בשורות טובות: יחס החוב תוצר של ישראל ירד ל-60.9% בשנת 2022

מצבה של ישראל ממשיך להיות טוב ביחס לעולם - מדובר בירידה של 7.1% לעומת 68% בשנת 2021. בהחלט שיפור משמעותי וחזרה לרמות של 2016. בעקבות הקורונה היחס זינק ל-70.7% ובשנתיים האחרונות הוא בירידה - הזהירו אותנו מפגיעה בדירוג האשראי של ישראל, אבל יכול להיות שלא כצעקתה?
 | 
telegram
(5)

יחס החוב לתוצר של ישראל ממשיך לרדת גם השנה ועמד בשנת 2022 על 60.9%, לעומת 68% בשנת 2021, ו-70.7% בשנת הקורונה, 2020, כך על פי אומדן החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. מדובר על ירידה מצטברת בשנתיים של כ-10% בשנתיים האחרונות ביחס החוב לתוצר, ובתקווה גם להמשך - חזרה לתוואי הירידה שהיה במשק לפני הקורונה ולאורך העשור האחרון, במהלך שנות נתניהו כראש ממשלה. עוד על פי האומדן, גם שיעור החוב הממשלתי מהתוצר השתפר ב-7% ועמד על 59.2% לעומת 66.2% בשנת 2021.

יחס החוב לתוצר נחשב למשמעותי מאוד בבחינת איתנות פיננסית של מדינה וגם מהווה שיקול משמעותי בקביעת דירוג האשראי של המדינה. ישראל נמצאת במקום טוב בעולם (הרחבה בהמשך) וזה אומר שהמדינה נחשבת ככזו בסיכון נמוך יותר, פחות סיכוי לאי יכולת להחזיר חובות, וממילא היא מקבלת דירוגי אשראי גבוהים והריבית על החוב נמוכה ביחס למדינות אחרות. זה כמובן לא הפרמטר היחיד - לישראל יש לא מעט בעיות גיאו-פוליטיות, הסיכון למלחמה מול מדינות ערב או ארגוני טרור תמיד מעיב על הדירוג של ישראל, אבל למרות זאת הדירוג של ישראל נחשב טוב ביחס לעולם והראייה כאמור היא הריבית הנמוכה שמקבלת המדינה על החובות שהיא לוקחת.

על פי האוצר, הירידה החדה ביחס החוב התוצר נבעה מהצמיחה החדה של התוצר (בשיעור של 6.3%) וכן מהקיטון בחוב הממשלתי (כ-7 מיליארדי שקל), כלומר התנהלות אחראית של הממשלה (במקרה הזה - ממשלת השינוי). שנת 2022 הסתיימה בעודף תקציבי של 0.6% מהתוצר אשר נבע בעיקר מהגידול החריג בהכנסות המדינה בשנה זו - רק צריך לזכור שהיה יכול להיות הרבה יותר עודף תקציבי, 30 מיליארד שקל, אבל משרדי הממשלה אוהבים לחגוג על הקופה הציבורית ולבזבז ככל יכולתם בחודש דצמבר (להרחבה על ההתנהגות האופיינית הזו של משרדי הממשלה שפוגעת בסוף בציבור הרחב - לחצו כאן). 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ומה המצב של ישראל ביחס לעולם? - בהחלט מיקום טוב
גם ביחס למדינות העולם המצב של ישראל בהחלט טוב. בארה"ב יחס החוב לתוצר עומד על 122%, בבריטניה 87%, גרמניה 71% ועוד. נכון, יש מדינות כמובן עם רמות חוב טובות משל ישראל, אבל בהחלט המצב בישראל טוב:

גם שיעור השינוי, השיפור, ביחס החוב לתוצר בשנה האחרונה, לעומת מדינות העולם מציב את ישראל במיקום טוב:

שר האוצר, ח"כ בצלאל סמוטריץ': "ברוך השם כלכלת ישראל ממשיכה לצעוד קדימה ולהפגין את איתנותה ועוצמתה אשר באה לידי ביטוי בהורדת יחס חוב התוצר ובהתאוששות מהירה ממשבר הקורונה. אנו נמשיך בעזרת השם להוביל את כלכלת ישראל כאי של יציבות, באחריות פיסקלית ובפיתוח מנועי צמיחה לטובת מדינת ישראל ואזרחיה כולם".

החשב הכללי, רו"ח יהלי רוטנברג: "השינוי בחוב הממשלתי, יחד עם צמיחה משמעותית בפעילות המשק הביאו לקיטון חד ביחס החוב לתוצר. הירידה המצטברת בשנתיים האחרונות ביחס חוב תוצר והחזרה למתווה הירידה הינם בעלי חשיבות רבה בשימור האיתנות הפיננסית  והגמישות הפיסקלית, התומכות בדירוג המדינה בסביבה מאקרו כלכלית עתירת האתגרים שצפויה ללוות אותנו גם בשנת 2023".  

סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת המימון, גיל כהן: "בזכות הצמיחה המרשימה של המשק, העודף התקציבי בשנה החולפת וניהול יעיל של החוב הממשלתי, יחס החוב הציבורי לתוצר יורד בחדות בשנת 2022 בשיעור חד של כ-7% ונאמד על כ-60.9%. בכך מדינת ישראל ממשיכה לבלוט לחיוב ביחס למדינות הייחוס במגמות החוב לתוצר בעשור האחרון בכלל ובמשבר הקורונה בפרט. חזרה לסביבת החוב לתוצר שנרשמה טרום המשבר, מהווה סמן חשוב לחברות הדירוג ומאפשרת גמישות פיסקלית שחשיבותה הוכחה בשנת 2020 עם פרוץ משבר הקורונה בה איתנות המשק הישראלי ויחס החוב לתוצר אפשרו הרחבה פיסקלית מהירה ואחראית שסייעה לממשלה להתמודד עם המשבר. כמו כן, בשנת 2022 התחלנו ביישום הרפורמה באגרות החוב המיועדות לקרנות הפנסיה אשר תשנה את תמהיל הגיוסים ותאפשר ניהול גמיש ויעיל יותר של החוב הממשלתי".

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    אחרי ה 4 שנים הבאות היחס יעלה ל 100 אחוז (ל"ת)
    רונן 18/01/2023 17:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    זו תשובה לכל המפחידים לגבי הממשלה..
    רועי לוי 18/01/2023 14:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכל יחסי!!!! המצב במדינות העולם גרוע מאצלנו בהרבה.. אז אין הרבה מקומות יותר טובים להשקיע. ככה שגם אם השר נחשב לקיצוני או משהו דבילי כזה עדיין יש ביקוש לאגח ישראלי בעולם. אני חושב שזה חשוב ומבורך להוריד את החוב כמה שיותר כי לנו אין מטבע שאפשר להדפיס במקרה חירום.
    סגור
  • לא הבנת נכון את הכתבה. זה תודות לזה שביבי לא היה ראש המ (ל"ת)
    יותם 18/01/2023 17:03
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 2.
    לידיעת נתניהו וסמוטריץ שנת 2022 אחת הטובות בכלכלה
    ישראל 18/01/2023 14:37
    הגב לתגובה זו
    4 0
    בניהו הממשלה הקודמת ושר האוצר ליברמן.
    סגור
  • 1.
    כל הכבוד לליברמן ובנט-לפיד (ל"ת)
    עדי 18/01/2023 14:13
    הגב לתגובה זו
    4 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות