הפדרל ריזרב
צילום: AgnosticPreachersKid, Wikipedia

תשואות האג"ח ימנעו העלאת ריבית?

"השווקים הפיננסיים מתהדקים והם הולכים לעשות חלק מהעבודה עבורנו", אמרו בכירים. עם זאת, עדיין קיימת רמה גבוהה של אי וודאות 
אדיר בן עמי |

על פי פרוטוקול הפד, בפגישתו האחרונה בספטמבר הסתמן כי רוב חבריו הרגישו כי תידרש העלאת ריבית נוספת, אך מאז נראה שהדעות משתנות. גורמים רשמיים אמרו בימים האחרונים כי תשואות האג"ח הגבוהות יותר מפחיתות את הצורך בהעלאות נוספות השנה.

"השווקים הפיננסיים מתהדקים והם הולכים לעשות חלק מהעבודה עבורנו", אמר מושל הפד כריסטופר וולר. עוד בטרם עלו תשואות האג"ח בשבועות האחרונים, חברים שונים בוועדת השוק הפתוח הפדרלית ציינו כי אחד הסיכונים לכלכלה הוא שתנאי האשראי עלולים להתהדק יותר מהצפוי.

פקידי הפד ציינו כי עדיין קיימת "רמה גבוהה של אי ודאות" ביחס לתחזית הכלכלית. הם ציינו את שביתת איגוד עובדי הרכב כמקור פוטנציאלי לאי ודאות וציינו כי התגברות השביתה מהווה "גם סיכון צדדי לאינפלציה וגם סיכון צדדי לפעילות". רוב בכירי הפד הביעו גם דאגה מעליית מחירי האנרגיה. "רוב המשתתפים הצביעו על סיכונים צדדיים לאינפלציה כתוצאה מעליית מחירי האנרגיה שעלולים לבטל חלק מהדיסאינפלציה האחרונה או על הסיכון שהאינפלציה תתברר כעקשנית מהצפוי", נכתב בפרוטוקול. 

בנוסף, הפרוטוקולים הראו כי פקידי הפד העריכו כי המדיניות המוניטרית נמצאת כעת ברמה מגבילה וכי "בגדול נראה שהיא מרסנת את הכלכלה כמתוכנן". חברי הוועדה ציינו שזה "קריטי" לשמור על המדיניות המוניטרית מגבילה מספיק כדי להחזיר את האינפלציה ליעד של 2%. "כמה משתתפים העירו כי כאשר הריבית נמצאת בשיא או קרובה אליו, ההחלטה צריכה להשתנות מכמה גבוה נדרש לעלות עוד את הריבית לכמה זמן הריבית תישאר ברמות המגבילות", נכתב בפרוטוקול.

פרוטוקול הפד שמפורסם מספר שבועות לאחר כל פגישה, יכול לרמוז לנו איך חברי הפד רואים את כיוון המדיניות המוניטרית. פקידי הפד מרגישים שעדיין קיימת "רמה גבוהה של אי ודאות" בכל הנוגע לתחזית הכלכלית של ארה"ב. במהלך הפגישה בספטמבר, קובעי המדיניות של הפד בחרו שלא להעלות את הריבית ושמרו עליה בטווח של 5.25-5.50%.

מצב הדברים מצביע על כך שכדי להיאבק בעליית האינפלציה ולהוריד אותה לתחום היעד של 2%, הבנק המרכזי יצטרך להאט את הכלכלה באופן כזה ששיעור האבטלה יעלה, ובכך להעמיד מיליוני אמריקאים בסכנת פיטורים מעבודתם. אחרת, וכפי שזה נראה, האינפלציה תמשיך לעלות ואיתה גם הקשיים שהיא גורמת. 

מאז תחילת השנה שעברה, הזהירו פקידי הבנק המרכזי של ארה"ב מפני הנפילה בשוק העבודה שעלולה להיגרם מהניסיון שלהם לצנן את המחירים. יו"ר הפד ג'רום פאוול כינה זאת כ"תוצאה לא מכוונת" של המשימה שעל הפרק. עוד לפני חצי שנה, תחזיות הבנק המרכזי עצמו הראו ששיעור האבטלה יטפס ביותר מאחוז שלם, ל-4.6%, עד סוף 2024, אלא שמאז הדברים השתנו.

קיראו עוד ב"גלובל"

האינפלציה הראשית ירדה בשני שליש, משיא של 9.1% ל-3%, ולמרות העלייה האחרונה צפויה האטה נוספת עם התקררות מחירי השכירות. עם זאת, שיעור האבטלה בארה"ב עומד על 3.8%, רמה נמוכה היסטורית שהיא מעט מעל ה-3.6% שנמדד כאשר הפדרל רזרב החל להעלות את הריבית לראשונה. החוזק המתמשך של שוק העבודה הפתיע את הכלכלנים בפדרל רזרב, אשר כיוונו את תחזיות האבטלה שלהם למטה ב-0.5%, ואת אלו בוול סטריט, שם תחזיות המיתון שהשתוללו בעבר נדחו או נסוגו. זה גם אילץ חשיבה מחודשת על ההנחה המושרשת שחולשת שוק העבודה היא צעד הכרחי כדי להחזיר את יציבות המחירים. 

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה