קודם גינו ועכשיו שותקות: הדילמות של חברות בארה"ב בנוגע למלחמת ישראל-חמאס
חברות באמריקה אומנם מיהרו לגנות את מתקפת הטרור של חמאס ביום השחור של ה-7 באוקטובר, עם יותר מ-200 חברות וארגונים, כולל גוגל, סטארבקס וה-NBA שפרסמו גינויים למתקפה. אבל כעת, ככל שהזמן עובר וישראל מתקדמת בחיסול הטרור, התמונות מעזה, יחד עם משרד הסברה שלא קיים והעובדה שהפלסטינים פשוט יותר טובים בלשקר ולהתקרבן מאיתנו (וכמובן בעזרת גופים ומדינות שמשקיעים במלחמה על דעת קהל מיליונים), עוררו קריאות להפסקת אש וגרמו לחברות רבות להחליף דיסקט ולבחור בשתיקה.
החברות האמריקאיות נמצאות בדילמה. האהדה לישראל נשחקת על רקע העלייה במספר ההרוגים בעזה והמשבר ההומניטרי שנגרם כמובן כתוצאה מפעולות חמאס, אבל יותר קל להאשים את ישראל. החברות מתמודדות עם לחצים משני הכיוונים והרבה פעמים מה שמכריע אלו עובדי החברות שלוחצים עליהן לקחת צד באמצעות קמפיינים, עצומות ותרומות.
"החברות נאבקות כי לאנשים יש דעות מאוד מקוטבות, מושרשות ואישיות על המצב", אמר דייב פליט, ראש הדיגיטל בחברת יחסי הציבור אדלמן. "זה מצא בניואנסים", הוסיף וציין כי "חברות גילו שעמדה חד צדדית לא מזדקנת היטב".
אומנם זו המלחמה הגדולה השנייה שמתפרצת בשנים האחרונות, אבל היא מתגלה כמפלגת הרבה יותר מהסכסוך בין רוסה לאוקראינה. במלחמה ההיא, רוב החברות הבינלאומיות מיהרו לצאת מרוסיה לאחר פלישתה לאוקראינה. הסנקציות דחקו אותן החוצה, יחד עם קמפיינים ברשתות החברתיות ולחץ ציבורי עצום.
המלחמה של ישראל לא נתפסת כשחור או לבן
מלחמת ישראל-חמאס לעומת זאת, לא נתפסת כשחור או לבן. "עם רוסיה, היה לך צד חזק מאוד שתקף את השני, אוקראינה, שהיה חלש", אמר מרקו פאפיק אסטרטג ראשי ב-Clocktower Group. "זה עלה בקנה אחד עם התפיסות המוסריות שלנו לגבי נכון ולא נכון". לעומת זאת עם ישראל והפלסטינים, בעולם מצליחים לטעון ששני הצדדים הם קורבנות.
בנוסף, מלבד ההשפעה על אספקת הנפט והגז, למזרח התיכון אין כמעט השפעה כלכלית עולמית. הפלישה של רוסיה לאוקראינה גרמה לעליית מחירים בשווקי האנרגיה והחקלאות בעולם, עוררו את האינפלציה והביאו לשינויים גיאופוליטיים. כלכלת ישראל אומנם סובלת מאוד, אבל היא נחשבת זעירה על הבמה העולמית. השווקים הפיננסיים די מהר התנערו מהסכסוך. אפילו שווקי האנרגיה לא הגיבו, בין השאר כי אף אחד לא דיבר על אמברגו נפט ערבי או ניסיונות אחרים לשבש את האספקה.
בכל זאת, המלחמה כן מגבירה את המתחים סביב מדיניות חברות וממשלת ארה"ב כלפי ישראל ומזינה את האנטישמיות בעולם. עובדים רבים בחברות כמו גוגל וסטארבקס יצאו במחאות. כמו גם תעשיות הבידור והאופנה. חברות מסוימות אף דוחקות בעובדים להימנע מהצהרות פומביות בנושא.
כמה מנהיגי תאגידים טוענים שהטיפול בקונפליקט באופן פומבי אינו משיג הרבה ושכמעט בלתי אפשרי לא להכעיס פלג כלשהו, כולל עובדים, בעלי מניות ולקוחות. "אני חושב שחשוב להדגיש שרק אנשים יכולים להיות בעלי דיעה", אמר תומס פטרפי, מייסד ויו"ר אינטראקטיב ברוקרס. "כחברה תמיד התרחקנו מלנסות ולהשפיע על דעותיהם של בעלי העניין שלנו בכל נושא הנוגע לפוליטיקה או דת".
הרשתות החברתיות
הרשתות החברתיות והבינה המלאכותית מסבכות עוד יותר את המלחמה הזו. ישראל וחמאס נלחמו בעבר מספר רב של פעמים, אבל בפעמים הקודמות, כמו ב-2014 שישראל נכנסה לעזה, פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר, לא היו חזקות בעיצוב דעת הקהל או יותר נכון הפצת מידע מוטעה כמו היום. טיקטוק אפילו לא הייתה קיימת. ל-AI יש כעת את היכולת להפיץ וידיאו ותמונות מזויפות. מדינות כמו רוסיה ואיראן מנצלות את זה ומממנות צבאות של בוטים שתפקידם לפרסם שקרים בלי בקרה, לעודד שנאה ולנסות לשנות את ההיסטוריה.
לפי חברת ניתוח הנתונים Cyabra, רבע מהפרופילים ברשתות החברתיות שפרסמו או דנו במלחמה והפיצו מידע שקרי מיד לאחר התקיפה של חמאס היו חשבונות מזויפים ולא במפתיע, פרו פלסטינים. התפשטות המידע השגוי מכניסה חברות לבקרת נזקים מהר יותר בניסיון להתגונן מהפייק הרב שמופיע ברשתות. כיום, מספיק להיות עם אלפי עוקבים בודדים ברשתות ולפרסם תמיכה בישראל ולגנות את חמאס בשביל לקבל הודעות נאצה מאלפי בוטים.
יותר מזה, העובדה שהצד תומך הטרור הרבה יותר רועש מהצד הפרו-ישראלי, גורם לאנשים לחשוב שכולם נגד ישראל. בעוד סקרים של YouGov מצביעים על כך שהתמיכה של תושבי ארה"ב בישראל חזקה הרבה יותר בסקרי דעת קהל מאשר מה שמוצג במדיה החברתית. הדרך בה הרשתות החברתיות פועלות, גורמת לאנשים לתפוס שונה את דעת הקהל בעולם לגבי הסכסוך מאשר מה שהיא במציאות.
ההשפעה על החברות
באלפבית, המנכ"ל סונדאר פיצ'אי גינה את התקפת הטרור של חמאס, הביע תמיכה בישראל אך אמר "אנו צופים בפחד כיצד פלסטינים בעזה ספגו אובדן משמעותי". לפי גוגל, החברה מנסה ליצור "תרבות של אמפתיה" לכל אנשי החברה, כולל ערבים, מוסלמים יותר מ-2,000 עובדים בישראל.זה לא עבד. עובדים רבים בגוגל הפגינו בפומבי וכתבו מכתב פתוח הקורא לחברה להפסיק לספק תמיכה ב-"אפרטהייד" ול-"רצח העם" הישראלי. העובדים קראו לבטל עסקים של גוגל עם ממשלת ישראל כמו פרויקט נימבוס, חוזה של 1.2 מיליארד דולר לשירותי ענן. דוברת גוגל אמרה כי ההתנגדות לפרויקט היא "חלק ממסע פרסום ותיק של ארגונים ואנשים קרובים לא עובדים בחברה".
גם סטארבקס נקלעה לצרות. זמן קצר לאחר הפיגוע של חמאס, איגוד העובדים המייצג כ-9,000 מעובדי הרשת, פרסם ציוץ בטוויטר המביע "סולידריות עם פלסטין" ושיתף תוכן דומה ברשתות. סטארבקס, מיהרה להתנער ואף הגישה תביעה נגד הארגון בטענה להפרת סימן מסחרי ולפגיעה בעסקי ברשת. איגוד העובדים הגיש תביעה נגדית וטען שסטארבקס מכפישה את האיגוד בכך שהיא רומזת שהוא תומך ב-"טרור, שנאה ואלימות".
לעומת זאת, מנהלים כמו אלכס קארפ, מנכ"ל חברת ניתוח הנתונים פלנטיר, הצהיר כי החברה תומכת באופן מלא בישראל. פלנטיר מוכרת כלי תוכנת מודיעין לארה"ב ולבעלי ברית מערביים רבים. קארפ הגדיר מזמן את עסקי ההגנה במונחים מוסריים כמאבק בטרור ובאיומים אחרים על המערב. "אנחנו בקו החזית ונלחמים במה שמסתכם ברוע", אמר בשיחת הרווחים האחרונה של החברה.
לסיכום, המלחמה הזו ככל הנראה עוד רחוקה מלהסתיים וצפוי שככל וישראל תתקדם, יופעלו נגדה יותר לחצים והאנטישמיות רק תגבר. החברות ינסו לשמור על שני הצדדים שמחים וכנראה יכשלו. בסופו של דבר צריך לזכור שהמלחמה הזו בטרור היא אומנם לא אמורה להיות רק של ישראל, אבל עד שמדינות אחרות לא ירגישו את זה על בשרן הן יעדיפו שישראל תטפל בזה. המלחמה הזו היא על עתיד המדינה, על תיקון תחושת הביטחון שנפגעה בה בעקבות ה-7.10 וכמובן למען החזרת החטופים שלנו שכבר יותר מחודש לא בבית ודעת הקהל העולמית לא צריכה לעצור אותנו מלהשיג את היעדים הללו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.לעצור את הביזהקופל 17/11/2023 12:01הגב לתגובה זו4 0שמבצעת ההנהגה החרדית בקופת המדינהסגור
-
4.אני חרדי וגם ללא כיפה אבל מה הקשר בין הכתבה לחרדים ? (ל"ת)AR36GOOG@GMAIL.COM 16/11/2023 23:30הגב לתגובה זו0 4סגור
-
3.במחיר של מטוס אחד אפשר לעשות בתעמולה לא פחות מבמלחמה (ל"ת)AR36GOOG@GMAIL.COM 16/11/2023 22:15הגב לתגובה זו1 7סגור
-
2.הרגע שמעתימאי 16/11/2023 22:03הגב לתגובה זו21 8שעובר בוועדת הכספים חלוקת כספים לשומרי שבת בלבד. דרך חברות ביטוח רכבים יודעים מי שומר שבת ומתכננים להעביר להם מענק מלחמה על סך 4000₪ לכל ילד. בהתחשב שמשפחה חרדית ממוצעת יש לה 11 ילדים זה שווה 44,000 ₪. אני יודע שלא תאמינו, אבל מה זה משנה תעבירו את הסיפור שנעצור את זה יחדסגור
-
מה שתגידברור 17/11/2023 08:02הגב לתגובה זו0 2משלמים לך מאירן?סגור
- טען עוד
-
חייבים לעצור את הביזהיותם 17/11/2023 00:34הגב לתגובה זו2 0הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדיתסגור
-
הנה עוד בוט שזורע פייק ושנאה ....שלמה 16/11/2023 23:24הגב לתגובה זו0 2רק מוכיח כמה הכתבה נכונהסגור
-
תפסיק לבלבל במוחאנונימי 16/11/2023 22:44הגב לתגובה זו3 19סתם אתה מפלג תראה איזה אחדות למה להרוס את זהסגור
-
1.יש מנהלים אמיציםאבנר 16/11/2023 21:01הגב לתגובה זו22 5שיצאו בגלוי נגד הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית בקופת המדינה.סגור
-
הנה, ואמרתם שאין לנו בוטים... (ל"ת)פרוזקטור טרולים 17/11/2023 08:01הגב לתגובה זו0 2סגור
-
ששמעת על הבוטים שמפיצים פייק נזכרת בעבודה שלך נו.. נו.. (ל"ת)שלמה 16/11/2023 23:25הגב לתגובה זו0 2סגור