"צעדי סין להקלה רגולטורית בנדל"ן לא ישיבו את אמון השוק"
מגדלנה טאו, אנליסטית אסיה ביוליוס בר אומרת כי "על מנת לייצר שינוי בר קיימא במגר הנדל"ן, סין מחויבת לבצע צעדים דרמטיים"; שוק הנדל"ן הסיני צבר חובות עצומים במהלך העשורים האחרונים על מנת להביא להתרחבות מהירה
בשבוע האחרון, משרד השיכון והפיתוח העירוני-כפרי, הבנק העממי של סין והמנהל הלאומי לרגולציה פיננסית, הודיעו במשותף על הקלות נוספות במדיניות המשכנתאות בניסיון להחיות את מגזר הנכסים. הממשל הציע לאפשר לרשויות המקומיות, לפי שיקול דעתן, להגמיש את ההגדרה של "רוכש דירה ראשונה" - בפרט, אלה שהיו להם רקורד של הלוואת משכנתא אך החזירו את מלוא הכספים ואינם בעלי נכס כיום, זכאים כעת להטבות של "רוכשי דירה ראשונה".
יצוין שרוכשי דירה ראשונה זכאים ליחסי מקדמה נמוכים יותר (30%-40% לדירה ראשונה לעומת 40%-80% לרוכשי דירה שניה) ושיעורי ריבית נמוכים יותר (4.2%-4.75% עבור בית ראשון לעומת 4.8%-5.25% עבור רוכשי בית שני).
>> מנכ"ל אלביט מערכות, בצלאל מכליס בשיחה על העבר ועל עתיד החברה; מנכ"ל צים, אלי גליקמן יספר על התקופה המטלטלת ועל העתיד; וגם - המניות הטובות להשקעה על פי דירוג ביזפורטל - הירשמו לוועידה הכלכלית של ביזפורטל
"הצעדים הללו אולי יסייעו לערים עם הכללים הרגולטורים המחמירים ביותר, אך יש לציין שערים רבות בסין כבר הרפו את כללי המשכנתא לרוכשי דירה ראשונה. כמו כן, הערים מהדרג העליון בסין תורמות רק חלק קטן ממכירות הבתים במדינה, ועל כן השפעת המהלך מוגבלת מאוד בפועל", אומרת מגדלנה טאו, אנליסטית אסיה בבנק ניהלו העושר יוליוס בר. "כמו כן, ישנן חששות שהדבר עלול לבלום את הביקוש בערים בדרגות נמוכות יותר ולהחריף את עומס הנזילות על הקבלנים.
"בינתיים, משרד האוצר הסיני הכריז כי הוא יאריך את ההנחות במס הכנסה למי שרוכש בתים חדשים בתוך שנה ממכירת הנכס הקודם, עד סוף 2025. מהלכי הרשויות מתקבלים בברכה, אך לא סביר שהם יוכלו לייצר פיתרון משמעותי עבר הירידה בביקוש לנדל"ן , זאת על רקע ציפיות הכנסה חלשות ותחזית כלכלית שלילית. ריכוך הרגולציה וההקלות על רוכשי דירות חדשות לא מצליחים לתת מענה למגזרים הבעייתיים, בפרט בערים הנמוכות יותר שבהן הביקוש דל. הקבינט של סין אישר ביום שישי האחרון גם הנחיות לתכנון ובנייה של דיור בר השגה, לפי סוכנות הידיעות Xinhua, אך לא נמסרו פרטים.
"אנו מצפים להקלות נוספות בתחום הרגולציה על הנכסים בסין, אך סביר להניח שהצעדים החלקיים לא ייתנו מענה אמיתי שיוכל להחיות את האמון בשוק ולדרבן את הביקוש לנדל"ן באופן משמעותי. סין זקוקה לצעדים רדיקליים יותר כדי לתקן את שוק הנכסים".
סין מנסה באופן נרחב לבנות מחדש את האמון בקרב העסקים והצרכנים במדינה שנפגעו מהמדיניות שהממשלה הובילה, יחד עם מגבלות הקורונה הקשות. אמון המשקיעים, בעלי העסקים והצרכנים נפגע משמעותית בשנתיים האחרונות, כמובן כתוצאה מהגבלות הקורונה שסגרו אנשים בבתיהם במשך שבועות, אך גם כתוצאה מהירידה החדה בשוק הנדל"ן שמחזיק בכ-70% מהעושר של משקי הבית והמהלכים של הממשלה נגד חברות סיניות.
"בעוד שירותים מסוימים כמו בתי קולנוע ומסעדות ראו התאוששות עם הסרת המגבלות, השלב הבא חייב להיות התאוששות בהוצאות על סחורות והשקעות של חברות פרטיות - זה עדיין לא קרה", אמר אנדי רוטמן אסטרטג השקעות במתיוס אסיה. "הממשלה יישמה את המדיניות שלה בצורה הרת אסון, שפגעה באמון היזמים, כשעסקים קטנים בבעלות פרטית מעסיקים כ-90% מסין ומהווים את רוב הצמיחה הכלכלית". לפי הערכות האנליסטים, על מנת להחיות את האמון בסין, קובעי המדיניות צריכים להודיע כי לא יעמדו בדרך של בעלי העסקים וכך יזמים יוכלו לעשות עסקים מבלי לחשוש שמאמצי הממשלה לפתור בעיות סוציו-אקונומיות יהפכו למכשולים.
חששות רבים בנוגע לשוק הנדל"ן הסיני הועלו לאחרונה לאחר שזה צבר חובות עצומים במהלך העשורים האחרונים על מנת להביא להתרחבות מהירה. האטה כלכלית, שנוצרה בעקבות הקורונה והחמירה לאחר המדיניות המחמירה של הממשלה לטיפול במגיפה, זירזה את הבעיות הפיננסיות בסקטור.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה