חברה ישראלית של 700 מיליון דולר עם טכנולוגיה ייחודית שמכוונת לשוק של מיליארדים וסיכוי קטן שאתם מכירים

חברת השבבים הישראלית וויביט, הנסחרת באוסטרליה, צפויה להכריז עד סוף השנה לראשונה על הכנסות; בשיחה עם ביזפורטל שוטח קובי חנוך, מנכ"ל החברה, את תוכניותיו לשנים הקרובות ומעריך מתי יתחילו להציג הכנסות משמעותיות - "המטרה שלנו - לתפוס נתח משמעותי בשוק 'נישתי' של מיליארדים"
 | 
telegram
(3)

מאז תחילת שנת 2023 מסרב תחום השבבים לרדת מהכותרת, בין היתר על רקע מלחמת הסחר המתנהלת בין שורה של מדינות בהובלת ארצות הברית לבין סין, כמו גם הצמיחה של תחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית. אלו השכיחו די במהרה את המשבר שחווה התחום במהלך השנתיים החולפות, בשל העיכובים בשרשראות האספקה, על רקע התפרצות והתפשטות נגיף הקורונה.

לא מעט חברות שבבים נהנו מהעניין הגובר סביבם, אשר בא לידי ביטוי בעיקר בזינוקים במחירי המניות שלהן. מניית ענקית השבבים אנבידיה זינקה ביותר מ-210% מתחילת השנה, תוך שהיא חוצה את רף טריליון הדולר (במונחי שווי שוק). במקביל, מניית AMD רשמה קפיצה "צנועה" יותר של 80%, ואליו מניית ברדקום זינקה בכ-60%. מהלך דומה, אם כי בממדים קטנים בהרבה, ביצעה גם מניית חברת וויביט-נאנו (Weebit Nano) הישראלית שמניותיה נסחרות בבורסה באוסטרליה תחת הסימול WBT, אשר טיפסה במהלך השנה האחרונה בכ-54%.

וויבט, פועלת למעשה בתחום הזיכרון הבלתי נדיף (Non-volatile memory), כלומר אחסון נתונים על גבי אמצעיים שלא דורשים אספקת חשמל (דיסקטים, דיסק קשיח, כרטיסי זיכרון, שבבים וכו'). בתחום הזה, נעשה עד כה שימוש בעיקר בטכנולוגיה הקיימת בעשרות השנים האחרונות, שנקראת זיכרון הבזק (Flash memory). אלא שבזמן האחרון פותחו שתי טכנולוגיות מרכזיות שנועדו להחליף את הטכנולוגיה שניצבת בפני מגבלות, אחת מהן היא זו של ה-ReRAM (Resistive random-access memory), שמיעלת את הביצועים של המוצרים בהם היא מוטמעת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בתחום הזה פועלת גם וויביט, שלמעשה מתמקדת במכירת רישיונות לשימוש בטכנולוגיה שפיתחה, ליצרניות השבבים הגדולות, ואשר בעתיד אמורות לייצר עבור החברה תמלוגים. במקביל פועלת החברה בשנים האחרונות להוציא לשוק מוצר משלה, שבב זיכרון הנשען על הטכנולוגיה שפיתחה אשר יסייע לה לחדור לחלקים שונים של שוק שבבי הזיכרון.  

"ביחס לטכנולוגיה של זיכרון הבזק, טכנולוגיית ה-ReRAM פי 100 יותר מהירה וצורכת פי 100 פחות הספק, והיא גם משמעותית יותר עמידה. שני היתרונות הכי גדולים שלנו הם שבזמן ששוק השבבים כל הזמן מנסה להקטין את גודל השבבים, הטכנולוגיה הקיימת נתקעת בגודל של 40 ננו-מטר (מקסימום 28 ננו-מטר). כבר היום אנחנו הראנו שאנחנו יכולים לפעול ב-22 ננו-מטר והודענו לשוק שאנחנו עובדים עם מפעלים על שבבים של פחות מ-20 ננו-מטר. היתרון השני הוא כלכלי, הרבה יותר זול לייצר את הטכנולוגיה שלנו, אנחנו דורשים פחות מסכות, ועבודה במפעלי יצור. בזמן שאנחנו מוסיפים 5%-7% למחיר של פרוסת סיליקון הטכנולוגיה הקיימת מוסיפה 10%-20% למחיר, מסביר קובי חנוך, מנכ"ל וויביט, בשיחה עם ביזפורטל.

הטכנולוגיה השנייה המבקשת לקרוא תיגר על זיכרון ההבזק, קרויה MRAM (Magnetoresistive RAM), אשר עושה שימוש בחומרים מגנטים ונמצאת כיום בשלבים של ייצור המוני. לדברי חנוך היתרון שלהם ביחס לטכנולוגיה הזו הוא בעיקר כלכלי, בעיקר בשל העובדה שבכדי לייצר בטכנולוגיה הזו, צריך פס ייצור נפרד ונדרש תהליך מאד מורכב, מכיוון שיש צורך ביותר מסכות ושלבים, דבר שמביא לתוספת של 30%-50% במחיר של פרוסת סיליקון. בנוסף ה-MRAM מתמודד עם אתגר טכנולוגי, משום שמגנטים חזקים אחרים (במכונת MRI או במכשיר שיקוף בשדה תעופה) עשויים לשבש את הזיכרון בשבבים. "היום כבר רואים בשוק שהטכנולוגיה שלנו לוקחת את נתח השוק שלהם. לבסוף, הטכנולוגיה שלנו מאד ידידותית לסביבה, משום שתהליך הייצור שלנו הרבה יותר פשוט כמו גם המרכיבים שאנחנו עושים בהם שימוש", הוא מסכם.

מי המתחרות העיקריות שלכם בתחום של ה-ReRAM?
"אמנם מדובר בייצור פשוט, אך מדובר בטכנולוגיה מאד חכמה, כך שהיו הרבה חברות שניסו לפתח טכנולוגיה דומה אך כשלו. כיום אי אפשר למנות את מספר החברות שמחזיקות בטכנולוגיה על כף יד אחת, ו-וויביט נותרה החברה העצמאית היחידה, שיכולה לספק את הטכנולוגיה לכל חברה. TSMC (יצרנית השבבים הגדולה בעולם - א"ג) פיתחו לעצמם טכנולוגיית ReRAM, כמובן שהם משתמשים בזה רק לשימוש עצמי, אך להבנתי אנחנו מאד תחרותיים מולם. חוץ מזה יש את חברת UMC הטייואנית, שהודיעה שיש לה טכנולוגיית ReRAM, בה היא עושה שימוש עצמי בלבד. חברה נוספת היא GlobalFoundries, שקנתה טכנולוגיה של חברה אחרת, אך במקביל הודיעה שהיא עובדת איתנו".

התפתחויות משמעותיות - ההכנסות עדיין לא הגיעו
בשנת 2021 הודיעה החברה על הצלחתה בהטמעת טכנולוגיית ה-ReRAM בשבב, אשר ישמש כאב טיפוס עבור מוצרי אלקטרוניקה, יישומי IoT (Internet of Things - קישוריות מוצרים לרשת), רובוטיקה ומכוניות אוטונומיות. מאז, חתמה החברה על הסכם מסחרי ראשון עם יצרנית השבבים האמריקאית SkyWater, והשלימה את התהליך לבדיקת השבבים, אשר כולל בדיקות שלהם בתנאים קיצוניים. מה שמאפשר לה לעבוד עם לקוחות SkyWater, דבר שיאפשר לדברי חנוך "להכריז בחודשים הקרובים על לקוחות ראשונים שישתמשו בטכנולוגיה שלנו".

המודל העסקי בתחום הזיכרונות מבוסס על שתי שיטות מרכזיות, שבבים המיועדים לזיכרון וזיכרון מוטמע - שבבים שמכילים טכנולוגיות שונות ובין השאר גם זיכרון. "אנחנו פועלים בעיקר בתחום השני, מתן רישיון לחברות להטמיע את הזיכרון שלנו בתוך המוצר שלהם. SkyWater מייצרים את השבבים, ואנחנו פועלים להטמעת הטכנולוגיה שלנו בשבבים של הלקוחות שלהם. לייצר שבב זה דבר נורא יקר, מדובר במפעלים שההקמה שלהם עולה מיליארדים רבים, בגלל זה חברות טכנולוגיה עושות שימוש במפעלים של יצרניות שבבים דוגמת TSMC וסמסונג. החברות האלו, ישלמו לנו סכום מראש על הרישיון, ובהמשך לאחר שנתיים-שנתיים וחצי, כשהם יתחילו לייצר, אנחנו נתחיל לקבל תמלוגים", מסביר חנוך.

אז הכסף הגדול אמור להגיע מהתמלוגים?
"נכון, בשבוע שעבר הייתי באוסטרליה ודיברתי עם בעלי המניות שלנו, ואמרתי להם שמצד אחד אמנם תהיה הכנסה מסוימת לאחר שחותמים על עסקה, אבל האמת היא שבגלל שהלקוחות הראשונים רוצים שנוכיח את עצמנו, הכסף יגיע מאוחר יותר אם בכלל. מצד שני, אתה יודע שמרגע שחתמנו על הסכם תוך שנתיים וחצי, בהנחה שהכל בסדר, הפרויקט יגיע לייצור המוני ואז יגיעו ההכנסות המשמעותיות. הגידול שלנו יתחיל בטפטוף מהרישיונות, אך תוך מספר שנים יתחילו להיכנס התמלוגים והרווחים הגבוהים".

מתי תתחילו להכיר בהכנסות ראשונות?
"הודענו לשוק שלפני סוף השנה נתחיל להכריז על הכנסות ראשונות אמנם מדובר בתשלומים ראשוניים ויחסית קטנים, אך לאט לאט זה יבנה ואני מאד שמח שכבר נתחיל להראות את זה." 

חוץ מ-SkyWater אתם נמצאים בשיחות עם יצרניות אחרות?
"היום אנחנו נמצאים בשלבים שונים של קשר עם מרבית יצרניות השבבים הגדולות, גם כאלה שמספקות שירותים לחברות טכנולוגיה אחרות, וגם כאלה שמייצרות שבבים משל עצמם. מדובר בתהליך מאד ארוך ומורכב של שכנוע, אך החדשות הטובות הן שכבר ברור לכולם שצריך את הטכנולוגיה. כך שהחברות מודעות לצורך בטכנולוגיה, אך בוחנות אותה באופן קפדני לפני שהם מטמיעים אותה. אנחנו מתקדמים יפה עם כולן, עד סוף השנה נודיע על לפחות חברה אחת גדולה שתתחיל לעבוד איתנו. במקביל נתחיל לעבוד עם SkyWater ונתחיל להראות שהעסק זז ברמה המסחרית".

שוק השבבים אמנם מוערך במאות מיליארדים, אך תחום הזיכיונות מוערך בעשרות מיליונים בודדים, איך אתם מתכוונים לייצר הכנסות משמעותיות?
שוק הזיכרונות בתוך תחום השבבים צפוי להגיע בשנים הקרובות ל-124 מיליארד דולר, שוק לא קטן. החלק של הזיכיונות והרישיונות אמנם לא גדול אך לצורך הדוגמה יש חברה טאיוונית בשם eMemory שפועלת בצורה די דומה אלינו, אך מייצרת זיכרונות די בסיסיים. הם מוכרים בסדר גודל של 80-100 מיליון דולר בשנה, ונסחרים לפי שווי שוק של יותר מ-4 מיליארד דולר. הזיכרונות שלנו הרבה יותר מתקדמים אז אפשר לצפות שנגיע לסכומים יותר משמעותיים, ולשוק יותר משמעותי".

המטרה - לחדור לנתח שוק "נישתי" של מיליארדים
למרות שבשלב זה החברה מתמקדת בעיקר במכירת רישיונות ליצרניות שבבים, בתקופה האחרונה היא החלה לפעול גם לייצור שבב זיכרון אותו הם ימכרו כמוצר, אשר צפוי להוות אפיק הכנסה נוסף לחברה בשנים הקרובות. לדברי החברה הם החליטו להאיץ את המאמץ בעקבות בקשות של לקוחות, שביקשו לקנות שבבים של זיכרון. עם הטכנולוגיה הנוכחית שלהם הם יקוו להשיג שליטה על חלק מסוים משוק הזיכרון הבלתי נדיף, דבר אשר להערכתם ייקח כשנתיים-שלוש.

התהליך הזה דורש גם לא מעט מזומנים, כשבשלב זה אין לחברה הכנסות כלל והיא למעשה מצויה בשלב של "שריפת מזומנים". בחודש אפריל האחרון השלימה החברה גיוס של 40 מיליון דולר, במסגרת הנפקת מניות לגופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים. חנוך סבור שהגיוס מלמד על היכולת של החברה לגייס כספים: "בשבוע שבו גייסנו לא היה אף גיוס אחר, בזמן שהבנקים התמוטטו הצלחנו לגייס כסף, כאשר אף חברה אחרת אפילו לא ניסתה כי השוק היה כל כך מורכב. אני חושב שעצם העובדה שהצלחנו, מעידה על מה השוק חושב עלינו. מעבר לכך, יש לנו בבנק 88 מיליון דולר אוסטרלי, כך שיש לנו כסף לשנתיים-שלוש קדימה, כך שאנחנו לא בלחץ. אנחנו מאד זהירים, אני מאד מקפיד שהחבר'ה לא ירגישו שהם יכולים להתהולל. אנחנו מוציאם את הכסף ומגייסים עובדים בצורה מאד מבוקרת. אני מאמין שבשנתיים הקרובות נראה רשימת לקוחות מספיק יפה, שתאפשר לנו לגייס בעתיד".

איפה אתה רואה את החברה בעוד שלוש שנים מהיום?
"לפני שנה וחצי-שנתיים התרחש המפץ הגדול ונוצר שוק גדול (ReRAM - א"ג), כיום כבר ברור לכולם שהטכנולוגיה הולכת לתפוס נתח משמעותי בשוק הזיכרון. המטרה שלי היא להפוך לכוח דומיננטי בשוק הזה, כשלמיטב ידיעתי אנחנו היחידים שיכולים לספק את הטכנולוגיה לכלל השוק, היחידים שלא כבולים לחברה ספציפית. המטרה היא להגדיל כמה שיותר את המכירות ולהגיע למסה קריטית של לקוחות איתם אנחנו עובדים. מצד שני, אני רוצה להיות במצב שאנחנו מוכרים שבבים משלנו, שתופסים נתח שוק משמעותי בשווקים "נישתיים" של מיליארדים".

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    וויביט ננו
    זאב 08/08/2023 11:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חברה מאד מבטיחה!
    סגור
  • 1.
    הרווחתי פי 5 ב-3 שנים בזכות כתבה בעבר
    אני 08/08/2023 08:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תודה על ראיון מלפני כמה שנים, השקעתי אז והרווחתי המון
    סגור
  • מילאתי לוטו
    מני 10/08/2023 09:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא זכיתי בכלום. אולי בפעם הבאה...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות