מאחורי הקלעים של השקת האייפון 15: הדרך שעושים מוצרי אפל עד לצרכן
השקת האייפון 15 גררה עניין ציבורי רב, אך בזמן שמרבית הסיקור התקשורתי בנושא נוגע בעיקר ליכולות של המכשיר עצמו, כמעט ולא נרשמה התייחסות למסלול שעובר המכשיר בטרם מגיע לצרכן ואינספור החברות המעורבות בייצורו.
אייפון 15 פרו
לאפל יש מאות ספקים ברחבי הגלובוס, כאשר על פי רשימת האספקה האחרונה שפרסמה בסוף שנת 2022 שלה היא מחזיקה ב-200 ספקים שונים המהווים 98% מהוצאות הרכש שלה. ספקים אלו, הפועלים בעיקר בשורה של מדינות אסיה ובראשן טאיוואן, סין, הודו, קוריאה הדרומית ויפן, מאפשרות את ייצור שלל מצורי החברה המתבצע כמעט כולו במיקור חוץ. מלבד חברות אלו נשענת ענקית הטכנולוגיה על שורה של חברות טכנולוגיה ותעשייה אמריקאיות, בעיקר בתחום השבבים. על אף שהן כמעט ולא זוכות להתייחסות, לשורה של מדינות באפריקה חלק מרכזי לא פחות בכל הקשור לייצור והפקה של חומרי גלם דוגמת קובלט, ליתיום ומינרלים נדירים אחרים.
טאייוואן
הספקית הגדולה ביותר של אפל היא ענקית הטכנולוגיה הטאיוואנית הון האי (Hon Hai) הידועה בשמה הבינלאומי כפוקסקון (Foxconn), המייצרת את מרבית מוצרי החברה. על אף שמדובר בחברה טאיוואנית, מרבית הייצור שלה נעשה מסין, שם היא מחזיקה בשורה של מפעלי ענק המעסיקים עשרות ולעיתים מאות אלפי עובדים. שיתוף הפעולה בים פוקוסקון לאפל עמד לאורך השנים במרכזה של ביקורת ציבורית נרחבת כלפי אפל, שנגעה לתנאי ההעסקה הקשים במפעלים של פוקסקון בסין, שתוארו כ"מחנות עבודה", או "כלא צווארון לבן". בין היתר נטען כי העובדים מועסקים מסביב לשעון תמורת שכר זעום, וסובלים מהתעללויות מהמנהלים הטאיוואנים של המפעל, ואף מועסקים בו ילדים.על רקע המתיחות בין סין לארצות הברית וכן החשש מפני פלישה סינית לתוך טאאיוואן פועלת פוקסקון בשנים האחרונות בעידוד אפל לגוון את אתרי הייצור שלה. לצורך כך, הקימה החברה אתרים בהודו, ארצות הברית וווייטנאם. לקראת השקת האייפון 15 פרו דווח, כי אפל פועלת להעביר נתח מהייצור הסיני של המוצר להודו. באפריל האחרון, דיווחה החברה כי כ-7% מהאייפונים מיוצרים מחוץ לסין, בעיקר בהודו. אחוז אשר צפוי רק ללכת ולצמוח בשנים הקרובות בשל המתיחות הגיאו-פוליטית סביב סין ובאי השכן טאיוואן.
מלבד פוקסקון אפל גם מקיימת קשרים ענפים עם ענקית השבבים הטאיוואנית TSMC המייצרת עבורה מוליכים למחצה עבור מכשירי האייפד, האייפון, האפלווטש, ומחשבי המק של אפל. כך למשל, בהכרזה אמש חשפה אפל כי המכשירים החדשים עושים שימוש בננו שבב החדש - A17 Pro, הכולל יחידת עיבוד מרכזית (CPU) בעלת שש ליבות, ויחידת עיבוד גרפית (GPU) בעלת שש ליבות. שבבים אלו מיוצרים כמעט באופן בלעדי על ידי TSMC, שבדומה לפוקסקן היא הלקוחה הגדולה ביותר שלה. על כן, גם ענקית השבבים פועלת ביתר שאת לגוון את אתרי הייצור שלה, שמרביתם נמצאים בסין או בטאייוואן, על רקע המתיחות הגיאו-פוליטית באזור.
נכון להיום, אפל היא הלקוחה הגדולה ביותר של TSMC, המהווה כ-23% מהעסקים שלה. השותפות ארוכת השנים בין החברות הועילה במידה רבה לשני הצדדים, שכן מצד אחד אפל הצליחה לפתח כמה מהמכשירים הניידים המתקדמים ביותר בעולם הודות לחברה הטאיוואנית, שמצידה הצליחה לפתח תהליכי ייצור וטכנולוגיות חדשות כדי לענות על הדרישות של אפל. על פי הערכות ללא אפל כלקוח משמעותי, TSMC הייתה מתקשה להדביק את אינטל בייצור מתקדם של מוליכים למחצה. עם זאת, העובדה שהחברה מסתמכת על אפל מהווה כמובן גם סיכון מצדה, שכן כל שינוי בביקושים מצד אפל, כפי שכבר קרה בעבר, עשוי להשפיעה עליה לרעה.
מלבד פוקסקון ו-TSMC הענקיות, אפל גם עושה שימוש במוצרים של שורה של חברות קטנות יותר בסין. אחת מהם היא קומפל אלקטרוניה, אחת מיצרניות האייפד ו-Apple Watch, המחזיקה במפעלים בסין, וייטנאם ותאילנד. חברה נוספת היא קוונטה, יצרנית המחשבים הניידים, אשר מהווה אחת מיצרניות ה-Macbook המובילות. לבסוף, מלבד פוקסקון גם פגטרון (Pegatron) שבסיסה בטאיוואן מספקת רכיבים עבור מכשירי האייפון.
חברות אמריקאיות
יצרניות השבבים האמריקאית מהוות מרכיב משמעותי בשרשרת האספקה של אפל. אחת הבולטות שבהם היא קוואלקום
QUALCOMM INC
+0.86%
QUALCOMM INC
156.79
+0.86%
סגירה:0
פתיחה:154.79
גבוה:156.88
נמוך:153.73
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
המספקת רכיבים אלקטרוניים מרובים לאפל, המשמשים במערכות ניהול צריכת החשמל של מכשירי אפל. כמו כן, קוואלקום מספקת עבור אפל טכנולוגיית מודם, המחברת בין טלפונים חכמים לרשתות נתונים ניידות. טכנולוגיה זו עמדה בליבת המחלוקת בין החברות לאחר שאפל, הודיעה על רכישת עסקי המודמים של אינטל, מה שהוביל לתביעה של קוואלקום, ולכך שהצדדים המשיכו את היחסים ביניהם.
בשנים האחרונות פועלת אפל לייצר מודמים משלה כדי להחזיק ביכולת עצמאית בתחום, לאחר רכישת הפעילות מאינטל. עם זאת לפני יומיים דיווחה קוואלקום על כך שחתמה על הסכם חדש עם ענקית הטכנולוגיה, לאספקת שבבי 5G עד 2026. עם זאת, לאור הכוונות של אפל בקוואלקום המשיכו לדווח כי הם צפויים לספק במהלך שנת 2026 רק 20% מהמודמים הדרושים לסמארטפונים של אפל, מתוך הנחה שאפל תלך ותהפוך לעצמאית בשנים הקרובות. ברקע נמצאת ההערכות, כי כ-21% מההכנסות השנתיות של קוואלקום ב-2022 הגיעו מאפל.
יצרנית מוליכים למחצה נוספת שעובדת עם אפל היא מיקרון המייצרת חלק מששבי הזיכרון שבמכשיר החברה. כמו כן, החברה עובדת עם חברות המולכיים למחצה, טקסס אינסטרומנטס וברדקום (Broadcom) המסייעת לאפל לייצר שבבים ורכיבים לטעינה אלחוטית. מלבדן עושה החברה שימוש במוצרים של שורץ חברות טכנולוגיה ותעשייה אמריקאיות כולל ג'ביל JABIL CIRCUIT INC +0.37% JABIL CIRCU 131.12 +0.37% סגירה:0 פתיחה:130 גבוה:131.51 נמוך:129.48 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: חברת השבבים סקייוורקס (Skyworks) יצרנית הזכוכית קורנינג (Corning) ו-Qorvo המספקת פתרונות הטענה.
יפן ודרום קוריאה
מלבד טאיוואן, סין וארצות הברית, בה מצויות מרבית החברות עמן משתפת אפל פועלה, ניתן למנות גם את יפן וקוריאה הדרומית. אחת החברות היפניות הבולטות ברשימה היא Murata המספקת קבלים קרמיים, המשמשים לשליטה בזרימת החשמל במכשירים אלקטרוניים. כמו כן, משתפת החברה פעולה עם שתיים מחברות הטכנולוגיה גדולות במדינות הללו שארפ (Sharp) ו-LG המספקות עוברה צגים, וסוני (Sony) המייצרת עבור אפל מצלמות ורכיבים אלקטרוניים. אך אולי השם המפתיע בותר ברשימה הוא של המתחרה הגדולה סמסונג, המספקת לה רכיבים מרובים, כולל זיכרון פלאש המשמש לאחסון נתונים, DRAM נייד ומעבדי היישומים.
השותף השקט
לבסוף, חשוב להזכיר שעל אף שמרבית הליכי הייצור של החברה מצויים באסיה ובארצות הברית, למדינות אפריקה חלק מרכזי בשרשרת הייצור של מוצרי החברה, כמו גם כמעט כל מוצר טכנולוגי אחר. חומרי הגלם המשמשים ליצור מכשירי החברה דוגמת קובלט, ליתיום ומינרלים נדירים אחרים מגיעים בעיקר מקונגו. בשנים האחרונות, נחשפו רבים במדינות המערב לתנאים הקשים בהן מתבצעת הכרייה של חומרים אלו. בשנה החולפת, בעקבות ביקורת ציבורית הודיעה החברה כי היא פועל למחזר מרכיבים כמו בדיל, טנטלום, טונגסטן וזהב - כדי להפחית את ההשפעה על מדינות אפריקה ובראשן הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.
בשנה שעברה פרסם חוקר מאוניברסיטת הרווארד בשם סידהארט קארה ספר בשם "Cobalt Red" בו חשף את התנאים הקשים והבלתי אפשריים בהן מופק הקובלט בקונגו. הקובלט, שנמצא בכל מכשיר טכנולוגי החל בטלפונים חכמים, עובר במחשבים וטלוויזיות וכלה ברכבים חשמליים, מגיע כמעט באופן מוחלט מהמדינה האפריקאית. במכרות הקובלט שבמדינה, אשר נמצאים כמעט כולן בבעלות סינית מאות אלפי קונגולזים, כולל עשרות אלפי ילדים, אשר חופרים קובלט מהאדמה בתנאים מסוכנים ביותר תמורת דולר או שניים ליום. בעקבות פעילות הכרייה, כורים רבים סובלים מריסוק עצמות, זיהומים, ולעיתים אף נקברים חיים תחת הריסות של מנהרות מאולתרות שמוקמות לטובת הכרייה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה