האם הורדת דירוג לבנקים אפשרית ובמידה וזה יתרחש, האם זו דרמה? לא בטוח

אחרי פיץ' גם מוד'יס מעבירה את הבנקים ל"רשימת מעקב שלילית"; זה כבר היה גלום במחירים, אבל האם הורדת דירוג עתידית מתמחרת?
 | 
telegram
(1)

מודי'ס מעבירה כצפוי את דירוג הבנקים ל"מעקב שלילי". היא עושה זאת אחרי שסוכנות הדירוג פיץ' העבירה בשבוע שעבר את דירוג הבנקים ל"מעקב שלילי". השוק כבר תמחר את הודעה הזו וגם אם S&P תפעל באופן דומה, הכל מגולם במחירים. מניות הבנקים דווקא בעלייה. 

מודי'ס הכניסה את הדירוג של חמשת הבנקים הגדולים - פועלים, לאומי, מזרחי, דיסקונט והבינלאומי למעקב עם השלכות "שליליות". היא לא מורידה דירוג, היא עלולה להוריד דירוג בהמשך, בעקבות המלחמה. הדירוג הנוכחי הוא A2. 

התחזית להמשך על רקע המלחמה ירדה ל"שלילית" בעוד שבעבר היא היתה "יציבה". הבחינה מחדש והעברה לרשימת מעקב שלילית היא בדומה לבחינת אופק הדירוג של ממשלת ישראל. בחברות הדירוג רואים בצדק את הבנקים כתמונת ראי לכלכלת ישראל.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מוד'יס לא סיפקה דדליין לבחינת הדירוגים של הבנקים, ונראה שהפעם אין דדליין (בדרך כלל מדובר בחודשיים עד שלושה) וזאת על רקע המלחמה שעלולה להימשך זמן רב יותר ולהשפיע באופן מתמשך על הדירוגים. מודי'ס מדגישה את איכות המאזנים של הבנקים ואת ההפרשה הנמוכה להפסדי אשראי - מתחת ל-1%, אבל  צופה כי "איכות הנכסים של הבנקים תדרדר עם הזמן על רקע המלחמה כשהגורם שישפיע יהיה בעיקר משך והיקף הלחימה".

גם פיץ' כאמור הכניסה את האג"ח של הבנקים בישראל לרשימת מעקב שלילית (RWN). הרקע הוא כמובן הסיכון הגיאו־פוליטי. "הסלמה משמעותית עלולה לגרום לפעולת דירוג שלילית על רקע קשיים פיסקאליים מתמשכים, הן מהוצאות גבוהות יותר וגביית מסים נמוכה יותר, כמו גם מאובדן הון אנושי וחומרי תוך הפרעה חמורה לפעילות הכלכלית השוטפת", נכתב בעדכון של פיץ' כשכלכלני הסוכנות מוסיפים: "דירוגי החוב הבכיר של הבנקים לאומי, פועלים, טפחות ודיסקונט משקפים סבירות גבוהה מאוד שישראל תתמוך בבנקים, במידת הצורך" .

המשמעות היא שבפיץ' רואים במצב קיצון, תמיכה של הממשלה בבנקים ועדיין העברת הדירוג למעקב שלילי מבטאת הסיכונים המוגברים ליכולת של המדינה לתמוך גם על רקע המלחמה. הדירוג הנוכחי ללאומי ופועלים הוא A. 

ההודעה על הדירוג לאגרות החוב של הבנקים מגיעה אחרי שפיץ העבירה את  דירוג האשראי של ישראל ל"מעקב שלילי" על רקע המלחמה. בשני המקרים, חשוב להדגיש כי לא מדובר בהורדת דירוג. עם זאת, קיימת הערכה להרעה בדירוג  שיתפרסם בעוד חצי שנה.

האם הורדת דירוג עתידית מתומחרת?

דירוג החוב של הבנקים צמוד לדירוג החוב של המדינה. ככלל, תרחיש הבסיס של חברות הדירוג שהמדינה תחלץ את הבנקים. זו הסיבה שהדירוגים של הבנקים גבוהים, אפילו גבוהים מאוד. אם הנחת הבסיס הזו תתערער, יש מצב להורדת 3 שלבים בדירוג, וזו כבר תהיה בעיה. 

אבל, זה לא נראה באופק וקשה להאמין שאפילו מלחמה תשנה את הנחת הבסיס הזו, אם כי, הכל יכול להיות, ז רק נראה תרחיש בסבירות מאוד נמוכה. ואם כך, אז מה שעשוי להשפיע על הדירוג של אגרות החוב של הבנקים זה בעיקר המלחמה. קשה כמובן לחזות מה יקרה לרווחי הבנקים, למאזנים שלהם בעקבות מלחמה שאנחנו לא יודעים כמה זמן תימשך, עד כמה תהיה עמוקה ותשפיע על המשק. אנחנו כן יכולים להזכיר כי במצבי קיצון כמו בקורונה ומלחמת לבנון השנייה, הבנקים לא סבלו מדי. אז יכול להיות שיהיה להם רבעון-שניים חלשים, אולי שנה קשה. אבל היכולת של הבנקים לגלגל את החוב בחסות בנק ישראל ולא להגדירם כחובות אבודים הם סוד ההצלחה שידחה את הבעיה להמשך, אם וככל שתהיה בעיה. 

וגם - הבנקים היום חזקים מבעבר, גדולים יותר מבעבר ורזים ויעילים יותר מבעבר. זה יתרון גדול בתקופות של משבר. אז יכול להיות משבר בעקבות המלחמה, יכול להיות שם הדירוג של הבנקים ייפגע כתוצאה מכך, אבל ראשית - המלחמה מתבטאת באופן מסוים במחירי החוב של הבנקים ושנית - בהתבסס על ההיסטוריה, הבנקים יודעים להחזיר את החובות שלהם ויודעים לצאת ממשברים מהר גם בעזרה ובחילוץ של בנק ישראל. אז הסיכוי שיורידו דירוג קיים, ההשפעה שלו כנראה מוגבלת. התרחיש הזה כבר נלקח בחשבון באופן מסוים בשוק. המקום שבו זה ישפיע יהיה בגיוסים עתידיים, אך גם במקרה הזה צריך להדגיש כי מרווח התשואה בין הדירוגים הנוכחיים לבאים בתור הוא עשיריות בודדות.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הבנקים ירדו בכל מקרה לאור המצב (ל"ת)
    רמי 24/10/2023 19:35
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות