הרווחים של ארמקו צנחו ב-25% - מה זה אומר על שוק הנפט?
על רקע הירידה בנתח השוק של מדינות OPEC - ארמקו, חברת הנפט הגדולה בעולם ש-90% ממנה בבעלות ערב הסעודית, מדינה שחברה בארגון OPEC, דיווחה על ירידה של 25% ברווחים בשנת 2023 שהסתכמו ב-121.3 מיליארד דולר לעומת 161.1 מיליארד דולר ב-2022.
הירידה החדה בהכנסות מגיעה כאמור על רקע הירידה בנתח השוק של הארגון-קרטל העולמי, אבל גם כתוצאה מהירדה במחירי הנפט - בשנת 2023 המחיר של חבית נפט גולמי ירד ב-10.7% והמחיר של חבית נפט מסוג ברנט ירד ב-6%. בנוסף, למרות האזהרות, מחיר חבית נפט גולמי ירד ב-6.5% מאז ה-7.10.
ההכנסות של ארמקו צנחו ב-17% והסתכמו ב-2023 ב-440.88 מיליארד דולר לעומת 535.19 מיליארד דולר. תזרים המזומנים החופשי ירד ל-101.2 מיליארד דולר לעומת 148.5 מיליארד דולר ב-2022.
"הנפט גדל בחודש פברואר בכ-90 אלף חביות ליום בממוצע, העלייה בייצוא מדאיגה את ארגון OPEC, אשר שמה לה למטרה לצמצם את העודף הגלובלי, אך ללא הצלחה ניכרת", כותב דר' גיל מיכאל בפמן, כלכלן ראשי בלאומי. "ייתכן כי עליית הביקוש הגלובלי לנפט ותזקיקים, בשילוב עם המשך קיצוצי הייצור, יתרמו לעליות מחירים עתידיות בשווקים.
מנגד, הלכידות של הקבוצה מוטלת בספק, זאת לנוכח אספקת נפט מעבר למגבלות היצוא שהוטלו על ידי מספר מדינות החברות בארגון. ייתכן שהמשמעת של המדינות החברות בארגון, תוביל לקשיים בצמצום נוסף של היצע הנפט, זאת בעקבות ירידת ההכנסות הנובעת מחוסר שינוי דרמטי במחיר הנפט ובשילוב עם ירידת ההיצע", מוסיף בפמן.
כולנו זוכרים את החששות שהיו אחרי שהתחילה מלחמת חרבות ברזל בנוגע להתרחבות המערכה לאזור המפרץ מה שיביא לפגיעה באספקת הנפט ולעלייה במחירים. האיום הזה לא מומש, ואפילו המצור החות'י לא הביא לפגיעה רחבה ממנה חששו.
ארה"ב ובריטניה כבר תקפו את החות'ים בתימן, והפגנת הכוח של כוחות המערב נגד המורדים מעודדת את המשקיעים ומגולמת גם במחירי הנפט, כפי שמוסיף בפמן: "ייתכן, כי ככל שימשכו ניסיונות ההרתעה מצד הכוחות הבינלאומיים, כנגד האיום החות'י, פרמיית הסיכון, הגלומה במחירי הנפט, תפחת. אך למרות אי השקט בים האדום, נראה כי מחירי משלוחי הנפט עמידים יחסית למתרחש במזרח התיכון. אמנם, המצב הביטחוני והגיאו-פוליטי במזרח התיכון אינו בעל השפעה רבה על מחירי משלוחי הנפט, אך קיימת השפעה רבה על פרמיית הסיכון הגלומה במחיר הנפט, אשר הינה תנודתית מאז החלה מלחמת 'חרבות ברזל'", כותב בפמן.
גורם נוסף לפי בפמן שעשוי לתמוך בהמשך ירידת מחירי הנפט הוא התייעלות של תהליכי הפקת הנפט בארה"ב: "תהליכי הפקת הנפט בארצות הברית הופכים ליעילים יותר. זאת בעקבות פרסום של חברת שירותי שדות הנפט, בייקרי יוז, אשר מצביעה על ירידה חדה במספר אסדות הנפט, אך ללא ירידה דומה בתפוקת הייצור", כותב בפמן.
"בדצמבר 2023 מספר אסדות הנפט הפעילות עמד על 501 בממוצע, ואילו בשנה שקדמה, 2022, מספר אסדות הנפט עמד על 623. אי הירידה בתפוקה נבעה כתוצאה מהתמקדות עיקרית באתרים בעלי התפוקה הרבה ביותר, זאת בשילוב עם התייעלות של תהליכי הקידוח, שמקסמו את המגע עם מאגרי הנפט ואפשרו שאיבה מוגברת של נפט מהקידוחים. בטווח קצר תעשיית הנפט בארצות הברית הפכה מיומנת ויעילה יותר בהפקת נפט במחירים נמוכים יותר, ועם פחות צוותי קידוח, דבר אשר אפשר את הרחבת היצוא אל עבר מדינות אירופה", מוסיף בפמן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הטוק-טוקים החשמליים באסיה חוסכים מיליון חביות ביוםיריב 10/03/2024 15:19הגב לתגובה זו0 0ואם תחשבו שגם מכוניות עוברות לאט לאט לחשמל תבינו שימי הנפט העליזים קרובים לסופם. זה יבוא בבום אחד ואז כבר לא יתרומם לעולם. לא צריך עודפים של מיליוני חביות. גם עודף של מיליון חביות ליום יכול להפיל את השוק.סגור
-
2.העולם ימשיך להגדיל צריכהרק נפט 10/03/2024 14:40הגב לתגובה זו0 1האנרגיה האלטרנטיבית לא מספיקהסגור
-
1.אני לא היית בתחנת דלק חצי שנה אולי גם זה משפיע? (ל"ת)טסלה 10/03/2024 14:07הגב לתגובה זו2 2סגור