ה-SEC עורף ראשים: תביעה נגד מייסד טרה-לונה, קנסות ואכיפה
ה-SEC נכנס לפעילות אכיפה מוגברת בשוק הקריפטו, ובדרך נפגעים לא מעט פעילים בולטים בתעשייה. הקורבן התורן - מייסד הטרה-לונה. האם לאחר הניקוי העמוק שעורך ה-SEC נקבל שוק קריפטו בטוח ויציב יותר?
אחד הגורמים המרכזיים למפולת בשוק הקריפטו בשנת 2022 הייתה קריסת פרויקט הטרה-לונה. כזכור, מטבע הטרה שהיה אמור להיות יציב, כלומר צמוד לדולר, וזאת באמצעות אלגוריתם מתוחכם שאיזן ביקוש והיצע בעזרת המטבע הדיגיטלי לונה, איבד את ההצמדה הזו וגרם באופן ישיר למחיקה של עשרות מיליארדי דולרים של המטבעות – היציב והמייצב, ובמקביל לקריסה בערך מטבעות רבים נוספים בשוק הקריפטו. באופן עקיף ההפסדים גם באו לידי ביטוי בפשיטת רגל של חברות רבות שהיו מעורבות בפרויקט ובתגובת שרשרת של קריסת חברות נוספות. במילים אחרות מאות מיליארדי דולרים שאבדו לבלי שוב. השאלה הגדולה היא - כישלון הפרויקט או פשע? יש, כמובן, הבדל גדול בין שני המושגים.
מאז הקריסה (וגם קצת לפניה) עלה לכותרות שמו של מייסד הפרויקט דו קוואן הדרום קוריאני, והחלו חקירות נגדו מצד הרגולטורים בארצו. כחלק מהסאגה הוא גם עבר למיקום לא ידוע, ממנו "שמר על קשר" בעזרת ציוצים בהם טען שהוא אינו בורח ושהחקירות נגדו הן "פוליטיות. בפועל, עד היום לא נודע מקום הימצאו והוא לא ממש מתייצב מול רשויות החוק לתת דין וחשבון על הפרשה.
היום החליטה גם הרשות לניירות ערך בארצות הברית (SEC) להגיש כתב אישום נגד החברה שהפעילה את הטרה – טרהפורם לאבס, ונגד המייסד המסתתר דו קוואן. הטענות הם שהחברה וקוואן הטעו את המשקיעים בכמה נושאים, כמו גם עלו האשמות על מכירת ניירות ערך לא רשומים – ובכך ה-SEC מגדיר שוב את המטבעות הדיגיטלים כניירות ערך. יו"ר הרשות לניירות ערך גארי גנסלר מסר בהצהרה כי טרהפרום "לא סיפקה לציבור גילוי נאות מלא, הוגן ואמין" בנוסף אמר: "אנחנו טוענים שהם ביצעו תרמית על ידי חזרה על הצהרות שקריות ומטעות כדי לבנות אמון לפני שגרמו להפסדים מזעזעים למשקיעים".
<Today we charged Singapore-based Terraform Labs PTE Ltd and Do Hyeong Kwon with orchestrating a multi-billion-dollar crypto asset securities fraud involving an algorithmic stablecoin and other crypto asset securities.
— U.S. Securities and Exchange Commission (@SECGov) February 16, 2023
התביעה מתייחסת בין השאר לפעולותיהם של קוואן והחברה מיד לאחר שהמטבע איבד לראשונה את ההצמדה בתחילת מאי. לפי האשמות הם פנו לחברת מסחר אמריקאית שתקנה את הטוקן כדי לתמוך במחירו וזאת תמורת מטבע הלונה, ואז פרסמו הודעות מטעות כאילו האלגוריתם הצליח להחזיר את המטבע להצמדה שלו, והדגישו, באופן מטעה, את "יעילות" האלוגריתם, תוך כדי שהם ומסתירים את הסיבה האמיתית להתאוששות – התערבות של חברת המסחר.
הלקח הוא פשוט וחשוב. אנשים יכולים לבנות פרויקטים שיכשלו ויתרסקו. כל עולם היזמות בנוי על ההנחה שאין זה פשע להיכשל, ומי שלא מנסה לא נכשל. כישלון יכול לעלות בכסף רב, אפילו מיליארדי או עשרות מיליארדי דולרים, וזאת מלבד הזמן והמאמצים שהושקעו. לפעמים יזמים שנכשלו אף התעשרו בדרך, ולמרות שזה צורם, גם זה לא פשע. מי שהשקיע במיזם שנכשל עשה את השיקולים שלו, קיווה להרוויח והפסיד ואיש לא אשם בכך.
אבל יש הבדל גדול בין כישלון לבין הטעיה. יזמים של פרויקטים כאלה, במיוחד כשכל כך הרבה כסף מעורב, צריכים להיות מודעים וזהירים בכל מילה שהם מוציאים. דבר אחד זה לשכנע שהפרויקט שלך טוב, ודבר אחר זה להשתמש בשקרים או להעלים מידע כדי לשכנע שהוא טוב. אם אכן טענות ה-SEC נכונות הקו הזה נחצה במקרה של טרה. אחד מבכירי מחלקת האכיפה של ה-SEC, גורביר גריוול אמר על הפרויקט: "זה לא היה מבוזר ולא פיננסי (רמז למושג DeFi - ביזור פיננסי). זה היה פשוט תרמית שנשענה על מה שמכונה מטבע יציב אלגוריתמי – המחיר שלו נשלט לחלוטין על ידי הנאשמים, לא על ידי שום קוד".
טענה נוספת של היו"ר גנסלר הייתה שהחברה ניסתה להסתיר מהם מידע: "הנאשמים ניסו למנוע מאיתנו קבלת מידע חשוב בנוגע לעסקיהם". פה כבר מדובר על להוסיף חטא על פשע. לא רק כישלון הפרויקט, לא רק הטעיית המשקיעים, אלא גם שיבוש הליכי חקירה. הטענה היא, שוב, לא על כך שהפרויקט נכשל – דבר שיכול לקרות לכל אחד – אלא על ההתנהגות של החברה לאחר מכן.
בינתיים, על כל פנים, קוואן לא באמת מתייצב כנגד האשמות חוץ מטענות על "חקירות פוליטיות". הוא אפילו לא טורח להודיע על מיקומו. ההערכות הן שהוא מסתתר בסרביה לאחר שעזב את סינגפור בספטמבר האחרון כשהוצא נגדו צו מאסר בסיאול. גם האינטרפול נמצא בעקבותיו. עכשיו כשגם האמריקאים מעורבים אולי יצליחו למצוא דרך להביא אותו לתת דין וחשבון על מעשיו שתרמו למחיקה של מאות מיליארדי דולרים.
חדשות נוספות מה-SEC
בשבוע שעבר דיווחנו על האיסור המתפתח על "סטייקינג" בארצות הברית. כזכור, בורסת המסחר האאמריקאית קראקן הסכימה לשלם 30 מיליון דולר כקנס ולהפסיק את כל שירותי הסטייקינג בארצות הברית. ריקושטים מההתפתחות הזו עדיין עפים באוויר המדינה של הדוד סם.
מתברר שבתוך ה-SEC עצמו לא כולם מסכימים עם הצעד שהוביל גנסלר. בכירת ה-SEC הסטר פירס ידועה כתומכת קריפטו ואף מכונה "אמא קריפטו" העבירה ביקרות חריפה על הקולגות שלה, בין השאר כינתה אותם "רגולטור סמכותני ועצל". לטענתה, קראקן לא ביצעה שום פשע, וייתכן שאפילו אם הייתה מנסה לרשום את שירותי הסטייקינג שלה כניירות ערך היא לא הייתה מצליחה. "ידענו על תוכניות סטייקינג לפני זמן רב..... במקום לבחור בדרך של חשיבה על התוכניות האלו ויצירת הדרכה מתאימה אנחנו שוב בוחרים לדבר דרך פעולות אכיפה". לדבריה שירותי הסטייקינג שימשו היטב את הציבור אך כעת התוכנית לעולם לא תהיה זמינה שוב בארצות הברית.
מי שלא מקבל את רוע הגזירה הוא בריאן ארמסטרונג מנכ"ל קוינבייס. לדבריו שרותי הסטייקינג של החברה אינם ניירות ערך והחברה "תגן בשמחה" על הטענה הזו בבית משפט. פול גרוול, בכיר נוסף בחברה אמר: "הניסיון להלביש את חוקי ניירות הערך על תהליך כמו סטייקינג לא עוזר ללקוחות בכלל". לדבריו שרותי הסטייקינג, לפחות אלו של קוינבייס, לא עומדים באף אחד מארבעת הקריטריונים של נייירות ערך המקובלים בפסיקה האמריקאית.
עוד פעילות קריפטו שהופסקה בארצות הברית בגלל פעילות ה-SEC היא של חברת הלוואות הקריפטו Nexo. החברה הסכימה לשלם קנס של 45 מיליון דולר ותפסיק להציע את שרות המוצר נושא הריבית של החברה (EIP). במסגרת ההסדר החברה לא מודה בכך שהשרות שלה אכן היה פעילות לא רשומה בניירות ערך.
חדשות נוספות שאינן קשורות (ישירות) ל-SEC
פירמת השרותים הפיננסים המפורסמת קנטור פיצגראלד מנהלת עבור המטבע היציב טית'ר 39 מיליארד דולר שמהווים גיבוי למטבע היציב ומושקעים באגרות חוב של ארצות הברית, כך לפי הוול סטריט גו'רנל. הידיעה צפויה להרגיע מעט את החששות סביב הרזרבות של המטבע היציב המוביל.
צ'ארלי מאנגר קשישא ממשיך להביא את חוסר הנחת שלו מהביטקוין: "הביטקוין חסר ערך, יעשה רק נזק. זה אנטי חברתי לאשר אותו. מתבייש שארה"ב לא הוציאה אותו מחוץ לחוק" (לכתבה המלאה).
מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
הקריפטו שוב רשם זינוק מרשים השבוע וחצה את רף ה-24 אלף דולר, וסחף אחריו כרגיל את שאר המטבעות המרכזיים. בשעות האחרונות נרשמים מימושים, אך בסיכום שבועי חזרנו לירוק, לאחר ששבוע שעבר היה אדום למדי.
ביטקוין (BTC) BITCOIN +1.46% BITCOIN 99,500 +1.46% בסיס:98,066 פתיחה:0 גבוה:99,500 נמוך:97,236 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . למרות ירידה של 4% ב-24 השעות האחרונות הביטקוין נסחר במחיר הגבוה ב-9% מהמחיר בו נסחר בשעה זו בשבוע שעבר. מטבע אחד שווה 23,753 דולר.
את'ר (ETH)
ETHEREUM
-1.63%
ETHEREUM
3,293.6
-1.63%
בסיס:3,348.3
פתיחה:0
גבוה:3,429.2
נמוך:3,262.3
תמורה:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
. התנועות של האת'ריום מעט פחות חדות - ירידה של 2% ביממה האחרונה ועליה של 7% בשבוע האחרון. מטבע אחד נסחר תמורת 1657 דולר, שווי השוק הכולל שוב מעל 200 מיליארד דולר.
בייננס קוין (BNB). הפעילות הרגולטורית המוגברת פוגעת בבורסת המסחר הגדולה בעולם, בין השאר סביב הפעילות במטבע היציב BUSD. ייתכן שזו הסיבה שהמטבע נשאר ללא שינוי מהשבוע שעבר, לאחר ירידה של 4% ביממה האחרונה. מטבע אחד שווה 308 דולר.
ריפל (XRP). הריפל מחק כמעט את כל העליות השבועיות, והוא נסחר בעליה של 1% לעומת השבוע שעבר, והשווי הכולל עדיין מתחת ל-20 מיליארד דולר. מחיר הטוקן הוא 0.3896 דולר.
קרדאנו (ADA). הקרדאנו רושם שבוע חיובי למדי עם עליה של 10% למרות ירידה של 3.5% ביממה האחרונה, ומשלים כבר עליה של 58% מתחילת השנה. מחיר המטבע הוא 0.395 ושווי השוק הכולל הוא 13.6 מיליארד דולר.
פוליגון (MATIC). הפוליגון רושם את הזינוק המרשים ביותר מבין המטבעות הגדולים עם עליה של 14% השבוע ו-87% מתחילת השנה. שווי השוק כבר מתקרב לזה של הקרדאנו - 12.4 מיליארד דולר. מטבע אחד שווה 1.42 דולר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.בתרמית הסאבפריים (2008) ה SEC שתק כמו דג (ל"ת)אלי 17/02/2023 13:15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.נותעשייה? 17/02/2023 07:17הגב לתגובה זו0 0באמת!סגור