האם קריפטו יכול להוות אמצעי תשלום שימושי? מקרה המבחן והכישלון של וונצואלה

מדינה בהיפר אינפלציה, ממשלה שמתערבת בערך המטבע ובעברות הון - על מקרים כאלה דיברו תיאוריטקני הקריפטו כבעיות שהקריפטו יכול לפתור. ונצואלה היא בדיוק מקרה כזה והיו רגעים שהיה נראה שזה אכן עובד - מה גרם לכישלון?

 | 
telegram
(4)

לאחר הדרמות הגדולות בקריפטו בשבועות האחרונים, בין השאר פסק הדין בנוגע לריפל והבקשה להנפקת תעודות סל על מחיר הספוט של הביטוקין, שוק הקריפטו "נח" השבוע ללא יותר מדי חדשות משמעותיות. ננצל את ההזדמנות להעיף מבט על מקרה מבחן מעניין של הקריפטו, שנכון לעכשיו לא ממש נוחל הצלחה. 

אחת מהתיאוריות של חסידי הקריפטו האידיאולוגיים היא שהקריפטו כמטבע מבוזר שלא תלוי במדינה או במקום יכול לסייע במקומות בהם יש חוסר יציבות פיננסית והמטבע המקומי סובל מהיפראינפלציה, או שהממשלה מגבילה תנועות הון והשקעות ומנסה לשלוט במטבע המקומי. נשמע כמו תיאור מדויק של מדינה דרום אמריקאית חביבה בשם וונצואלה. מאז שזו נחטפה בידי הסוציאליסטים בראשות הוגו צ'אבס ויורשו ניקולאס מאדורו וחבריהם המושחתים המדינה סובלת מהידרדרות כלכלית ומהיפר אינפלציה ששחקה לחלוטין את ערך הבוליבר - המטבע המקומי. נציין גם שמחירי האנרגיה המסובסדים מאד במדינה הם אפסיים עד לא קיימים, מה שיכול לאפשר פעילות כרייה רווחית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

פעילי קריפטו קפצו על המציאה והחלו להפעיל כמה פרויקטים במדינה, בין השאר החברה המפעילה את  המטבע Dash שערכה אירועים גדולים במדינה ומימנה פרויקטים כדי לקדם את השימוש במטבע כאמצעי תשלום במדינה, כך גם ביטקוין-קש ו-HIVE ניסו להשיק פעילות דומה וכן פרויקטים נוספים. בתי העסק החלו לרכוש אמצעים שיאפשרו תשלומים דיגיטליים, ואזרחי המדינה הנאנקים תחת נטל ההיפראינפלציה והרגולציה הממשלתית המוחשתת החלו לפתח מודעות לאפשרות הדיגיטלית הקורצת.

הממשלה לאו דווקא הייתה נגד, לפחות בשלב מסוים. עוד ב-2018 השיקה הממשלה הדיקטטורית של ניקולאס מאדורו מטבע דיגיטלי משלה בשם פטרו – על שם תעשיית הנפט שמחזיקה איכשהו את המדינה שלא תשבר לחלוטין, וכן יצרה גוף רגולטורי בשם SUNACRIP כדי לפקח על פעילות הקריפטו. הממשלה שעד אז התנגדה לקריפטו הפכה לתומכת, ואף היה זמן מסוים בו קיבלה מטבעות בביטקוין לתשלום על הנפקת דרכונים. הציבור החל לאמץ את הכלכלה הדיגליטית והתשלומים הללו הגיעו בשיא לרמה של 5% מכלל ההעברות במדינה.

אבל לאחר ירח הדבש הקצר בין המדינה הלאטינית ועולם הקריפטו הגיעה האכזבה. כמות התשלומים הדיגיטלים לא הגיעה לרמה הקריטית שתיצור כדאיות לחנויות ובתי העסק לקבל תשלומים כאלה, וכך ירדה בהדרגה השימושיות המעשית במטבעות דיגיטליים. בנוסף, המחסור הכרוני של כסף במרתפי הממשלה המושחתת גרם לה להכיל את המס של 3% המוטל על כל תשלום שאינו במטבע המדינתי חסר הערך גם על תשלומי קריפטו. בנוסף, כמו כל משרד ממשלתי במדינה הסוציאליסטית, השחיתות החלה לאכול כל חלקה טובה גם ב-SUNACRIP עד שהתפוצצה פרשת שחיתות ענק, בה לפי הערכות נגנבו מעל 3 מיליארד דולר במכירות של נפט באמצעות המטבע הדיגיטלי הלאומי הפטרו. עם תחילת החקירה בפרשת השחיתות הורתה הממשלה לכורי הקריפטו לכבות את המכונות וכן הורתה הממשלה לכל החלפנים במדינה לעצור את פעילותם בתחום הקריפטו. בנוסף, ישנן כבר שמועות על כך שהממשלה תחסל את פרויקט מטבע הפטרו בהדרגה.

כך, גם התקווה הזו לחופש כלכלי מסוים במדינה המרוסקת הגיעה לסיומה הודות לשחיתות המובנית במערכות הממשלתיות, שהצטרפה לקשיים האובייקטיביים בתעשייה כמו חדירה לשוק הרחב והשימושיות היומיומית במטבעות קריפטו כאמצעי תשלום, שרחוקה מלהיות מובנת מאליה. אוהדי הקריפטו ינסו לחפש מקום אחר לבחון את התיאוריה של שימושיות הקריפטו.

המאבק החוקי והרגולטורי בארצות הברית
התקדמות לקראת אישור חוקי הקריפטו החדשים בבית הנבחרים. החוק שבין השאר מורה ל-SEC לגבש חוקים ברורים ביחס לקריפטו, וכן מנסה להגדיר במדויק מתי מטבע דיגיטלי נחשב לנייר ערך ומתי לא, קיבל השבוע אישור של וועדת החקלאות של בית הנבחרים, וזאת לאחר שקודם לכן קיבל את אישור וועדת השירותים הפיננסים. למעשה החוק הזה הגיע הכי רחוק עד כה מכל חוקי הקריפטו שהוצעו בעבר. כעת הוא צפוי להגיע לאישור בית הנבחרים עצמו, הצבעה שקרוב לוודאי תעבור בהצלחה, אולם לאחר מכן יגיע האתגר הגדול יותר בסנאט הנשלט על ידי הדמוקרטים שפחות מאירים פנים לקריפטו.

חוק נוסף שמקודם בימים אלו נתקל ביותר קשיים וחששות מהצד הדמוקרטי, וכרגע מעוכב עוד ברמת הוועדות. החוק שנועד לאסדיר את מעמד המטבעות היציבים מעורר חששות בקרב הדמוקרטים שחברות ענק כמו אמזון או פייסבוק ינפיקו מטבעות יציבים משלהם מה שעלול לשבש את הפעילות המוניטרית של המערכת הרשמית.

תעודות הסל העוקבות אחר מחיר הספוט של הביטקוין עוד לא אושרו, אבל השבוע התקבל סימן לא כל כך חיובי ביחס לסיכויים שיאושרו. גארי גנסלר, יו"ר ה-SEC והאויב הרשמי של עולם הקריפטו סרב לענות באופן ישיר בנוגע לסיכויי האישור, אך חזר באופן כללי על החשש שלו ממניפולציות ותרמיות בעולם הקריפטו, במה שמהווה רמז מסוים לכך שיתנגד לאישור. אלו היו טענות הSEC בעבר כשפסל תעודות סל דומות. יחד עם זאת הוא אמר שהוא לא עתיד לתת הצהרה ישירה כלשהי עד שהוועדה המורכבת מחמשה חברים תבחן את הבקשה.

באותו ראיון גנסלר סרב להתייחס לחוק המקודם בבית הנבחרים, אם כי חזר על עמדתו כי התקנות הנוכחיות ברורות מספיק (כלומר הוא מתנגד לחוק), וסרב גם להתייחס להחלטת בית המשפט בנוגע לריפל.

חדשות נוספות
קרן ההון סיכון סקויה שחטפה כהוגן על השקעותיה בקריפטו, והפסידה לא מעט כסף בהרפתקאות כמו FTX בה השקיעה 150 מיליון דולר שירדו לטימיון, מצמצמת כעת חשיפה לתחום. הוול סטריט ג'ורנל פרסם כי הקרן תקצץ את תקציב השקעות הקריפטו שלה ב-65% מ-585 מיליון דולר ל-200 מיליון בלבד. זרוע הקריפטו של הקרן תתמקד מעתה על פי הפרסום בהשקעה בסטארט אפים חדשים יותר ופחות בחברות הגדולות בתעשייה.

המוסדיים מגבירים את זרם ההשקעות ביוזמות קריפטו בשבועות האחרונים לאחר הפסיקה של בית המשפט בנוגע לריפל. על פי חברת הדאטה CCData  הנהנים העיקריים הם מטבעות הריפל עצמו, סולנה ו-Steller, וזאת מלבד הביטקוין כמובן. נכסים מנוהלים במוצרים הקשורים לסטלר זינקו ב-62% החודש, מוצרים הקשורים לריפל ב-33% וכאלו הקשורים לסולנה ב-55%. עדיין מדובר בכמה עשרות מיליוני דולרים בלבד, לא משהו שישנה את עולם הפיננסי העולמי. ביטקוין עדיין במרכז תשומת הלב של המשקיעים, אך בשבוע האחרון המוצרים הקשורים אליו איבדו 6.5 מיליון דולר, זאת לאחר זרימה חיובית של 742 מיליון דולר בארבעת השבועות שקדמו.

פרויקט מטבע הקריפטו של סם אלטמן מייסד OpenAI, בשם WorldCoin הושק השבוע. הפרויקט עוסק בפיתוח כלי לאימות וזיהוי משתמשים באמצעות רשתית העין, ונועד לקדם פתרונות אבטחה ופרטיות בתעשיית הפיננסים העולמית (לכתבה המלאה).

קבוצת הכדורגל של ברצלונה מוכרת למשקיעים גרמניים 16% מחברת בארסה ויסיון המרכזת את פעילות הווב3, המטאוורס וה-NFT של החברה תמורת 60 מיליון יורו.

פוטין הולך בדרכה של סין ואוסר על שימוש במטבעות קריפטו כאמצעי תשלום, בעוד הוא מנסה לקדם במקביל רובל דיגיטילי כהילך חוקי במדינה.

בייננס תציע שירותים מלאים ביפן החל מאוגוסט, בהמשך לרכישה של בורסת סאקורה המקומית בנובמבר 2022.

גם ריפל רוצה להתרחב ברחבי העולם. לאחר קבלת האישור לפעול בסינגפור החברה פועלת לקבל אישורים גם באנגליה ואירלנד. פרויקט ריפל קשור לתחום הפיננסים ומציע מלבד פעילות המטבע גם שירותי תשלומים. ריפלנט היא רשת בלוקצ'יין שנמצאת בשימוש בבנקים רבים כולל סאנטנדר, קנדין אימפריאל בנק אוף קומרס. 

מה עשו המטבעות הגדולים השבוע?
גם השבוע נרשמו ירידות אותן הוביל מטבע הריפל שמתממש לאחר ההייפ בעקבות פסיקת בית המשפט. מצד שני מטבע הדוג'קוין חזר לזנק ועקף את הקרדאנו והסולנה מבחינת שווי שוק לאור המהפכות שעורך אילון מאסק בצעצועים שלו. 

ביטקוין (BTC) BITCOIN -1.01% BITCOIN 98,464 -1.01% BITCOIN בסיס:99,470 פתיחה:0 גבוה:99,800 נמוך:97,236 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . ירידה של 2% בערך הביטקוין השבוע למחיר של 29,210 דולר למטבע. 

את'ר (ETH) ETHEREUM +0.39% ETHEREUM 3,331.7 +0.39% ETHEREUM בסיס:3,318.7 פתיחה:0 גבוה:3,429.2 נמוך:3,262.3 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . האת'ר ירד ב-1.5% למחיר של 1861 דולר למטבע. 

ריפל (XRP). שווי השוק שכבר עבר את ה-40 מיליארד דולר ירד כעת ל-37.6 מיליארד לאחר ירידה שבועית של 10% שהביא את המטבע למחיר של 0.713 דולר. 

בייננס קוין (BNB). הבייננס קוין מתקרב שוב לריפל עם שווי שוק של 37 מיליארד דולר לאחר ירידה שבועית של 1% למחיר של 241 דולר למטבע. 

דוג'קוין (DODGE) אילון מאסק שינה את שם הרשת החברתית שרכש ל-X מטוויטר, וחזר להציג את סמל המטבע בפרופילים האישיים שלו, מה שמשום מה הספיק להזניק את ערך הדוג'קוין השבוע ב-10%. ההשפעה של המעשים האזוטוריים האלו על מאות מיליוני דולרים היא מופלאה עד מוזרה. כעת שווי השוק של הדוג'קוין עומד על 10.9 מיליארד דולר ומחיר מטבע אחד הוא 0.0775 דולר. 

קרדאנו (ADA). קרדאנו איבד השבוע 2.5% למחיר של 0.308 ושווי שוק של 10.8 מיליארד דולר. 

סולנה (SOL): . הסולנה איבדה השבוע כאחוז ומחירה כעת הוא 25 דולר למטבע ושווי שוק של 10.1 מיליארד דולר. מתחילת השנה זינק ערך המטבע ב-150%. 

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    חרטא ברטא
    אריאל 28/07/2023 15:56
    הגב לתגובה זו
    0 1
    איזה חרטא כל הקריפטו הזה
    סגור
  • 3.
    אז בעצם אין כאן מקרה מבחן, כי השחיתות הרסה הכל (ל"ת)
    המגיב 28/07/2023 12:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    הצעת חוק תשלומים בשמפניה ורודה וסיגרים קובניים (ל"ת)
    ילדי המהפכה 28/07/2023 12:09
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 1.
    מרתון דיגיטל
    עופר 28/07/2023 10:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מרתון דיגיטל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות