מה יהיה מדד המחירים לצרכן, למה צריך לשים לב ואיך זה ישפיע על הריבית?

מדד המחירים ליוני יתפרסם ב-14:00 - שימו לב לשכר הדירה וגם - מה יהיה קצב המדד ולמה הוא יירד דרמטית בחודש הבא?
 | 
telegram
(5)

מדד המחירים לצרכן לחודש יוני שיתפרסם בצהריים צפוי להערכת הכלכלנים לעלות ב-0.2%-0.3%. הקצב השנתי יהיה 4.5%-4.6%, אבל באם המדד בחודש יולי יהיה נמוך כצפוי, קצב האינפלציה השנתי יירד בחודש הבא ל-3.8%. הסיבה היא מדד גבוה מאוד ביולי בשנה שעברה - 1.1%.

המתמטיקה הזו מלמדת שאנחנו צפויים להפחתה משמעותית בקצב האינפלציה, לאזור 3.8% כבר בחודש הבא. המשמעות היא שעד כמה שהמדד היום חשוב (והוא חשוב) המדד בחודש  הבא הוא קריטי. הוא זה שעשוי להוריד אותנו מתחת ל-4%, הוא זה שהנגיד ייקבע לפיו את כיוון הריבית. מדדים נמוכים ביוני ויולי ישאירו את הריבית באותה רמה. מדדים גבוהים (בעיקר של חודש יולי),  יאלצו את פרופ' אמיר ירון להעלות את הריבית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המדד הצפוי להתפרסם היום ייהנה מהפחתה של מחירי הדלק (המשך סבסוד מחירי הדלק), וכן מהמשך ירידה במחירי הסחורות בעולם. מעבר לכך, חודשי הקיץ הם בהגדרה מדדים נמוכים. מנגד יש גם סעיפים מסוכנים - מדד שכר הדירה מהווה 25% ממדד המחירים לצרכן והוא בעלייה על רקע הביקוש ההולך וגדל לשכירות. מול הביקוש הזה יש היצע מוגבל ויש מוטיבציה גדולה של משכירים להעלות את המחירים כדי לקבל תשואה טובה יותר על הנכס. 

המשכירים בעצם מפסידים תשואה מול ההשקעות הסולידיות כיום - פיקדונות ואג"חים, והם דוחפים מלעליית דמי השכירות. רואים את זה היטב בחוזים לשוכרים חדשים מול חוזים מתגלגלים. המשכירים מעלים את דמי השכירות לשוכרים חדשים ומצליחים - כי אלו המחיירם בשוק. הם סלחניים יותר לשוכרים קיימים (ומוכרים להם), אבל ככל שהתחלופה תעלה, המחיר הרלבנטי יהיה מחיר השוק הגבוה - זה אומר שבשוק השכירות גלומה עליית שכר דירה שעוד לא באה לידי ביטוי במדדים אבל היא תגיע בהדרגה. 

מדד שכר הדירה עשוי להפתיע למעלה ולקלקל את הציפיה למדד נמוך, במיוחד בחודשים הבאים בהם יש את תחלופת הדירות המשמעותית ביותר. בנוסף, הסכמי השכר בבנקים, במגזר הציבורי (בקרוב) עלולים לחלחל לעלייה באינפלציה. ככל שיש יותר כסף לציבור והוא צורך יותר כך הוא גורם בעקיפין לעליית מחירים. בחודשים האחרונים היו הסכמים מאוד משמעותיים לרבבות עובדים וזה יכול להתבטא במדדים. 

מנגד, בימים האחרונים יש ירידה חדה בשער הדולר. מה זה אומר? שיש סיבה טובה להניח שאם זה יימשך כך, מדד יולי יהיה מרוסן, השינויים הדולר מתגלגלים בהמרה של 20%-30% למדד. הדולר ירד 30%, זה יתבטא במדד שלילי של 0.6%-0.9%. זה לא מידי, זה מתגלגל במשך כמה חודשים וזו גם התיאוריה, בפועל זה יכול להיות שונה מכך. אז הדולר יורד בימים האחרונים כשבכלל - למרות הרפורמה-מהפכה-מחאה הוא לא באמת עלה כפי שחששו רבים.

כך או כך, ההחלטה של הנגיד בתחילת ספטמבר אומנם תתייחס למדדים של יוני ויולי, אבל באוגוסט יכולה להיות סוג של אכזבה - מדד אוגוסט שנה שעברה היה נמוך וכדי לא לחזור ולעלות בקצב האינפלציה צריך שגם אוגוסט הנוכחי יהיה נמוך, ושאלת המפתח תהיה בקשר לשכר הדירה. הוא כנראה ייקבע את הטון בחודשים הקרובים.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    טעויות
    העובדות 14/07/2023 13:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הדלק עלה ביולי ולא ירד. הדולר עלה מתחילת המחאה בכמעט 3% והאירו ב-7.5% כמו שחששו רבים. הדולר לא ירד ביוני 30% אלא ב-2.7% והאירו שמשפיע גם הוא על האינפלציה עלה בשליש אחוז. ומספיק לראות מה קורה בסופרים ובמחירי הטיסות כדי להבין שמדד יולי לא יהיה נמוך כלל.
    סגור
  • 4.
    מה שבטוח מחירי הדירות יהיו חייבים לרדת בחדות. (ל"ת)
    כלכלן 14/07/2023 13:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    המחאות עושות טוב לאינפלציה ולריבית - בירידה (ל"ת)
    אלקין 14/07/2023 13:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    איזו ערימת שקרים !!!
    ביטאון הליכוד ? 14/07/2023 13:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תעמולה לשוחדיהו במסווה של כלכלה
    סגור
  • 1.
    חארטה, בסופו של דבר הנגיד עושה העתק הדבק מארה"ב.
    חיים 14/07/2023 12:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אז חאלס עם כול הפלפולים.........
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות