האם קרן הפנסיה תשלם קצבת נכות גם במקרה שהעמית עדיין מקבל הכנסות שוטפות?
קצבת נכות מקרן הפנסיה מהווה חלופה במקרים של אובדן כושר עבודה. תאונה, מחלה או כל אירוע בריאותי משמעותי, עשויים לזכות את העמית בקצבה במהלך תקופת הנכות. אלא שלעיתים, העמית ממשיך ליהנות מהכנסה גם בתקופת האירוע המזכה, דבר שעלול לגרום לקיזוז יחסי של הקצבה. הדבר רלוונטי במיוחד עבור חוסכים שיש להם הכנסות פאסיביות, דוגמת אוכלוסיית סוכני הביטוח, שהכנסתם משלבת גם עמלות תיק נפרעים.
כיצד מתבצעת בדיקת הזכאות?
במקרה של אירוע המזכה בקצבת נכות, הקרן מתחילה לבצע בדיקה של הכנסות העמית.
הבדיקה מבוצעת בשלושה שלבים, ומטרתה להבין כמה הרוויח העמית לפני האירוע, מהי ההכנסה שלו כעת בצירוף הקצבה, ומהו ההפרש ביניהן.
בשלב הראשון, בודקים מהי ההכנסה הכוללת*. הכוונה היא להכנסה הקבועה שיש לעמית מעסק, משכורת כשכיר או תשלום דמי אבטלה, והיא מגלמת בתוכה את ההכנסה האקטיבית והפאסיבית.
* חשוב לציין כי הקרן לא תיקח בחשבון הכנסות נלוות כמו דיבידנדים מהשקעות בשוק ההון, קצבת גמלאות או רווחים מנדל"ן, חקלאות וכן הלאה.
בשלב השני, הקרן מחשבת את ההכנסה המשולבת*, כלומר, את גובה קצבת הנכות + ההכנסה הצפויה כעת. חישוב זה עשוי להיות משמעותי כאשר העמית ממשיך לעבוד או מקבל עמלות מהכנסה פאסיבית.
בשלב השלישי, משווים בין ההכנסה הצפויה כעת (קצבה + הכנסות), להכנסה שהייתה לעמית בשנה שקדמה לאירוע המזכה. כלומר, מחשבים את תקרת ההכנסות ובודקים כמה הרוויח העמית בממוצע ב-12 החודשים שקדמו לאירוע.
כך מוודאת הקרן מה היה גובה ההכנסות טרם האירוע, מהן ההכנסות הצפויות כעת, ובהתאם גם מחשבת את ההפרש. אם החישוב מעלה כי העמית צפוי להרוויח יותר מהממוצע החודשי שלו, אז הקרן תקזז מהקצבה מחצית מההפרש. אם גובה הקצבה + ההכנסה אינם עולים הכנסתו בעבר, כמובן שהקצבה לא תקוזז.
איך זה עשוי להשפיע על הקצבה?
לדוגמה, משה הוא סוכן ביטוח שהכנסתו הקובעת* עמדה על 30 אלף ₪ בחודש ונקבעה לו נכות מלאה. הוא זכאי לקצבה בסך 75% מהכנסותיו – כלומר 22,500 ₪, אך בשנה שקדמה לאירוע המזכה ההכנסה הכוללת של משה עמדה על 55,000 ₪.
כעת, בתקופת הזכאות, משה נהנה מהכנסה פאסיבית של תיק נפרעים בסך 40,000 ₪. כך שהכנסתו החודשית המשולבת – מהכנסה וקצבה – עומדת על 62,500 ₪. במקרה זה, ההפרש בין תקרת ההכנסה לקצבה הוא 7500 שקלים, ולכן הקרן תפחית מקצבת הנכות מחצית מההפרש – 3750 ₪.
דוגמה נוספת היא סוכנת הביטוח דפנה, שהכנסתה מתבססת בעיקר על עמלות ייעוץ, לצד תיק נפרעים קטן יחסית. ההכנסה החודשית האקטיבית של דפנה ממתן ייעוץ היא 40,000 ₪, ואילו ההכנסה הפאסיבית מתיק הנפרעים היא 15,000 ₪ לחודש. אם כך, ההכנסה הכוללת של דפנה היא 55,000 ₪ לחודש.
לאחר האירוע המזכה, מתבצע חישוב ההכנסה הפאסיבית של דפנה בנוסף ל-75% מההכנסה האקטיבית. כלומר: 15,000+30,000. ההכנסה הכוללת של דפנה כעת עומדת על 45,000 ₪ לחודש, פחות ממה שהרוויחה לפני קצבת הנכות, ולכן היא לא תיפגע מקיזוז.
במקרים בהם העמית החוסך אינו רוצה להיחשף לקיזוז קצבת הנכות, ניתן לשקול לבצע שינוי בתמהיל ההכנסות הפאסיביות והאקטיביות. במקרה של עמית בעל שליטה או עצמאי, הוא יכול לשקול דחייה זמנית של עמלות תיק הנפרעים, שתאפשר לו להימנע מקיזוז קצבת הנכה. באותה מידה, ניתן גם להקפיא את תשלום עמלות ההיקף, שממילא לא מועברות מדי חודש. כך יוכל העמית ליהנות ממלוא קצבת הנכות לה הוא זכאי בחוק.
- הכנסה קובעת על פי קרן הפנסיה, מתייחסת להכנסה האקטיבית של העמית.
- קרן הפנסיה מגדירה הכנסה כוללת כחיבור בין ההכנסה האקטיבית והפאסיבית.
- הכנסה משולבת מתייחסת להכנסה החודשית הצפויה של העמית בצירוף קצבת הנכה שהוא זכאי לה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.אלו משכורות של יועצי ביטוח?! (ל"ת)יענקל'ה 04/02/2024 21:35הגב לתגובה זו3 0סגור
-
2.מה אם העובד כבר מקבל קצבת נכותמנשה צור 04/02/2024 20:38הגב לתגובה זו3 0מה קורה במקרה שהעובד כבר מקבל קצבת נכות מביטוח לאומי ,ועובד חצי משרה,או שכר מינימיום,ויש לו פנסיית נכות ,תודהסגור
-
1.נכות קבועהיפית מוסברג 04/02/2024 12:46הגב לתגובה זו7 0האם מגיע מהפנסיה וגם מביטוח לאומי קצבה על נכות עובדת 50% משרה כתומכת לימודית בביה"ססגור