עומדים לפרוש? כך תעשו את זה נכון

 |   | 
telegram
(5)

חיכיתם שנים רבות והנה הגיע הרגע, בעוד כמה חודשים תצאו לפנסיה. מה עושים כעת? מסתבר שתהליך הפרישה לפנסיה  מורכב, כאשר – כחלק מהיציאה לפנסיה, עליכם לפעול מול כמה גורמים שונים. אבל נתחיל בשאלות העקרוניות ונעבור לעניינם הטכניים-בירוקרטיים.

כמה כסף צריך לפנסיה?
השאלה הראשונה שיתכן ותשאלו את עצמכם היא השאלה הפשוטה הבאה – כמה כסף אני צריך ביום בו אני מפסיק לעבוד? מרבית האנשים מאמינים כי "כמה שיותר יותר טוב", אך זאת לא תמיד התשובה הנכונה. למעשה, אם תצאו לרחוב ותשאלו את מרבית האנשים "עם כמה כסף תרצה לפרוש?", מרבית מהם בכלל לא ידעו איזו תשובה לתת לכם.

בפועל, הדרך הכי טובה על מנת להבין כמה כסף תצטרכו להחזיק ביום בו תפרשו הוא לבצע הערכה, גם אם גסה של כמה אתם מתכננים להוציא בכל חודש במהלך התקופה שלכם בפנסיה. הבנה זו, של כמה כסף אתם מתכננים להוציא כל יום, תעזור לכם להבין כמה כסף עליכם לחסוך.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אחד מהגורמים הללו הוא קצבת הזקנה שכל אזרח במדינת ישראל אמור לקבל כאשר הוא יפרוש מהעבודה. בעבר, היו קיימות תוכניות שונות כמו פנסיה תקציבית או פנסיה ותיקה עם כללים שונים לגבי הפרשות ולגבי הפיכת הסכום לקצבה או למשיכה.  כיום יש במוצרי החיסכון "החדשים" כמו קרנות הפנסיה וקופות הגמל שיטה פשוטה - חוסכים ובפרישה זה הופך לקצבה. הן העובד והן המעסיק מפקידים לאותם קופות כספים כל חודש, ובמועד הפרישה הכספים הללו יתורגמו לקצבה חודשית. וכמובן, שככל שנחסוך יותר כסף במהלך תקופת החיסכון, כך יהיה לנו יותר כסף לפרוש איתו.

עכשיו, נסביר כיצד ניתן לחשב כמה כסף נצטרך ביום שבו נפרוש. אחת מהגישות הטובות ביותר לחישוב "הכסף שנוציא לאחר שנפרוש" הוא גישת שיעור התחלופה, כלומר, אילו מההוצאות שלנו טרם הפרישה צפויות לחזור גם אחרי היציאה לפנסיה.

שיעור התחלופה מגדיר את היחס בין הסכום אליו נידרש בפרישה לבין ההכנסה שלנו ביום הפרישה. לצורך העניין, נניח כי אתם מרוויחים 10 אלף שקל בכל חודש.  נניח כי כל חודש, על מנת להמשיך לחיות כשורה (תשלום על מים, חשמל, טלפון, ארנונה, מוצרי מזון, ועד בית וכו') עליכם להוציא 9 אלף שקל כל חודש. מכך, עולה כי שיעור התחלופה שלכם עומד על כ-90%.

מרבית האנשים מאמינים שעליהם להרוויח בפנסיה בדיוק כמו שהרוויחו כאשר עבדו. מנגד, העובדה הזו לא נכונה, שכן במקרים רבים מגיעים להכנסה חודשית נמוכה יותר בעקבות מספר סיבות.

הסיבה הראשונה היא שכבר לא צריך לחסוך לפנסיה. בזמן שאנחנו עוד עובדים, אנו חוסכים לפנסיה כ-6% מהשכר החודשי. בנוסף לכך, 2.5% נוספים נכנסים לקרנות ההשתלמות. במידה ופעלתם בצורה חכמה במהלך ימי חייכם, סביר להניח שיש לכם בנוסף חסכונות פיננסים נוספים.

אם כך, נחזור להנחה שהרווחתם 10 אלף שקל כל חודש. מרגע היציאה לפנסיה, תוכלו להוריד 600 שקלים עבור החיסכון לפנסיה, 250 שקלים עבור קרן ההשתלמות, ו-500 שקלים נוספים עבור החיסכון הפיננסי. מכך, שעל אותו עובד לתכנן פנסיה של כ-8,650 שקלים, ולא 10 אלף שקל.

הסיבה השנייה היא שכבר לא צריך להוציא כסף על דברים הקשורים לעבודה. התפיסה שבעבודה אנחנו רק מכניסים כסף פשוט אינה נכונה. כחלק משגרת העבודה שלנו אנו קונים בגדי עבודה, יוצאים לאכול בחוץ, מרחיבים את הידע שלנו, וכו'. כל הדברים הללו עולים לנו לא מעט כסף בחיי היום יום. בתוך כך, אמנם המעבר לשגרת הפנסיה יוביל להוצאות נוספות שבעבר דאגה העבודה לשלם לנו עליהם, אך בתוך כך גם לא נאלץ להוציא כסף על אותם דברים כמו קניית אוכל בחוץ.

הסיבה השלישית היא שאתם כבר לא תאלצו לשלם מס הכנסה כמו בעבר. אחד מהיתרונות הגדולים ביציאה לגמלאות הוא העובדה כי אתם תתחילו לקבל את קצבת הזקנה. מעבר לכך, לזכות האזרחים הוותיקים במדינה יש הקלה בתשלומי המס של כמה אלפי שקלים בשנה. פטור זה מקטין את ההכנסה החייבת במס ויפטור את רוב הפורשים מהצורך לשלם מס משמעותי מהקצבאות על פרישה.  

כך, אם נחזור לאותו עובד שמכניס 10 אלף שקלים בחודש, בתקופת העבודה שלו נאלץ העובד לשלם 730 שקלים בערך כמס הכנסה בפועל. כעת, לאחר הפרישה, סכום זה יצנח להיקף של כ-70 שקלים בחודש בלבד. כמו כן, מלבד הפטור ממס ההכנסה ישנם הקלות שונות בתשלומי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות.

חשוב לציין – אמנם חלק גדול מההוצאות בפרישה יקטנו, אך ישנם הוצאות שעתידות לגדול כגון הוצאות על פנאי וכן הוצאות הבריאות. עליכם לתת משקל להוצאות אלו בחישוב הכסף הדרוש לכם לפרישה. כמו כן, חשוב לציין שעל פי מחקרים רבים שנערכו ברחבי העולם מוצג כי ככל שבזמן שעבדתם המשכורת החודשית שלכם הייתה גבוהה יותר, כך שיעור התחלופה שלכם יהיה נמוך יותר, בעיקר בעקבות העובדה שככל שאתם מרוויחים יותר – כך אתם גם משלמים מס גבוה יותר.

אמנם, גישת שיעור התחלופה נותנת נקודת פתיחה טובה יותר למענה על השאלה "כמה כסף צריך בפנסיה", אך בתוך כך, שיטה זו היא רק ההתחלה. במידה ותרצו לענות על השאלה הזו טוב יותר – יתכן ותצטרכו לענות על שאלות נוספות, כמו – האם אתם מתכננים לעזור לילדיכם או נכדיכם?  וכמו כן, כמה כסף להשאיר בצד לבעיות רפואיות לפנאי?

בשלב זה מומלץ כי תכינו שני טורים – באחד את הדברים שאתם רוצים להשיג בפנסיה, ובשני את הדברים מהם אתם חוששים בפנסיה. לאחר מכן, כל מה שעליכם לעשות הוא לשלב את המספרים, וכעת להבין בצורה טובה יותר כמה כסף תצטרכו לחסוך.

המעסיק
הראשון מולו תאלצו לפעול הוא המעסיק. גם אם הגעתם לגיל הפרישה, על המעסיק לבצע הליך של סיום עבודה. ברגע שהחלתם לצאת לגמלאות, עליכם להודיע על כך מראש למעסיק. כמו כן, גם למעסיק היכולת להוציא אתכם לגימלאות, וגיל הפרישה בארץ עומד על כ-67, לכן – במידה והגעתם לגיל הזה, יתכן מאוד כי המעסיק ירצה להפריש אתכם לגימלאות.

טופס 161
כחלק מסיום הליך העבודה שלכם, עליכם להגיש טופס 161, אשר מפרט בתוכו את כלל כספי הפיצויים שצברתם לאורך תקופת העבודה שלכם. בתוך טופס זה יכללו גם מענק ההסתגלות וימי המחלה – אשר על הבוס שלכם לכלול בטופס. חשוב לדעת – עליכם להתייחס למענקים אלו כמו אל כל שאר הכספים שמופיעים בטופס.

מנגד לכך, כל תשלום שניתן לך עבור ימי חופשה שלא לקחתם או כבונוס עבור דבר חיובי שביצעם בעבור החברה אינם חלק ממענק הפרישה, ואלו יחוייבו במס בהתאם להכנסה שלכם.

טופס 161 מחלק את התשלומים שלו לשלוש סוגים שונים. הראשון הוא כספים בקוד 1. כספים בקוד 1 מוגדרים על ידי כספים שמשולמים על ידי המעסיק.השני הם כספים בקוד 4. אלו כספים אותם הפקדתם לקופת הגמל שלכם, או עבור ביטוח מנהלים הוני. כספים אלו מתייחסים אך ורק לכספים שהופדו עד שנת 2008. הסוג השלישי הוא כספים בקוד 6. הכוונה היא לכספים שהופקדו לקופות לטובת קצבה עבורכם, ולכם קיימת היכולת לקבל כספים אלו כקצבה חודשית.

במידה וטרם סיימתם לעבוד, ואתם מחזיקים בכספים בקופות הגמל שלכם (קוד 4), תוכלו להמיר אותם לכספים מקוד 6 ואז לקבל אותם כקצבה חודשית בעתיד. חשוב לדעת על כל הכספים הללו יתכן ותאלצו לשלם מסים, אך ניתן לפטור את הכספים האלו מהצורך הזה. פרטים בהמשך.

מרבית העובדים מקבלים את טופס ה-161 לאחר סיום עבודתם. ההמלצה שלנו היא לבקש לקבל את הטופס לפני סיום העבודה, כך שתוכלו לדעת מה המענקים שאתם צפויים לקבל וכיצד עליכם להשתמש בהם.

מיפוי החסכונות והביטוחים
טרם תצאו לפנסיה, עליכם להבין כמה כסף, תקבלו כל חודש ברגע שתפרשו. את מרבית הנתונים האלו, כולל נתון "הקצבה החודשית הצפויה" ניתן למצוא בראש הדוח השני מקרן הפנסיה שלכם. ככל שתתקרבו יותר למועד הפרישה, כך הנתון יהיה מדוייק יותר.

חסכונות נוספים שאינם קשורים לפנסיה, כמו קופות גמל, קרנות השקעה וקופות חיסכון שיתכן ופתחתם במהלך ימי חייכם ניתן להעריך באמצעות אתר המסלקה הפנסיונית. מנגד, תיק ההשקעות שלכם, פיקדונות שונים שפתחתם בבנק, פיקדונות בפוליסת החיסכון וחסכונות שונים דווקא לא יופיעו באתר המסלקה.

בתוך כך, עליכם לבדוק אילו ביטוחים עשיתם במהלך חייכם. המטרה הינה לזהות האם ישנם כיסויים או ביטוחים שלא רלוונטים עדיין לתקופת הפרישה, והאם ניתן לצמצם או לבטל פוליסות שונות כגון פוליסות ביטוח חיים או פוליסות מחלות קשות שנרכשו בשלב מוקדם יותר במהלך חייכם.

יציאה לפנסיה לפני גיל הפרישה
גיל הפרישה בישראל עומד על 67 לגברים ועל 62.4 חודשים לנשים. בתוך כך, מרבית האנשים בוחרים לצאת לפנסיה לפני גיל הפרישה הרשמי. ככל שפרשתם לפני גיל הפרישה הרשמי הקצבה שלכם תהיה חייבת במס, כמו הכנסה מעבודה.

מאיפה פרשתם?
שאלה נוספת שבוודאי תעלה היא האם פרשתם מהמגזר הציבורי או מהמגזר הפרטי. ברבים מהמקרים, במידה ופרשתם מהמגזר הציבורי תהיו זכאים לפנסיה תקציבית. בנוסף לפנסיה התקציבית, יתכן ותקבלו תשלומים נוספים כמו מענק ימי מחלה, מענק שנים עודפות בגין עבודה העולה על 35 שנים, וחסכונות נוספים שצברתם בקופות הגמל או קרנות הפנסיה.

במרבית המקרים, המעסיק נוטה לשלם לכם את התשלומים הנוספים האללו בתלוש העבודה האחרון שתקבלו, ובתוך כך ינכה מהם את המס המירבי. באפשרותכם לגשת למס ההכנסה הקרוב לביתכם ולמלא טופס 161א על מנת להקטין את המס על המענקים הללו, אם כי יתכן והדבר ישפיע על קצבת הזקנה שתקבלו, ולכן חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בנוגע לדבר זה.

זוכרים שדיברנו מקודם על פטור ממס? כעת נסביר כיצד תוכלו לקבל אותו. עליכם לגשת למס הכנסה עם טופס 161 אותו קיבלתם מהמשרד הממשלתי, טופס 161 אותו קיבלתם ממנהל הגמלאות, שלושה תלושי שכר אחרונים, ואת תלוש הקצבה הראשון ולהגיש.

מלבד מענקי הפרישה שקיבלתם יתכן ויש לכם קופות נוספות בגין החזרי הוצאות, עבודה נוספת וכו'. ההפקדות לקופות אלו מתחלקות לשני סוגים שונים של הפקדות – לפני שנת 2008, אז היו ההפקדות הוניות ואותן ניתן למשוך כסכום חד פעמי, והפקדות לאחר שנת 2008, אז ניתן למשוך את הכספים כהפקדות לקצבה. חשוב לשים לב, כלל ההפקדות מלפני שנת 2008 פטורות ממס, זאת בניגוד להפקדות לאחר שנת 2008.

במידה ופרשתם מהמגזר הפרטי, תוכלו לקבל את כספי הפנסיה רק מגיל 60 מקרן הפנסיה שלכם. ככל שצברתם כספי קצבה מוכרת, כספים אלו יהיו פטורים ממס קצבה, אך עדיין חייבים בדמי ביטוח לאומי. במידה וכבר סיימתם לעבוד תאלצו להסדיר את מעמד כספי הפיצויים שלכם ולבחור כיצד להשתמש בהם עד היציאה לפנסיה. במידה ולא תכננתם לחזור לעבוד יתכן ויהיה כדאי לכם לשלב פריסת מס על מנת להקטין את המס על כספי הפיצויים.

זכויות בביטוח לאומי ובמס ההכנסה
החל מגיל הפרישה ניתן לקבל קצבת אזרח ותיק בכפוף למבחן הכנסות. במידה ולא תהיו זכאים לקבת אזרח ותיק כאשר עברתם את הבחינה, תהיו זכאים לקצבה בהמשך. השנה עומד גובה קצבת האזרח הותיק על כ-1,700 שקל בחודש, עליה יש תוספת ותק של כ-2% לכל שנה. בתוך כך, תעמוד הקצבה שלכם על כ-2,520 שקל בכל חודש. מקצבה זו ירד תשלום חודשי לביטוח לאומי של כ-200 שקל עבור גברים ונשים שאינם נשואים. מחד, לא מקבלים את קצבת האזרח הוותיק באופן אוטומטי, ויש לגשת לסניף הביטוח הלאומי על מנת לקבל את הקצבה. מאידך, עליכם לדעת שאין צורך לגשת פיסית לסניף הביטוח הלאומי, אלא שניתן להגיש את התביעה באתר האינטרנט של הביטוח הלאומי.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    העטיפה פנסיונית
    אייק אייזנהאואר 14/02/2023 09:00
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הפנסיות שלנו משרתות רווחיות להתרחבות משקית של חברות הפנסיה. כל שנה הערך של הכסף המצבר אינו משתווה לשינוי במשק. אם לשני כח ש שנים אפשר היה לחיות עם עשרת אלפים שקלים היום ברור שערכם הוא 7000 שקלים. ומי מתעשר? חברות נהפנסיה
    סגור
  • 3.
    תשלום מקצבת הזקנה
    הרואה כל 13/02/2023 23:13
    הגב לתגובה זו
    2 0
    טעות בכתבה: התשלום מקצבת הזקנה של כ 200 ש"ח הנו לביטוח בריאות ולא לביטוח לאומי
    סגור
  • 2.
    אהבתי !!! (ל"ת)
    דן 13/02/2023 09:47
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • פנסיה מקושקשת
    אייק אייזנהאואר 14/02/2023 09:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכסף שלנו מפסיד משנה לשנה וכשנצא לפנסיה זה יספיק למרק עוף דלוח במקום תרופות . וחברות הפנסיה .. מתעשרות
    סגור
  • 1.
    אתה מערבב ברוטו ונטו, מהנטו שלי כשכיר אני לא מפריש לפנסייה ולא משלם מיסים ועדיין יהיה לי פחות בפרישה! (ל"ת)
    אמנון 13/02/2023 09:43
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות