מדד המחירים ליצרן בארה"ב - טוב מהצפי. ירד בחצי אחוז ל-6.2% בחודש דצמבר
אופטימיות זהירה בכלכלה האמריקאית. מדד המחירים ליצרן ירד בחודש דצמבר ב-0.5%, טוב מהצפי לירידה של 0.1%, ושיפור לעומת עליה של 0.2% בחודש נובמבר. בראייה שנתית מדובר על עליה של 6.2%, טוב מהצפי ל-6.8%, וירידה מ-7.2% בחודש נובמבר.
מדד מחירי הליבה עלה ב-0.1%, בהתאם לצפי, אבל זה מבטא עליה שנתית של 5.5%, טוב מהצפי לעלייה של 5.7%.
מנגד, המכירות הקמעונאיות ירדו ב-1.1%, כאשר הצפי היה לירידה של 0.4% בלבד.
מדד המחירים ליצרן נחשב ככזה שמקדים את מדד המחירים לצרכן (האינפלציה) ולכן - ירידה במדד הזה עשויה לבשר על המשך התמתנות האינפלציה בארה"ב בחודשים הבאים. זה כמובן נתון שהוא טוב לשווקים, כי הוא לכאורה יאפשר לפד' להאט עוד יותר ואולי לעצור מוקדם מהצפי את קצב העלאות הריבית. עם זאת, כלכלנים מסבירים שהקשר בין מדדי המחירים ליצרן ולצרכן בארה"ב הוא די רופף (בפרט בנתון החודשי) ולכן זה לא בהכרח מנבא מה יקרה גם במדד המחירים לצרכן. מעבר לכך, המדד הנוכחי - ללא מזון ואנרגיה - עלה בהתאם לצפי ב-0.1%, כלומר מבחינת האינפלציה הבסיסית אין כאן הפתעה כלפי מטה של המדד. ועדיין קצב השינוי העתידי שלו יחסית גבוה. וכמובן - הפד מתייחס בעיקר לליבת המחירים, ולא לנתון הזה. כלומר זה עוד מדד רלוונטי במכלול השיקולים של הפד' אבל המשקל שלו יחסית נמוך.
כזכור, האינפלציה בארה"ב המשיכה לרדת גם בחודש נובמבר והיא הגיעה לקצב שנתי של 6.5%, בהתאם לצפי הכלכלנים. המדד ירד בחודש דצמבר ב-0.1%. זה נשמע אולי מינורי, אבל מדובר בירידה החדה ביותר מאז פרוץ מגיפת הקורונה בתחילת שנת 2020. במקביל, מדד הליבה (ללא קטגוריות המזון והאנרגיה) ירד ל-5.7% - בהתאם להערכות. הקצב החודשי עמד על 0.3%, גם כן בהתאם לצפי.
על פי פרוטוקול הפגישה האחרונה של הפד' שפורסם לאחרונה - אף אחד מאנשי הפד' לא מאמין שהריבית תרד בשנה הקרובה. הצפי שלהם הוא להתייצבות. הפד' ירצה להמשיך ולראות בחודשים הבאים את נתוני האינפלציה יורדים (להרחבה).
בתחילת חודש פברואר (ב-1 בחודש) הפד' יקבל את החלטת הריבית הבאה שלו, ובשוק צופים עליית ריבית 'מתונה' של 0.25%, בלבד, וזאת אחרי רצף העלאות הריבית המהירות בשנה האחרונה. כזכור, לפני כחודש העלה הפד' האמריקאי ב-0.5% נוספים לטווח של 4.25%-4.5%, זאת לאחר ארבע העלאות רצופות ואגרסיביות של 0.75%. הפד' האמריקאי, והעומד בראשו ג'רום פאוול, חוזרים ואומרים שהם "נחושים" לדכא את האינפלציה בכל מחיר, גם אם הכלכלה תיכנס למיתון בעקבות כך. הם מקווים ל"נחיתה רכה" אבל אף אחד לא באמת יכול לשלוט בזה לחלוטין.
כמו שאר חברי הפד', פאוול יודע שהאינפלציה היא דבר מסוכן מאוד. זינוק באינפלציה מכניס את הכלכלה לסחרור של עוד ועוד עליות מחירים, שבעצמן מתדלקות שוב ושוב את האינפלציה (להרחבה על המשמעות ההרסנית של האינפלציה - לחצו כאן). פאוול וכלכלנים נוספים חוזר ומדגיש שאם הוא לא "יהרוג" אותה, היא "תחזור להרוג את הכלכלה" (גם נגיד בנק ישראל אומר זאת). הוא כבר הדגיש בעבר כי המחויבות של הפד' היא להוריד את האינפלציה וכי הבנק מוכן לראות קשיים כלכליים בכדי להשיג את המטרה שלו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.נכנס שותף ברצפטאטייה 18/01/2023 22:13הגב לתגובה זו0 0הוא מומחהסגור
-
1.השמאל הפרוגרסיבי בראשות ביידן ופאוול מביאים לדיפלכלכלן 18/01/2023 16:31הגב לתגובה זו4 1מביאים לדיפלציה בכלכלה שגם ככה הולכת ונחלשת בגלל דמוגרפיה בעייתית. אפילו הורדת ריבית לא תעזור לתקן את הנזק שהם מחוללים לכלכלה.סגור
-
השכר עדיין במגמת עליה משמעותיתעידו 19/01/2023 09:25הגב לתגובה זו0 0ועד שזה לא יתמתן, הפד ימשיך "לעבוד"סגור
-
ירידת האינדקס ליצרןמייק1 18/01/2023 17:14הגב לתגובה זו0 0מרמזת על ירידת אינדקס האינפלציה העתידי דבר שיגרום לצמצום עלית הריבית בעתיד. דבר שיעודד את שווקי המניות בהמשך.סגור