סולאראדג' התרסקה ב-64%, אז מה? זו עדיין השקעה טובה לטווח ארוך
בעת משבר האנרגיה הגדול, בסוף 1976, כתב פיזיקאי בן 29, בשם אמורי לויינס, מאמר תחת הכותרת, "מדיניות האנרגיה מתקדמת על הכביש הלא נכון". במאמר טען לויינס שארה"ב הגיעה לצומת דרכים חשובה ויכולה ללכת באחת משתי דרכים. הראשונה, שתבטיח עתיד של תלות מתמדת בדלק מאובנים מלוכלך ובביקוע גרעיני, מסלול שמלא בסיכונים סביבתיים חמורים. "המחויבות לכלכלת פחם ומאובנים אחרים", כתב, "תביא להכפלת ריכוז הפחמן הדו חמצני באטמוספירה בתחילת המאה הבאה עם הסיכוי שתוך זמן קצר לאחר מכן תגרום לשינויים מהותיים ואולי בלתי הפיכים באקלים העולמי". לויינס כינה את האופציה הזו "הדרך הקשה".
האופציה השנייה, שאותה כינה לויינס "הנתיב הרך", העדיפה פיתוח של מקורות כמו רוח ושמש, יחד עם מחויבות מוגברת לעמוד בדרישות האנרגיה באמצעות שימור ויעילות. "תערובת כזו, בניצול טכנולוגיות נקיות תביא לשורה של השפעות חיוביות: סביבה בריאה יותר, קץ לתלותנו בנפט במזרח התיכון, ירידה בסבירות למלחמות עתידיות על אנרגיה ויסוד של כלכלה חדשה ותוססת". כן רבותיי, לפני 49 שנים!! הנשיא ג'ימי קרטר יזם את תוכניותיו לאנרגיה נקייה על סמך המאמר.
נוסיף רק שאני, כחלק מלימודי כלכלה בארה"ב לקחתי קורס במסגרת "כלכלת אנרגיה" שבו חויבנו לקרוא את המאמר של לויינס, שמתאים להיום כפי שהתאים למצב שהיה ב-1976, והסתיים בהתרסקות מחירי הנפט והפחם כשהגיע הנשיא רייגן שהמדיניות שלו הובילו ליצירת עודפי נפט גדולים שבגללם זנחו האמריקאים את תוכנית קרטר. לסיפור זה היה גם "הקשר הישראלי", הצלחתה הגדולה של לוז תעשיות, חלוצת אנרגיית השמש הישראלית, בארה"ב, בתחילת שנות ה-80 ובעקבות מחירי הנפט של 1980 (למעלה מ-120 דולר לחבית). לוז גייסה בהצלחה עצומה בוול סטריט והקימה מפעל הקולטים ליד לוס אנג'לס שעדיין מספק כשליש מתצרוכת העיר עד היום אבל בבעלות אמריקאית כי לוז פשטה רגל. שווה לקרוא הקטע על לוז ומייסדה ארנולד גולדמן בכתבה המצוינת של האטלנטיק, "הכלכלה הירוקה החמקמקה".
המצב היום, מבחינת המאובנים מול האנרגיה הנקייה, דומה למצב ב-1976 מלבד שלושה הבדלים משמעותיים רציניים שנותנים רוח גבית לסיכויי המעבר לאנרגיה נקייה. הראשון הוא משבר האקלים שאכן התקדם כפי שכתב לויינס והגיע למצב של "משבר שממש מאיים על האנושות..". ההבדל השני הוא בהתקדמות הטכנולוגית שכיום מאפשרת לבחור ב"נתיב הרך" שהציע לויינס וההבדל השלישי שאולי החשוב ביותר, הדורות שמחליפים את דור הבייבי-בומרס (ילידי 1946-1964) בניהול העולם מודעים ומודאגים ממצב האקלים ומהצורך באנרגיה נקייה הרבה יותר מהדור שעוזב ורואים זאת בהפגנות סביב העולם.
האם המעבר ממאובנים לאנרגיה נקייה/מתחדשת אפשרי בכלל? מחקרים עדכניים מראים שמעבר עולמי ל-100% אנרגיה מתחדשת בכל המגזרים - חשמל, חום, תחבורה והתפלה, הרבה לפני 2050 אפשרי ובצורה כלכלית. המחסומים העיקריים הם: הכחשת שינויי אקלים, שדולת הדלקים המאובנים, חוסר מעש פוליטי, צריכת אנרגיה שאינה ברת קיימא, תשתית אנרגיה מיושנת ומגבלות פיננסיות. כל החסמים הללו פתירים!
שתי האלטרנטיבות המובילות הן אנרגיית שמש ואנרגיית רוח אבל עדיין יש בעיה בנושא היכולת של מרכיבי האנרגיה הנקייה להחליף את אנרגיית המאובנים. השמש, הרוח וההפקה מתנועת המים והגאותרמי מחליפים, בקצב שהולך וגדל, את מקורות האנרגיה המזהמים אבל בעיקר בתחום החשמל שמהווה רק חמישית מצריכת האנרגיה העולמית. המעבר לאנרגיה נקיה בתחבורה, בתעשייה הכבדה ובחימום עדיין איטי ביותר. אנרגיית השמש, לפי סוכנות האנרגיה העולמית, ה-IEA, היא כיום טכנולוגיית האנרגיה המתחדשת היחידה במסלול ה- Net Zero Emissionsעם תרחיש אפס פליטות נטו עד 2050 (תרחיש האפס נטו של 2050, ה-NZE, הוא תרחיש של ה-IEA שמראה את מסלול המעבר של מגזר האנרגיה העולמי לפליטת CO2 אפסית נטו עד 2050 השימוש השנתי באנרגיה מתחדשת חייב לעלות בשיעור ממוצע של כ-13% במהלך השנים 2023-2030, פי שניים מהממוצע ב-5 השנים האחרונות. את כל האינפורמציה ברמת המקרו תמצאו באתר ה-IEA. השגת המטרה שנקבעה ל-2050 אפשרית אך ורק אם כל הכוחות שדוחפים לכיוון שהזכרתי (הטכנולוגיה, הדורות המחליפים, משבר האקלים שמאיים) ימשיכו לדחוף (אפילו אם מחיר אנרגיית המאובנים ירד).
מה צריך המשקיע לעשות? שלוש הנחות הנכונות לדעתי הן: 1. צריך לפנות פינה בתק לאנרגיה חילופית 2. צריך להתמקד באנרגיה הסולארית שנהנית מרוח תמיכה גבית שהולכת וגדלה ו-3. להשקיע רק בסל או בקרן מגזרית.
"במרדף אחר עתיד בר-קיימא וטוב מבחינה סביבתית", טוען אתר ה- EE Times (שלדעתי כל משקיע בטכנולוגיה חייב לעקוב), "מקורות אנרגיה מתחדשים קיבלו את התפקיד המרכזי ובפרט האנרגיה הסולארית שהתגלתה כמתחרה אדירה במעבר העולמי למקורות אנרגיה בריאים וברי קיימא יותר".
האתר מביא ריאיון עם Garrett Mendelsohn, המייסד והמנכ"ל של Solar Bootcamp University (האוניברסיטה להכשרת עובדי האנרגיה הסולארית) וזאת בעקבות הזינוק בהשקעות באנרגיה סולארית בשנה האחרונה כאשר 63% מה-270 מיליארד שהושקעו השנה באנרגיות נקיות הושקעו באנרגיה סולארית. סיכום הריאיון הוא, "התעשייה הסולארית מוכנה לצמיחה אקספוננציאלית בשנים הקרובות.
צווארי בקבוק פוטנציאליים עשויים לכלול שיבושים בשרשרת האספקה, מכשולים רגולטוריים ואתגרים טכנולוגיים אבל המגמה הכוללת היא חיובית ומונעת ממחויבות עולמית לקיימות, התקדמות טכנולוגית והפחתת העלויות", כדאי לקרוא את המאמר, Mendelsohn נחשב מומחה שטח מוביל בתחום.
המשקיע צריך להתמקד בסקטור אנרגיית השמש אבל לא לנסות ולזהות "חברה מנצחת" כי זה בלתי אפשרי בשלב הנוכחי. סולאראדג' (סימול:SEDG) למשל, שעליה נכתוב כמה מילים בהמשך, היא מהמובילות בתחום הניצול של אנרגיית השמש, כמו פירסט סולאר (סימול:FSLR), אבל המשקיע צריך לדעת שגם ענקיות הנפט/ גז נכנסות בעצמה לתחומי האלטרנטיבות. שברון (סימול:CVX) לדוגמא, ללא ספק אחת מחברות האנרגיה היעילות והרווחיות ביותר, הוציאה מסמך בנידון, "החברה מחויבת להבין ולהעריך הזדמנויות על פני מגוון רחב של מקורות אנרגיה חלופיים ומתחדשים, כולל רוח, סולאר, דלק סולארי ביו-דלק, כמו גם טכנולוגיות יעילות אנרגטית. אנו עורכים מחקר פנימי בנושא ובשיתוף פעולה עם ממשלות, עסקים ואקדמיה לפיתוח מקורות אנרגיה מתחדשת". ושברון לא היחידה כך שהתחרות על ניצול אנרגיית השמש רק תלך ותחריף. יש קרנות וסלי השקעה רבים באנרגיית שמש (וזה נכון לכל האנרגיות המתחדשות).
אתר המורנינגסטאר הוציא, באפריל, כתבת מומחים על הנושא. בפתיח הם כותבים, "סביר להניח שבעוד שהתזה להשקעה במעבר האנרגטי חזקה לטווח הארוך המשקיעים יצטרכו להתמודד עם תנודתיות בטווח הקצר וזאת בעקבות תקנות שעדיין צריכות להיות סופיות, שיעורי ריבית גבוהים, חדשנות טכנולוגית והקושי לבחור מנצחים בסביבה תחרותית המורכבת גם מסטארטאפים וגם מענקיות האנרגיה".
סלי ההשקעה המגזריים אינם כוללים את ענקיות האנרגיה וזאת בגלל שמשקל האנרגיה הנקייה בהכנסות ואפילו בהוצאות בדוחות של ענקיות האנרגיה נמוך מאוד כך שהשפעת הסקטור על פעילות החברות הללו עדיין אפסית. סלי מגזר האנרגיה הסולארית כמו TAN, ICLN, QCLN וכמותם מכילים מניות כמו FSLR, SEDG, ENPH, מגוון רחב של מניות מוליכים למחצה וכן מניות חברות הרכב החשמלי כמו TSLA אבל שברון או אקסון לא שם. המשקיע חייב לבצע מחקר עצמאי בנושא, להחליט לבד. אפשר אולי לשקול פינה בתיק שמורכבת מסל האנרגיה הגדול, ה- XLE, שכולל את כל ענקיות הנפט המובילות, סל מהסוג של TAN הסולארי נטו ולתבל בקצת SEDG ברמות המחיר הנוכחי ומטה.
מדוע סולאראדג' (סימול:SEDG) מעניינת?: סולאראדג' היא, ללא ספק, אחת מההצלחות הטכנולוגיות הגדולות שיצאו מישראל. החברה ספקית של פתרון מערכות אינוורטר (מהפך חשמל, לזרם ישר במקרה זה) אופטימליות ששינו את האופן שבו נאסף ומנוהל חשמל בתאים סולאריים (פוטו-וולטאים שידועים בשם PV). המערכת ממקסמת את ייצור החשמל תוך הפחתת עלות האנרגיה המופקת על ידי ה-PV (עוזרת להחזר על ההשקעה, מגבירה את הבטיחות, מאפשרת גמישות עיצובית משופרת, אינטגרציה יעילה עם פתרונות אחסון ומשפרת תפעול ותחזוקה עם ניטור מרחוק באמצעות מכשיר תקשורת המאפשר גישה לפלטפורמת ניטור מבוססת ענן ובמקרים רבים, סוללה וניהול אנרגיה חכם נוסף), כלומר, פתרונות למגוון רחב של פלחי שוק סולאריים, ממגורים ועד למסחר ומתקנים סולאריים קטנים. מוצרי החברה מותקנים ב-133 מדינות. בקיצור, החברה הקדימה משמעותית את הפקת האנרגיה הסולארית.
החברה, שנוסדה ב- 2006והונפקה ב-2015 במחיר מניה של 18 דולר. בקיץ 2022 נגעה המניה ב-380 דולר ומאז הפסידה כ-64% מערכה. עד יולי האחרון תאמה תנועת מניית SEDG למניית סל האנרגיה הסולארית TAN אבל מאז יולי השנה נפלה SEDG ב-46%, הרבה יותר מהמתחרות פירסט סולאר (סימול: FSLR) ו- Enphase Energy(סימול: ENPH) או הירידה של 21% ב-TAN. SEDG היא המניה השלישית במשקלה בסל לאחר שתי המתחרות. SEDG אגב שולטת ביותר מ-60% מהתקנות אינוורטרים בבתי מגורים בארה"ב. החברה, שאת 2011 סיימה עם מכירות של 23.2 מיליון דולרים, הפסד תפעולי ונקי של 26.7 ושל 27.8 מיליון בהתאמה והפסד של 10.8 דולר למניה, הציגה ב-2022 מכירות, רווח תפעולי ונקי של 3.1 מיליארד (המכירות עולות בדו ספרתי מאז 2011 כאשר ב-2022 עלו ב-58%), 166.1 מיליון ו-93.8 מיליון בהתאמה או 1.65 דולר למניה.
מה שלמעשה פגע במניה (מלבד ההערכות המטורפות של 2019-21 שהיו בכל המגזרים הטכנולוגיים) היה "המיזוג" בין בעיות שרשרת האספקה והעלאות הריבית שהביאו לפגיעה קשה במרווחי הרווח ועדיין, 8 מתוך 11 האנליסטים שבדקו את החברה מאז יולי מעניקים לה המלצת BUY. 2 אנליסטים שבדקו מתחילת החודש, ג'י פי מורגן ו-Truist Financial, מעניקים המלצת "קניה" עם מחירי יעד של 299 ו-210 דולרים בהתאמה (פלוס 117% במקרה של מורגן). לפי בדיקה של אתר הגורואים נסחרת המניה הרבה מתחת לערכה, תקראו, זה מעניין.
כתבתי מספר פעמים בעבר על החברה שאני מאמין שצריכה להיות בתיק ההשקעות ומשלוש סיבות. הראשונה בגלל הוכחות הביצוע והמוצרים. דעתי שהמשבר של השנתיים האחרונות יחלוף, המרווחים יתוקנו והמכירות ימשיכו לצמוח. רמת המחיר הנוכחית בהחלט מעניינת. הסיבה השנייה היא הסיכוי שאחת מענקיות הנפט תרכוש אותה והשלישית "העסקה הסעודית" שפורסמה בדיוק בעת נפילות יולי והשוק מתעלם ממנה לחלוטין. העסקה פורסמה דווקא מסעודיה ולפיה חברת Ajlan & Bros Holding הסעודית, אחת הקונגלומרטים הגדולים במגזר הפרטי באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה וסולאראדג' תשתפנה פעולה במיזם של פריסת אנרגיה סולארית בממלכה, מיזם שהוא חלק מחזון 2030 של יורש העצר הסעודי, בן סלמאן. כרגיל בטור זה, לא למהר ולא לרדוף ואם תקנו והמניה תחזור למחירי קיץ 2020 לא לשכוח למכור חלק מהאחזקה!!
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד והעושה במידע שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
29.כנ"ל טסלה וכנ"ל נבדה לשתיהן יש רק לאפה לרדת..מחכים לדו" (ל"ת)כול עליה לשם ירידה 21/10/2023 18:35הגב לתגובה זו0 0סגור
-
28.עוד 40%רק נגע 20/10/2023 17:32הגב לתגובה זו1 0למטהסגור
-
27.אם הסכם בין ארה"ב לסעודיה יצלח ומחיר הדלק ירד (ל"ת)בשורה לא טובה למניה 25/09/2023 21:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
26.השוק התחיל לתמחר את המניה כמניית ערך ולא כמניית צמיחה.דרור 24/09/2023 19:56הגב לתגובה זו1 0החברה טובה ואין ספק שעם הורדת הריבית תמשיך לעלות , האם הנפט ימשיך לעלות? גם זה ישפיע. האם השוק יתנהג למניה כחברה צומחת עם עלייה מתמשכת בהכנסות או מניית ערך עם רווחים יציבים אבל ללא דיווידנד למשקיעים.סגור
-
מתכוון מניית *ירידת ערך* - חחח. 6/24 המניה התרסקה ל 35$ (ל"ת)בתאריך הכתבה 160$ 21/06/2024 15:45הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
25.שאלההשואל 24/09/2023 16:56הגב לתגובה זו0 0שלמה,למה אתה לא כותב על מניות ישראליות???סגור
-
על הקורה בישראליותתסתכל 20/10/2023 17:34הגב לתגובה זו0 0בימים טרופים אלו ותביןסגור
-
24.כשמחיר הנפט יחצה מעל100 דולר הסולארי אול יחזור לפורמהדני 24/09/2023 08:45הגב לתגובה זו0 0ערכי הייתי מתרחק עד אחרי הדוחות ..ומבט בדוחות על המלאי הצבור .סגור
-
23.ירדה 80% ירדה 90%אז מה?מה זה הלו ?קונים חברה טובה במחיר טוב ואם סולארדג׳ 24/09/2023 01:24הגב לתגובה זו0 0מה זה הלו ?קונים חברה טובה במחיר טוב ואם סולארדג׳ חברה טובה(אינני יודע)אז ירידה של 65% אומרת שמחירה היה גבוה או שזו חברה לא משהו או שגם וגם .אבל אם היא חברה טובה אולי שווה להשקיעהבה עכשיו כשהמחיר טוב אוליסגור
-
22.ירדה 80% ירדה 90%אז מה?מה זה הלו ?קונים חברה טובה במחיר טוב ואם סולארדג׳ 24/09/2023 01:24הגב לתגובה זו0 0מה זה הלו ?קונים חברה טובה במחיר טוב ואם סולארדג׳ חברה טובה(אינני יודע)אז ירידה של 65% אומרת שמחירה היה גבוה או שזו חברה לא משהו או שגם וגם .אבל אם היא חברה טובה אולי שווה להשקיעהבה עכשיו כשהמחיר טוב אוליסגור
-
21.עדיף לקחת QQQ מאשר מניה שנופלת חזק. (ל"ת)ישראל 23/09/2023 15:47הגב לתגובה זו4 0סגור
-
20.solaredge - all in !! (ל"ת)אנונימי 23/09/2023 12:04הגב לתגובה זו0 1סגור
-
19.מעדיף השקעות בחו"לאבנר 23/09/2023 00:49הגב לתגובה זו3 8כל עוד ההנהגה החרדית בוזזת את הקופהסגור
-
אתה פשוט מונע משנאה היא נסחרת רק בחו"ל סולארארג (ל"ת)משה 23/09/2023 22:59הגב לתגובה זו4 0סגור
-
18.שלמה אדוארדס לייף סיינס Ew מה דעתךטוביה 22/09/2023 17:04הגב לתגובה זו0 4ידוע שאתה מכיר את ew .כעת מתחת ל69$ נראית כלכלית למדילמה ירדה כך והאם מעניינת לעתיד ?תודהסגור
-
עניתי באריכות ומשום מה לא העלו, תבדוק במערכת (ל"ת)שלמה גרינברג 24/09/2023 13:58הגב לתגובה זו2 0סגור
-
17.במכפיל 40 לא לגעתבלה בלה 22/09/2023 16:54הגב לתגובה זו5 0מי שנכנס למניותבמחיר יקר מתי שהוא מפסיד את התחתונים השוק יאפס את סולאראדג ואז אפשר יהי להיכנס כמשקיע לא כספקולנטסגור
-
16.אירופה החלה במסע חימוש כנראה שהם יודעים למה (ל"ת)נפוליאון 22/09/2023 16:08הגב לתגובה זו2 0סגור
-
15.מיום שרכשו את גמאטרוניק נחה עליהםישראל 22/09/2023 15:43הגב לתגובה זו3 0עין רעה- ובצדק!סגור
-
14.שלמה מה דעתך על טאואר?א 22/09/2023 14:21הגב לתגובה זו0 2גם היא באשפתות למרות שהמצב הפיננסי שלה לא כזה גרועסגור
-
13.אלוף שלמה אין כמוך.גילה 22/09/2023 13:59הגב לתגובה זו4 3מחזיקה במניות סולאראדג ומקווה לטובסגור
-
12.תודה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 22/09/2023 13:58הגב לתגובה זו2 3סגור
-
11.הי שלמהמשקיע 22/09/2023 13:41הגב לתגובה זו4 0מצד אחד אתה רושם שחשיפה לסקטור דרך סלים בלבד, ומהצד השני אתה רושם "המניה חובה בכל תיק".. האם אתה כמשיקע משקיע רק דרך סלים או אוסף מניות בודדות? מעניין שגם משקיעים כוורן באפט ממליצים על סלים בלבד, אבל בפועל רוכשים מניות בודדותסגור
-
10.מחזיק אותה כמה שנים, אבל כשיש כל יום כותרת בביזפורטלדמיקולו פיזדמטה 22/09/2023 13:40הגב לתגובה זו8 0אני מבין שאולי כדאי לברוח. אני זוכר את הכותרות כשטבע הייתה מניית העם, מתברר שיש לה יורשת.סגור
-
9.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)t.elimeleh 22/09/2023 13:35הגב לתגובה זו2 3סגור
-
8.גם לאינטל פירקו את הצורה ותראו כמה היא עלתה מהשפלמקסים 22/09/2023 13:23הגב לתגובה זו1 8לחכות בסבלנות עד שיפסיקו כל הכתבות ואז לקנותסגור
-
7.יורדת ב 70%כשמנייה 22/09/2023 13:14הגב לתגובה זו7 3היא יכולה בשקט לרדת עוד 30% זה לא כל כך "אז מה"סגור
-
6.הסברים ארוכיםכמו תמיד 22/09/2023 13:11הגב לתגובה זו7 0אומרים סיכון לא נמוךסגור
-
5.די עם הפמפוםאור 22/09/2023 12:25הגב לתגובה זו10 4ברור יש לביזפורטל אינטרסט מובהק לפמפם סולאראדג.. המניה בנפילה חופשית ואף אחד לא יודע מתי תיעצר.. לא הייתי מתקרבסגור
-
מ ההאינטרס ה"מובהק" של ביזפורטל?משקיע 22/09/2023 15:57הגב לתגובה זו6 4תוכל להסביר? כנראה האתר הפך לחברת החזקות ומחזיק נתח נכבד מסולאראדג? ולא נותן גילוי נאות? או שאתה סתם מקשקש?סגור
-
4.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 22/09/2023 12:21הגב לתגובה זו3 3סגור
-
3.https://youtu.be/j2nlGFlSxDQ (ל"ת)שלמה דעתך?? 22/09/2023 11:28הגב לתגובה זו1 3סגור
-
מעניין מאודשלמה גרינברג 22/09/2023 16:19הגב לתגובה זו4 2מכיר את האיש והקשבתי לווידאו וצריך לקחת גם אפשרות כזו בחשבון ולכן אני חוזר וכותב שכול משקיע חייב לעשטות, בכול השקעה, מחקר עצמי. החומר כולו זמיןסגור
-
2.sedg שווה מינימום 200 דולרצחי 22/09/2023 10:37הגב לתגובה זו4 7הזדמנות גדולהסגור
-
1.כבר חודש שאני מחזק כל יום את השקעתי בסולרדגsedr 22/09/2023 10:31הגב לתגובה זו10 5מאמין בה ומאמין שתהיה לי תשואה נאה על ההשקעהסגור
-
תמתין אתה עושה טעותרון 23/09/2023 21:44הגב לתגובה זו1 0חבל על הכסף יש לה עוד הרבה לאן לרדת.סגור