האם מטבע האת'ריום עדיין "מבוזר"?
לפני שנה עולם הקריפטו רעד, כשאת'ריום החליטה על מהלך לשינוי הכרייה של המטבע. בניסיון להגביר את יציבות המערכת של מטבע הקריפטו השני בהיקף השוק שלו, אבל גם לעמוד בתנאי ESG של זיהום כדי לעמוד בתקנים האמריקאיים והאירופאיים, את'ריום עברה שינוי מהותי: מעבר מ"הוכחת עבודה" (POW) ל"הוכחת בעלות" (POS). הרעיון הוא שכדי להימנות על כורי האת'ריום, הנקראים ולידטורים, עליך לנעול לפחות 32 מטבעות במערכת. ככל שיש יותר מטבעות בסטוקפייל שלך, כך גדלות זכויות הוולידציה הניתנות לך על ידי המערכת. המהלך שזוכה אמנם לשבחים ועבר בהצלחה, מייצר חשש כי המטבע כבר אינו מבוזר כשהיה.
ה-POW הוא הליך כריית הביטקוין. זה מצריך מחשבי על שסוגרים בלוקים באמצעות פתרון בעיות מתמטיות והוכחה על ידי כלל המערכת כי הפיתרון נכון. ה-POW נחשב לפיתרון מזהם, שכבר הוביל להכרזתו של הליך הכרייה כבלתי חוקי בלא מעט מדינות. ה-POS רק מחייב שיהיה לך ממון מספק או כמות את'ריום מספקת, כדי להיכנס לפול הוולידטורים. אז נכון שהזיהום ירד ב-99%, אבל הרצון להיות חלק מהליך הוולידציה יצר פיתרונות יצירתיים, כמו מאין קבוצות רכישה של בעלי את'ריום שהתאגדו יחד כדי לקבל חלק ניכר יותר של הפול.
נכון לכרגע יש כמעט 27 מיליון מטבעות את'ריום נעולים במערכת, שהם 22.4% מכלל האת'ריום בשוק. איפה הבעיה? שיותר מ-32% מכלל האת'ריום שנעול במערכת שייך לקבוצה אחת – Lido; קבוצה בינ"ל המהווה 270 אלף ולידטורים ומחזיקה בכמעט פי 3 מכמות האת'ריום של קוינבייס, שלה 3 מיליון את'ריום נעולים במערכת ויש לה יותר את'ריום מופקד מה-7 המחזיקות הבאות גם יחד.
אמנם מדובר בקבוצה מבוזרת, אבל בהינתן ותהיה החלטה, Lido יכולה לתקוע את המערכת. לטענת אילון אביב שותף בקרן ההשקעות בקריפטו, קוליידר ונצ'רס, היו דיונים על כך, אבל בלידו לא הצליחו להגיע להסכמות להגבלת כוחם.
"לידו בהחלט יכולים לפגוע בפעילות אם יחליטו, כשהם יכולים "לתקוף" ולידטורים אחרים. גם אין שום דבר שמגביל אותם מלגדול, כרגע לא הצליחו להגיע להסכמות מלשים לעצמם הגבלות מלגדול", אמר אביב
הדבר השני שיש חשש כרגע הוא מה יקרה עם אינפלציית האת'ריום, כאשר המטבעות הנעולים מרוויחים תשואה באותו המטבע. "יש חשש של מה הולך לקרות מהכלכלה כש-50% מהאתריום יהיו נעולים במערכת, אז כרגע זה לא איום, אבל בהחלט יכולה להיות סוג של אינפלציה שתביא לפיחות בערך המטבע", אמר.
נכון לכרגע, המרג' לא מתבטא במחיר, כשהאת'ריום עומד על אזור 1,600 דולר, פחות או יותר היכן שהיה לפני שנה ורחוק מאוד מאזור ה-4.5 אלף דולר שבו היה ב-2021. עדיין, אביב אומר כי המהלך עבר בהצלחה. "המרג' היה הצלחה מסחררת, במשך חצי שנה לא יכולת למשוך את הכסף שנעלת וזה העלה המון טענות וחששות כי כשתוסר הנעילה, אנשים ימשכו את כל תכולת הארנקים שלהם, זה לא קרה, פרט לקראקן שהיה ידוע שתעשה זאת בגלל רגולציה", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה