אופרה אחרת: מניית הדפדפן שזינקה ביותר מ-200% הודות למהפכת ה-AI
מהפכת הבינה המלאכותית נכנסה בסערה לחיינו בסוף השנה שעברה עם השקתם של הפלטפורמות הפופולאריות ChatGPT ו-DALL-E של חברת OpenAI. מאז היא הספיקה להזניק מרוץ חימוש בין מעצמות הטכנולוגיה בתחום, והפכה די מהר ובצדק, ללהיט התורן בשוק המניות. אחת מהמניות הללו היא זו של חברת אופרה (Opera), המפעילה דפדפן אינטרנט בעל כלי בינה מלאכותית מובנים, אשר זינקה במעל 200% מתחילת השנה.
מי שהפכה במידה רבה לסמל של גל הבינה המלכותית ששטף את השוק, היא ענקית השבבים אנבידיה NVIDIA CORP -3.22% NVIDIA CORP 141.95 -3.22% סגירה:0 פתיחה:145.86 גבוה:147.16 נמוך:141.1 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שמנייתה זינקה בכ-190% מתחילת השנה. מהלך דומה עברה גם מניית חברת אופרה שבסיסה באוסלו, נורבגיה, אשר פיתחה דפדפן אינטרנט פופולרי עם כלי בינה מלאכותית מובנים. מתחילת השנה זינקה מניית החברה בכ-225%, אך היא עדיין נסחרת לפי שווי "צנוע" יחסית של כ-1.78 מיליארד דולר בלבד.
אופרה פיתחה דפדפן אינטרנט, אשר נועד להתחרות עם הדפדפנים הפופולאריים של ענקיות הטכנולוגיה דוגמת מיקרוסופט אדג', וגוגל כרום. בניגוד אליהם, הדפדפן של אופרה כולל חוסם פרסומות מובנה, VPN, שירות הודעות ואפילו ארנק קריפטו, בזמן שפלטפורמות אחרות בדרך כלל דורשות מהמשתמש להתקין את התוספים הללו.
אך מעל לכל, הדפדפן מציע כלי בינה מלאכותית כברירת מחדל. החברה בנתה צ'אטבוט משלה בשם Aria, המסוגל לענות על שאלות, לכתוב קוד, וליצור פוסטים ברשתות החברתיות. ואם לא די בכך הרי שלחברה שיתוף פעולה עם חברת OpenAI, כך שגם ChatGPT פועל כתכונת ברירת מחדל בדפדפן. לדברי החברה, היתרון שלהם ביחס למתחריהם נעוץ בכך שכלי הבינה המלאכותית מהווים מרכיב אינהרנטי בפעילות הדפדפן. "בניגוד לחברות דפדפנים אחרות, אופרה לא הוסיפה שירותי בינה מלאכותית לדפדפן שלה...חזרנו ללוח השרטוטים ועיצבנו מחדש את דפדפן הדגל שלנו", אמרה ג'ואנה צ'ייקה, מנהלת מוצר בחברה לאחר השקת הדפדפן המחודש לפני כשבועיים.
כמו כן, החברה פעילה גם בתחום הגיימינג הצומח בעשור האחרון, באמצעות דפדפן ייעודי לגיימרים שפיתחה, העונה לשם Opera GX. דפדפן אשר מגיע עם מגבילי מעבד וזיכרון, כך שכוח העיבוד של המשתמש זמין למשחקים, ומציע פלטפורמות צ'אט וסטרימינג פופולריות כמו Discord ו-Twitch בסרגל הצד. ברבעון הראשון של 2023, ל-Opera GX היו 21.7 מיליון משתמשים פעילים חודשיים, ביחס לכ-319 מיליון בדפדפן המרכזי.
מנגד, החולשה המרכזית של הדפדפן נעוצה בכך שהוא לא מספיק פופולארי, מה שגורם לכך שמפתחי אתרים לעתים לא טורחים להתאים את האתרים שלהם לאופרה. כמו כן, כמות המשתמשים הנמוכה יחסית מביאה לכך שמפתחים מייצרים משמעותית פחות הרחבות וערכות נושא לדפדפן. בנוסף, הוא מתאפיין בכמות עדכונים קטנה ביחס למתחריו, מה שעשוי להביא לכך שתיקון של באגים קטנים, לוקח משמעותית יותר זמן.
צמיחה עקבית ותמיכה במחיר המניה
Opera מייצרת את רוב ההכנסות שלה מחיפוש ופרסום, ומציגה בשנים האחרונות צמיחה עקבית בכל הפרמטרים. את שנת 2017 סיימה החברה עם הכנסות של 128 מיליון דולר, כשאת שנת 2023 היא צופה לסיים עם הכנסות של עד 390 מיליון דולר, כלומר יותר מפי שלוש מהנתון של לפני שש שנים. בשורה התחתונה, החברה רווחית מדי שנה מאז 2017, להוציא את שנת 2021, במהלכה נאלצה להכיר בירידת ערך הנוגעת לאחת מהשקעותיה. בשנים האחרונות בחרה החברה למקד את מאמציה בטריטוריות גיאוגרפיות בהן המשתמשים מייצרים רווח בשיעורים הגבוהים ביותר, מה שהוביל לעלייה עצומה של 174% בהכנסה הממוצעת למשתמש (ARPU) מאז 2019.
את הרבעון הראשון של 2023 סיימה החברה עם הכנסות של כ87 מיליון דולר גידול של כ-22% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ומעל צפי האנליסטים להכנסות של 84.5 מיליון דולר. גם בשורה התחתונה הצליחה החברה להכות את צפי האנליסטים עם רווח של 17 סנט למניה, בהשוואה לצפי מוקדם של 11 סנט למניה.
את שנת 2023 צופה החברה לסיים עם ההכנסות בטווח שבין 373-390 מיליון דולר, לצד EBITDA מתואם של 77-83 מיליון דולר. את הרבעון הקרוב (Q2) הם צופים לסיים עם הכנסות של 92-94 מיליון דולר, המייצגים צמיחה של 19% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. ה-EBITDA המתואם צפוי לעמוד בטווח שבין 18 ל-20 מיליון דולר, המייצגים צמיחה של 20% בהשוואה לנתוני הרבעון המקביל אשתקד.
אנליסטים המכסים את החברה, מציינים גם כי הרווחיות שלה אפשרה לה להחזיר כסף לבעלי המניות באמצעות רכישה חוזרת של מניות ודיבידנדים. במצגת שפרסמה לאחרונה למשקיעים, אמרה החברה כי היא הוציאה 198 מיליון דולר על רכישות חוזרות מאז 2020, אשר שוות ערך ל-28% מהמניות שלה. מה שלפחות בתיאוריה, אמור לתוך באופן אורגני במחיר המניה להעלות אותו כלפי מעלה. בפברואר השנה שלימה לראשונה החברה דיבידנד מיוחד בהיקף כולל של 71 מיליון דולר. החברה אמנם לא צפויה לשלם דיבידנדים מיוחדים נוספים בטווח הקרוב, אך האנליסטים מציינים שלאופרה נותרו 30 מיליון דולר בתוכנית רכישת המניות הנוכחית שלה.
נתח קטן בשוק גדול
אופרה הוקמה בשנת 1994, על ידי שני חברים, ג'ון סטפנסון פון טצ'נר וגייר איברסיי, שהחלו בפיתוח דפדפן אינטרנטי בזמן שעבדו בחברת התקשורת הנורווגית Telenor. כעבור שנה הם השיקו את הגרסה הראשונה של הדפדפן שלהם, עבור מערכת ההפעלה ווינדוס 95. במהלך שנות ה-2000 הלכה החברה והתבססה, תוך שהיא מתחילה לרשום הכנסות מפרסום. בשנת 2018 השלימה החברה הנפקת מניות ראשונית (IPO), והפכה לחברה ציבורית.
כיום מחזיקה החברה בנתח מזערי (2.3%) בשוק הדפדפנים אשר נשלט באופן כמעט בלעדי על ידי ענקיות הטכנולוגיה. נכון לסוף שנת 2022, שוק הדפדפנים נאמד בכ-202 מיליון דולר, כשעל פי חלק מההערכות הוא צפוי לצמוח עד 2032 לשוק של כ-998 מיליארד דולר. מי שמובילה את השוק בפער גדול היא גוגל והדפדפן שלה כרום השולטת בכ-62.5%. מאחוריה נמצאות ענקיות טכנולוגיה אחרות בראשות אפל והדפדפן ספארי (20.5%) ומיקרוסופט והדפדפן אדג' (5.3%). עם זאת, נתח השוק הקטן, לא מפריע לאופרה להציג הכנסות קבועות, וכן לצמוח בצורה הדרגתית.
בישראל אגב, נתח השוק של החברה קטן ביחס לנתח העולמי שלה, כשהיא מחזיקה בכ-1% בלבד מהשוק. מי ששולטת ללא עוררין בשוק הישראלי היא גוגל עם נתח של כמעט 70%. מתחתיה נמצאת ספארי של אפל עם נתח של 16.5% ודפדפן סמסונג עם נתח שוק של 6.3%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.משתמש גם שנים בדפדפן אופרה , פשוט מצוייןאלי 03/07/2023 21:50הגב לתגובה זו1 0חוספ פרסומות מובנה , VPN ,SPEED DIAL , גלישה פרטית ועוד המון פיצרים , אני עבדתי עם כמעט כל הדפדפנים הקיימים ואופרה הוא בחירה מס' 1 אצלי , ממליץ לכם לנסות.סגור
-
1.אני עם אופרה כמה שנים ומפסוט עד הגגאיציק גור 03/07/2023 18:12הגב לתגובה זו3 0בכרום מובייל אין אפשרות להתקנת תוספים כמו חוסמי פרסומות וכדומהסגור