20:05הגב לתגובה זו3 1אחרי הדולר…סגור
-
11.המומחים שלכם טיפשיםסטושי 06/01/2023 21:36הגב לתגובה זו4 0"המומחים צופחם בים 250 אלף ל5 אלף" זה כמו להגיד "מליון או 0" אם אתם צריכים כותבים חדשים שמבינים על מה הם מדברים, תפרסמו מודעת דרושים, אני ארשם(:סגור
-
10.למה שיעלה? בסופו של יום מדוברמיסטר 06/01/2023 14:17הגב לתגובה זו4 1בכלום ושום דבר שאנשים חושבים שיגרום להם להתעשר. למה שיעלה? למה שיירד? "הומוחים אומרים" על סמך מה? אין אחד בעולם שקונה קריפטו בגלל טכנולוגיה ולכן מי שטען טוען ויטען שזה יעלה בגלל הטנולוגיה, מקשקש. אז למה שזה יעלה? רק סיבה אחת, כתבות קידום כמו הנ"לסגור
-
9.הביט היה לנצח השאלה באיזה שערYL 06/01/2023 13:57הגב לתגובה זו0 0למה לנצח??? פשוט הוא כלי מעולה ל כל מה שלא חוקי ו....שלא היה ספק גם ממשלות נעזרות בו ל תשלומים שוניםסגור
- טען עוד
-
8.ביטקוייןאלכס 06/01/2023 10:45הגב לתגובה זו5 0מה שישפיע על הביטקווין.הוא החזירות ,שגעון אחרי החומריות.לא ניתן לצפות ממטבע שנשען על, רודפי עושר תמהוניים שיוצרים פרמידה ,ויש מי שיוציא את הרוח מהמפרשים הדמיוניים לאורך חיי המטבע,סגור
-
7.ארה"ב חייבת לאסור שימוש בביטקויןשולתתתת1 06/01/2023 09:37הגב לתגובה זו5 1או כריית ביטקוין הביטקוין זה מתכון להכנסת משקיעים לעסקי הימורים. אלמלא היו מפמפמים עליו ממזמן היה קורס. ממתין להגעתו לאפס.סגור
-
6.הולך או למעלה או למטה או לא יזוז (ל"ת)אנונימי 06/01/2023 09:33הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.עם פער כזה גדול בין המומחים כניראה שרובם הגדול לא ממוחה (ל"ת)מומחוי 06/01/2023 09:00הגב לתגובה זו5 0סגור
-
4.סוף הביטקוין להימחק !!!בעז 06/01/2023 08:59הגב לתגובה זו7 2לא הצבעתי בסקר מסיבה אחת. לא מופיעה האופציה שהביטקוין (כמו גם שאר "מטבעות" הקריפטו) יימחק ויאבד את כל שוויו. לבלוף הזה יהיה סוף מר ועד עתה חזינו רק בקדימון. הסיבה : כסף לא צומח על העצים וגם לא מתוך ההמחשבים. יקח זמן עד ההתפכחות ולכן ייתכן שזה יקרה גם מעבר ל-2023. מאד מאד מאד מסוכן !! למי שלא מכיר חפשו ערך "הטוליפ השחור" בגוגל ולמדו קצת על פסיכולוגיה אנושית ועל השקעות.סגור
-
3.לא כל כך מהרyayu 06/01/2023 08:23הגב לתגובה זו4 0עם הפסיקה החדשה בניו יורק בעניין צלזיוס השוק יתערער משמעותית ותהיה נפילה חדה כאשר משקיעים ירוקנו את הבורסות מחשש לאבד את נכסיהם, השוק יהיה קר תקופה לא מבוטלת אולי עד שתקום בורסה או רגולציה רגולציה שיגנו על משקיעים בכל הנוגע לבעלות הנכסים הדיגיטליים וגם אז ייקח לשוק זמן לפתח מחדש אמון, ככל הנראה לאחר נפילה חדה בזמן הקרוב השוק יהיה יציב עד שיקרו אחד משני הדברים ואז תהיה הנסיקה המיוחלת.. קצת סבלנות עוד יגיע הזמן לרכוש נכסים דיגיטליים והדבר החכם לעשות יהיה להחזיק אותם בארנקים קרים עד שהשוק יתעורר, השקעה לטווח הארוך..סגור
-
2.בדיוק כמו מות הדמוקרטיה חחח מות הדיקטטורה בקיצור לטמטוםמשה ראשל"צ 06/01/2023 06:48הגב לתגובה זו1 0אין גבול פריירים לא מתים רק מתחלפיםסגור
-
1.המטבעות האלה שווים בדיוק אפס (ל"ת)לא פחות ולא יותר 06/01/2023 06:32הגב לתגובה זו7 1סגור
העמוד