לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
וול סטריט סגרה את 2023 עם ראלי סוף שנה יפה, אבל היא פתחה את 2024 עם ירידות. הסנטימנט החיובי בשווקים על רקע הציפיות להורדות ריבית ב-2024 כנראה ניפחו את המניות קצת יותר מדי ועכשיו אנחנו רואים את האוויר יוצא מהבלון. החלטת הריבית של הפד צפויה רק לסוף החודש, כאשר ההערכות בכלל לא מדברות על הורדת ריבית בהחלטה הקרובה, אלא רק במרץ במקרה הטוב.
נתוני שוק העבודה
בינתיים, נתוני שוק העבודה בארה"ב די אמביוולנטיים, כפי שמציין אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב: "נתוני שוק העבודה האמריקאי לא היו חד משמעים. השכר עלה מעל התחזית. שיעור ההשתתפות בשוק העבודה ירד די בחדות. אילו ההשתתפות לא הייתה יורדת, שיעור האבטלה היה עולה ב-0.3%. תוספת המשרות (216 אלף) הייתה גבוהה מהתחזית, אך כ-70 אלף משרות הוסרו מהחודשיים הקודמים", כותב זבז'ינסקי.
יונתן כץ מלידר מתייחס לשכר לשעת עבודה שעלה ב-0.4% והאיץ ל-4.1% (קצב שנתי) מ-4%. "האצה זו בשכר תקשה על המשך התמתנות באינפלציה", מוסיף כץ. בנוסף, כץ מצביע גם על היחס בין ביקוש לעובדים ובין ההיצע הפוטנציאלי, שירד ל-1.4 מ-1.5.
יוני פנינג, אסטרטג עסקאות ראשי בבנק מזרחי טפחות, אומר שהנתונים מעידים על המשך ההתקררות בשוק התעסוקה: "בפרט, שיעור העוזבים את משרתם המשיך להתמתן במהלך החודש, והגיע לרמת 2.2% - נמוך כבר מהממוצע ב-2019, דומה לרמה שנע בה ב-2006-2007, טרום משבר הסאבפריים", מציין פנינג. "כנ"ל, נרשמת התמתנות במספר המשרות הפנויות בענפי השירותים אשר תרמו לאינפלציה לאחרונה, ובכלל זה בענפי התחבורה, לוגיסטיקה שירותים עסקיים וכמובן פנאי ואירוח".
הירידות בוול סטריט וצפי הריבית
כמו שאמרנו, הירידות בוול סטריט כנראה מגיעות כתיקון לעליות של סוף שנת 2023, וגם זבז'ינסקי חושב כך: "הירידות בשוקי המניות שראינו לאחרונה משקפות להערכתנו תיקון לאחר אופטימיות יתר בסוף השנה ולא שינוי המגמה", מציין זבז'ינסקי.
"עליית התשואות לאחרונה, כמו גם הירידה לפני, מגלמת שינוי בציפיות לריבית ה-FED. השווקים ממתנים את התחזיות להורדת הריבית, אך הן עדיין רחוקות מתחזית ה-FED. השוק נותן סיכוי של כ-70% להורדת הריבית במרץ", מוסיף זבז'ינסקי. "להערכתנו, הסיכוי לכך נמוך הרבה יותר כל עוד הסיבה העיקרית להורדת הריבית היא הירידה באינפלציה ולא חולשה בכלכלה. תהליך התאמה של ציפיות השווקים לתחזית ה-FED צפוי ללחוץ לעליית התשואות".
האנליסטים גם מתייחסים למדד מנהלי הרכש (ISM) שהבהיל את המשקיעים ביום שישי האחרון: "נתון שהבהיל משקיעים ביום שישי וגרם לזמן קצר לתגובה חדה של כל האפיקים הייתה אכזבה במדד מנהלי הרכש במגזר השירותים (ISM) שירד במפתיע, במיוחד ברכיב התעסוקה שנפל לרמות שהיו בעבר רק בתקופת המשבר ב-2008 ובקורונה", מוסיף זבז'ינסקי. "אולם, סביר להניח שזאת גם לא יותר מסטייה סטטיסטית שנובעת מגודל קטן של המדגם בסקר שגורם שתזוזות חדות במדד לעיתים קרובות".
"מדד מנהלי הרכש בענפי השירותים ISM ירד בדצמבר ל-50.6 נקודות בדצמבר מ-52.7 נקודות", מתייחס גם כץ. "רכיב התעסוקה ירד ב-7.4נק' ל-43.3 (ומצביע על ירידה במספר המועסקים). רכיב ההזמנות החדשות ירד ב-2.7 נק' ל-52.8 (כולל הזמנות ליצוא) וחלה ירידה חדה במלאי. יחד עם זאת, רכיב הפעילות העסקית עלה מעט ל-56.6. רכיב המחירים מעט התמתן ל-57.4 מ-58.3 אך עדיין מצביע על לחץ לעליות מחירים. לסיכום, ענפי השירותים עדיין מתרחבים אך מסתמנת יותר פסימיות לגבי העתיד", מוסיף כץ. "למרות שמכלול הנתונים הכלכליים בארה"ב היו מעורבים, שוק העבודה נותר הדוק וענפי השירותים ממשיכים להתרחב (אם כי בקצב מתון). לפי הערכתנו, הורדת הריבית הראשונה על ידי הפד תידחה לחודש יוני".
בבנק הפועלים התייחסו גם לפרוטוקול הפד שמיתן מעט את הציפיות להורדת ריבית: "בכירי הפד אומנם הסכימו שהריבית הגיעה לשיא וצפויה לרדת בשנת 2024 (ירידה של 75 נקודות בסיס לפי ממוצע חברי הפד), אבל מהפרוטוקול עולה, שבישיבה האחרונה לא נערך דיון לגבי מועד הורדת הריבית הראשונה, ושכמה מהמשתתפים אף ביקשו להותיר את האפשרות להעלאה נוספת במידת הצורך", כותבים בפועלים. "מהפרוטוקול עולה שהחלטות הפד יוסיפו להיות תלויות בנתונים, ובייחוד נתוני האינפלציה ושוק העבודה, וייתכן שאלה יחייבו את הותרת הריבית ברמתה הנוכחית לזמן ארוך יותר ממה שצופים השווקים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה