המיתון מחוץ לארה"ב מתרחב: יפן, בריטניה וכנראה גרמניה נכנסו למיתון

מאקרו: 2 מכלכלות ה-G7 נמצאות במיתון; יפן איבדה את מקומה ככלכלה השלישית בגודלה לגרמניה, למרות שגם שם הבנק המרכזי אומר שהיא "ככל הנראה" גם כן במיתון כבר; למרות הנתונים הקשים ישנם סימנים חיוביים בשתי הכלכלות הגדולות מיקרו: ?המניה הבריטית שזינקה ב-220% בשנה שעברה
 | 
telegram
(2)

מאקרו: המיתון מחוץ לארצות הברית מתרחב

מיתון הוא התכווצות בתוצר, אבל מתי ניתן להגיד שכלכלה מסוימת נמצאת במיתון? אין לכך הגדרה רשמית, אך ההגדרה המקובלת היא ששני רבעונים רצופים של התכווצות התוצר יחשבו כמיתון. לפעמים זה יוגדר כ"מיתון טכני" או "מיתון קל", כאשר מדובר בהתכווצות קלה בתוצר שנראית כזמנית, ומיתון עמוק יותר כאשר מדובר בהתכווצות רצינית או ארוכה יותר.

על כל פנים, לפי ההגדרה הלא רשמית הזו ישנן כבר כמה מדינות ברחבי העולם שנמצאות במיתון, ביניהן: אסטוניה, פינלנד, לוקסמבורג, אירלנד, פרו עוד. אל הרשימה הלא יוקרתית הזו הצטרפו בשבוע שעבר שתיים מהכלכלות הגדולות והחשובות בעולם – יפן ובריטניה. גרמניה כנראה עומדת להצטרף אף היא. הבנק המרכזי במדינה הודיע השבוע כי גרמניה "ככל הנראה" כבר נמצאת במיתון. שלוש כלכלות הענק אם כן נכנסות למיתון, אם כי בכל מקרה מדובר בגורמים אחרים כפי שנראה בהמשך. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לרשימה המתארכת הזו אולי כדאי להוסיף את סין, שלמרות שכלכלתה ממשיכה להתרחב בקצב של כ-4% - 5% בשנה, קצב  שבכלכלות אחרות נחשב ל"צמיחה בריאה", אבל ביחס לסין מדובר בנתונים קשים, וזה עוד לפני שנפקפק באמינותם. נראה שהיחידים שנמצאים בעולם משלהם של צמיחה בריאה אלו האמריקאים וההודים. אולי קולמובוס לא טעה כל כך בכיוון. 

יפן איבדה לגרמניה את מקומה ככלכלה השלישית בגודלה בעולם

נתוני התוצר של הרבעון הרביעי ביפן הראו על התכווצות של 0.4%, פספוס ענק של הציפיות. על פי סקר של רויטרס הכלכלנים ציפו לצמיחה של 1.4%. ברבעון הקודם התכווצות התוצר הייתה משמעותית יותר והסתכמה ב-3.3%. עקב הירידה בתוצר (כמו גם היחלשות הין כדלקמן) יפן איבדה את מקומה ככלכלה השלישית בגודלה בעולם (לאחר ארצות הברית וסין) וכעת ניצבת במקום הרביעי אחרי גרמניה.

הסיבה העיקרית להיחלשות התוצר היא ביקוש מקומי נמוך. הצריכה הפרטית מהווה יותר מ-50% מהתוצר היפני, והיא ירדה ב-0.9% ברבעון לעומת צפי להתרחבות של 0.1%. זהו הרבעון השלישי ברציפות שהצריכה הפרטית יורדת. הוצאות ההון ירדו ב-0.1% לעומת צפי לעליה של 0.3%. הביקוש החיצוני (יצוא פחות יבוא) תרם 0.2% לתוצר. סך הכל הסתכמה הצמיחה בשנת 2023 כולה בשיעור של 1.9%.

בשונה מכלכלות אחרות שנכנסו למיתון, לריבית אין שום קשר לירידה במקרה זה. יפן עדיין נמצאת עם ריבית שלילית. הסיבה שביסוד הירידה בביקוש היא הבעיה ארוכת השנים של יפן – התכווצות האוכלוסייה. גורם נוסף שהשפיע על הצריכה הוא עליית מחירי המזון והאנרגיה שהכבידו על הכיס היפני. יפן מייבאת 94% מהאנרגיה שלה ו-כשני שליש מהמזון. כיון שהין נחלש בחדות לאחרונה מחירי המזון והאנרגיה במדינה עלו. הצפי היא שהמגמה נמשכה לפחות בחודש ינואר גם עקב רעידת האדמה שפקדה את הים היפני שפוגע אף הוא בצריכה. כך העלאת ריבית, במקרה שכן תתרחש בסופו של דבר, אולי תביא להתחזקות הין שדווקא יביא להתמתנות מחירים שתסייע להתאוששות בצריכה הפרטית. 

היחלשות הין בכ-7% בשנת 2023 גרמה לכך שהכלכלה היפנית איבדה את מקומה ככלכלה השלישית בגודלה בעולם. התוצר היפני בשנת 2023 היה 4.2 טריליון דולר בעוד זה הגרמני 4.5 טריליון. עיקר השינוי מיוחס לשערי החליפין. 

הנתונים הללו מורידים את הסיכוי שהבנק המרכזי ימתן את המדיניות הסופר מרחיבה שמאפיינת אותו מזה שנים. לאחרונה הבנק המרכזי הראה סימנים לנכונות להדק מעט את המדיניות לנוכח האינפלציה שהחלה להתפתח במדינת האי, על פי הערכות הכלכלנים מדיניות הריבית השלילית הייתה אמורה להסתיים במרץ או באפריל. כעת, המיתון המתפתח מפחית את הסיכויים שכך אכן יקרה. "יש סיכון שהכלכלה תתכווץ שוב ברבעון הראשון עקב האטה בצמיחה הגלובלית, ביקוש מקומי נמוך וההשפעה של זעזועי תחילת השנה" אמר טאקוזי אידה, הכלכלן הראשי של בנק קרדיט אגריקולה. עוד אמר שהבנק המרכזי יאלץ ככל הנראה למתן את התחזית האופטימית שלו לצמיחת התוצר בשנים 2023 – 2024.

יחד עם זאת לא כולם פסימיים ולא הכל שחור במעצמה האסייתית. כמה כלכלנים עדיין סבורים שהכלכלה היפנית חזקה מספיק כדי לסיים את המדיניות הסופר מרחיבה בקרוב: "בעוד ירידת התוצר השנייה ברציפות ברבעון הרביעי מראה לכאורה שהכלכלה היפנית במיתון כעת, סקרי העסקים ושוק העבודה מספרים סיפור אחר" אומר מרסל ת'יליאנט, כלכלן בקפיטל אקונומיקס, "בכל אופן הצמיחה צפויה להיות איטית השנה עקב שיעור החסכון של משקי הבית שהפך לשלילי. הבנק המרכזי טוען שהצריכה הפרטית "ממשיכה לצמוח באופן מתון" ואנחנו חושדים שהוא ימשיך לשדר טון אופטימי בפגישה הבאה במרץ".

עוד נתונים טובים שמגיעים מיפן קשורים לשוק העבודה ולמצב העסקים. שיעור האבטלה ביפן ירד לשפל של 2.4% בדצמבר. סקר של הבנק המרכזי היפני הראה שמצב העסקים בכל תחומי התעשייה ובכל רמות גודל של החברות הוא החזק ביותר מאז הרבעון הרביעי של 2018. כתוצאה מכך, בגולדמן זאקס מעריכים שהכלכלה היפנית תצמח ב-1% ברבעון הראשון. בנוסף, כלכלנים מקפיטל אקונומיסטס סבורים שאף הנתונים של הרבעון הרביעי יעודכנו כלפי מעלה בעדכון של מרץ.

היחלשות הין והנתונים הפונדמנטלים החזקים יחסית תומכים מאד בשוק המניות היפני שהיה מהטובים בעולם בשנת 2023 עם עליה של 28%. גם ב-2024 הוא שועט ללא מעצורים עם עלייה של מעל 15% עד כה בחודש וחצי בלבד – הביצועים הטובים מבין המדדים הגדולים, עליות שמגובות ברווחי שיא של החברות ברבעון הרביעי.

בריטניה – נכנסת למיתון לקראת שנת בחירות

בריטניה הצטרפה ליפן ונכנסה להגדרה המקובלת של מיתון עם שני רבעונים רצופים של התכווצות בתוצר, וזאת כשהבחירות הכלליות במדינה תתקיימנה לכל המאוחר בדצמבר של שנת 2024. התוצר הבריטי נפל ב-0.3% ברבעון האחרון של שנת 2023 לאחר ירידה של 0.1% ברבעון שלפניו. בשנת 2023 כולה התרחבה הכלכלה הבריטית בשיעור זניח של 0.1% לאחר צמיחה של 4.3% בשנת 2022. מדובר בשנה הגרועה ביותר באי הבריטי מאז שנת 2009 למעט שנת 2020 (שנת הקורונה).

"כל הסקטורים העיקריים נפלו ברבעון" מסרה ליז מקאוון, הכלכלנית הראשית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הבריטית , "הייצור, הבניה והמכירות הסיטונאיות היו המשקולות הכבדות ביותר על הצמיחה, מה שמיתן מעט את הירידה היה העלייה במלונאות, השכרת רכב ומכונות".

התוצאות עלולות להשפיע על התקציב. שר האוצר ג'רמי האנט אמור להודיע בחודש הבא על התקציב השנתי שאמור לכלול קיצוץ מסויים במיסים למרות החולשה הכלכלית והחוב מרקיע השחקים של הממשלה. האנט צפה שהצמיחה תהיה חלשה עקב הריבית הגבוהה ביותר מזה 26 שנה, אך הביע אופטימיות ביחס להמשך: "ישנם סימנים שהכלכלה הבריטית כבר מבצעת פניה... למרות שזו עדיין תקופה קשה למשפחות רבות אנחנו חייבים לדבוק בתוכנית – להוריד מיסים על העבודה ועל העסקים ולבנות כלכלה חזקה יותר".

למרות המיתון הקל הכלכלה הבריטית במצב טוב בהרבה ממה שרבים צפו בתחילת השנה. גם בבריטניה שוק התעסוקה ממשיך לגדול, המשכורות הריאליות עולות (כלומר עליית השכר גבוהה מהאינפלציה) זה החודש השביעי ברציפות, ובטחון העסקים והצרכנים משתפרים. התקווה שהאינפלציה המתמתנת תאפשר הורדות ריבית בהמשך צפויים לעודד את הפעילות הכלכלית. 
 

גרמניה: נדרש שינוי של המודל הכלכלי?

גם כלכלת גרמניה נכנסה ככל הנראה למיתון, כך על פי הבנק המרכזי במדינה. הביקוש החיצוני החלש משפיע על הכלכלה מוטת הייצוא, מה שמצטרף לצריכה פרטית נמוכה וירידה בהשקעה המקומית שמושפעת משיעורי הריבית הגבוהים.

התעשייה הגרמנית המפורסמת שתמיד העניקה לגרמניה את עוצמתה והפכה אותה למעצמה עולמית כבר סופרת רבעון רביעי ברציפות של צמיחה שלילית או אפסית. "עדיין אין התאוששות של הכלכלה הגרמנית" מסר הבונדסבנק "התוצר עלול לרדת שוב באופן מתון ברבעון הראשון של 2024, עם הרבעון השני ברציפות של ירידה בתוצר, הכלכלה הגרמנית תיכנס למיתון טכני".

החולשה המתמשכת מעוררת ביקורת על המודל הכלכלי הגרמני שמסתמך על תעשייה כבדה שזקוקה להרבה אנרגיה. הממשלה מצידה מצטדקת בכך שהנסיבות הבנלאומיות יצרו את "הסערה המושלמת" עקב מחירי האנרגיה והאינפלציה החריגה בתוספת לשיעורי הריבית הגבוהים וחולשה בביקוש מסין. מבחינת הממשלה, כך זה נראה, הכל בסדר ואין צורך בביצוע שינויים דרסטיים. 
 

מיקרו: המניה הבריטית הוותיקה שזינקה ב-220% בשנת 2023

נישאר בבריטניה ונציג מניה מפתיעה במקצת. חברת התעשייה המפורסמת רולס רויס  ROLLS-ROYCE HOLDINGS PLC +0.89% ROLLS-ROYCE 545.6 +0.89% ROLLS-ROYCE HOLDINGS PLC סגירה:0 פתיחה:540.2 גבוה:546.4 נמוך:535.8 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: היא אחת משלוש המניות היחידות שנכללות במדד המוביל של בריטניה מאז השקתו בשנות ה-30 של המאה הקודמת (המדד שקדם ל-FTSE100 - לקריאה נוספת)- התשואה שלה בשנת 2023 מפתיעה - זינוק של 221% שלא ממש נעצר בשנת 2024. עד כה היא עלתה מתחילת השנה ב-10% נוספים. 

רולס רויס ידועה בזכות הרכבים שקרויים על שמה, אך כיום עיקר עיסוקה של החברה הוא בייצור מנועים למטוסים ולספינות לשוק האזרחי והצבאי כולל כורים אטומים לצוללות, כמו גם מתן שירותים לאחר הקניה. 

מדוע זינקה המניה בצורה כזו? הסיבה העיקרית היא שהחברה כמעט נמחקה לחלוטין בזמן המגפה עקב הפגיעה בענף התעופה האזרחי. כעת היא נהנית מהתאוששות שוק הטיסות העולמי. החברה גם מרוויחה מההייפ סביב המגזר הבטחוני עקב המתחים הגיאופוליטיים ברחבי העולם. לאחרונה זכתה החברה להעלאת המלצות מבנקים כמו סיטי, דויטשה בנק ו-UBS. 

החברה נסחרת בשווי של כ-35 מיליארד ליש"ט ומכפיל רווח של 16.7. 

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    רולס-רויס עולה בגלל מחסור עולמי במנועי מטוסים
    יריב 21/02/2024 13:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ישנן בעיות חמורות אצל המתחרה פרט אנד ויטני. זה גם השפיע לטובה על היצרן השלישי, ג'נרל אלקטריק.
    סגור
  • 1.
    לוקח זמן עד שעליית הריבית משפיעה על השווקים
    קשקש 21/02/2024 09:07
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כל עוד הריבית הייתה זולה זה היה טוב לעסקים ברגע שהכסף מתייקר זה משפיע על הצריכה והמיתון מתחיל .בדרך כלל זה בין 3-5 שנים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות