עלייה מפתיעה: התמ"ג ברבעון השני עולה על ציפיות הכלכלנים
כלכלת ארה"ב הפגינה חוזק בלתי צפוי, ורשמה קצב צמיחה שנתי חזק של 2.4% ברבעון השני, בעוד צפי האנליסטים עמד על כ-2%. ברבעון הראשון של השנה נרשם גם נתון טוב כשהתמ"ג הראה צמיחה של 2% בעוד האנליסטים ציפו לצמיחה של 1.3%-1.4%. הוצאות הצרכנים שנחשבות למנוע כלכלי של המדינה, עלו בקצב של 1.6%. בנוסף, נהנתה הכלכלה מעלייה בהשקעות תאגידים בציוד ובהקמת מפעלים.
ניתן לקשר את הצמיחה המפתיעה הזו לכמה גורמים וביניהם: עלייה בהוצאות הצרכנים, השקעות, הוצאות ממשלתיות, גידול במלאי פרטי וכו'. אנליסטים, כלכלנים ואנשי מקצוע היו מופתעים מאוד מההתפתחות וצמיחת התמ"ג. סטיב ריק, הכלכלן הראשי ב-TruStage, הביע את שמחתו מהצמיחה החיובית של התמ"ג ברבעון השני, במיוחד כשזה בא לידי ביטוי בירידה עקבית בשיעורי האינפלציה.
בנוסף, ריק הדגיש את ההשפעה המצוינת של העלאת הריבית על בלימת האינפלציה, ובכך העניקה לצרכנים הקלה מהחרפה בעלויות של מוצרי הליבה. לפני הפרסום הרשמי של אומדן התמ"ג לרבעון השני, חזו הכלכלנים האטה בצמיחה בהשוואה לרבעון הראשון. עם האינפלציה הגבוהה ועליית הריבית המשפיעה על הקונים, הוצאות הצרכנים צפויות לחוות האטה לפי שיקול דעת רגיל, אך קרה הפוך ממה שציפו.
פרסום דו"ח התמ"ג הגיע בעקבות הפגישה האחרונה של הפדרל ריזרב, שהביאה לעלייה של רבע נקודה ביעד הבנק לריבית הפד, והעמידה אותה על 5.25% עד 5.5%. כתוצאה מכך, כל נתון המשקף כלכלה חלשה יותר ממה שצפו הכלכלנים עלול להעלות חששות לגבי מיתון פוטנציאלי. במבט קדימה, הכלכלנים עדיין נשארים זהירים לגבי ביצועי הכלכלה במחצית השנייה של 2023. אמנם הצרכנים מראים סימני שיפור בהשוואה לפני חצי שנה, עדיין קיימים אתגרים נוספים מצד הפדרל ריזרב; העלאת הריבית בארצות הברית עלולה להגביל כל מיני פעילויות במגזרים שרגישים לעליות ריבית כמו לדוגמא ייצור ובנייה.
הפד אותת בפגישתו כי העלאות ריבית עתידיות מותנות בהשפעת העלאות הריבית הקודמות על הכלכלה וההתפתחויות הפיננסיות. "לפי המידע האחרון, הפעילות הכלכלית התרחבה בקצב מתון", אמר הפד. "הייתה עלייה חזקה במספר המשרות בחודשים האחרונים ושיעור האבטלה נותר נמוך. האינפלציה נותרה גבוהה". למרות זאת, הזינוק בתמ"ג במחצית הראשונה של השנה, משרה צל של רוגע וחוסן בכלכלה האמריקאית, ובצורה כזו או אחרת מחזק את האמון לחודשים הקרובים.
לסיכום, הצמיחה החזקה של התמ"ג ברבעון השני צפויה להשרות יותר חיוביות על פני הכלכלה בעתיד הקרוב. החוסן שמפגינה כלכלת ארה"ב מול אתגרים שונים מסמן את הפוטנציאל לנוף כלכלי בהיר יותר בעתיד הנראה לעין. ככל שהנתונים ממשיכים להופיע והתנאים הכלכליים מתפתחים, כל העיניים יישארו נעוצות בהתקדמותה של ארה"ב ובחיפוש אחר רמזים נוספים על הדרך לצמיחה ושגשוג כלכלי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.אז מדוע השוק בוולסטרית יורד? מדוע אין הסבר לתופעה?חיים 28/07/2023 02:28הגב לתגובה זו0 0כלכלנים נכבדים, אתם טובים בתיאוריה של כלכלת המיקרו והמקרו, אך אתם הולכים לאיבוד בפרקטיקה כגוכמת השקעות בוול סטרית.סגור
-
2.הפד מחזיק בכוח את השוקהאמיתי 27/07/2023 21:13הגב לתגובה זו0 1פעם נתונים טובים היו מורידים את הבועה כי יש אינפלציה וריבית גבוהה שם חיים בסרט שייגמר רע מאדסגור
-
1.שורה תחתונה זה טוב או לא??? (ל"ת)נדב 27/07/2023 17:59הגב לתגובה זו0 0סגור
-
זה אומר לדעתי שהפד יכול להשאיר את הריבית גבוההדני הגבוה 27/07/2023 19:15הגב לתגובה זו4 0ולכן הדולר מתחזק. אולי אפילו להמשיך ולהעלות ריבית. מאחר שאירופה וישראל הולכות בסופו של דבר אחרי ארה"ב, גם אצלנו הריבית כניראה תישאר גבוהה. אם הריבית אצלנו לא תעלה, זה יאיץ את הפיחות של השקל. לדעתי בנק ישראל יעלה את הריבית גם הוא.סגור
-
אף אחד לא יודעהמגיב 27/07/2023 18:24הגב לתגובה זו0 1הכל תלוי בבעלי ההון. אם יאיימו בהפלת הבורסה, הריבית תרד, והאינפלציה תחזור.סגור