"אנלייט ואנרג'יקס יעלו עד 30%" - על מה הכי חשוב להסתכל בדוחות בתחום?

ראיון עם אלעד קראוס, מנהל מחקר ישראל במיטב ברוקראז', על תחום האנרגיה המתחדשת, כיצד משפיעה הריבית, לאיזו תשואה פנימית ניתן לצפות בפרויקטים בתחום, ומה דעתו על החקיקה שפוגעת באנרג'יקס בפולין?
 | 
telegram
(8)

"גם אנלייט אנלייט אנרגיה -1.53% אנלייט אנרגיה 5,908 -1.53% אנלייט אנרגיה בסיס:6,000 פתיחה:5,915 גבוה:5,983 נמוך:5,837 תמורה:24,876,839 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: וגם אנרגי'קס אנרג'יקס -0.78% אנרג'יקס 1,143 -0.78% אנרג'יקס בסיס:1,152 פתיחה:1,136 גבוה:1,147 נמוך:1,114 תמורה:13,824,264 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ירדו יותר מדי. אני מעריך שהמניות יעלו. אנלייט ירדה כי קשה להנפיק 250 מיליון דולר בלי לתת דיסקאונט לרוכשים אבל יש לאנלייט פרוטפוליו ענק שנמצא בפיתוח. זה מהלך שהוא טוב ויבוא לידי ביטוי בהמשך. מעבר לכך שהוא מכניס כסף פנימה הוא נותן את הצינור קדימה. היא תצטרך להשקיע עשרות מיליארדי שקלים בפיתוח בעתיד" כך אומר בראיון לביזפורטל אלעד קראוס, מנהל מחקר ישראל במיטב ברוקראז', אחרי שאנלייט הנפיקה בוול סטריט בדיסקאונט על המחיר בשוק בישראל וירדה בעקבות כך בשוק המקומי. "ההמלצה שלי על שתיהן היא תשואת יתר. אנלייט עם מחיר יעד של 77 שקלים, כלומר אפסייד של 19%, באנרגי'קס מחיר היעד הוא 14.4 שקלים, אפסייד של 29%".

מה לדעתך הכי חשוב לחפש בדוחות הכספיים של חברות האנרגיה המתחדשת? 
קראוס: "הדוח הכספי הוא על סף הלא רלוונטי. אלה חברות בצמיחה מאוד גבוהה. צריך לראות את קצב ה-EBITDA, הכנסות והתזרים בשנים הבאות. בדוח שיפורסם עוד חודש נרצה לראות המשך צמיחה של שנת 2024 ו-2025, שהחברה מאשררת ומעלה את התחזיות שלה לשנים האלה. ההכנסות והרווח זו היסטוריה ומהווה חלק קטן מהפרוטפוליו. אני ארצה לראות שאנלייט ואנרג'יקס עומדות בתחזיות ואפילו מעלות תחזיות. זה הנתון אולי הכי משמעותי".

מה זה אומר המשך עקביות מבחינתך?
"המשך עקביות זה שהפרויקטים צריכים להמשיך להשתרשר. שינוי משמעותי לטובה או רעה זה שינוי בתחזיות של יותר מ-100 מיליון למעלה או למטה. שינויים קטני םשל 20-50 מיליון זה יכול לנבוע אולי משערי מט"ח וזה לא יהיה משמעותי, אבל אם נראה עדכון תחזיות גבוה זה ישפיע על המחירים".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

זה מחזיר אותנו לאנרג'יקס, החברה הוציאה אזהרת רווח בעקבות מגבלת המחיר החדשה בפולין. איך זה משפיע?
"בעקבות הרגולציה בפולין אנרג'יקס הורידו תחזיות ל-2023. אם הרגולציה החדשה בפולין תישאר כמו שהיא עכשיו אז זו רק 'מכה קלה בכנף'. פגיעה של 30-70 מיליון שקל כאשר ב-2024 המחירים אמורים לחזור לשוק החופשי. 

"אז אנרג'יקס ירדה אבל בעיניי שתיהן 'חטפו' יותר מדי. גם אנרג'יקס וגם אנלייט ולכן שתיהן, אבל בעיקר אנלייט, הן הזדמנות השקעה, יש פה חברה שצפויה לצמוח בקצב די משמעותי בשנים הבאות".

עד כמה הרגולציה בעייתית?
"כאמור, אנרג'יקס הקטינה את תחזית הרווח שלה ל-2023 בעקבות כך. אז כן, רגולציה זו בהחלט נקודה מאוד חשובה בתחום האנרגיה המתחדשת. ככל שתהיה רגולציה יותר קשה זה עלול לפגוע בחברות, אבל כרגע המחירים מאוד גבוהים - גם בשבדיה, גם ספרד ועוד. צריך גם לומר מנגד - יש בפולין רגולציה שגם יכולה לעזור לאנרג'יקס. היא מתחילה פרויקט EV והמדינה גם מתכננת להקטין את המרחק בין תחנות רוח לבתי מגורים. בקיצור, רגולציה זה מרכיב לא קטן בניתוח החברות האלה".

"בכל מקרה, המחירים היום הם הרבה יותר גבוהים ביחס למחירים שאנלייט ציפתה להם כשיצאה לדרך בפרויקטים שלה. החברות 'נעולות' מחירים גבוהים עכשיו וזה ישרת אותן שנים קדימה. לדוגמה, אנלייט צופה בשבדיה הכנסות של 42 מיליון אירו בשנה הקרובה, כש-70% הם מחירים סגורים (PPA) ל-15-20 שנה. היא נעלה 100% מהמחירים בפרויקטים שלה בישראל, הונגריה, אירלנד, קוסובו, סרביה ל-15-20 שנה. בשביה וספרה זה 60-70%. הממשלות לא מחפשות מחירים נמוכים אלא יציבות ולכן החברות מנצלות את זה ונועלות מחירים עכשיו. המדינות בעיקר לא רוצות לקחת סיכון, הן רוצות ודאות, למרות שסביר להניח שמחירי חשמל יירדו בהמשך. רואים עלייה מאוד משמעותית בנעילת מחירים אצל אנלייט. אם בעבר היא נעלה 70% אז עכשיו היא נועלת 70% מהפרויקטים לתקופות ארוכות יותר. נכון שזה עלול לפגוע להן ברווחיות בטווח הקצר (אם מחירי החשמל עוד ימשיכו לטפס. נ"א). אבל החברות מעדיפות נראות יותר גבוהה גם אם זה קצת על חשבון הרווח המיידי".

לאיזו תשואה פנימית ניתן לצפות בפרויקטים?
"בישראל בשיטת המכרזים תשואת ה-IRR הייתה די נמוכה. חד ספרתית על האוויקטי. בארה"ב זה דו ספרתי נמוך, תלוי באיזה אזור ובמקומות אחרים בעולם כמו אירופה אפשר לצפות לתשואה דו ספרתית בינונית. אני לא מכיר תשואות מעל 14%. כאמור - כשאנלייט התחילו ויצאו לדרך הם לא חלמו שהמחירים יעלו עד כדי כך. זו הייתה הצלחה אדירה עקב המחירים שעלו.

איך עליית הריבית משפיעה על החברות? 
"פרויקטים קיימים שכבר יש להם מימון - לא מושפעים מעליית הריבית. יש לך כבר לקוח סגור ואתה רץ איתו. עליית הריבית לא תשפיע על התזרים ממנו. לעומת זאת - פרויקטים שנמצאים בפיתוח, או הקמה, אבל עדיין לא קיבלו מימון, שם עליית הריבית משפיעה לשלילה על השורה התחתונה, כי המימון התייקר, וממילא גם הרווח הנקי יורד. תהיה לכך השפעה שלילית אבל מהצד השני צריך לזכור שבצד ההכנסות יש עליה. וכאמור - רואים את מחירי האנרגיה באירופה שזינקו לשמיים ונפתחו הזדמנויות חדשות גם בגלל המלחמה באוקראינה. עליית מחירי החשמל עלתה בקצב הרבה יותר גבוה מאשר עלות המימון".

שוק החשמל בארץ מתעורר? 
"ברמת המאקרו יש סביבת מאקרו שמאוד תומכת באנרגיה המתחדשת. אם אני מסתכל על השוק בישראל, השוק היה מנומנם אבל הוא בדרך לעבור משוק שהוא על פי מכרזים לשוק בילטרלי, כלומר כזה שהוא יותר תחרותי, עם מחיר טוב יותר לצרכן אבל גם טוב יותר לספק. זה חיובי לשחקנים בשוק. השנה ישראל נמצאת במצב ש-10% מייצור החשמל מגיע מאנרגיה מתחדשת והמטרה היא להגיע ל-30% בשנת 2030. הדרך לשם עוברת דרך מעבר משוק מכרזי לבילטרלי שבה אתה מוכר במחיר השולי, הנמוך ביותר בשוק.

"עלות תעריף היצור הוא 30 אגורות בערך. שזה הרבה יותר גבוה מהמכרזים האחרונים שהיו (17 אגורות). אם בעבר העלות לייצור אנרגיה מתחדשת הייתה מאוד גבוהה, בשנת 2008, אז היום מחירי הפאנלים הסולאריים צללו ועכשיו כבר לא צריך לסבסד את התחום. השנה המחירים זולים יותר אפילו מהמחיר של חשמל מפחם. ואני לא מדבר על איכות הסביבה אלא נטו כלכלה. ירידת המחירים של הפאנלים שינתה לחלוטין את התחום של האנרגיה המתחדשת והפך אותה לזולה.

"עד היום חברות לא ניגשו למכרזים כי הם היו היו זולים יותר מ'תעריף הייצור' וזה לא השתלם לחברות. לכן השוק היה מנומנם. הכדאיות הייתה נמוכה יותר. אם השוק יעבור לבילטרלי יש יותר סיכוי שנגיע ליעדים של הממשלה. עכשיו המדינה כבר לא תקנה את החשמל מהיצרנים ומי שיקנה הם שחקנים גדולים. אתה תוכל לפנות לחברות ולקנות מהן חשמל יותר בזול. למשל? אלקטרה פאואר, פז גז וסלקום.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    באמת??? אנליסט נקרעה להנפקה
    אה 24/02/2023 10:39
    הגב לתגובה זו
    0 1
    ירדה מ8 שקל ל6 וגם פחות ככל שהשוק מתדרדר... נראה שקודם תרד עוד 30 ואז תחזיר אותם אולי, אמורה להיות חברה טובה לפי ילין לפידות שעליהם אני קצת סומך..
    סגור
  • 5.
    בהנחה שימשיכו לסבסד
    יוני 20/02/2023 19:51
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בינתים תוכנית הסבסודים של סוסוביידן נתקעה ומדינות מקימות תשתיות בעצמם אהה וגם יש פיתוחים יעילים יותר שמציעים פתרונות יעילים על גגות פרטיים
    סגור
  • 4.
    במקום אנרגיקס היה יותר בטוח להשקיע באגח ממשלת פולין (ל"ת)
    תשואה של 7-8 20/02/2023 08:27
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 3.
    כמה זלזול בחברות כמו אנלייט ואנרגיקס של המגיבים
    המשקיע 19/02/2023 16:10
    הגב לתגובה זו
    10 4
    יעבץ הלך ליאנקים כי שם שיוציא דוח טוב היאנקים יאספו ויכניסו כסף, 19 גיגה וואט פרוייקטים בצבר רק בארהב. אנלייט תהיה שווה בעתיד מעל 10 מיליארד דולר וכלכ המקמקים שבו בצד ותנו להנות מחברה יציבה שנמצאת בצמיחה מתמדת. העתיד ירוק!
    סגור
  • 2.
    כשממליצים,כן כן
    לרון 19/02/2023 12:12
    הגב לתגובה זו
    6 5
    על מנייה קטנה היזהרו כפל זהירות
    סגור
  • טען עוד
  • חינם, לא ללקוחות של מיטב זה יחץ עם אינטרסים, אחרת אנליזה וחווד שלהם תעלה כסף וצריך להיות לקוח בברוקראג' או חבר הבורסה/בית (ל"ת)
    המלצות 24/02/2023 10:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • שטויות
    יעקב 19/02/2023 14:54
    הגב לתגובה זו
    3 4
    מניה בקבוצת ה 35 היא לא מניה בטח ובטח מי שנסחרת בארה"ב
    סגור
  • 1.
    כשאנרג'יקס
    לרון 19/02/2023 12:11
    הגב לתגובה זו
    5 1
    תעבור להיסחר בנאסד"ק יום אחד,אמכור גם אותה,ברור לא המלצה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות