עסקת אפל-ברודקום: מהלך פטריוטי או תגובה למלחמת השבבים?

למרות ההצהרות החגיגיות מצד מנהלי אפל שהגדירו את עסקת הענק עליה חתמו עם יצרנית השבבים ברודקום, כצעד שנועד לתמוך בכלכלה האמריקאית, בפועל מדובר בצעד נוסף של החברה לגוון את הליך הייצור שלה על רקע המתיחות בין סין לארצות הברית
 | 
telegram

מנהלי אפל  APPLE +0.59% APPLE 229.87 +0.59% APPLE סגירה:0 פתיחה:228.17 גבוה:230.72 נמוך:228.16 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  מיהרו למסגר אמש את עסקת הענק שחתמו עם יצרנית השבבים האמריקאית ברודקום  BROADCOM INC +0.18% BROADCOM INC 164.23 +0.18% BROADCOM INC סגירה:0 פתיחה:163.52 גבוה:164.91 נמוך:162.4 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , כצד פטריוטי של שיתוף פעולה בין חברות אמריקאיות, לטובת כלכלת ארצות הברית. אלא שמבט על התמונה הרחבה, מגלה כי מדובר בצעד נוסף מצד ענקיות הטק במטרה להתאים את עצמם למציאות הגיאו-פוליטית סביבם, ובמיוחד למלחמת השבבים, העמדת במרכז מאבק הסחר המתמשך בין סין לארצות הברית בשנים האחרונות.

אתמול בערב, הודיעה אפל על חתימת העסקה ששוויה המלא טרם נחשף אך מוערך במיליארדי דולרים, במסגרתה תרכוש רכיבי 5G ואמצעי תקשורת נוספים מיצרנית השבבים האמריקאית. לאחר ההודעה, מיהר מנכ"ל אפל, טים קוק, להגדיר את המהלך כצעד נוסף להעמקת ההשקעה של החברה בכלכלה ובייצור האמריקאים. לדבריו, "כל המוצרים של אפל תלויים בטכנולוגיה שהונדסה ונבנתה כאן בארה"ב. אנחנו נמשיך להעמיק את ההשקעות שלנו בכלכלת ארה"ב כי יש לנו אמונה בלתי מעורערת בעתידה של אמריקה". 

לפי החברה, העסקה מהווה צעד נוסף בדרך לעמידה ביעד, עליו הכריזה לפני שנתיים, להשקעה של כ-430 מיליארד דולר בכלכלת ארה"ב תוך חמש שנים. בחברה ציינו גם את העובדה שם תומכים ביותר מ-2.7 מיליון משרות בארצות הברית באמצעות העסקה ישירה ועקיפה, ועומדים בקשר עם למעלה מ-9,000 ספקים ויצרנים בארה"ב. ואכן, חלק מהרכיבים שנכללו בעסקה, יעוצבו וייוצרו במרכזי ייצור וטכנולוגיה אמריקאיים, ובראשם במרכז בפורט קולינס, שבקולורדו. המרכז, מעסיק כבר כיום מעל אלף פועלים כחלק מעסקאות קודמות עם אפל. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נורת האזהרה שהדליקו הסנקציות על רוסיה
אלא שנדמה שאת ההצהרות הנרגשות שהגיעו מצד החברה, צריך לקחת בערבון מוגבל. המניע המרכזי מאחורי המהלך נוגע למאבק המתמשך בין ארצות הברית לסין, בעיקר בתחום הטכנולוגיה והשבבים בפרט. במסגרתה נקטה ממשלת ארה"ב בשורה של צעדים נגד תעשיית ייצור השבבים בסין, ואף השקיעה מיליארדי דולרים במטרה להגביר את פעילות הייצור של המוליכים למחצה באמריקה.

סין מצדה פועלת להגביר את יכולת הייצור שלה, כשעדות למאמצים הסינים ניתן למצוא בגידול האדיר בכמות החברות הפועלות בתחום. תעשיית המוליכים למחצה בסין צמחה מ-1,300 חברות רשומות במהלך שנת 2011 לכ-22,800 חברות במהלך שנית 2020. בתחילת השבוע האחרון אסרה סין על מפעילי "תשתיות מידע קריטיות" במדינה לקנות מוצרים מענקית השבבים האמריקאית מיקרון. זאת כחלק מהמאבק המתמשך שמנהל הממשל הסיני עם ארצות הברית באמצעות הרשויות הרגולטוריות במדינה.

בחודשים האחרונים, ענקיות הטכנולוגיה בארה"ב עמדו בפני ביקורת קשה מצד מחוקקים דמוקרטיים ורפובליקאים, בשל הסתמכותם על יצרנים ורכיבים סיניים. אשר מצטרפת לחשש בקרב מנהלי החברות מפני סנקציות עתידיות הנוגעות לקשרים הכלכליים עם סין. ברקע, החשש מפני עימות בין סין לטיוואן, אשר עשוי להביא להטלת סנקציות מערביות על הסינים, בדומה לאלו שהוטלו על רוסיה לאחר הפלישה לאוקראינה בשנה שעברה. אך לא פחות חשוב מכך לשיבוש מהותי בשרשרת האספקה של השבבים, מיוצרים ברובם המוחלט בטיוואן, ומשם הם מועברים למפעלים הטכנולוגים הממוקמים ברובם בסין. 

לאור זאת, בשנים האחרונות פועלת אפל בכדי לגוון בהדרגה את שרשרת האספקה שלה, תוך הסתמכות גוברת על מפעלים במדינות כמו הודו וויאטנם. בכל הקשור לשבבים, הודיעה החברה בשנה שעברה, כי תרכוש מוליכים למחצה ממפעל שנבנה באריזונה על ידי ענקית ייצור השבבים הטיוואנית TSMC. כמו כן היא הודיעה על כוונתה לרכז את הייצור של האייפון 14 בהודו, אבן דרך משמעותית באסטרטגיה של החברה לגיוון הייצור מחוץ לסין.

בדומה לאפל יתר חברות הטכנולוגיה האמריקאיות, הנשענות כמעט כולן על הייצור הסיני צפויות להמשיך ולהגיב בצורה הדרגתית ליחסים המתוחים שבין שתי המדינות. מנגד, בממשל האמריקאי מקווים להמשיך ולהצליח במהלך לדחוק את רגליהם של החברות מסין. זאת באמצעות תמריצים והשקעות עתק מצד אחד, ואיומים בהטלת סנקציות וברגולציה מצד שני.

בהקשר זה שווה לציין את דבריו של ג'נסן הואנג, מנכ"ל ענקית השבבים אנבידיה (Nvidia), שהזהיר מוקדם יותר היום כי תעשיית הטכנולוגיה האמריקאית עלולה לעמוד בפני "נזק אדיר" ממלחמת השבבים העצימה בין וושינגטון לבייג'ינג. בראיון לפייננשל טיימס, אמר הואנג שהגבלות הייצוא שהוטלו על ידי ממשל ביידן, כדי להאט את ייצור המוליכים למחצה הסיניים, "קושרות את ידיהם" של ענקיות עמק הסיליקון. הא הוסיף, והדגיש שהמשמעות היא שחברות סיניות יפתחו בשנים הקרובות שבבי מתחרים לאלו שמיוצרים כיום מחוץ לגבולותיה.

לדברי הואנג, סין מהווה כשליש מהשוק של תעשיית הטכנולוגיה האמריקאית ואין לה תחליף הן כמקור לרכיבים והן כשוק סופי למוצריה. "בתיאוריה, אנחנו יכולים לייצר שבבים מחוץ לטייוואן, זה אפשרי [אבל] השוק הסיני הוא זה שאין לו תחליף. זה בלתי אפשרי", אמר הואנג. על כןף, הוא הפנה את דבריו לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן באומרו, "אתה צריך לשאול את עצמך לאיזה כיוון אתה רוצה לקחת את זה."

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות