מחירי הביצים מתייקרים שוב: המחיר יזנק ב-16% - הגיע הזמן לפתוח לייבוא
הביצים בישראל גרועות (ב-36% מהביצים הייתה סלמונלה), כך קבע מבקר המדינה, המחיר יקר, גם זו קביעה של המבקר (המחירים בישראל גבוהים ב-41% מאשר ב-OECD וב-72% מאשר בארה"ב), ועדיין - לא פותחים את השוק לייבוא? הסיבה היא הגנה על הלולנים. באופן מוזר - הגנה על 5000 אנשים ראויה בעיני הפוליטיקאים יותר מאשר הורדת יוקר המחיה לרוב הציבור. האם שר האוצר החדש בצלאל סמוטריץ' יעז להילחם בהם?
כעת מפרסם משרד החקלאות כי המחיר של הביצים יתייקר ב-16%, או 1.92 שקלים לחבילה. בחודש יולי האחרון מחירי הביצים עלו ב-6.5%, כלומר התייקרו אז ב-75 אגורות.
המשמעות היא שחבילה של 12 ביצים בגודל XL תעמוד על 15.19 שקלים מעכשיו, חבילה בגודל L תימכר תמורת 13.97 שקלים, מחיר חבילת ביצים בגודל M יעמוד על 12.89 שקלים.
העלייה היא כמובן חלק מגל ההתייקרויות במשק, הציבור נפגע מהאינפלציה, זה קורה בחשמל, בדלק, בארנונה, בשכר הדירה ועוד ועוד. מדובר על אלפי שקלים לכל משפחה בשנה. אז נכון שאי אפשר לפתור את הכל ברגע אבל במקרה של הביצים אפשר להחליט לא להיכנע יותר לקרטל הלולנים בישראל - ולפתוח את השוק לייבוא, שיוזיל את המחירים. ממשלות ישראל עד היום לא העזו להתעמת עם מועצת הלול, כמו גם עם שאר החקלאים. אבל השאלה היא האם הממשלה החדשה תשנה את הכיוון.
החקלאים יספרו לכם על 'שמירה על ביטחון המזון של ישראל' אבל זו אגדה ובפועל פוגעים בכל אזרחי ישראל. המדינה שולטת בשוק, הוא מתוכנן וחסום לייבוא - זה מתכון ידוע לעליית מחירים לציבור. מנגד, כשמורידים מכסים וחסמי יבוא המחירים יורדים. הנה דוגמה במחירי הטונה, והנה במחירי החמאה.
כזכור, מחירי החשמל התייקרו בעוד 8% והשלימו עלייה שנתית של 18%. גם הארנונה מתייקרת. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' הכריזו על תוכנית לבלימת ההתייקרות (לפחות באופן זמני). אבל גם הם יודעים שזה לא באמת מה שיעצור את האינפלציה. אלה רק מעכבים זמניים. הפתרון הוא פתיחה לייבוא, הסרת חסמים ורגולציה - כי מה שטוב לעולם אין סיבה שלא יהיה טוב לישראל.
במשרד החקלאות מסבירים ש"עדכון מחיר הביצים מגלם בתוכו את העלייה במחירי הגרעינים בעולם, וההתייקרות במחירי התערובות המשמשות לגידול תרנגולות מטילות. המחירים המרביים עבור ביצים הנוכחיים, טרום העדכון, משקפים עלויות ייצור הנכונות ליוני 2021. ומאז חלו שינויים במחירי התשומות, המקשים על מגדלי ההטלה ומשווקי הביצים המורשים, להמשיך ולספק ביצים באופן רציף לצרכנים. אי עדכון של המחירים, עלול להביא להקטנת יצור הביצים המקומי ולמחסור של ביצים בשווקים, כמו גם להעדר כדאיות ביבוא ביצים לאור מחירן העולמי הן בשל מחלת שפעת העופות המשתוללת בעולם והן בשל עליית מחירי התשומות לאור המלחמה באוקראינה שהביאו לעלייה משמעותית במחיר הביצים העולמי" - אבל במילים יותר פשוטות זה מראה לכם שהתכנון המרכזי בענף לא עובד. וכאמור - למה בעצם לא לבטל אותו?
במשרד החקלאות מוסיפים ש"עדכון המחיר הינו חלק ממעבר למנגנון עדכון מקצועי, ללא צורך בחתימת שרי האוצר והחקלאות על צו עדכון המחירים. על פי המנגנון החדש, שיעור השינוי במחיר הביצים ייבחן מדי רבעון, על ידי הצבת מדדי התשומות והנוסחאות שהוגדרו בצו, והמחיר יעודכן בהתאם, למעלה או למטה, לכל המוקדם מדי חצי שנה. על מנת שהמחיר יעודכן, למעלה או למטה, נדרש שינוי במחיר של למעלה מ-3% (ביחס לעדכון הקודם) בחצי שנה או שינוי של למעלה מ-1% בשנה".
בפועל, מדובר במנגנון שנקבע "בהסכמה עם מגדלי המטילות, שנחתמו בחודש יוני האחרון". באוצר מקווים שההסכם הזה גם יאפשר רפורמה בענף. ימים יגידו אם זה יקרה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לולנים חכמים מתפקדים לליכודא-ב 24/01/2023 17:46הגב לתגובה זו0 0יוצרים קבוצת לחץ ונהנים מחיים על חשבון כלל הציבורסגור
-
2.לפני שפותחים ליבוא שיבטלו את המכסות .לילי 24/01/2023 14:06הגב לתגובה זו5 0לא יתכן כי הממשלה מגבילה את הייצור . יש ליצור שוק משוכלל ( תחרות חופשית ) של יצרנים ומשווקים . יש לבטל גם את מכסות ליבוא ולהגביל את היבוא ע"י מכס . התמורה מהמכס שיגבה יסבסד את היצרנים .סגור
-
1.ייבוא ? בדקתם את המחירים בחו"ל ? (ל"ת)ברדה 24/01/2023 13:55הגב לתגובה זו0 0סגור
-
לא קראת מעבר לכותרת אה... (ל"ת)אני 24/01/2023 17:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
40 אחוז פחות40 אחוז פחות 24/01/2023 14:33הגב לתגובה זו1 040 אחוז פחות ןאם אתה חושב אחרת אז למה להתנגד ליבואסגור