"רוצים להגיע ל-20% עד 30% משוק החשמל לצרכן הפרטי, אבל לא נרוויח בהתחלה"
"תחום מכירת החשמל לבתים פרטיים לא יניב רווחים בטווח המאוד קצר אבל אנחנו בונים עליו בטווח היותר רחוק. מדובר על שוק בגודל של 2-2.5 מיליון בתי אב בישראל ואנחנו רוצים להיות 20-30% מהשוק הזה. פתחנו את התחום רק בחודש ינואר האחרון וכבר יש לנו 10 אלף לקוחות. תוך שנתיים שלוש אנחנו רוצים להגיע למאות אלפי בתי אב ביתיים. כדי לספק את זה צריך מאות מגה וואט. סדרי הגודל הם שבשביל 500 אלף לקוחות צריך 1 גיגה וואט. ולכן אנחנו אוספים חשמל מכל מי שיודע להביא לנו חשמל זול ואיכותי יותר מאשר זה של חברת החשמל. אבל ברור שגם זה לא יספיק", כך אומר חן מלמד, מנכ"ל חברת אלקטרה פאוור אלקטרה פאוור -0.32% אלקטרה פאוור 2,152 -0.32% בסיס:2,159 פתיחה:2,159 גבוה:2,159 נמוך:2,149 תמורה:10,028 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , בראיון לביזפורטל, אחרי ההסכם שחתמה החברה עם אנרג'יקס לרכישת חשמל בהיקף של 25 מיליון שקל בשנה למשך 20 שנה (להרחבה על ההסכם).
אלקטרה פאוור (לשעבר - סופרגז) בעצם רוצה להיות מתווך - לקנות חשמל מאנרגיות מתחדשות מחברות אחרות ולמכור אותו הביתה לציבור הרחב, תוך גזירת עמלה מסוימת בדרך, אבל במחיר שיהיה זול יותר מזה של חברת החשמל. על פי החברה, לקוחות שירצו מסלול עם הנחה במחיר לאורך כל היום יקבלו הנחה של 5% בשנה הראשונה ועד 7% בשנה השלישית. ואילו לקוחות שירצו מסלול עם הנחה רק בחלק מהיום יקבלו הנחה של 8% בשנה הראשונה ועד 10% בשנה השלישית.
מה המרווח שאתם מעריכים שיהיה לכם בתחום?
מלמד: "המרווחים לא צפויים להיות גדולים פר לקוח, מאות שקלים למשפחה. אבל זה חוק המספרים הגדולים - אגורה ועוד אגורה, ככל שיהיו לנו הרבה לקוחות זה יצטרף לסכומים משמעותיים מבחינתנו. אנחנו משקיעים מיליונים כדי ליצור את התשתית ואנחנו שחקנים לטווח ארוך ולא טווח קצר. בשנים הראשונות לא נרוויח בכלל, אבל הרווח יגיע ככל שנגייס יותר לקוחות, בהיקפים של מאות אלפים".
כדי שאדם פרטי יוכל להתחבר ולקנות חשמל מהחברות הפרטיות הוא צריך לשלם 260 שקל על התקנת המונה החכם. חברת החשמל אמנם תחליף את כל המונים האנלוגיים הישנים במונים חדשים אבל זה ייקח כמה שנים טובות. חברת החשמל צופה שהיא תחליף 200-250 אלף מונים בשנה (עד כה נפרסו כ-200 אלף מונים חכמים וזו ברירת המחדל בבתים חדשים).
כמה כסף הלקוחות דרככם יחסכו בחשבון החשמל שלהם?
מלמד: "ללקוחות זה חיסכון של מאות שקלים בשנה. שיעורי ההנחות שלנו 6-10%. תלוי במסלול שאתה בוחר ותלוי בצריכה. מכיוון שעלות התקנת המונה זולה, תוך 3-4 חודשים של צריכת חשמל כבר מחזירים את כל העלות. תוך לא הרבה שנים יהיו פה מיליון מונים חכמים".
ומה יקרה בהמשך, אחרי שכל המונים יהיו חכמים?
"אתה תרים טלפון ותעבור ספק. כמו שקורה בפלאפונים. כל השוק מוכוון לשם - גם חברת חשמל, גם רשות החשמל וגם 'נגה' (החברה הממשלתית לניהול משק החשמל. נ"א). לוקח זמן ליצור את השוק הפתוח הזה, זה תהליך אבל תהליך שיקרה בעיני מהר מאוד. אנחנו כרגע משלמים במידה מסוימת את מחיר הראשוניות אבל אנחנו מאמינים שחברה צריכה לעשות את מה שהיא מאמינה בו ולא לחכות".
מה בעצם הסינרגיה שאתם רואים בתחום, למה דווקא לקוחות פרטיים? הרי חברות אחרות חתמו מול מוסדיים, שזה לכאורה פשוט יותר ויותר קל לביצוע
מלמד: "יש לנו 400 אלף לקוחות בגז, המערכות שלנו בנויות ללקוחות פרטיים. זה השוק הטבעי שלנו. הם גם כך כבר מקבלים מאיתנו חשבון חודשי ואנחנו עושים שינוי מאוד גדול מחברה שמוכרת מוצר לחברה שמוכרת פתרון. המטרה שלנו היא שתקנה מאיתנו גם חשמל וגם גז.
ומה עם לקוחות מוסדיים?
"אני לא אומר שלא נמכור לצרכנים גדולים שרוצים לקנות מאיתנו אבל השוק הפרטי הוא שוק בתולי, שאף אחד לא נכנס אליו ולכן אנחנו רוצים להבטיח לעצמנו מקורות אספקת חשמל ירוקים במחיר טוב ולהעביר לצרכנים. אנחנו הראשונים והיחידים שבתחילת ינואר 2023 החלטנו ללכת על מהפכת החשמל למשקי הבית.
כמה שחקנים יהיו בשוק הפרטי?
"כולם מדברים עכשיו על הפעילות הזו אבל אני מעריך שבסוף יהיו 3-5 שחקנים. השוק בישראל קטן וצריך לזכור שהיצע החשמל לרכישה הוא קטן, מאות מגה וואט חשמל בודדים. לאחרונה סולגרין ודוראל חתמו על עסקאות מול רמי לוי ומליסרון (בהתאמה. נ"א) וזה יורד מההיצע".
אז מאיפה תביאו את כל החשמל שאתם צריכים כדי להגיע לכמות כזו של לקוחות?
"נצטרך לייצר גם מהייצור אצלנו בחברה בתוספת כל החשמל הסולארי כמו בעסקה הזו מול אנרג'יקס. אנחנו מקווים שבזמן הקרוב יהיו עוד עסקאות כאלה. בנוסף, נקנה גם מיצרנים פרטיים ומהרשת. נצטרך את כל התמהיל הזה כדי לספק את הביקוש של כל הלקוחות שאנחנו צופים שנגיע אליהם. ככל שנצליח לקנות חשמל במחירים יותר טובים נוכל לתת הנחות יותר נדיבות ללקוחות".
בוא נעבור מהמיקרו למאקרו - סופרגז לא הרשימה בשנה האחרונה. ההכנסות השנתיות אמנם קפצו אבל כבר בשורת הרווח הגולמי התוצאות נשחקו. ברבעון הרביעי לא הייתה עליה אפילו בשורת ההכנסות, הרווח השנתי של 2022 נשחק משמעותית ל-12.9 מיליון שקל לעומת 37.6 מיליון שקל בשנת 2021 ולעומת 68 מיליון שקל בשנת 2020, ועדיין מכפיל הרווח גבוה ועומד על 33. המשקיעים הענישו אתכם והמניה איבדה 35% מערכה. מה קרה?
"השנה האחרונה הייתה מאוד חריגה, עם מחירי אנרגיה גבוהים מאוד. ב-10 השנים האחרונות אני לא זוכר מחירי אנרגיה כאלה. מבחינתנו המשמעות הייתה פגיעה של 25 מיליון שקל בשנה ברווח לפני מס, רק בגלל מחירי האנרגיה הגבוהים ובנוסף החברה צומחת ומתפתחת ולכן יש לנו המון הוצאות עבור פיתוח עסקי וכמובן - גם העלייה בהוצאות המימון (בעקבות עליית הריבית. נ"א).
"מעבר לכך - אנחנו מחזיקים ב-30% בחברה האמריקאית Balanced Rock Power, חברה יזמית של פעילות סולארית ואגירה במערב ארה"ב, ומאחר שמדובר בחברת ייזום, יש לנו עליה הוצאות גדולות בינתיים. אבל היא עוד תפתיע ואנחנו מעריכים שהיא תניב בעתיד רווח מאוד גדול.
"במילים אחרות, בנטרול מה שקרה בשנה האחרונה, שהייתה מאוד מאוד קשה, יש לנו רווח לפני מס של 40-50 מיליון שקל בשנה, עוד לפני הכניסה שלנו לנושא החשמל הביתי. אנחנו גם לא רואים את מחירי האנרגיה ממשיכים להיות כל כך גבוהים לאורך זמן. החברה שלנו סולידית, יציבה וחזקה ואת הפיתוחים של החשמל החברה עושה על הבסיס הזה ואנחנו מאוד שקטים עם זה ובטוחים בזה".
ומה לגבי החברה האמריקאית?
"אנחנו מעריכים שהיא תניב הכנסות הרבה יותר מהר ממה שנדמה. היא התפתחה הרבה מעבר למה שציפינו, מעל כל התחזיות שלנו. אנחנו רואים את האור בקצה המנהרה וצופים מכירות ראשונות לקראת סוף 2023 או תחילת 2024 ובמקביל אנחנו בוחנים דברים כדי לתמוך בהרחבת הפעילות שלה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.מה עם כפיר נבון?ירוקה 10/04/2023 15:44הגב לתגובה זו3 0האם פוטר בבושת פנים?סגור
-
1.על מניות וחברות "מוזרות"טוב שכותבים 10/04/2023 07:42הגב לתגובה זו3 0המשיכו,קליל ,שגריר,רב בריח,אריקה ביקיור,ועודסגור