מהפכה בארגנטינה - אפשר לעשות מזה כסף?
מאקרו - הציפיות המוגזמות להורדות ריבית התמתנו
נתחיל במאקרו - ריבית ושוול סטריט ונעבור להתפתחויות בארגנטינה והשקעות שעשויות להיות מעניינות.
בטור בשבוע שעבר הזהרנו שציפיות השוק להורדות ריבית אגרסיביות בשנה הקרובה מעט מוגזמות. מאז כמה גופים פרסמו הערכות דומות. לכך הצטרפו נתוני התעסוקה מיום שישי ונתוני אינפלציה ביום שלישי, שניהם מעל הצפי, כלומר אינפלציה מעט גבוהה יותר ונתוני תעסוקה טובים מהתחזית (בניגוד לנתונים ביום שלישי JOLT – שהיו חלשים מהצפי) – שני הנתונים תומכים בתיזת ה”גבוה יותר לזמן ארוך יותר" וצננו קצת את הציפיות המוגזמות להורדות ריבית אגרסיביות בשנת 2024.
בינתיים שוק המניות לא מתרשם ולא מתממש אבל גם לא מזנק. עליות קלות נרשמות בימים האחרונים, וייתכן שהודעת הריבית ביום רביעי תסייע לשוק להחליט האם ממשיכים לראלי סוף השנה או פנינו למימושים. בהמשך - הסבר אפשרי נוסף לתנודתיות הנמוכה בשוק.
ה"מייל האחרון" - רק עוד מייל או המייל הקשה ביותר?
המושג שעלה לאחרונה לכותרות הוא "המייל האחרון". כלומר השלב הסופי של החזרת האינפלציה ליעד. האינפלציה אמנם ירדה בצורה די מהירה ודראסטית מכמעט 10% ל-4% אבל נדרש עוד מאמץ נוסף, המייל האחרון, להביא אותה אל היעד של 2%. נתוני האינפלציה האחרונים ממחישים את האמביוולנטיות של מצב האינפלציה. מדד המחירים לצרכן בנובמבר היה 3.1% לעומת 3.2% באוקטובר. המדד המועדף על הפד' ה-PCE ירד ל-3.5% באוקטובר לעומת 3.7% בחודש הקודם, ו-4.3% ביוני. יורד - אבל לאט. בינתיים יש כמה מרכיבים "דביקים". אינפלציית הליבה נשארה על 4% חודש שני ברציפות. מחירי השירותים שומרים אותה גבוהה - דיור, ביטוחי רכב ושירותים נוספים גרמו לכך שאינפלציית הליבה, ללא מחירי האנרגיה שירדו בחודש האחרון והמזון עלתה ב-0.3% מחודש לחודש, מעט יותר מציפיות השוק.אז האם ה"מייל האחרון", שני האחוזים הנותרים, קשה ועיקש יותר מהמיילים הקודמים שעברנו עד כה? נגידת הבנק האירופאי סבורה שכן, אך השבוע בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן אמרה שלא, אין ממש הבדל: "ללא ספק האינפלציה יורדת. אני לא רואה שום סיבה לכך שהיא לא תרד באופן הדרגתי לרמות המתאימות למנדט של הפד' (כלומר 2%)... אני, באופן אישי, לא רואה שום סיבה טובה לחשוב שהמייל האחרון הולך להיות קשה במיוחד". היא גם לא כל כך מודאגת מ"ספירלת שכר מחיר" לנוכח שוק העבודה החזק: "זה נמוך ברשימת הדאגות שלי. אני לא רואה ראיות לכך שהאינפלציה הפכה להיות עיקשת או שיש לנו ספירלת שכר מחיר". כלומר, לדעת ילן, כלכלכנית מוערכת ויו"ר הפד' לשעבר, האינפלציה בדרך הבטוחה אל היעד. במשתמע – אין עוד צורך בריבית כל כך הדוקה.
אבל ג'נט ילן לא ממש מחליטה. ולמרות שהיא אשת מקצוע ללא רבב עם קריירה כלכלית מרשימה, כיום היא גם פוליטיקאית ומכהנת כשרת האוצר של ארצות הברית, ובשנה הבאה יש בחירות, וכפוליטיקאית היא גם חייבת לשדר אופטימיות. פאוול, לעומת זאת, איננו פוליטיקאי, והוא זה שבאמת מחליט (בצוותא עם שאר חברי ועדת השוק הפתוח), והוא כן התבטא בעבר בנושא ה"מייל האחרון" והקושי להביס את האינפלציה עד הסוף, והביע לא אחת נחישות להגיע עד היעד ממש, לא כמעט ולא בערך, ולא להסס ולמצמץ לפני ההגעה למטרה. אז מה סבור פאוול?
מאקרו - האם פאוול ירמוז על הורדות ריבית?
ביום רביעי השבוע שוב תתפרסם החלטת הריבית של וועדת השוק הפתוח, ההחלטה האחרונה לשנת 2023. ההחלטה, כמעט כרגיל לאחרונה, צפויה ברמת וודאות של כמעט 100% - לא יהיה שינוי בריבית, לא כלפי מעלה ולא כלפי מטה. למעשה יש קונצנזוס של קרוב ל-100% שלא נראה עוד העלאות ריבית בסייקל הנוכחי. בכל זאת נראה ששוב יש דריכות גדולה בשוק לקראת פרסום הודעת הפד' ומסיבת העיתונאים שמלווה אותו, לאחר שבפגישות הקודמות המתח סביבן נרגע מעט. השוק בסטנד ביי כבר כמה ימים, ולמרות שה-SP500 והנאסד"ק ברמות שיא הצעדים האחרונים במעלה הגרף היו זעירים ולא מורגשים לעומת הראלי בשבועות הקודמים.קרוב לוודאי שגם אם לא מיוזמתו, פאוול ידבר על ה"מייל האחרון". סיכוי סביר שהוא יישאל על המושג שחדר לשיח לאחרונה ויצטרך להביא את דעתו. אם ירמוז לכך שעמדתו דומה לזו של ילן, הרי שהדולר צפוי להיחלש, תשואות האג"ח לרדת והמניות לעלות. הבהרה נחרצת שלא תהיינה הורדות ריבית בטווח הזמן הנראה לעין תגרור את התוצאה ההפוכה בכל החזיתות הנ"ל. חזרה על המנטרות של "גבוה יותר לזמן ארוך יותר" ללא הנחיות ברורות להמשך המדיניות ישאירו את השוק מבולבל (או זהיר) וקשה לצפות את ההשפעה על השווקים. בפגישה השבוע תתפרסם גם טבלת הנקודות שמסכמת את ציפיות חברי הפד' ביחס לריבית, האינפלציה, התעסוקה והתוצר בשנה הבאה. גם הפעם הטבלה תרכז עניין רב ותהיה ככל הנראה ניצית יותר ממה שצופים בשוק ביחס לריבית.
חשוב לציין שהשוק עלה על רקע הציפיה להורדות ריבית למרות התבטאויות ברורות למדי של בכירי הפד', כך שלא ברור שהתבטאויות נוספות באותו סיגנון תהיינה מה שיעצור אותו מלהמשיך בראלי סוף השנה שנמצא כעת בהפוגה קלה. אבל התבטאויות נחרצות יותר ממה שהורגלנו אליו כן יכולות להוות טריגר.
התרחיש הסביר ביותר בעיני הוא שפאוול יהיה זהיר. ההתבטאויות יהיו משהו בין הניטרלי לניצי. פאוול ייתן רמזים ברורים למדי שלא יהיו העלאות נוספות. סוג של אמירה כמו "הריבית ברמה מגבילה מספיק ונמתין לנתונים נוספים כדי לקבוע את המדיניות להמשך" יהיה רמז כזה. מצד שני הוא גם ינסה להבהיר לשוק בשפה קצת יותר ברורה שאין מה לצפות להורדות ריבית בקרוב, למרות צפי השוק, בטח לא בכמות שהשוק מצפה להן בשנה הבאה.
למרות שהתרחיש הנ"ל הוא הסביר יותר, נסתכן לומר שיש גם מקום להפתעה מסוימת שתמשיך את קו ההתבטאויות של בכירי הפד' לפני שאלו נכנסו ל"תקופת ההדממה" לפני הפגישה הנוכחית. אז נשמעו כמה התבטאויות יוניות באופן חריג, שהן אלו שטיפחו את ציפיות השוק להורדות ריבית אגרסיביות.
הסיבה לכך שתתכן הפתעה "יונית" היא שמבט מעמיק יותר אל נתוני שוק העבודה שפורסמו ביום שישי מראה ששוק העבודה חלש יותר ממה שנראה במבט ראשון. שיעור האבטלה אומנם ירד באופן מפתיע ל-3.7% לעומת 3.9% בחודש הקודם, ונרשמה גם עליה של 199 אלף משרות לעומת צפי לעליה של 180 אלף משרות בלבד, וזאת במקביל להמשך עליה סולידית בגובה השכר.
מצד שני נתוני העבר שונמכו שוב באופן די משמעותי. (בכל החודשים השנה נרשמה ירידה במספר המשרות בעדכוני הנתונים שמתפרסמים מאוחר יותר). מ-336 אלף ל-262 אלף. בנוסף, לא מעט מתוך 199 אלף המשרות החדשות מיוחסות לעובדי יצרניות הרכב שחזרו לעבוד לאחר שביתה. שאר העובדים שנוספו הם במגזר הממשלתי ומגזר הבריאות. מגזר הייצור, בניכוי עובדי תעשיית הרכב הפסיד למעשה 2000 משרות. גם סקר ה-ADP (שבודק משרות חדשות במגזר הפרטי) שפורסם ביום רביעי שעבר הראה שמגזר הייצור הפסיד משרות. בנוסף, כפי שכתבנו בעבר, מספר העובדים הזמניים לקראת עונת הקניות של החגים רשם אף הוא ירידה, כך שנראה שהקמעונאיות צופות עונת קניות חלשה, כלומר הצרכן נחלש. במבט ראשון זה נראה קצת מוזר שכן בלק פריידי וסייבר מנדי הראו מספרים טובים, אבל מדובר לעיתים קרובות בטרייד אוף – קונים הרבה בימי המבצעים כי קונים פחות בשאר הימים, כך שעונת החגים בכללותה רושמת עליה נמוכה מהצפוי בקניות. אם אכן שוק העבודה נחלש ייתכן שפאוול יחליט שהגיע הזמן לשנות תקליט.
מאקרו - מה מחזיק את השוק? אופציות ב-5 טריליון דולר יפקעו ביום שישי
אמרנו שהשוק בסוג של המתנה לאיתותים ברורים יותר בנוגע למתווה הריבית העתידית, אבל ייתכן שישנו גורם נוסף שמחזיק את המדדים ב"הולד" בימים האחרונים. לפי חברת Aysm500 אופציות בסכום שיא של 5 טריליון דולר צפויות לפקוע ביום שישי הקרוב – הסכום הגבוה ביותר בלפחות 20 השנים האחרונות, וייתכן שמעולם. כ-80% הם חוזים הקשורים ל-SP500. עוד נתון שמעיד על התנפחות המסחר באופציות הוא נפח המסחר בשנה האחרונה – כ-44 מיליון חוזים ביום, שהוא ככל הידוע הגבוה ביותר בהיסטוריה.אחד הגורמים להתנפחות שוק האופציות הוא הטרנד האחרון בתחום תעודות הסל (ETF). נפתחות עוד ועוד תעודות סל שמנסות לייצר מזומנים באמצעות כתיבת אופציות קול מגובות נכסים או אופציות פוט מגובות מזומן (כתבנו על כמה מהן בשבועות האחרונים). הקרנות האלו הגיעו כבר לנכסים בהיקף של מעל 60 מיליארד דולר, צמיחה של 100% בשנה. מכירת אופציות מוגברת מטעם תעודות הסל הללו גרמה לדילרים – גורם מתווך בין המוכרים לקונים – להישאר עם הרבה חוזים שהולכים לפקוע באחת הפקיעות האחרונות בשנה. הדילרים האלו צריכים למכור חוזים עתידיים כשהשוק עולה ולקנות כאשר הוא יורד כדי לאזן את הפוזיציה שלהם שאמורה להיות נייטרלית. כך שבעוד שבדרך כלל כמות גדולה של אופציות דווקא מעלה תנודתיות, במקרה הזה היא מהווה גורם ממתן. לפי אנליזה של בנק נומרה היפני עודף החוזים שבידי הדילרים צפוי למתן את התנודתיות עד סוף השנה ולא יתן לשוק לברוח למעלה או למטה.
ייתכן שזו הסיבה שבמשך 19 ימים רצופים הסנופי לא נעו יותר מ-1% למעלה או למטה ומדד התנודתיות נמצא בשפל של 4 שנים. זאת, מלבד ההמתנה לאיתותים ברורים יותר בתחום המאקרו.
מיקרו: מהפכה בארגנטינה - אפשר לעשות מזה כסף?
חבייר מילאי, הכלכלן הליברטריאן אוהד ישראל נבחר בסופו של דבר לנשיא ארגנטינה וצפוי לעשות מהפכות כלכליות במדינה. לא ברור עדיין האם הצעדים הרדיקליים שהוא מתכנן יצליחו להציל את הכלכלה המתפוררת של המדינה הדרום אמריקאית או דווקא יקברו אותה עמוק יותר, אבל לפחות לאחר בחירתו המניות הארגנטינאיות הנסחרות בארצות הברית זינקו בעד 35%.בינתיים מילאי נכנס לתפקידו וכאקט ראשון הפחית את משרדי הממשלה ל-9 בלבד. ביום למחרת הוא הניח לפסו הארגנטינאי לצנוח במעל 50%. זהו טיפול בשוק, שכאמור, נושא בחובו גם סיכונים. מי שמאמין שבסופו של דבר החברות הארגנטינאיות ייהנו ממדיניות שתומכת בשוק חופשי הנה כמה מהמניות הארגנטינאיות המרכזיות הנסחרות בארצות הברית:
YPF SOCIEDAD ANONIMA +6.83% YPF SOCIEDA 40.03 +6.83% סגירה:0 פתיחה:37.22 גבוה:40.98 נמוך:37.22 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: חברת האנרגיה הארגנטינאית פעילה בכל שרשרת הערך של תעשיית הנפט והגז – מייצור וזיקוק, דרך הולכה ועד מכירת מוצרי אנרגיה. לאחר זינוק של כ-70% בחודש האחרון היא נסחרת ברמה של קרוב ל-20 מיליארד דולר.
TELECOM ARGENTINA SA +2.72% TELECOM... 13.2 +2.72% סגירה:0 פתיחה:13 גבוה:13.66 נמוך:12.9 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: חברת התקשורת הארגנטינאית נסחרת בשווי של 7 מיליארד דולר לאחר זינוק של כ-50% בחודש האחרון. היא נסחרת במכפיל רווח של כ-5 בלבד ומחלקת דיבידנד של כ-2.5%.
GLOBAL X MSCI ARGENTINA ETF
+1.49%
GLOBAL X MS
82.68
+1.49%
סגירה:0
פתיחה:81.58
גבוה:83.44
נמוך:80.68
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
היא תעודת סל העוקבת אחר השוק הארגנטינאי. האחזקה הגדולה ביותר שלה היא חביבת המשקיעים
MERCADOLIBRE INC
+1.87%
MERCADOLIBR
2,005
+1.87%
סגירה:0
פתיחה:1,967.5
גבוה:2,007.58
נמוך:1,955.17
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
והשניה היא חברת הנפט שהזכרנו קודם לכן. היא גובה 0.59% דמי ניהול ותשואת הדיבידנד שלה עומדת על 1.47%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה