האינפלציה באירופה עמדה בציפיות, זה לא בהכרח טוב - שיא באינפלציית הליבה
לפי נתוני מדד המחירים לצרכן, האינפלציה באירופה עומדת על 8.6% נכון ל-12 החודשים שקדמו לפברואר האחרון. בראייה חודשית המדד עלה ב-0.8%, שני הנתונים בהתאם לתחזיות. בראייה שנתית, שיא האינפלציה נרשם בחודשים נובמבר ודצמבר, אז הנתון עמד על 10.6% ואמנם המגמה חיובית, אך מבחינת מדד הליבה הסיפור דווקא שונה. מדד הליבה לחודש פברואר הציג עליה שנתית של 5.6% - שיא כל הזמנים באיחוד האירופי, לאחר שבחודש הקודם הנתון עמד על 5.3%.
מאז חודש יוני חלה מגמת ירידה במחירי הנפט, מגמה אשר מסבירה את ההרגעות במדד המחירים לצרכן והיא החלה להתגלם בו רק לפני לקראת סוף 2022. לעומת המדד הרגיל, מדד הליבה מנטרל את ההשפעה של מזון ואנרגיה, משמע האינפלציה בפעול, של מרבית השירותים והמוצרים, לא יורדת, אלא רק ממשיכה לעלות וזה הנתון שצריך לעניין את מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי של אירופה.
אתמול העלה הבנק המרכזי של אירופה את הריבית ב-0.5%. מרבית האנליסטים ציפו לנתון הזה - כולם הבינו כי האינפלציה לא באמת נרגעת (ואכן הנתונים עמדו בתחזיות האנליסטים), אך עלה חשש שמא הפחד מקריסה של בנקים ביבשת יוביל לסרוס המשך ההעלאות של הבנק המרכזי. בסופו של דבר הבנק הראה לנו כי האינפלציה מהווה את הסיכון הגדול ביותר עבור היבשת, השאלה אם בקרוב המצב יכריח את הבנק לשנות את סדר העדיפויות שלו.
הבנקים הגדולים באירופה ממשיכים לצנוח היום - DEUTSCHE BANK AG , CREDIT SUISSE GROUP , HSBC HOLDINGS PLC ו- UBS GROUP AG כולם מאבדים כ-5% כשבראייה שבועית מדובר על ירידות של בין 6% ל-23%. כחצי שעה לפני ההכרזה על העלאת הריבית הודלפו פרטים משיחה של הבנק המרכזי, בה נאמר כי כמה בנקים באיחוד האירופי עשויים להיות פגיעים".
- האינפלציה בגוש האירו ממשיכה להתקרר; הציפיות להורדת ריבית גוברות
- "העלייה בחוסר הוודאות הביטחונית והפוליטית מעלה את הסיכון לצמיחה במשק"
החשש הגדול מגיע בעיקר מהכיוון של קרדיט סוויס - המניה לא מפסיקה לצלול ומרווחי ה-CDS על הבנק (עלות האשראי נגד חדלות פרעון) הגיעו לשיאים בשבוע האחרון. לפני שלושה ימים דחתה הנהלת הבנק דחתה את פרסום הדוח השנתי בטענה ש"הפיקוח הפנימי של הבנק על הדיווח הכספי לא היה אפקטיבי". למחרת ההחלטה על הדחייה המניה המשיכה לצלול עקב כך שהמשקיע הגדול ביותר של הבנק מערב הסעודית הודיע כי לא ימשיך להזרים אליה כספים.
היה נראה כי הבנק המרכזי בארה"ב הצליח להרגיע מעט את המשקיעים לאחר החילוץ של SVB וסיגנצ'ור בנק, אך החשש עדיין קיים, חשש שעלול לפגוע באמון הציבור, להוביל ל"ריצות אל הבנק" ולדחוף את הבנקים המרכזיים עוד יותר לפינה - הבעיה שגם האינפלציה לא נותנת למקבלי ההחלטות מנוח.
- 1.כלכלן 17/03/2023 16:57הגב לתגובה זוהוא מוטה באופן מלאכותי כלפי מעלה והסיבה היא שיש מדיניות מוצהרת ומוסכמת בין הממשלות של העלאות ריבית מתוכננות. למה? כנראה בגלל שחוששים מההאטה חריפה באופק ולכן זקוקים לתחמושת הריבית, בישראל מהנדסי הייטק מהווים את קטר המשק הראשי, אך רבים עשויים להגיע לעצמאות כלכלית כאשר הריבית תרד וזה כשלעצמו אסון לתעשיה כולה ולמשק. העניין הוא שהוועדה ליציבות פיננסית היא חשאית ולכן לא מדברים על כך...
- איציק 19/03/2023 04:18הגב לתגובה זולא חושב שאתה צודק שהמדד מוטה כלפי מעלה, ההיפך, אבל נקודת המבט שלך מעניינת, ויכול להיות שיש בה משהו