"יש להעביר את האחריות על התחדשות עירונית למשרד הביטחון"
נושא ההתחדשות העירונית קפא בשבועות האחרונים, מאז פרוץ המלחמה. פרוייקטים מעטים נסגרו, חברות רבות הקפיאו את הנושא מכמה סיבות: בין היתר ביקוש נמוך לדירות בתקופה הזאת, אבל גם קושי ביורוקרטי: בחלק גדול מאזורי הארץ, בטח בפריפריה, אי אפשר לבנות.
"התחדשות עירונית בזמן מערכה צונחת ב-50%". ניב רום (תומר חומפס)
בינתיים, יש מי שדורש להעביר את האחריות על נושא ההתחדשות העירונית למשרד הביטחון. "כבר שנים מזהירים מומחים שונים, דו"חות מבקר מדינה, אנשי נדל"ן, דיירים מפוחדים, אנשי מקצוע שונים, או אנשי תקשורת שישראל לא מוכנה כלל להתמודדות עם מקרה של רעידת אדמה ולא ממוגנת מספיק לקראת התקפות מסיביות של טילים מצפון ודרום. למרות זאת, כל הממשלות שהיו כאן לא באמת התייחסו לאזהרות האלה ברצינות", אומר ניב רום, מנכ"ל כנען התחדשות עירונית. "כשאנו רואים כיצד התייחסה הממשלה האחרונה להתראות הביטחוניות שמתרחש משהו מסוכן ואכזרי מעבר לגדר עם עזה, זה גם לא מפתיע שערים כמו אשקלון או שדרות שנכתשות כבר 20 שנה על ידי טילים ומרגמות מעזה, עדיין לא ממוגנות לחלוטין".
לדבריו, המונח מחדל לא מתאר מספיק טוב את ההזנחה שהייתה כאן בשני העשורים האחרונים. "כבר חודשים ארוכים אנו רואים ירידה בהתחלות הבניה ואיתן ירידה גם בהתחלות הבניה בהתחדשות עירונית. לפי נתונים של הלמ"ס ולשכת שמאי המקרקעין בשנה האחרונה צנחו התחלות הבניה בהתחדשות במחוז דרום המופגז כבר שנים לאורך סבבי המלחמה השונים ב-47%, במחוז ירושלים ב-51% וגם בתל אביב בקרוב ל-20%. נתונים עדכניים של התאחדות הקבלנים בוני הארץ מחזקים את המחדל כשמראים כי ל-60% מהדירות בישראל אין ממ"ד תקני ול-2.4 מיליון אזרחים בישראל אין גישה למרחב מוגן תקני (27%)".
לדברי רום, אחת הסיבות המרכזיות לסיטואציה הקשה הזו בה נמצאת ישראל היא "חוסר התיאום שקיים כאן בין השלטון המקומי לוועדות התכנון המחוזיות והארציות ובין ראשי הערים לפוליטיקאים". הוא מספר שרשויות רבות, גם כאלה הנמצאות בקו העימות, חשוף מאוד לסכנת הטילים, העדיפו בשנים האחרונות לקדם יותר בניה של שכונות חדשות בעירם על שטחים פתוחים, מאשר לנסות ולדחוף במהירות תוכניות של התחדשות עירונית. זה בעצם הרבה פעמים עניין של כסף שאתה מגלגל ל "כיס העירוני" מהיטלי ההשבחה, ובניה על קרקע פנויה פשוט מתקדמת מהר יותר.
"מהיכרותי ועבודתי עם מוסדות השלטון כיזם בתחום הנדל"ן, אני חושש שאחרי המלחמה, נושא ההתחדשות העירונית רק יתקע עוד יותר. ראשי הערים יבקשו להאיץ תוכניות עירוניות כלליות להתחדשות עירונית והדבר עשוי לעכב פרויקטים שכבר החלו לצאת לפועל עד שלעיר תהיה מדיניות סדורה וחדשה. על מנת שתהליכי ההתחדשות העירונית לא ימשיכו להתקדם בעצלתיים ובמקומות רבים פשוט להיתקע, יש להעביר את האחריות על קידום הפרויקטים הללו בכל עיר ומחוז תחת כנפיו של משרד הביטחון, או ממונה מטעמו בלבד שיהיה לו מנדט ותקציב משמעותי על מנת לפעול. המנדט צריך לאפשר לו בין היתר לפעול לאישור מהיר של תוכניות מקיפות לפינוי בינוי במתחמים גדולים ובלוחות זמן קצרים מאוד על מנת לצאת לבניה כמה שיותר מהר וסדר עדיפויות המתאים למצב הבטחוני של העורף".
רום מציע לייצר נוסחה אחידה לקיום פרויקטים של פינוי בינוי שמגדירים מראש תמורה ברורה ואחידה לדיירים, מכפיל יחידות דיור מוגדר מראש לפי מיפוי ערים ושכונות כדי שהפרויקטים יהיו כלכליים וסעד זמנים ברור שהרשויות מתחייבות לעמוד בו. "אני מקווה שסוף סוף הדחיפות לקידום תהליכי ההתחדשות העירונית הצליחה לחלחל גם למסדרונות הממשלה שעד היום העדיפה להתעלם מכך והיא מבינה שזה הרבה יותר מצו השעה, זה עניין של חיים ומוות", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אם תסתפקו בממד בלבד אז תוך חצי שנה יש,פרוייקטחזירי נדל"נ 10/11/2023 23:18הגב לתגובה זו0 0הבעייה שכולם רוצים להוריד את הירח. תפתרו רק את בעיית הממד בלי להעמיס תיכנון של שכונה חדשה כי זה תמיד לוקח 10 שנים לפחות.סגור
-
4.אולי נעביר את כל המדינה למשרד הבטחון.למה צריך ממשלה. (ל"ת)כ ד 06/11/2023 17:56הגב לתגובה זו4 0סגור
-
3.צה"ל עושה התחדשות עירונית בעזה, בדקות ספורות הוא מוריד (ל"ת)ארי 06/11/2023 14:46הגב לתגובה זו3 0סגור
-
הבעיה.מי בונה ? כולל ממ"ד (ל"ת)כ.ד 06/11/2023 17:57הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.יש להגן בחוק שלמנכ"ל משרד השיכון יוכל להתמנות רקנתן 06/11/2023 14:38הגב לתגובה זו0 0קצין בדרגת אלוף. אחרת, מי שנלחם עכשיו בחזית יהפכו בקרוב לחסרי בית.סגור
- טען עוד
-
1.האמת מדינה של מלחמה הביא ראיון טוב (ל"ת)מורדי 06/11/2023 12:15הגב לתגובה זו0 1סגור