פאוול ינאם היום בערב - למה לשים לב והאם הוא ירמוז על הריבית?
הפדרל ריזרב הוא כנראה הגוף הכלכלי הכי משפיע בעולם. המדיניות המוניטרית בארה"ב משפיעה כמעט על כל מדינה בעולם בעיקר בגלל העובדה שאין מדינה שלא נמצאת בקשר כלכלי עם ארה"ב ברמה כלשהי, ויותר מכך, רוב מחירי הסחורות והמוצרים שמדינות סוחרות בינן לבין עצמן, גם בעסקאות שלא מערבות את ארה"ב, נעשות בדולרים. מעבר לכך, ארה"ב היא המעצמה הכלכלית הגדולה בעולם, לכן כל החלטה של הפד שקשורה לריבית ושבעקיפין תייקר או תוזיל את הדולר ביחס למטבעות בעולם, תשפיע על כלכלות רבות בעולם.
החלטת הריבית הבאה של הפד צפויה להיות ב-1/11, אחרי פגישה של בכירי הפד שתתחיל יום לפני כן. כרגע הצפי בשוק הוא שהפד ישאיר את הריבית ברמתה הנוכחית, כאשר בהחלטה הקודמת הפד אף רמז שהוא צופה לפחות עוד העלאה אחת עד סוף השנה, אבל מצב השוק האמריקני כנראה לא יגרום לפאוול להעלות את הריבית בהחלטה הקרובה.
אז איך נראית התמונה המלאה באמריקה לקראת החלטת הריבית של הפד? נתחיל עם האינפלציה, שנשארה בחודש ספטמבר באותו שיעור שהייתה גם בחודש אוגוסט - 3.7%, לפי הצפי. מה שכן היה מעניין במדד המחירים שפורסם הוא מדד מחירי הליבה - שהעיד על עליה שנתית של 4.1% לעומת חודש אוגוסט שהעיד על עליה של 4.3%. הירידה בנתון הזה תדחוף את הפד לא להעלות את הריבית מאחר והיא מעידה על התקררות (גם אם קלה) במשק.
נמשיך עם נתוני התעסוקה, עוד נתון שמעיד על חוסנו של של שוק העבודה המאריקאי. ככל שיש יותר משרות פנויות כך ההנחה היא שהשוק יותר בריא מאחר ובעלי העסקים יכולים להרשות לעצמם לגייס יותר עובדים, מה שמעיד על כך שיש להם יותר כסף. מספר המשרות הפנויות בחודש ספטמבר עמד על 336 אלף, זינוק גדול של 48% מהמספר בחודש אוגוסט שעמד על 227 אלף. בנוסף, שיעור האבטלה נשאר זהה לחודש אוגוסט ועומד על 3.8%, מה שגם כן מעיד על חוסנו של שוק העבודה האמריקאי בתקופה הזו.
עוד מקום אחד שכדאי להסתכל עליו כדי להשלים את התמונה בארה"ב הוא שוק הדיור. הריבית על משכנתא ל-30 שנה (המסלול הפופולארי ביותר) הגיעה לשפל מאז שנת 2000 וחצתה את רף ה-8%, מה שבהתאמה הביא לשפל היסטורי בביקושים למשכנתאות מאז 1995. השילוב של מחסור בבתים למכירה ומגבלות כאלו ואחרות שדוחפות יותר קונים לשוליים הביא למכירת בתים קיימים בקצב שנתי מנוכה עונתיות של 4.04 מיליון. זה כבר נמוך בכמעט 22% מרמת המכירות באוגוסט 2000, כאמור הפעם האחרונה שבה שיעורי המשכנתא עלו על 8%.
גורם נוסף וחשוב מאוד שיכול להשפיע על החלטת הריבית הקרובה היא תשואות האג"ח, שמתקרבות לשיא של עשור ולרמה של 5%. העליה בתשואות האג"ח מאותת לרוב על צפי בשוק להעלאת ריבית אבל השוק מפרש את העליות בצורה די מעורבת ולא חד משמעית במובן הזה.
אז למה לצפות בנאום של פאוול? הנה 4 נקודות עיקריות
- צפי האינפלציה של הפד - פאוול כנראה יתייחס למדד המחירים של ספטמבר שהעיד על כך שהאינפלציה נותרה באותה רמה מחודש אוגוסט, אבל סביר להניח שהוא ידבר בזהירות ויתייחס לגורמים העלולים להחזיר את הלחץ עליה. הוא גם כנראה ידגיש את הצורך להישאר עם היד על הדופק בכדי לעמוד ביעד האינפלציה של הפד שעומד על 2%. לכן, סביר להניח שגם הירידה במדד מחירי הליבה לא תרשים את פאוול יותר מדי.
- מדיניות הריבית - פאוול צפוי להזכיר לציבור שהפד כבר נקט בצעדים משמעותיים להעלאת הריבית בכדי להשתלט על האינפלציה. כדאי לשים לב אם פאוול יחשוף פרטים על הדיונים המתקיימים במסדרונות הפד לגבי באיזו רמה נמצאת התקרה של הריבית או למשך איזו תקופה היא תישאר ברמתה לפני שתרד.
- התייחסות לאמירות חברי הפד האחרים - בתקופה האחרונה מספר חברים בפד יצאו בהתבטאויות די חיוביות הרומזות על כך שהפד לא יעלה את הריבית ואולי אפילו יוריד אותה, בעיקר עקב עליית התשואות באגרות החוב הממשלתיות ארוכות הטווח שמהדקות את תנאי האשראי במשק. ההתבטאויות האלו הזניקו את הנאסד"ק (זמנית), הורידו את הסיכויים להעלאת ריבית בפגישה הקרובה כמעט לחלוטין, וצמצמו משמעותית גם את הסיכויים להעלאה בפגישה שלאחר מכן, בדצמבר, וכן גרמו לירידות בשער הדולר מול סל המטבעות. למרות זאת, פאוול צפוי לנקוט בעמדה יותר שמרנית אבל עדיין יהיה מעניין לשמוע התייחסות שלו לאמירות של חבריו.
- תשואות האג"ח והמצב הכלכלי - כדאי לשים לב להתייחסות של פאוול לתשואות האג"ח שמתקרבות לשיא של עשור ועל ההשפעה שלהן על המצב הכלכלי בשוק. הוא אולי אפילו יציין שהתנאים האלה כל כך מכבידים על השוק שלא תהיה צורך בהעלאת ריבית בהחלטה הקרובה ואולי אפילו ירמוז משהו על ההחלטה שאחריה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה