מה עסקת אקסון-פיוניר אומרת על שוק חברות הנפט

עסקת הענק של אקסון במסגרתה רכשה את חברת הקידוח פיוניר ב-60 מיליארד דולר נותנת לנו הצצה לפוטנציאל הצמיחה בתחום; עד כה חברות הקידוח הקטנות שלטו בשדות הקידוח הקטנים בעזרת טכנולוגיות שאפשרו להן לקדוח גם במקומות שחשבו שכבר יבשים - היום המאזניים זזות לכיוון החברות הגדולות
 | 
telegram

העסקה של אקסון לרכישת חברת פיוניר היא העסקה הגדולה והמשמעותית ביותר שעשתה החברה מאז שנת 1998 בה קנתה את חברת מוביל (המשלימה היום את השם של החברה לאקסון-מוביל) בסכום שקרוב ל-80 מיליארד דולר, והיא שמה אותה בשורה הראשונה להרוויח משדה הקידוח פרמיאן - השדה הכי פורה בארה"ב.

חברות הנפט הגדולות יצאו מחוזקות ממשבר הקורונה בעיקר מבחינת הון אבל גם מבחינה טכנולוגית. החידושים הטכנולוגים נותנים לחברות כמו אקסון מספיק יכולת לקדוח בשדות שנחשבים יבשים בכך שהן יכולות לקדוח עמוק יותר ולשאוב את הגז והנפט שלא זמינים לחברות בעלות אמצעים נחותים יותר - ובשילוב עם היריעה הרחבה של שדות קידוח הזמינים להן התחרות בענף די מצומצמת.

יתרון נוסף לחברות הגדולות הוא שהן נסחרות במכפיל רווח גדול הרבה יותר מהחברות הקטנות יותר. הסיבה לכך היא שבאופן כללי לא הרבה אנשים משקיעים במניות חברות הנפט אבל אלה שכן - משקיעים בחברות הגדולות. אקסון נסחרת במכפיל רווח 12, פרמיה משמעותית לעומת המתחרות שלה. פיוניר למשל נסחרה במכפיל רווח 9 לפני הדיווחים על העסקה וחברות אחרות כמו דבון אנרג'י למשל נסחרות במכפיל רווח 7.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בעסקה כמו של אקסון-פיוניר בה הרכישה מתבצעת על ידי רכישת מניות, אקסון בעצם רוכשת את החברה בהנחה ובאופן תיאורטי השווי של פיוניר יהיה שווה יותר בעתיד משהיה שווה ברגע הקניה, בעיקר בגלל המשאבים והיכולות האדירות שיש לאקסון.

ואקסון היא לא החברה היחידה שפועלת כך - שברון שנסחרת במכפיל רווח 11 גם כן סגרה עסקה דומה השנה כאשר רכשה את חברת הקידוח PDC מקולורדו על ידי רכישת סך המניות שלה ב-6.3 מיליארד דולר - או 72 דולר למניה כאשר אחרי הדיווח מחיר המניה של PDC כבר טיפס ל-71 דולר. 

גל הרכישות בסקטור הנפט התחיל בקטן אבל הוא צובר תאוצה, וכמו שזה נראה החברות הגדולות רק יגדלו עוד יותר.

הזינוק במחירי הנפט בשנה שעברה בעקבות פלישתה של רוסיה לאוקראינה הוביל לרווחי שיא לאקסון ולשאר חברות הנפט הגדולות. ארגון OPEC ורוסיה הודיעו על הפחתה בייצור הנפט על מנת למנוע מהמחירים לרדת יותר מדי. "לא נופתע לראות עלייה נוספת בהתחשב במלאי המצומצם ובמחיר הזול יחסית שלרוב חברות החיפוש וההפקה של נפט", אמרו אנליסטים מ-Truist. עם מחירי אנרגיה גבוהים יותר, לאקסון תהיה את היכולת לחקור ולהפיק דלק בתוך ארה"ב, תוך כדי שהיא נמנעת ממתח פוליטי. העסקה מראה לבעלי המניות שלה גם שהיא עדיין מתמקדת בעסקי הדלקים פוסיליים, למרות שהיא נכנסה גם לעסקי הליתיום ויוזמות "דלות פחמן".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות