"אנחנו בעיצומה של תכנית רה-ארגון; יש לנו חלופות למוצרים באוסטרליה"

אבן קיסר נמצאת בעיצומה של תכנית אסטרגטית במסגרתה היא גם סוגרת מפעלים, כמו ההודעה האחרונה על סגירת המפעל בארה"ב: "מעבירים את הייצור למקומות יותר תחרותיים"; בנוסף היא מתמודדת עם תקנים חדשים ומחמירים באוסטרליה: "זאת החלטה קיצונית", ואפילו בישראל, כאלה שגרמו לה לסגור את המפעל המיתולוגי בשדות ים: "התקנים מציבים אותנו בעמדת נחיתות מול המתחרים"
 |   | 
telegram
(3)

חברות בבעלות קיבוצים הן לא דבר נדיר בישראל - לחצרים יש את נטפים, לרמת יוחנן את פלרם פלרם +0.63% פלרם 7,150 +0.63% פלרם בסיס:7,105 פתיחה:7,105 גבוה:7,238 נמוך:7,072 תמורה:1,169,501 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , למשואות יצחק יש את על בד  על בד +0.45% על בד 2,007 +0.45% על בד בסיס:1,998 פתיחה:1,998 גבוה:2,016 נמוך:1,965 תמורה:209,397 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ויש עוד חברות רבות בבעלות קיבוצים שתרמו לקופה שלהם. אחת מהחברות הבולטות בנוף הקיבוצי היא אבן קיסר  אבן קיסר +4.02% אבן קיסר 4.14 +4.02% אבן קיסר סגירה:0 פתיחה:4.01 גבוה:4.15 נמוך:4.01 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מקיבוץ שדות ים העוסקת בייצור ושיווק של משטחי שיש. אבן קיסר הונפקה בנאסד"ק ב-2012 ובשיא הגיעה לשווי של 2.5 מיליארד דולר, והקיבוץ, שמחזיק ביחד עם קרן טנא ב-40% מהחברה, נהנה ביחד איתה והפך לאחד הקיבוצים העשירים בארץ.

אבל מאז השיא אבן קיסר נמצאת בהתדרדרות, התוצאות הכספיות הולכות ונהיות גרועות יותר והשנה היא אפילו הודיעה שתסגור את המפעל בקיבוץ שפועל משנת 1950. מנכ"ל החברה, יוס שירן, עונה על השאלות בראיון בלעדי.

מניית אבן קיסר מתחילת השנה

התדרדרות בתוצאות וסגירת מפעלים

ברבעון השלישי אבן קיסר דיווחה על הכנסות של 142.4 מיליון דולר, לעומת כ-180.7 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד ירידה של 20.3% שלדברי החברה נובעים מסיבה הפשוטה שהיא מוכרת פחות. החברה עברה להפסד תפעולי של 2 מיליון דולר לעומת רווח תפעולי של 3.2 מיליון דולר ברבעון המקביל וההפסד הנקי למנייה עמד על כ-0.03 דולר, לעומת הפסד נקי למנייה של כ-0.02 דולר ברבעון המקביל.

אבן קיסר נמצאת כבר תקופה בתוך התכנית האסטרטגית החדשה שלה, במסגרתה היא מעבירה את הייצור ממדינות יקרות יותר במערב למדינות המזרח - כבר בסוף השנה שעברה היא פיטרה כ-200 עובדים, שליש מכוח העבודה באותו הזמן, והמהלך הגדול הגיע בחודש מאי האחרון כאשר החברה הודיעה שהיא תסגור את המפעל המיתולוגי בקיבוץ ותפטר 150 עובדים נוספים, כאשר חלק מפעילות המפעל תמוזג למפעל באזור התעשייה בר לב בצפון וחלק תעבור לאסיה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עכשיו החברה מדווחת על סגירת מפעל נוסף, הפעם במדינת ג'ורג'יה אשר בארה"ב, כאשר בתחילת השנה היא העסיקה שם כ-124 עובדים. החברה תכיר בהוצאות חד פעמיות של בין 45-55 מיליון דולר בשל סגירת המפעל אבל היא צופה שהמהלך יחסוך לה כ-20 מיליון דולר בשנה. גם פעילות המפעל הזה תעבור בחלקה למפעל החברה בצפון ובחלקה למזרח.

סגירת המפעל בארה"ב, איך הגעתם להחלטה?
"לפני כחצי שנה התחלנו ביישום תכנית אסטרטגית שכוללת גם ארגון מחדש", אומר שירן, "כחלק מהאסטרטגיה אנחנו מעבירים ייצור ממקורות ייצור מערביים יקרים למקורות יותר תחרותיים במזרח וכחלק מזה העברנו חלק מהייצור בארה"ב למפעל בר לב בצפון הארץ וחלק למזרח".

במאי האחרון סגרתם גם את המפעל בשדות ים, גם הפעילות שלו עברה לבר לב?
"חלק לבר לב וחלק למזרח. המפעל בבר לב קולט מה שהוא מסוגל, ובשביל מה שלא אנחנו מפתחים את הפעילויות שלנו במזרח. יש לנו כבר היום יכולת ייצור גבוהה מאוד במזרח וזה הולך ועולה".

יוס שירן, מנכ"ל אבן קיסר; קרדיט: אתר החברה

הפיטורים הם רק בפס ייצור?
"לא, זה גם במטה, זה הולך יד ביד. אבל גם זה חלק מהאסטרטגיה שלנו. שיפרנו מאוד את המצב הפיננסי של החברה ואנחנו מתקרבים ל-100 מיליון דולר מזומנים וזה יאפשר לנו להמשיך עם האסטרטגיה שלנו ולהתמקד בפיתוח של מוצרים חדשים ושיווק המותג בכל העולם".

כמה אתם רואים ירידה בביקושים בתקופה האחרונה?
"מה שראינו השנה זה בסדר גודל של 20%, אבל זה מאפיין גם את המתחרים שלנו למיטב ידיעתנו, זה לא נקודתי אלינו. אני כן מקבל את זה שהציפיות מאתנו יותר גבוהות, אבל אנחנו עוד לא שם, צריך להיערך לזה וזה קשור בחלק מהמשימות שאנחנו מבצעים".

ההודעה המדאיגה מאוסטרליה

ההודעה אולי המדאיגה ביותר מגיעה מאוסטרליה - ממשלת אוסטרליה החליטה לאסור שימוש, אספקה וייצור של מוצרים המכילים סיליקה, אחד המרכיבים שנמצאים במשטחי הקוורץ של החברה, וזאת בשל מחלת הסיליקוזיס אליה חשופים העובדים בפס הייצור, מחלת ריאות קשה שגובה את חייהם של עשרות אלפים בשנה ונכון להיום אין לה מרפא.

המהלך של ממשלת אוסטרליה הוא קיצוני. "החברה מציינת כי השימוש במוצריה אינו מהווה כל סכנה לצרכני הקצה וכי אינו מהווה סיכון בריאותי למעבדי האבן המקפידים לקיים נהלי עבודה בטוחים. במקביל החברה ממשיכה להיערך על מנת להבטיח אספקת משטחי עבודה מחומרים חליפיים ללקוחותיה האוסטרליים מבלי לפגוע בסטנדרטים הגבוהים של מוצריה", מסרה החברה בהודעה למשקיעים. אוסטרליה מהווה מעל 18% מההכנסות של אבן קיסר.

הירידה בביקושים מושפעת גם מעניין הסיליקוזיס שחזר עכשיו לכותרות?
"זה גשם שיורד על כל יצרני הקוורץ בעולם", אומר שירן, "אבל ההחלטה של ממשלת אוסטרליה היא החלטה קיצונית – במקום להתמודד עם הבעיה דרך אכיפה, כמו שעשו בישראל ובמקומות אחרים, הם החליטו לאסור לחלוטין. בישראל כמעט ואין היום אירועים חדשים של סיליקוזיס כי הממשלה אכפה את העניין הזה. אם מקפידים על הנהלים, שמים מסכה ומשתמשים במים, אז זה בטוח, אבל אם לא אז זה מסוכן".

אבל הנושא חזר עכשיו בגדול לשיח הציבורי, אתם לא מודאגים שזה כשלעצמו יפגע בכם?
"זה בוודאי משהו שצריך להתייחס אליו אבל זה נושא שאנחנו מתמודדים איתו כבר שנים. יש לנו כבר אלטרנטיבות שפיתחנו כמו פורצלן וגם מוצרי קוורץ דלי סיליקה שלא משנים מהותית את שולי הרווח שלנו, אבל באוסטרליה בטווח הקצר זה ישפיע עד שתהיה התארגנות חדשה, זה טורף את הקלפים, אבל גם שם השוק חיכה לזה – לפני 3 שבועות הייתי באוסטרליה ודיברתי עם הרבה לקוחות, כולם מאוד אוהבים אותנו שם, אבן קיסר הוא מותג מאוד חזק באוסטרליה ואנחנו מתכוונים שהוא יישאר ככה".

אתם מתכוונים להגיב לחקיקה בדרך כלשהי?
"אנחנו לא הולכים להילחם בחקיקות בצורה משפטית. אנחנו נתאים את עצמינו בהתאם למה שאפשר לעשות, יש לנו פתרונות חלופיים".

התקנים המחמירים בישראל

סגירת המפעל בשדות ים נראית כלפי חוץ כמהלך משמעותי, בכל זאת, זה הבית של החברה, שם היא נולדה וגדלה. אבל שירן אומר לנו שהתקנים בישראל פשוט הופכים את המשך ההפעלה שלו ללא משתלם, והעובדה שהמפעל ישן לא עוזרת בנושא הזה.

"תקני איכות הסביבה בישראל הפכו לכל כך מחמירים שההשקעות שהיינו צריכים לעשות שם בשביל לעמוד בתקינה נהיו לא הגיוניות", אומר שירן, "אם אני צריך להשקיע עשרות מיליוני דולרים רק בשביל שהמפעל יעמוד בתקן, בזמן שהמתחרים שלי משקיעים את הסכומים האלה באולמות תצוגה או בקידום המותג אז אנחנו בעמדת נחיתות. בישראל החליטו שהם רוצים ללכת צעד אחד מעבר ויישמו תקנים מתקדמים שאין במקומות אחרים בעולם ובטח שלא אצל המתחרים שלנו".

אז התקנים האלה לא מוצדקים?
"אני לא אומר שהם לא מוצדקים, אבל לדעתנו אלה תקנים מוגזמים. הרי הדבר הכי טוב לסביבה זה שלא תהיה תעשייה בכלל, אבל בסוף צריך את התעשייה וצריך למצוא את הדרך שהיא שורדת ומכניסה מסים, בלי לעשות מהפכות שגורמות לתעשייה לצאת מהמדינה, ואת זה אני אומר בתור אזרח".

אבל דווקא החברה יכולה למנף את זה לתדמית יותר "ירוקה" כמו עניין ה-ESG
"אולי רק במכרזים ממשלתיים. בסופו של דבר כשאתה בא ללקוח והוא צריך לבחור בינך לבין מתחרה אחר, אם המתחרה יהיה דולר מתחתיך אז הוא יבחר אותו ולא משנה למי יש ESG ולמי לא. ה-ESG עדיין לא מהווה פקטור להחלטה, השיקול הזה הוא די שולי עדיין".

כמה דברים לסיכום?
"החברה שיפרה לאין ערוך את המצב הפיננסי שלה ואת היכולות שלה לייצר צמיחה רווחית בעתיד ואנחנו נמשיך ביישום התכנית שלנו שמתקדמת יחסית מהר. המכירות יבואו כתוצאה מצעדים שלנו ותחומים חדשים, כמו למשל הפורצלן שאנחנו מגבירים בו את הנוכחות וגם מרעיונות חדשים, וכמובן מהמשך עבודה על המותג העולמי של אבן קיסר".

אבן קיסר הונפקה בנאסד"ק ב-2012, אז קיבוץ שדות ים מכר מניות של החברה בסכום של מעל 90 מיליון דולר. מאז היא וקרן טנא הן המפסידות הגדולות ביותר "על הנייר", וזאת אחרי שהרכישה השנייה של טנא נעשתה במחירים גבוהים משמעותית מהמחיר הנוכחי. מעבר לכך, בעלות המניות הגדולות האחרות הן הפניקס שמחזיקה ב-11.7% מהמניות, וגלובאל אלפא המחזיקה ב-8.85% מהמניות.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    שיחזרו לפרסם בערוץ 14 ואולי המכירות יעלו (ל"ת)
    משה 14/12/2023 15:37
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 2.
    שמירת השבת
    שמילוביץ 14/12/2023 14:40
    הגב לתגובה זו
    0 1
    תפסיקו את העבודה בשבת באזור תעשיה בר לב תן לעובדים מנוחה השבת ותבוא עלכם ברכה והצלחה
    סגור
  • 1.
    ובכרומגן בוכים. הסוף ידוע ומתקרב
    חני ש 14/12/2023 13:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אה, ותודה לקרן טנא ..
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות