לא רק מיזוגים והשתלטויות: כיצד עובד תחום מדפסות התלת מימד?
המאבק הייצרי המתנהל בתקופה האחרונה בין חברת סטרטסיס הישראלית, המבקשת לשמור על עצמאותה, לבין חברת 3D האמריקאית וננו דיימנשן הישראלית, המבקשות להשתלט עליה, הוא הזדמנות טובה לצלול אל תוך עולם מדפסות התלת מימד אשר צפוי להגיע לשוק של 84 מיליארד דולר בשש השנים הקרובות.
הדפסה תלת-ממדית היא טכנולוגיה, המאפשרת לייצר דגמים תלת-ממדיים באמצעות תוכנת מחשב. השימוש המרכזי בטכנולוגיה הוא לטובת יישומים תעשייתיים (76% מההכנסות של המגזר), דוגמת ייצור מודלים ואבי טיפוס תלת מימדים, או לחלופין ייצור כלים ומוצרים שונים. על אף שמרבית ההכנסות הגיעו מחברות בתעשיות שונות דוגמת ענף רכב, אלקטרוניקה, תעופה וחלל ושירותי בריאות, בשנים האחרונות ישנה מגמה גוברת של אימוץ הטכנולוגיה גם בקרב ארגונים קטנים, מוסדות חינוך וחובבים, אשר רוכשים מדפסות שולחנים. כמו כן, בשנים האחרונות נעשו ניסיונות לרתום את הטכנולוגיה לטובת ייצור מזון, רקמות ואיברים.
הטכנולוגיות שמאחורי התחום
בשנת 1987 המציא צ'אק האל מייסד חברת 3D Systems, את מדפסת התלת-ממד הראשונה. המדפסת, עשתה שימוש בטכנולוגיית סטריאוליטוגרפיה או SLA, העושה שימוש בחומר שנקראים פוטופולימר, שמשנה את תכונותו בחשיפה לאור, בין היתר ניתן להפוך אותו מנוזל למוצק, ובכך להדפיס דגם תלת-מימדי, המעוצב באמצעות קרני לייזר. המבנים התלת מימדיים המיוצרים באמצעות טכנולוגיה זו נבנים בצורה של שכבות, שכבה אחרי שכבה, מה שמביא בדרך כלל לזמני הדפסה ארוכים.
בדומה לטכנולוגיית הסטריאוליטוגרפיה גם בעיבוד אור דיגיטלי (DLP), נעשה שימוש באור בכדי לעצב את תוצרי המדפסת, אלא שבשונה סטריאוליטוגרפיה ב-DLP נעשה שימוש במקורות אור קונבנציונליים יותר, כשהאור נשלט באמצעות מראות המעצבות את האובייקט. טכנולוגיה דומה נוספת היא סינטור בעזרת לייזר סלקטיבי (SLS), כשגם בשיטה זו קרן לייזר יוצרת מבנים באמצעות שכבות שנבות האחת על השנייה, אלא שבשונה מבסטריאוליטוגרפיה, חומר הגלם הוא אבקת פלסטיק ולא פוטופולימר.
טכנולוגיה דומה לזו של ה-SLS נקראת התכה בעזרת לייזר סלקטיבי (SLM), אשר כולל התכה של אבקה (מתכתית), אלא שבניגוד לתהליך ה-SLS בו החומר האבקתי מסונט, בתהליך ה-SLM האבקה מותכת לחלוטין. טכנולוגיה זו משמשת בעיקר לייצור חלקי מתכת (טיטניום או אלומיניום) חזקים. באופן דומה גם בטכנולוגית התכה בעזרת אלומת אלקטרונים (EBM), מעוצבים חלקי מתכת אלא שהתהליך נעשה באמצעות אלקטרונים ולא באמצעות לייזר כמו ב-SLM. מדובר בתהליך יקר באופן יחסי (גם ביחס ל-SLM), ומתאים רק לחומרים מאד ספציפיים.
טכנולוגיה נוספת, התכה ומיזוג לצורך מידול (FDM), אשר הומצאה על ידי סטרטסיס הישראלית, מייצרת אובייקטים, על ידי התכה של חומר פלסטי, והוצאתו באמצעות כלי הדומה למחט. מה שמסייע ליצירת מבנים מורכבים, בטכניקות מיוחדות. נסו לדמיין מעיין עפרון או עט המזריקים חומר פלסטי בהתאם לצורה שנקבעה מראש. היתרונות המרכזיים שבשיטת הדפסה זו הם היכולת לעשות שימוש במגוון חומרי גלם בעלות נמוכה יחסית.
החברות הגדולות
החברה הוותיקה ביותר בתחום היא 3D Systems
3D SYSTEMS
-0.62%
3D SYSTEMS
3.2
-0.62%
סגירה:0
פתיחה:3.2
גבוה:3.26
נמוך:3.07
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
האמריקאית המוכרת מדפסות תלת מימד ופלטפורמות להדפסה ביולוגית. מתחילת השנה עלתה מניית החברה אשר נוסדה ב-1986, בכ-16% והיא נסחרת כעת לפי שווי שוק של 1.16 מיליארד דולר. את שנת 2022 סיימה החברה עם הכנסות של 538 מיליון דולר, לצד הפסד נקי של 96 סנט למניה.
בתקופה האחרונה מבקשת 3D לרכוש את חברת סטרטסיס סטרטסיס +0.53% סטרטסיס 9.44 +0.53% סגירה:0 פתיחה:9.39 גבוה:9.54 נמוך:9.29 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הישראלית אשר נוסדה בשנת 1989, ומוזגה ב-2012 עם חברת אובג'ט (Objet Geometries), הפועלת מרחובות. המדפסות של החברה, עושות שימוש בפולימרים הרגישים לקרינה אולטרה סגולה, אשר מתקשים בהתאם למודל המבוקש. על רקע ניסיונות הרכישה של החברה קפצה מנייתה ב-57% והיא נסחרת לפי שווי שוק של 1.2 מיליארד דולר. את שנת 2022 סיימה החברה עם הכנסות של 651.5 מיליון דולר, לצד הפסד נקי של 44 סנט למניה.
חברה וותיקה נוספת היא Proto Labs {PROTO LABS INC.} אשר נוסדה בשנת 1999, במטרה לספק פתרונות אוטומטיים לפיתוח חלקי פלסטיק ומתכת המשמשים בתהליך הייצור של ענפי תעשייה מגוונים. בשנים האחרונות, התרחבה החברה והשיקה שירות הדפסת תלת מימד, המאפשר למפתחים ומהנדסים להעביר אבות טיפוס לתהליך ייצור. מתחילת השנה עלתה מניית החברה בכ-7.5% והיא נסחרת כעת לי שווי שוק של 858.4 מיליון דולר. את שנת 2022 סיימה החברה עם הכנסות של 488 מיליון דולר, לצד הפסד נקי של 3.77 דולר למניה.
גם Materialise MATERIALISE NV ADS -1.6% MATERIALISE 7.36 -1.6% סגירה:0 פתיחה:7.49 גבוה:7.51 נמוך:7.33 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הבלגית, היא שם וותיק בענף, הפועלת בשנים האחרונות בתחומים מגוונים החל בתחום הרכב, עובר בתעופה וחלל, וכלה באמנות ועיצוב. לחברה גם יישומים משמעותיים בתחום הבריאות, בכל הקשור לייצור שיניים, מכשירי שמיעה, ומשקפיים. בניגוד ליתר מתחרותיה, בשנה האחרונה נסחרת מניית החברה ביציבות (ירדה בכ-1%), לפי שווי שוק של 469.6 מיליון דולר. את שנת 2022 היא סיימה עם הכנסות של 232 מיליון דולר, לצד הפסד של 4 סנט למניה.
על אף שנוסדה בשנים האחרונות, Desktop Metal DESKTOP METAL +0.68% DESKTOP METAL 4.43 +0.68% סגירה:0 פתיחה:4.43 גבוה:4.49 נמוך:4.41 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , הפכה במהרה לאחת השחקניות הגדולות בתחום. לפני כחודשיים הודיעה החברה על מיזוג עם חברת סטרטסיס בעסקה המגלמת שווי של 1.8 מיליארד דולר. על רקע הדיווחים על העסקה הנרקמת, זינקה מניית החברה בכ-32% והיא נסחרת לפי שווי שוק של 572 מיליון דולר. את שנת 2022 סיימה החברה עם הכנסות של 209 מיליון דולר, לצד הפסד נקי של 2.39 דולר למניה.
המאבק המתחולל בתחום
בחודשים האחרונים נכנס התחום לסחרור בעקבות הצעת רכש שהגישה חברת המזומנים הישראלית
ננו דיימנשן
-2.31%
ננו דיימנשן
2.11
-2.31%
סגירה:0
פתיחה:2.14
גבוה:2.16
נמוך:2.08
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
עבור סטרטסיס. בהנהלת סטרטסיס לא אהבו (בלשון המעטה), את הצעת הרכש, בהתחלה בטענה שהיא מעיכה את החברה בחסר ולאחר מכן משום שלדבריהם היא עשויה להביא לפגיע משמעותית בפעילות החברה ולהזיק לבעלי המניות. כחודשיים לאחר מכן, אם או בלי קשר, הודיעה סטרטסיס על מיזוג עם Desktop Metal, שחקנית לא קטנה בעצמה. עסקת המיזוג הדליקה לא מעט נורות אצל 3D הוותיקה שנכנסה במהרה גם היא לתמונה עם הצעת רכש משלה.
להשתלשלות הסיפור - לחצו כאן
לאחר שסירבה לשמוע על הצעות הרכש, לפני כשבועיים הודיעה סטרטסיס על שינוי כיוון ועל כניסתה למו"מ עם 3D. אלא שכלל לא ברור האם שתי החברות בכלל מעוניינות בעסקה, כשהן שתיהן מנהלות את המשא ומתן באמצעות כלי התקשורת והודעות לבורסה. בעוד 3D מנסה ללחוץ על סטרטסיס להשלים את העסקה, סטרטסיס מצדה מטילה דופי בכוונות של 3D ונדמה שהיא עושה כל שביכולת להישאר עצמאית. במקרה כזה, נשאלת השאלה האם עסקת המיזוג עם Desktop Metal תושלם.
בכל אופן, החודש האחרון צפוי להשפיע באופן משמעותי על הסקטור שמעורך נכון לשנת 2022 בכ-17 מיליארד דולר, וצפוי להציג צמיחה של 23.3% (CAGR) עד שנת 2030. לא בכל יום שתים מהחברות הגדולות בתחום מכל סוג שהוא מנהלות משא ומתן למיזוג, כשברקע עסקה אפשרית אשר עשויה להעניק יתרון משמעותי לסטרטסיס על פני 3D (המיזוג עם Desktop Metal). בשלב זה קשה להעריך כיצד הדבר ישפיע, אך נדמה שהדברים ילכו ויתבהרו ככל שתתבהר התמונה באשר לעתידה של סטרטסיס.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.חברה צומחתמאסיבית 02/08/2023 14:10הגב לתגובה זו0 0היא צומחת כפול כל שנה ובעלים קונים סוחורהסגור