לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
המחצית הראשונה של השנה תסתיים השבוע ובינתיים השווקים בעולם מראים עוצמה. הנאסד"ק 100 משלים עליה של 36%, ה-S&P עלה ב-13%, בעוד הדאו עלה ב-1.75%. הדאקס הגרמני משלים עליה של 13.7%, הקאק הצרפתי עלה ב-10.7% ויורוסטוקס50 בעליה של 12.6%, בעוד הפוטסי הבריטי לא הצטרף לחגיגה ונותר יציב (עליה קלה של 0.14%). גם הניקיי משלים עליה של 25.6% בעוד שנגחאי יורד ב-3.5% והנאג סנג בירידה של 4.5%. ישראל כזכור גם היא מפגרת השנה מאחור (אחרי שנתיים בהם הייתה טובה משמעותית מהעולם) עם ירידה של 1.1% במדד ת"א 125.
ביום חמישי יתפרסם בארה"ב עדכון לנתוני הצמיחה, התמ"ג בארה"ב, כשהצפי הוא לעליה של 1.4% (לעומת 1.3% בעדכון הקודם). ביום שישי יתפרסמו נתונים מקדמיים לאינפלציה ביבשת אירופה, כשהצפי הוא לירידה ל-5.7%, לעומת 6.1% בנתון של חודש מאי. אם כי מנגד - מדד הליבה צפוי להצביע על עליה ל-5.5% (לעומת 5.3% בנתון הקודם).
השבוע צפויים גם לנאום ראשי הבנקים של ארה"ב ואירופה. ג'רום פאואל, יו"ר הפד', צפוי לנאום בימים רביעי וחמישי. כריסטין לאגרד נשיאת הבנק של אירופה (ECB) צפויה לנאום בשלישי ובחמישי. נגיד הבנק המרכזי של אנגליה אנדרו ביילי צפוי לנאום ביום רביעי.
בשבוע הבא צפוי להתקיים שבוע מסחר מקוצר בארה"ב לרגל יום העצמאות של ארה"ב. הבורסה תיסגר מוקדם ביום שני ולא תפעל ביום שלישי.
"הריבית תישאר גבוהה יותר ממה שנדמה לכם"
הדברים שאמר ג'רום פאוול בנאומו בפני הקונגרס הדהדו בשווקים וניכר שהמשקיעים מבינים שהנחישות של הפד להילחם באינפלציה היא גבוהה. אם לפני מספר חודשים השווקים תמחרו הפחתת ריבית ראשונה כבר ביולי הקרוב הרי שברור לכולם שזה כבר לא יקרה. כרגע, השוק מתמחר הפחתת ריבית רק בסוף השנה, מה שעדיין נראה לנו כתרחיש אופטימי מדי" אומר אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות."השאלה אם הפד יעלה את הריבית פעם נוספת בהחלטתו הקרובה או לא נראית לנו פחות מעניינת. להעלאות ריבית של רבע אחוז אין אפקט משמעותי, בטח כשההערכות הן שמדובר על העלאה אחרונה. עם זאת, הכלי החשוב ביותר של הבנקים המרכזיים הוא ניהול הציפיות ולכן גם אם זה אכן יקרה, מדובר על צעד שמטרתו בעיקר להשפיע על אלו. מה שכן מעניין זה שמשך הזמן שהריבית בארה"ב או במדינות אחרות בעולם תוותר גבוהה צפוי להיות ארוך באופן יחסי. מכיוון שעיקר האינפלציה כיום מגיע משוקי העבודה שעדיין מאוד מתוחים, לריבית לוקח זמן לא מעט להשפיע על האינפלציה. במחזורים קודמים לקח בין שניים לשלושה רבעונים עד שהעלאות הריבית גרמו לכך שהצרכנים והעסקים שינו את ההחלטות שלהם. במחזור הנוכחי תהליך זה יקח כנראה אפילו יותר זמן בגלל חסכונות העתק שנצברו בזמן הקורונה.
"לאור הטראומה שהבנקים המרכזיים ברחבי העולם חוו בשנתיים האחרונות, סביר להניח שעד שלא נראה את שיעור האבטלה עולה, הריבית תוותר גבוהה כדי להבטיח שהתהליך המתואר מעלה אכן מתממש. לכן, סביר להניח שהריבית בארה"ב תוותר גבוהה עד תחילת 2024.
"מיתון לקראת סוף השנה"
"נתונים מעורבים פורסמו השבוע אודות הכלכלה האמריקאית – מחד, הפעילות בענפי השירותים עודנה איתנה, ועלייה נרשמה לאחרונה ברמת הפעילות בשוק הנדל"ן. מאידך, בדומה למגמה הגלובאלית – ענף התעשייה בארה"ב מתכווץ, שוק העבודה מתחיל להתקרר (אם כי עודנו 'הדוק מאד') ומרבית המדדים המקדימים ממשיכים להצביע על כניסה צפויה למיתון לקראת סוף השנה, אומר מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק הפועלים.לדבריו, "בגזרת האינפלציה, נציין לחיוב כי מדד Manheim הבוחן את מחירי הרכבים המשומשים במכרזים ירד ביוני ב-3.2%, וחזר לרמתו מחודש נובמבר 2022 – אינדיקציה לירידה צפויה במחירי הרכבים במדד המחירים לצרכן בארה"ב"
אבל - "חרף רמת הריבית הגבוהה, הנתונים משוק הנדל"ן האמריקאי הפתיעו לאחרונה לטובה - מדד בטחון הקבלנים (NAHB) עלה ביוני - עלייה חודשית שישית ברציפות - התחלות הבנייה זינקו במאי ב-21.7% (צפי למינוס 0.1% (לרמתן הגבוהה ביותר ב-13 החודשים האחרונים, אישורי הבנייה עלו ב-5.2% (צפי ל-0.6%) לרמתן הגבוהה ביותר בשבעת החודשים האחרונים, ועלייה חדה מהציפיות נרשמה במאי גם בהיקף מכירות הבתים.
"מדד מנהלי הרכש של ענפי השירותים (של S&P) ירד אמנם ביוני, אך נותר ברמה גבוהה של 54.1 נק'. לשלילה - מדד מנהלי הרכש של S&P למגזר התעשייה ירד ביוני בחדות לרמה נמוכה של 46.3 נק' (צפי ל-48.5 נק'), מדד ה-Leading indicator בארה"ב ירד במאי, זה החודש ה- 14 ברציפות – ובדומה להיפוך שיפוע עקום אגרות החוב (ה- Treasuries) גם מדד זה מאותת על מיתון מתקרב בארה"ב.
באופן מפתיע - בעיית האינפלציה חמורה יותר במדינות המפותחות מאשר במתפתחות
"באופן לא שגרתי, בעיית האינפלציה במדינות המפותחות חמורה יותר מאשר במתפתחות. לראשונה מזה שנים רבות, האינפלציה במדינות המפותחות (חציון) דומה לזו של המתפתחות. לעומת זאת, הריבית במדינות המפותחות (חציון) ממשיכה להיות נמוכה מהריבית במדינות המתפתחות. עובדה זו יכולה להסביר את דביקות האינפלציה דווקא במדינות המפותחות וההפתעות "הנציות" שמספקים הבנקים המרכזיים במערב" אומר אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב."בזכות ההשתלטות המוצלחת יותר על האינפלציה, בחלק מהמדינות המתפתחות הריבות צפויות להתחיל הורדת כבר בחודשים הקרובים. השווקים מגלמים הורדת ריבית קרובה בעיקר במדינות דרום אמריקה ומזרח אירופה".
כזכור, בשבוע שעבר העלו 7 הבנקים המרכזיים בעולם המפותח את הריבית - אוסטרליה וקנדה העלו את הריבית ב-0.25% בניגוד לציפיות לכן שתישאר ללא שינוי. בבריטניה ונורבגיה הריבית עלתה ב-0.5%, בעוד הצפי היה לעליה של רבע אחוז בלבד. הבנק המרכזי של אירופה, ה-ECB והבנקים המרכזיים בשוויץ ודנמרק העלו ריבית ב-0.25% בהתאם לתחזיות.
"אחוז גבוה של ההפתעות שסיפקו הבנקים המרכזיים במערב (אפשר להוסיף אליהן גם את העלייה המפתיעה בתחזית לריבית ה-FED) נובע מדביקות האינפלציה, בעיקר הליבה במדינות אלה, שמתקשה לרדת" הוא מוסיף.
"הסוף של הריסון המוניטארי הגלובלי עדיין לא קרוב ועוד צפויות מהמורות"
"ייתכן כי אנו בפני התאמות נוספות של המדיניות המוניטרית בעולם לנתוני האינפלציה הדביקים. בכל מקרה העלאות הריבית האחרונות זה מראה שהסוף של הריסון המוניטארי הגלובאלי עדיין לא קרוב ועוד צפויות להיות מהמורות בדרך" אומר הכותב הוא כלכלן השווקים הראשי של בנק מזרחי טפחות."ככל הנראה האינפלציה ובעיקר ליבת האינפלציה ומחירי השירותים והמוצרים הבלתי סחירים לא ימהרו לרדת. כך גם הריביות בעולם! אחת הסיבות בשורש העניין – תהליך הדה-גלובליזציה שעובר על הכלכלה העולמית. סביר שהנושא הזה של כל העלאות הריבית שהיו והאמירות על העלאות נוספות במקומות אחרים ישפיעו על המסחר בשווקים בשבועות הקרובים."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לא אצלנו פה יש נוכלים (ל"ת)שווקים מראים עוצמה? 26/06/2023 08:35הגב לתגובה זו0 0סגור