לאחר הביקורות הארסיות - הפד' קרוב להכריז על נצחון?

מאקרו: ייתכן שהפד' הצליח להלך על החבל הדק שבין עצירת האינפלציה ויצירת מיתון - נחיתה רכה - הנתונים האחרים שמעידים על כך שהפד' בדרך להצלחה מיקרו: מי החברות החדשות בפורצ'ן 500 ומי תהיה שם זמן קצר בלבד?
 | 
telegram
(5)

מאקרו - הפד קרוב לניצחון - שליטה באינפלציה ו"נחיתה רכה"
כולם "שחטו" את הפד', ובצדק, על הכישלון שלו בהבנה של אירוע האינפלציה לאורך שנת 2021. עוד ועוד אינדקציות ונתונים הצטברו והצביעו על שינוי מהותי במצב הכלכלה, כשהאינפלציה החלה לחזור לעולם אחרי עשורים שבהם היא הייתה נפקדת בפועל ברוב העולם המערבי, והפד המשיך בשלו - האינפלציה היא "זמנית" ולא ממשך צריך לעשות משהו בנידון. כך הפד' הקיץ באיחור מהתרדמה הארוכה שלו, והתגובה המאוחרת הזו הייתה אחת הסיבות שהאינפלציה זינקה בצורה כל כך חדה ובכזו מהירות.

אולם מרגע שהאסימון נפל סוף סוף במשרדי הפד' בוושינגטון ובשלוחות ברחבי ארצות הברית, הפד' שינס מותניו למשימה הלא פשוטה בכלל - לעצור את האינפלציה מבלי לדחוף את הכלכלה למיתון. חבל דק מאד בין לעשות יותר מדי ללעשות פחות מדי. גם במקרה זה המבקרים רועשים משני הכיוונים לאורך כל הדרך (ונהנים כל פעם מחדש "לעקוץ" על הפשלה של 2021). אבל אותה נחישות של 2021 מתגלה במקרה זה דווקא באופן החיובי. הפד' דובק באסטרטגיה שלו - הגדרת האינפלציה כאויב מספר 1, ורק לאחר מכן הדאגה לחוזק הכלכלה, מעקב צמוד אחר הנתונים והחלטה שמתקבלת במפגשים המתקיימים מדי חודש וחצי על פי הנתונים המעודכנים ועל פיהם בלבד. 

עוד מוקדם להכריז על ניצחון, אבל זה נראה יותר ויותר סביר שהפד' יצליח לעמוד בשתי המשימות - החזרת האינפלציה ליעד מבלי להיכנס למיתון. ייתכן שגם כמה גורמים חיצוניים היו לעזר, אבל בסופו של דבר המדיניות המוניטרית הזהירה והאחראית המבוססת על עקרונות הכלכלה המסורתיים ולא על חידושים נועזים, מצליחה להטות לאט לאט את הספינה לכיוון הרצוי. נסקור את הנתונים העדכניים ביחס לשני הצדדים - האינפלציה והמיתון.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אינפלציה - ייתכן שהירידה תהיה מהירה ממה שציפינו
האינפלציה עדיין גבוהה מדי, והנתון האחרון אף הפתיע מעט כלפי מעלה, אבל מתחילים להצטבר כמה נתונים שמצביעים על המשך החלשות האינפלציה, ויש אף הסבורים שהקצב יאיץ מעתה והלאה. נשמעות הערכות שעד 2024 נראה את האינפלציה כבר בתוך היעד. הנה כמה מהסימנים החיוביים:

אירופה - אירופה שונה בכמה מאפיינים מרכזיים וחשובים מארצות הברית כמובן, אבל האינפלציה היא תופעה גלובלית וניתן להסיק מהכיוון הכללי ממקום אחד לאחר. בשתי המדינות המרכזיות בגוש האירו - צרפת וגרמניה - קריאת האינפלציה האחרונה הייתה מתחת לציפיות בכמה עשיריות האחוז. סימן טוב להאצת התהליך הדיפלציוני.

שירותים ודיור - אינפלציית הסחורות די נגמרה כבר לפני כמה חודשים, אך החשש לאינפלציה "דביקה" נובע בעיקר מסקטור השירותים שם קשה יותר לעצור את התהליך האינפלציוני לאחר שהוא התחיל. אבל גם הסטקור הזה מפתיע לטובה ונרשמת האטה משמעותית באינפלציה גם באספקט הזה. 

דיור (Shelter) מהווה מעל שליש מרכיבי המדד, ולפי דברי הפד' עצמו נתוני השכירות ברכיב הזה לא מתעדכנים בזמן אמת ומפגרים אחרי השוק בכמה חודשים. בשוק עצמו נרשמות ירידות מחירים בשכירויות כבר כמה חודשים, אלו אמורים בסופו של דבר לחלחל למדד עצמו, ועיקר ההשפעה ברכיב הזה טרם נראתה. 

צמצום האשראי - בשבוע שעבר הרחבנו על התייבשות הנזילות הצפויה עקב הנפקות הענק הצפויות מצד הממשל האמריקאי לאחר ההגעה להסכם על תקרת החוב. התהליך הזה קורה במקביל לצמצום המאזן של הפד' שממשיך כל העת. אל זה יש להוסיף נתון נוסף חשוב - האשראי שמעניקים הבנקים המסחריים ללקוחות פרטיים ועסקים קטנים ובינוניים. מבלי להיכנס להסברים כלכליים מורכבים נציין שלאשראי הבנקאי חלק מיצירת כמות הכסף בשוק. ובכן, האשראי שמעניקים הבנקים עלה בקצב הנמוך ביותר מזה שנה בחודש האחרון. בנוסף ה"דלק" של מתן האשראי בבנקים - פקדונות הלקוחות - נמצא בירידה מתמדת (ומדאיגה), מה שצפוי להקחשה נוספת של תנאי האשראי מצד הבנקים המסחריים, זאת במקביל להצטמצמות הביקוש לאשראי. המשמעות היא עוד פחות נזילות ופחות אשראי, מה שאמור מצידו גם להוסיף עוד בלם על הלחצים האינפלציוניים. 

מיתון? פחות סביר
החשש הגדול בשוק היה שבמאבקו באינפלציה הפד' "לא רואה בעיניים" ומעניש באופן קשה מדי את הכלכלה הריאלית עם ריבית נשכנית שעולה מהר מדי, ותכניס בסופו של דבר את המשק למיתון עמוק. זה לא ממש קרה עד כה. נרשמה אמנם התכווצות של שני רבעונים בשנה שעברה, מה שבדרך כלל נתפס כ"כלל אצבע" להגדרה של מיתון. אבל, ראשית, אם זה היה מיתון אז זה לא כזה נורא. שנית, זהו רק כלל אצבע ולא הגדרה רשמית של מיתון. למעשה אין הגדרה רשמית של מיתון. בארצות הברית ישנה וועדה מיוחדת (NBER) שמורכבת מכלכלנים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי והציבורי. ובכן ה-NBER לא הודיעו על מיתון. ישם גם חששות ממיתון בהמשך, כשתאריכי היעד נקבעו על ידי גורמים שונים בין אמצע 2023 לתחילת 2024. באמצע 2023 כבר לא יהיה מיתון. וגם לגבי ההמשך הסיכויים הולכים ופוחתים. 

השבוע בגולדמן זאקס הורידו את הסיכויים לכך שארצות הברית תיכנס למיתון ב-12 החודשים הקרובים מ-35% בתחזית קודמת ל-25% בלבד. "אנחנו בסביבת צמיחה מתחת לקו המגמה" אמר ג'אן הזיוס, הכלכלן הראשי של גולדמן זאקס בראיון לרשת CNBC, "אך צמיחה חיובית עדיין נראית סבירה יותר". 

אליו הצטרף גם הכלכלן הראשי של איגוד הקמעונאים הלאומי ג'ק קליינהנץ שאף הוא לא סבור שארצות הברית עומדת בפני מיתון. "אנחנו ממשיכים לצפות לנחיתה רכה עוד השנה", אמר. במקביל גם הבנק העולמי העלה את תחזיות הצמיחה העולמיות לשנת 2023 (אך הוריד אותן ל-2024) כשהוא מייחס זאת לעוצמת הצרכן האמריקאי, והיציאה ממדיניות הקורונה בסין. ייתכן שגם האיש מהרחוב פחות מודאג ממיתון. מספר החיפושים בגוגל של המילה "מיתון" (recession) נמצא קרוב לשפל של שנה. לפני שנה הוא היה בשיא. 

מאקרו - החלטת הריבית בשבוע הבא
החלטת ריבית נוספת של הפד' מתקרבת בעוד שבוע. ישנה תחושה שההחלטות הופכות להיות פחות דרמטיות לאחרונה עם פחות השפעה ישירה על שוק המניות, לעומת השנה שעברה עם זינוקים של עד 5% למעלה או למטה מיד אחרי ההחלטה או תוך כדי מסיבת העיתונאים. התנודות כעת פחות חריפות, וזה אולי עוד סימן לחזרה לנורמליות. בכל זאת, להחלטות הללו עדיין נודעת חשיבות עצומה לכלכלה בכלל ולשוק המניות בפרט, והשוק מתקשה להחליט מה תהיה ההחלטה הקרובה. 

הציפיותתחזיות בשוק בחודש האחרון ביחס להחלטת הריבית הבאה נראות כמו רכבת הרים. לפני כחודש, מיד לאחר החלטת הריבית האחרונה, הסיכויים להשארת הריבית על כנה בהחלטה הקרובה, כפי שהם באו לידי ביטוי בשוק עמדו על מעל 90%. לפני שבוע הם כבר צנחו לכ-33% כשהשוק צפה בוודאות של 66% העלאה ריבית נוספת. השבוע, לעומת זאת, המגמה שוב השתנתה וכעת הציפיות לכך שהריבית תשאר ברמה הנוכחית משקפים וודאות של 80%. 

הסיבה לתנודתיות הזו בציפיות שלא דומה כל כך למה שראינו בעבר, היא מה שציינו קודם לכן. הפד' מקבל החלטות ממש ברגע האחרון על סמך הנתונים שמתקבלים סמוך מאד לקבלת ההחלטה. הוא לא מתווה מדיניות לטווח ארוך. הנתונים עצמם, מצידם, מאד נזילים ולא צפויים ומפתיעים פעם אחר פעם לכאן או לכאן. 

מה צפוי להשפיע על ההחלטה הקרובה? ראשית שוק העבודה ממשיך להיות חזק. מספר המשרות החדשות האחרון שפורסם היה שוב מעל הצפי עם 10.1 מיליון לעומת 9.74. יחד עם זאת ירידה לנתונים מראה בכל זאת כמה נקודות חולשה. שיעור האבטלה עלה במקצת, השכר השעתי עלה בקצב איטי יותר, מספר המתפטרים יורד וגם מספר השעות שעבדו בפועל נמצא בירידה, כלומר המעסיקים מעדיפים להעסיק עובדים במשרה חלקית. מלבד זאת נראה שהפד' יקח בחשבון את הירידה הצפויה בנזילות כפי שכתבנו לעיל.

נראה ששילוב הנתונים האלו מצדיק את ציפיות השוק הנוכחיות להפסקת העלאות הריבית. אולם נתון האינפלציה שצפוי להתפרסם בשבוע הבא עשוי לטורף את הקלפים לכאן או לכאן. 

מיקרו - המצטרפות החדשות לפורצ'ן 500
השבוע לא נצביע כהרגלנו על השקעה אפשרית חדשה, אלא נאחל מזל טוב ל-15 החברות החדשות המצטרפות לרשימה היוקרתית של פורצ'ן 500 בשנת 2023 (על סמך הכנסות 2022). הרשימה מדרגת את 500 החברות הגדולות בארצות הברית לפי הכנסה גולמית. הרף השנה עמד על הכנסת גולמית 7.24 מיליארד דולר, 850 מיליון יותר מאשר ברשימה של שנה שעברה. ישנן כמה כניסות "טכניות" שנובעות מפיצולים או מיזוגים, כמו לדוגמה VMware או Kyndrel, אך כמה חברות נכנסו לרשימה בגלל שהן פשוט מכניסות יותר כסף. הנה כמה מהן:

חברות האנרגיה נהנו בשנה האחרונה מזינוק בהכנסות, וארבע מתוכן נכנסו לרשימה. חברת האנרגיה הפרטית Continental Resources היא הגדולה ביניהן מבחינת הכנסות ונכנסה ישר למקום ה-407. 

AIRBNB, INC +3.06% AIRBNB, INC 137.34 +3.06% AIRBNB, INC סגירה:0 פתיחה:133.3 גבוה:140.76 נמוך:133.3 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  הגיעה להכנסות של 16-3 מיליארד דולר לאחר צמיחה של 35%.

SKECHERS USA INC +1.11% SKECHERS US 61.69 +1.11% SKECHERS USA INC סגירה:0 פתיחה:61.37 גבוה:62.4 נמוך:61.21 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  יצרנית הנעליים רשמה שנה נוספת של צמיחה בהכנסות, שעלו ב-1.1 מיליארד דולר. 

כניסה מעניינת וחד פעמית ככל הנראה היא של הבנק הקורס SVP שנכנס למקום ה-491 ברשימה אבל קרוב לוודאי לא יהיה שם בשנה הבאה.
 

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    זה בדיוק מה שהיה בשנות ה 70
    חחחחח 08/06/2023 03:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הכריזו על ניצחון האינפלציה, ואז האינפלציה הגיע לשיאים חדשים. יש יותר מדי כסף בשוק, והאבטלה נמוכה מדי. הניצחון רחוק.
    סגור
  • 4.
    להשקיע רק בישראל - לגזור ולשמור !!! (ל"ת)
    דן 07/06/2023 13:18
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 3.
    שקרים
    שקרים שקרים שקרים בלבולי מח שקרים שקרים שקרים בלבו 07/06/2023 13:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שקרים שקרים שקרים בלבולי מח שקרים שקרים שקרים בלבולי מח ועוד קמת שקרים ובלבולי מח
    סגור
  • 2.
    כל הכבוד לביידן ולפד
    מריה 07/06/2023 13:05
    הגב לתגובה זו
    1 2
    ביידן איש צדיק. בן 80 וחד כתער.
    סגור
  • 1.
    אל תפתחו את השמפניה
    דר' דום 07/06/2023 12:42
    הגב לתגובה זו
    15 2
    אחרי שהכפילו את בסיס הכסף מאז 2020, אנחנו צפויים לראות שנים ארוכות של אינפלציית ליבה 5% שנתי, יציב כמו בטון, דביק כמו סופר גלו, ואי אפשר לעצור את זה אלא באמצעות קיטון המאזן מ-8.4 טריליון ל4.1 כפי שהיה ערב הקורונה. לא משנה מה תהיה הריבית. ובטווח הקצר עד סוף השנה - הנפקה של טריליון דולר ע"י האוצר ייבש את שוק המניות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות