למה בנק ישראל לא מוריד את שער הדולר? הנה הסיבות

מי שמצפה לירידות ריבית מדבר מפוזיציה, לא מניתוח של מצב השוק; וגם - התפקיד של האוצר בתקופת מלחמה
 | 
telegram
(9)

שער הדולר עלה מאז תחילת המלחמה בלמעלה מ-5%, והגיע לשער של כ-4.06 שקל. בתגובה, בנק ישראל הכריז שהוא יהיה מוכן למכור דולרים גם בשוק החופשי וגם בשוק ה- SWAP. להתערבות של בנק ישראל יש מספר סיבות. הראשונה היא שיתרות המט"ח שבנק ישראל צבר מאז שנות ה-1990 נועדו בדיוק למטרה הזאת: לאפשר לבנק לפעול בחופשיות במצב של אירועי קיצון. מלחמות עשויות לגרום לתנועות מהירות בביקוש למט"ח. אם התנועות הללו מהירות מדי, יכול להיווצר מצב שבו שוק המט"ח לא יתפקד באופן יעיל, מה שיביא לעלייה חדה בשער הדולר, ועלול למנוע ביצוע של עסקאות בשקל בשל מחסור בנזילות. למעשה, עצם החשש מהגעה למצב כזה עשויה לגרום לאנשים ולחברות לאגור דולרים כדי להתכונן ליום סגריר, ועל ידי כך לייצר את המחסור בנזילות שהם חוששים ממנו.
פרופ אמיר ירון,  קרדיט: המכללה למנהל      פרופ אמיר ירון,  קרדיט: המכללה למנהל

ברגע שבנק ישראל מודיע שהוא יספק נזילות לשוק במצבים כאלו, והאמירה הזאת מגובה ביתרות של למעלה מ- 200 מיליארד דולר, החששות פוחתים, ולכן הסיכוי למשבר קטן. במילים אחרות: מאז 2008, בנק ישראל סופג ביקורת רבה על כך שהוא רוכש כמויות עצומות של דולרים, למרות שהחזקת הדולרים גררה הפסדים כבדים. עכשיו הוא יכול לומר למבקרים שההפסדים הללו היו המחיר שהוא שילם על רכישה של ביטוח עבור המדינה.

הסיבה השנייה היא האינפלציה. כשהדולר מתחזק, מחירי הייבוא עולים. כשההתחזקות היא מהירה מאוד, לספקים אין ברירה, והם מגלגלים את העלייה במחירי הייבוא לצרכנים באופן מיידי. בהינתן שאנחנו חיים בישראל, אחרי שהמחירים עולים, הם יורדים הרבה יותר לאט, גם כשהדולר הופך כיוון. ההתערבות של בנק ישראל מאטה את ההתחזקות של הדולר ונותנת לספקים סיבה להסס לפני שהם מעלים מחירים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסיבה השלישית לכך שבנק ישראל מתערב בשוק המט"ח היא העובדה שחלק גדול מהתנועות במט"ח נובעות מפעילות של ספקולנטים שמהמרים על התנועות בשע"ח כדי להרוויח מהתנודתיות. ברגע שבנק ישראל פועל כדי למתן את התנודתיות, לספקולנטים יש פחות מקום לרווח, ולכן גם פחות אינטרס לפעול בשוק.

האם בנק ישראל יכול להוריד את שער הדולר?

אבל בנק ישראל לא יכול, וגם לא ינסה לגרום להיפוך מגמה בשוק. ראשית בגלל שזה לא התפקיד שלו: לשער החליפין יש תפקיד חשוב בוויסות המסחר הבינלאומי. ההתחזקות של הדולר מקטינה את הייבוא של ישראל, והופכת את הייצוא ליותר כדאי. זה בדיוק מה שהמשק הישראלי צריך כחלק מתהליך ההתאוששות שלו אחרי המלחמה, גם אם המשמעות היא ירידה מסוימת ברמת החיים. אבל הירידה ברמת החיים תגיע בכל מקרה, אז עדיף שהיא תגיע בתנאים שמסייעים למשק להתאושש.

שנית, בגלל שהוא לא יכול. 200 מיליארד דולרים נשמעים כמו סכום גדול, אבל הם טיפה בים בהשוואה לסכומים שנעים בשווקי המט"ח העולמיים. אם בנק ישראל ינסה לפעול בעוצמה גדולה בשוק המט"ח, הספקולנטים הגדולים באמת יזהו הזדמנות לרווח, ואז לבנק ישראל לא יהיה סיכוי לעצור אותם. ויסות של שינויים במט"ח כן, מלחמה בהם, לא.

שלישית, בגלל שבנק ישראל מעריך שהשינויים שנובעים מהמלחמה הם זמניים. כתוצאה מהמלחמה יש ירידה בזרימת המט"ח לישראל, כי הייצוא מישראל מואט בגלל המצב. בנוסף, אסדת הגז תמר לא פועלת באופן מלא, וגם לזה יש השפעה על הייצוא והייבוא. כאשר המלחמה תגמר, והאבק ישקע, המשק יחזור לפעילות מלאה, ואז גם שוק המט"ח יחזור למצבו הטבעי.

רביעית, בגלל שמכירת המט"ח היא במידה רבה כלי שנועד למשוך זמן. הכלי המרכזי שיש לבנק ישראל כדי לשמור על שע"ח יציב הוא הריבית. בנק ישראל לא מעוניין לעשות את זה כרגע, כי עליית ריבית תפגע בעסקים, ולכן הוא מעדיף את מכירת המט"ח שמאפשרת להחזיק את שע"ח בלי לשנות את הריבית.

אבל אם המלחמה תמשך זמן ארוך יחסית, לא תישאר לבנק ישראל הרבה ברירה, והוא יאלץ להעלות את הריבית. לכן, לדעתי, מי שמצפים לירידות ריבית מדברים מפוזיציה, לא מניתוח של מצב השוק. בנק ישראל לא יכול להוריד ריבית בלי להסתכן בהתפרצות אינפלציונית. הסיוע לעסקים חייב לבוא מהממשלה, לא מבנק ישראל. כדאי שבמשרד האוצר יפנימו את זה.  כדאי גם שבמשרד האוצר יזכרו שהקדנציה של הנגיד מסתיימת בעוד חודשים ספורים. כדאי כבר להכריז האם הנגיד יישאר בתפקידו, ואם לא, מי יהיה הנגיד הבא.


ד"ר אביחי שניר, המחלקה לכלכלה, אוניברסיטת בר-אילן

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    יש להפסיק את חלוקת הכספים הקואליציוניים
    מנשה 26/10/2023 00:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ההנהגה החרדית בוזזת את הקופה הציבורית, גם בשעות קשות אלה.
    סגור
  • 7.
    שער הדולר
    ישראל ישראלי 24/10/2023 17:53
    הגב לתגובה זו
    2 1
    בהמשך צריך לעלות את הרבית ל8% לכמה שנים כדי להוריד שער הדולר ומחיר הנדלן בהצלחה .
    סגור
  • 6.
    כלכלה נכונה , כאשר היצוא גבוה מהיבוא.
    מיכה 24/10/2023 12:58
    הגב לתגובה זו
    4 1
    יצוא מכניס דולרים שמתורגם לשקלים. עדיף שער דולר גדול.
    סגור
  • 5.
    מלחמה ריבית הדולר עולה נדל"ן ישראלי ושקל ישראלי יקרסו
    זולינס רון 24/10/2023 12:54
    הגב לתגובה זו
    1 4
    שוק מעדיף דולר זמין מאשר נכסים ונדל"ן במחיר נייר,שנסראללה יתחיל ת"א תהייה עיר זולה ,החוסכים פותחים חיסכונות ורוכשים דולרים. שלחם קמח מלא ב20 שקלים,וקנייה של כמה מוצרים מסתכמת במאות שקלים ואלפים אפילו השקל חלש וזה גם טוב לייצוא שלנו שאוהב מלחמות לכיס
    סגור
  • 4.
    למה בנק ישראל?
    מרקו 24/10/2023 11:44
    הגב לתגובה זו
    5 1
    בנק ישראל , כמו ממשלת ישראל -לא עושה כלום. הכל מתנהל מעצמו חושבים שיש שם חכמים גדולים שמנהלים. בכל מקום יושבים נהנתנים עם משכורות עתק..
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    והנה הדולר יורד (ל"ת)
    אנונימי 24/10/2023 10:16
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
  • לא באמת
    מר בחור 24/10/2023 10:46
    הגב לתגובה זו
    1 1
    יש הבדל בין תנודה של יום או יומיים לבין מגמה ארוכת טווח.
    סגור
  • 2.
    האינטרס של המדינה הוא להעלות את ה-$ ולא להוריד
    קשקש 24/10/2023 10:07
    הגב לתגובה זו
    4 0
    ההשקעה הכי גדולה של המדינה נמצאת ב-$ 260 מיליארד $ אז הדרך למעלה עוד ארוכה כמובן אם תיקונים בדרך 5 ש"ח זה לא דמיוני
    סגור
  • 1.
    שקר הריבית הגדול
    עדינה 24/10/2023 09:54
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אתה תכתוב הררי מילים וזה לא יתאם למציאות פשוטה מאד של מכולתניק יודע. כשהתשומות מתייקרות (מימון שכד וכד) מעלים מחירים ולא מורידים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות