בחירות, המלחמה, ובינה מלאכותית - איך תיראה 2024?

אחרי שנת 2023 שבאופן כללי הייתה טובה לשווקים - שנת 2024 עלולה להיות שונה; מספר שיא של בחירות בעולם, הסכסוך במזרח התיכון, בינה מלאכותית, וגם סין - איך ישפיעו עלינו האירועים האלה ב-2024?
 | 
telegram

שנת 2023 הייתה טובה לשווקים - ה-S&P 500 עלה ב-25%, וגם ת"א 90 בארץ, למרות הכל, עלה ב-4.5%. אבל שנת 2024 טומנת בחובה מספר אירועים שעלולים להשפיע על העולם כולו, ומכך גם על השווקים. בעוד הבינה המלאכותית צפויה להשפיע על חיינו עוד יותר השנה מאשר בשנה שעברה, מספר אירועים נוספים, כמו הסכסוך במזרח התיכון והבחירות בארה"ב, צפויים להיות אירועים משמעותיים מאוד השנה.

הבחירות בארה"ב

שנת 2024 צפויה להיות שנה קריטית מהבחינה של בחירות באופן כללי, כאשר מספר גדול של מדינות יערכו בחירות השנה, בהן מדינות חשובות כמו רוסיה, הודו, בריטניה, אבל בראשן ארה"ב. המועמדים לנשיאות צפויים להיות ג'ו ביידן, הנשיא המכהן, והאחד שהחזיר בתפקיד לפניו, דונאלד טראמפ, כאשר הקיטוב בין שני המחנות בארה"ב צפוי להעמיק עוד יותר. 
דונאלד טראמפ וג'ו ביידן; קרדיט: טוויטר
דונאלד טראמפ וג'ו ביידן; קרדיט: טוויטר

באופן מסורתי שנת בחירות מתאפיינת בעליות שערים, אבל גם בהוצאות ממשלתיות מוגזמות. כלכלת בחירות היא לא המצאה ישראלית. בתקופה שבה מנסים להנחית את הנוק אאוט האחרון על האינפלציה לא מדובר בחדשות טובות לפד'.

מלבד הקושי הנוסף בהתמודדות עם המדיניות הפיסיקלית שלא בהכרח תסייע למדיניות המוניטרית ולמאבק באינפלציה, הפד', ירצה או לא ירצה, נכנס גם לשדה המוקשים הפוליטי. ביידן ירצה לשדר שהכלכלה במצב מצויין, ויצפה שזה ישתקף גם במדיניות ובהתבטאויות של הפד'. המועמד הרפובליקני, קרוב לוודאי טראמפ, שמינה את פאוול אבל מעולם לא היה בן אדם נחמד אל מי שלא מתיישר לפי רצונו בכלל, או אל פאוול בפרט, ירצה לשפוך אש וגופרית על "ביידנומיק" – כלכלת ביידן.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הפד' בראשות פאוול ינסה ללכת בין הטיפות מבלי להירטב. כך, במהלך החודשים הארוכים שיעברו על הפד' עד נובמבר, כל החלטה של ועדת השוק הפתוח, כל התבטאות של אחד מחברי הפד' ובראש ובראשונה פאוול ימשכו אליהן מלבד תשומת הלב הציבורית הרגילה גם את הפוקוס של הפוליטיקאים ואת שבט ביקורתם אם הפד' לא יפעל לפי ציפיותיהם.

המלחמה במזרח התיכון

כבר ברור שהסכסוך הנוכחי בין ישראל לחמאס הוא לא רק עוד "סבב" כמו אלה שהורגלנו אליהם בשנים האחרונות, אלא מלחמה של ממש שכנראה תימשך זמן רב, בדומה למצב באוקראינה, כאשר הצפי הוא שהיא תתרחב גם לזירות אחרות בשלב מסוים.

חברות הספנות הגדולות כבר הודיעו שיפסיקו לשוט באזור הים האדום כתוצאה מהאיום החות'י, שכבר מומש מספר פעמים, לפגוע בכל ספינה באזור במטרה לייצר מצור ימי על ישראל. הים האדום הוא אזור קריטי למסחר הימי מאחר והוא השער בין אירופה למזרח בו עוברת 12% מכלל הסחורה הימית והעובדה שהוא סגור תייקר את מחירי השילוח מאוד, וגם אם החברות יחזרו לשוט באזור, מחירי הביטוח צפויים להיות גבוהים, מה שגם כן יתגלגל ללקוחות בקצה.
חות'ים; קרדיט: טוויטר
החות'ים - ימשיכו לשבש את שרשראות האספקה בים האדום; קרדיט: טוויטר

בנוסף, ככל שהסכסוך יתקרב לאיראן ויאלץ אותה להיכנס למערכה, כך אפשר לצפות ליותר שיבושים באספקת הנפט מצדה שכנראה תקפיץ את המחיר למעלה.

בינה מלאכותית

2023 הייתה השנה של הבינה המלאכותית, וב-2024 אנחנו צפויים לראות כמה שימושים לרעה בטכנולוגיה. לאור העובדה שבערך 4 מיליארד בני אדם צפויים להגיע לקלפיות השנה, יש סבירות גבוהה שנראה שימוש בבינה מלאכותית, הן משחקני פנים והן מבחוץ, במטרה לשבש ולהשפיע על מערכות הבחריות במדינה. אלה דברים שכבר ראינו בעבר בתצורות אחרות, והבינה המלאכותית היא הנשק החדש והנוצץ של אותם שחקנים בעלי אינטרסים.

מקומה של סין

גם אם סין תצליח לשקם את הכלכלה שלה, שנמצאת בסחרור מאז התחיל משבר הנדל"ן, העולם המערבי כנראה לא ירוויח מזה. המתיחות בין סין למערב (בעיקר ארה"ב) גוברת כאשר אחת הדוגמאות הטובות לכך היא הגבלות ייצוא השבבים לסין שממשל ארה"ב הטיל על חברות אמריקאיות במטרה למנוע מסין גישה לשבבים ולטכנולוגיה שעלולה בסוף להיות מופנת נגד ארה"ב עצמה.
נשיא סין שי ג'ינפינג; קרדיט: פייסבוק
נשיא סין שי ג'ינפינג; קרדיט: פייסבוק

סנקציות כאלה המוטלות על ידי ארה"ב, כמו הסנקציות שהיא מטילה על איראן כבר תקופה ארוכה, רק דוחפות את אותן מדינות עוד יותר להתאחד אל מול המעצמה האמריקאית ומקרבות אותנו להתפרצות של עימות גיאו-פוליטי בקנה מידה גדול. סין ממשיכה לבנות את כוחה הצבאי, מה שעלול להוביל לחשש מפני סכנת מלחמה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות