"הנאסד"ק מתרחק": האם זה הזמן הנכון להשקיע במדד או בקרנות מחקות?
בואו נדבר על הנאסד"ק 100. המדד הידוע כ-NDX, נחשב לקצפת של הקצפת של עולם הטכנולוגיה האמריקאי, לפחות מבחינת גודל ושווי שוק. מצד אחד, יש בו את 100 מניות הטכנולוגיה הנסחרות הגדולות בנאסד"ק, מצד שני - הוא נשלט רובו ככולו על ידי אפל, אמזון, מטא ויתר ענקיות הטק, כשלאחרונה התווספה אליהם גם אנבידיה, לאור בום ה-AI השוטף את מחוזות המשקיעים בעקבות הצלחת ChatGPT ויתר הכלים המתפתחים לנגד עינינו.
ענקיות הטק, שהחלו כמניות צמיחה בשני העשורים האחרונים, החליפו את סקטור האנרגיה והבנקים כמוסדות המובילים בוול סטריט - בשל הפוטנציאל שלהם מחד ובשל היכולות לעמוד בתחזיות מנגד. כשחברה חוצה את רף טריליון הדולר, אפשר לומר עליה הרבה דברים, אבל מאוד קשה לקרוא לה מניית צמיחה, ובכן, מאחר וכבר צמחה. עכשיו היא גדלה וממשיכה לגדול ומתקנת את הירידה של אשתקד.
רק להבין עד כמה המדד מוטה לגדולות: בחודש יולי האחרון, 6 מניות בלבד היוו חצי מנפח המסחר בכל הנאסד"ק 100. בעשור הקודם, 40% מכל המסחר בוול סטריט היו סביב מניות ה-FAANG (פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל). בניסיון להפוך את המדד לקצת יותר מייצג, ביולי האחרון, הנהלת הנאסד"ק שינתה את המשקל של החברות במדד והורידה את משקלן המצרפי האפשרי של 7 המניות הגדולות מ-54% אפשריים ל-44%. הנפגעות המרכזיות מהמהלך היו מיקרוסופט ואנבידיה שחלקן היחסי ירד ל-3%.
אז מה עם ה-NDX? את השבוע שעבר סיים בעלייה של 0.1%. בחודש שעבר ירד בקצת יותר מ-4% על ניציות הפד, כאשר מרבית מניות הטכנולוגיה מתכווצות בפחד אל מול הריבית והצורך שלהן במימון זול כדי לצמוח. עם זאת מתחילת השנה הוא עומד על תשואה מרשימה של 35.5% ונכון לכרגע הוא עומד על 14,715 נקודות, היסטורית זה מרשים, אבל עדיין ירידה חדה מ-16,573 נקודות שבהן עמד לפני שנתיים, ב-19 בנובמבר 2021.
בשוק מהמרים שתהיינה ירידות, בעקבות ניציותו של הפד והריבית הצפויה להישאר גבוהה גבוהה. בשבוע שעבר סיטי פרסמו מכתב למשקיעים שבו הם אמרו כי המשקיעים הגדילו את פוזיציות השורט נגד המדד ללמעלה מ-8 מיליארד דולר, כשמנגד סגרו את כל פוזיציות הלונג נגד המדד. זאת בניגוד ל-S&P500 שבו יש פוזיציות לונג של כ-15 מיליארד דולר. "למרות המכירה המוגברת, הפוזיציות עדיין יחסית קטנות ולרוב זה מייצג סנטימנט דובי", כתבו בסיטי.
קרנות, המדד או המניות עצמן? כמובן שסביב מדד הדגל של שוק הטכנולוגיה יש לא מעט קרנות שמנסות למצוא את המשקל וההרכב הנכון ביותר של המניות במדד – כשאלה בתמורה יביאו תשואה מירבית שתכה את זה של המדד עצמו. הגדולה שבהן היא אינבסקו QQQ, עם נכסים בהיקף של 196 מיליארד דולר והיא גם הקרן ה-5 בהיקפה בשוק ההון האמריקאי. לא בכדי, בעשור האחרון היא השיגה ממוצעים יפים של יותר מ-17% תשואה בשנה ובשנה האחרונה לבדה השיגה תשואה של כמעט 34%, בשל העובדה כי הייתה מושקעת באנבידיה.
הבעיה בקרנות כמו QQQ, או כך לפחות טוענים בבית השקעות מורנינגסטאר, הוא שמדובר בפול מניות קטן מדי. "יש לא מעט דברים באיך שבנו את מדד הזה שגורמים לך לגרד את הראש", אמר ראיין ג'קסון, אנליסט במורנינגסטאר לעיתון בארונ'ס. "כשחושבים על קריטריונים להשקעה הגיונית במדדים, צריך לייצר לעצמך סט הזדמנויות רחב ככל האפשר ושלא מגביל אותך בשום צורה", הוסיף.
בכלל יש תורות שלמות על איך נכון לבנות קרן נכון. ג'קסון מעדיף קרנות שיותר ממוקדות בסקטורים מאשר בחברות של מדד אחד בלבד, אבל גם כאלה שמשקיעות בכמה אפיקים. כך שהוא מעדיף קרנות את ונגארד גרואת' (VUG), iShares Core S&P U.S. Growth (IUSG) וממליץ למי שרוצה פוקוס על קרנות טק "טהורות" כמו XLK של SPDR או VGT של ואנגארד.
מצד שני, כששמסתכלים על קרן ARKK, הדגל של קרנותיה של קת'י ווד, מקבלים יחסית חושך בעיניים, כשבשנה כזו טכנולוגית, התשואה שלה היא פחות מ-27%. ווד ובריחת משקיעיה מדגימים היטב.
אז אמנם חשבו את אותו הדבר בשעתו על שוק המשכנתאות בארה"ב, אבל כרגע הטכנולוגיה לא הולכת לשום מקום והיא רק תמשיך להתפתח ולהצמיח חברות ענק חדשות שייכנסו בעתיד לנאסד"ק ובסוף אם יתמזל מזלם, אז גם ל-NDX – אז הגיוני שיהיו קרנות שמחקות את המדד הזה ואת זה בלבד, שכן מטרתן להרוויח מהמניות.
וכאן גם עולה השאלה, למה לא לקנות פשוט מניות? מי שהיה קונה מניה של אפל (AAPL) בתחילת השנה היה מרוויח 32% תשואה, אצל אמזון (AMZN) זו תשואה של למעלה מ-50%, טסלה עם תשואה של 100%, מניית מטא – שאמנם רחוקה משיאה ושווי שוק של טריליון דולר, אבל עלתה בתשעת החודשים הראשונים בכמעט 150%. וכמובן שהלהיט התורן אנבידיה עלתה בכמעט 200% מתחילת השנה.
כך שמתחילת השנה, ולמרות שוק האג"ח המתעורר, בין כלל האופציות בשוק שהתאושש אחרי 2022 קשה במיוחד, המניות של החברות הגדולות היו האופציה הכי טובה.
אז האם זה הזמן להיכנס והאם להשקיע ישירות במדד, בחברות במדד או בקרנות מחקות? תזמון השוק הוא דבר קשה ולרוב גם לא חכם, שכן פספוס של מספר ימי מסחר, יכול למחוק את מרבית התשואה שמניות מביאות לאורך שנים. יש סימני אזהרה לפיהם מחנק האשראי יימשך עם הריביות הגבוהות והעובדה שב-2024 הממשל האמריקאי צריך לשלם אג"ח בהיקף של למעלה מ-7 טריליון דולר, כשהריביות הגבוהות יקשו על השחקנים הקטנים ביותר לאורך זמן.
המשקיע האגדי וורן באפט אמר שחשוב להבין במה שמשקיעים. עם מניות הטכנולוגיה הגדולות, זה הופך את העבודה לקלה יותר והן כנראה יהיו ועדיין האופציה היחסית בטוחה ביותר בשוק המניות, שתמשכנה למשוך משקיעים וקרנות, פסיביות או אקטיביות. אבל צריך לזכור שמה שהיה הוא לא מה שיהיה וגם הגדולים ביותר יכולים ליפול.
"אנשים לא צריכים לבחור השקעה בשל רדיפה אחרי ביצועים, אלא צריך סיבה אמיתית להשקעה", אומר רודני קומגיס, מנהל קרנות האקוויטי של ונגארד שהוסיף כי "באופן היסטורי, מניות שהכו את השוק בעבר נוטות לתשואת חסר בעתיד".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.פד ניצי לא כל כך מרשים את הגדולותא-ב 02/10/2023 11:26הגב לתגובה זו1 0שהרי הן יושבות על ערמות של מזומנים והון עצמי. שעור ההלוואות מסך המאזן אצלן שולי והן די אדישות לריבית. כמובן שהן יכולות בכל רגע גם להסדיר מימון נוח לרוכשים את שירותיהן ואז הן גם יהפכו למעין בנק עם רווחי מימון. שנים שלוחת המימון הייתה הרווחית ביותר בגנרל אלקטריק...סגור