ביידן ארהב סין גינגפינג
צילום: Palacio do Planalto, Michael Stokes

בנק אוף אמריקה: "סין מעיבה על התחזית של ארה"ב"

דור עצמון | (1)

סין היא הסיכון הגדול כיום לשווקים הפיננסים. כך לפחות מעריכים רבים. האיום הגדול על המשך העלייה במניות, האיום על הנתונים הכלכליים של הפירמות ושל נתוני המאקרו במערב, הם חולשה בסין. 

הנתונים המגיעים מסין מדאיגים - תחזיות הצמיחה במעצמה האסייתית נחתכים בחדות מדי שבוע. בעוד הנתון האחרון של שלוחת הפד' באטלנטה שמודד את מצב הצמיחה העכשווי בארצות הברית (GDPNow) מצביע על נתונים מרשימים  של 5.8%, התחזיות  על סין מדברות על ירידה בצמיחה אל מתחת ל-5%. בקרדיט סוויס פרסמו נייר עמדה על סין לפיו שום דבר מהותי לא השתנה, ולמרות הקשיים האמיתיים שסין מתמודדת איתם, אין הצדקה לשינוי דרסטי בתחזיות תוך שנתיות, ולכן השאירו את תחזית הצמיחה על 5.1%. תחזיות אחרות פסימיות בהרבה, בעיקר בטווח הארוך יותר מהשנה הקרובה. קרן המטבע העולמית צופה צמיחה של פחות מ-4% בשנים הבאות, וישנן גם תחזיות לצמיחה של כ-2% בלבד לקראת 2030.

סין בדומה למדינות אחרות בעולם פועלת במדיניות של ריפלציה. מדיניות שמגיעה לאחר תקופה של האטה או התכווצות כלכלית. המטרה היא להרחיב את התפוקה, לעורר צריכה ולבלום את השפעות הדפלציה.

בבנק אוף אמריקה מודאגים וטוענים שמדיניות הריפלציה לא מספקת בינתיים תוצאות משמעותיות. "סנטימנט הריפלציה בסין קרוב לשפל של 2022 ומדובר במניע הדומיננטי של הדולר מאז פברואר 2023, אפילו יותר ממדיניות הפד'. למרות זאת, הניתוח שלנו מצביע על כך שהדולר בפיגור אחר ההידרדרות בסנטימנט בסין, אם כי הרבה יותר בתוך מדינות ה-G5 מאשר כמטבע סחורות" - כך כותבים אנליסטים בבנק אוף אמריקה. לדבריהם, "הפרנק השוויצרי, הפאונד והבריטי והאירו בפרט אחראים לחלק הארי של לביצועים הנמוכים של מדד ה-DXY (מדד הדולר), וכתוצאה מכך מציעים טווחי סיכון-תגמול טובים יותר בדולר אם הסנטימנט בסין יישאר חלש".

"המדד שלנו לגבי סנטימנט הריפלציה בסין קרוב לשפל שנראה במהלך שיא הסגרים ב-2022. דוגמה טובה היא החוסן האחרון של מחירי עפרות הברזל, שככל הנראה קשור יותר לחידוש המלאי מאשר לביקוש הבסיסי. המניע ל-PCA (ניתוח גורמים ראשיים) הוא לחלץ אינדיקטור המסביר את עיקר השונות בין מחירי הנכסים הללו, מה שהופך אותו למדד טוב יותר למגמות רחבות יותר בסנטימנט בסין.

"הרמה הנמוכה של PCA לריפלציה בסין אינה אינדיקטור סותר בפני עצמו. אנו מוצאים שקצב ההידרדרות (שינוי של 3 חודשים) נוטה להיות איתות טוב יותר לסנטימנט קיצוני וזה עדיין מעל השפל ההיסטורי. במקום זאת, זה פשוט משקף את הפסימיות סביב הקלות חלקיות במדיניות מאז פגישת הפוליטביורו ביולי, לצד נתונים כלכליים שעדיין חלשים. הצוות הסיני שלנו טען לתמיכה בקנה מידה גדול יותר ממדיניות פיסקלית ומוניטרית".

במשך שנים התבססה סין על השקעות ענק במפעלים ופרויקטי תשתית ומגורים. המימון הגיע באמצעות הלוואות הן מצד הממשל המרכזי והן מצד ממשלי המחוזות השונים והסקטור הפרטי. ההשקעות האלו הניעו ייצור שהוביל לייצוא הולך וגדל, אורבניזציה מואצת ויציאה של אוכלוסייות שלמות מהעוני הקיצוני בו היו שרויים, ובסופו של דבר הובילו לצמיחה גבוהה, לא פעם דו ספרתית. כל אלו הזרימו כסף רב למדינה שאיפשר המשך לקיחת הלוואות והשקעה נוספת גדולה יותר, ועוד פרויקטי ענק המוקמים במהירות הבזק. המודל הזה, חשוב לציין, מלבד העובדה ששיפר את רמת חייהם של מאות מיליוני סינים וחילץ אותם מהעוני הקיצוני שאיפיין את המדינה, גם הפך את סין למעצמה עולמית מבחינה כלכלית, פוליטית, ספורטיבית, תרבותית ועוד, עם יומרות להחליף את ארצות הברית ככלכלה המובילה והדומיננטית בעולם, ובסופו של דבר גם הגדולה ביותר.  

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    יהושע קופפר 29/08/2023 16:36
    הגב לתגובה זו
    תגובת בנק אוף אמריקה בקשר לכלכלת סין תמוהה. לבזכירכם,הסינים מלאים באג"ח אמריקאיות שרכשו על מנת לתמוך בכלכלת ארה"ב ובואו לא נשכח כי ארה"ב הגדיחה את מצבת החובות עקב אי יכותה לפרוע אג"ח שפרעונן קרוב. אכן כלכלת סין בעיתית אך גם האמריקאית אינה גן שושנים.