האם התחתית של הנפט כבר מאחורינו?
מחירי הנפט ממשיכים לעלות היום בין 1.5% ל-2.5%, כשחבית נפט מסוג WTI שוב מתקרבת למחיר של 80 דולר, חבית נפט מסוג ברנט נסחרת בתמורה למחיר של כ-85 דולר. בשבעת ימי המסחר האחרונים הנפט מציג התאוששות של 8.5% לאחר שאיבד 10% בשני ימי המסחר הראשונים של שנת 2023. כשמסתכלים על הטווח השנתי, נראה כי הנפט אכן נמצא במגמת ירידה שהחלה באמצע שנה שעברה, אך יכול להיות שאנחנו עכשיו בדיוק נקודת מפנה.
העניין עם הנפט הוא שהוא כה תנודתי היות והוא מושפע מגורמים רבים שמשפיעים מצד אחד על הביקוש ומצד שני על ההיצע, נבחן מה המצב כעת.
הביקוש
עד כה מה ששלח את המחירים לירידה בחודשים האחרונים היה הקיץ. העליות החדות שראינו במחירי הנפט בחצי הראשון של 2022 הגיעו בעקבות המלחמה באוקראינה, שהגיעה בדיוק בשיא החורף, תקופה בה הביקוש לאנרגיה עולה. ככל שמזג האוויר התחמם יותר, היה לעולם צורך בנפט הרוסי והציפייה הייתה כי המצב ישתנה בסביבות חודש דצמבר. מה ששיבש את התוכניות לציפיות של חברות הנפט והמשקיעים היה חורף חם שפקד את אירופה ומנע מהביקושים להרקיע - 2022 התבררה כאחת השנים החמות בהיסטוריה (לפי הערכות, השנה החמישית החמה ביותר שנמדדה).
בנוסף לחורף החם, עניין שמנע ממחירי האנרגיה להרקיע היה המצב בסין. המדינה הייתה מצוייה בסגרים ארוכים וקשים עד ממש לא מזמן, וכשמעל מיליארד אנשים בעולם נמצאים רוב הזמן בבית ולא צורכים יותר מדי במקום להסתובב בחוץ, לטוס, לנסוע ולבלות, מדובר על דיכוי משמעותי לביקוש. המצב בסין הגיע לסיומו בתחילת חודש דצמבר האחרון, אז הממשלה החליטה לחזור בה ממדיניות אפס הקורונה, לאחר הפגנות אזרחיות בכל רחבי המדינה כנגד המצב.
לא היה ברור אם אכן הממשל הסיני רציני בנוגע לפתיחה של המדינה, בעיקר הודות לגל קורונה משמעותי ביותר שפוקד את סין, אך נראה כי ימי אפס הקורונה מאחורינו. לקראת תחילת השנה החדשה הממשל הסיני הודיע על כך שיבטל את דרישת הבידוד לנוחתים במדינה החל מה-8 בינואר, זאת בנוסף להורדה של "רמת ניהול הקורונה" מקטגוריה A הגבוהה ביותר אל B, מה שהוכיח את הרצינות של הכיוון של מקבלי ההחלטות. כעת טיסות הפנים בסין נמצאות בעליה משמעותית והביקוש לדלק מטוסים גם הוא, כשהגיע כעת לרמה של כ-0.8 מיליון חביות ביום, מה שלא נראה מאז אמצע 2021, ומגמת העליה לא מראה החלשות.
ההיצע
המצב באוקראינה ממשיך להשפיע על היחסים בין רוסיה למערב - בתחילת חודש דצמבר הטילו מדינות G7 סנקציות משמעותיות על רוסיה, כשהודיעו שלא יקנו נפט רוסי במתחת ל-60 דולר לחבית, בנוסף לכך שיטילו סנקציות על כל מי שיעשה זאת. בפועל, הנפט הרוסי נמצא במחיר נמוך מזה כרגע אך רוסיה לא מסכימה לסחור עם המערב, מה שמשפיע על ההיצע לאירופה וארה"ב. נציין שכרגע הסנקציות על רוסיה נושאות פרי אך קשה להאמין כי הרוסים יתקפלו בזמן הקרוב.
"על כל חבית רוסית שהלכה לאיבוד ב-2022, המערב הוסיף 2.6 חביות ממאגרי חירום שלו" נכתב בבלומברג. כידוע, מחירי הנפט זינקו ביותר מ-100% עד אמצע 2021 בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה ומה שמנע מהם מלהגיע לנקודה גבוהה יותר, היה ככל הנראה כמות מאסיבית של חביות נפט שהגיעו לשוק ממדינות המערב, בראשן ארה"ב. לאמריקאים מאגר חירום של אספקת נפט אשר הוקם בשנות ה-70 לאחר החרם של מדינות המפרץ על ארה"ב ובשנה האחרונה הוא נחתך ביותר מ-180 מיליון חביות (כ-35%) על ידי ממשל ביידן.
ביידן רצה למנוע ממחירי האנרגיה להרקיע לנקודה שתפגע באמריקאים בצורה אנושה ועל כן הוא רוקן את המאגר בקצב הגדול ביותר אי פעם בכדי להעלות את ההיצע. הריקון של המאגר ממשיך עוד היום כשרק אתמול נתונים על מצב חביות הנפט בארה"ב פורסמו ובשבוע האחרון המאגר התרוקן ב-800 אלף חביות נוספות.
בממשל ביידן אמרו כי יחזרו למלא את המאגר כאשר המחירים של הנפט יגיעו לטווח של בין 67 דולר ל-72 דולר לחבית. לנקודה הזו הגענו בתחילת דצמבר האחרון (נקודת השפל של 2022), אז בממשל הודיעו כי יחזרו למלא את המאגר בכ-3 מיליון חביות מהחודש הבא, אלא שמאז מחירי הנפט רק חזרו לעלות ולהתרחק מנקודה זו יותר. משרד האנרגיה הודיע בעקבות העליה הנוכחית במחירים כי הוא לא מאשר את הרכישה החוזרת וכי העניין יבחן בהמשך.
כמו שזה נראה כעת, הנפט רשם את הנקודה הנמוכה ביותר שלו כבר למעלה משנה עם ההכרזה ההיא של ממשל ביידן על כך שיחזור למלא את המאגר. השילוב של הודעה זו, ביחד עם המצב בסין עוזרים למשוך את המחירים למעלה, שכן פתיחה מהירה של הכלכלה המהירה בעולם תדרוש כמות גדולה מאוד של אנרגיה. אסור לשכוח ממדינות אופ"ק ואופ"ק+ אשר קיצצו כבר כמה פעמים את ייצוא הנפט שלהן בשנה האחרונה. אותן המדינות נהנו לראות את מחירי הנפט מרקיעים ב-2022 ויש סיכוי שהן לא יאפשרו למחירים לרדת עוד יותר ויכריזו על קיצוצים נוספים - לא מה שביידן והאירופאים רוצים לשמוע.
למרות הכל, יש כמה דברים שיכולים להפריע לחגיגה. ראשית - מיתון היא כנראה המילה שנשמעת כעת הכי הרבה בשוק והחששות מפני מצב כזה רק עולים. מיתון בארה"ב ישפיע בצורה רעה מאוד על הביקוש לאנרגיה, השאלה היא מתי, או יותר נכון - האם נראה את התרחיש הזה מתגלם.
שנית, אמנם סין פותחת לגמרי את המדינה אך הקורונה מפריעה לה לחזור לשגרה מלאה - ככל שהמדינה נפתחת יותר, כך יותר אנשים נחפשים ונדבקים במחלה. המצב עלול להוביל לעומס יתר על בתי החולים, מה שישלח את הממשל הסיני לסיבוב פארסה. התרחיש אכן אפשרי, אך לאחר שנתיים וחצי של סגרים, שינוי כזה משמעותי בגישה של הממשל יכול להצביע על כך שהוא בכלל מנסה כעת לדחוף את הכלכלה שלו אל מעבר לזו של ארה"ב - לנצל את ההזדמנות של האינפלציה והריבית העולות כדי לחזק את מעמדם של הסינים.
מבחינת מניות האנרגיה, באמצע חודש נובמבר האחרון מרבית המניות רשמו את השיא השנתי שלהן וחלקן רשמו את שיא כל הזמנים - EXXON MOBIL -0.12% EXXON MOBIL 121.79 -0.12% סגירה:0 פתיחה:121.75 גבוה:123.2 נמוך:121.65 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: למשל. מאז השיאים הללו ועד תחילת דצמבר (מתי שהנפט רשם את השפל השנתי) המניות ירדו, אך סביב ההודעה של ממשל ביידן הן חזרו לשנות כיוון והמגמה כעת היא של עלייה כשקרן ENERGY SELECT SECTOR SPDR FUND +0.14% ENERGY SELE 97.26 +0.14% סגירה:0 פתיחה:97.18 גבוה:97.92 נמוך:96.91 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , העוקבת אחרי השוק רשמה כבר עלייה של 9%.
בעוד כשבועיים יפרסמו אקסון ושברון את תוצאותיהן לרבעון האחרון של 2022 וצפויות לרשום הכנסות בסך של 97.6 מיליארד דולר ו-53.5 מיליארד דולר בהתאמה. ברבעון האחרון אקסון הציגה דוח חזק מאוד עם הכנסות של 112 מיליארד דולר ורווח למניה של 4.45 דולר למניה, זאת לעומת תחזית להכנסות 103 מיליארד דולר ורווח למניה של 3.89 דולר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.וואי וואימטריד 19/01/2023 20:20הגב לתגובה זו0 0מעניין מה יקרה עוד 50 שנה נפט כבר לא כזה בר השגה כמו פעםסגור
-
2.בפברואר רוסיה מפסיקה למכור נפט ומוצריומיקליס 13/01/2023 12:18הגב לתגובה זו1 1למדינות שהטילו מחיר גג על הנפט שלה, במרץ סין חוזרת לפעילות מלאה כי לקורונה יש גלים ועד אז תהיה דעיכת תחלואה מאסיבית, אופ"ק לא יגבירו תפוקה ולאמריקנים אין כח להחליף אף אחד כספקית נפט, תתכוננו ל 100-120 דולר לחבית תוך פחות מחודשיים, זו הסיבה למה אתם רואים היחלשות של הדולר , המטרה לרכך את המכה שהמערב הולך לחטוף, בקיץ גם לא יהיה באירופה גז ובחורף הבא חושך וקור באירופה ולא רק באוקראינה ולכן המלחמה הגדולה היא רק עניין של זמן, ברור שהמערב יעשה הכל כדי להימנע מהתסריט הצפויסגור
-
1.צריך להחליף את הזקנים האלו שמנהלים לנו את קופות הפנסיהvvc 13/01/2023 11:18הגב לתגובה זו1 1הזקנים האלו עדיין בהשקפה שהשקעה במניות גז/נפט היא ספקולטיבית כמו שהיו פעם בזמן החיפושים . היום המניות האלו מכניסות הרבה כסף לחברה ומחלקות דיווידנדים יותר מכל חברה אחרת בבורסה. לזקנים האלו הייתי קורה חמורים, כי רק חמור לא משנה את דעתו נקודהסגור