טיקטוק עשויה להיות על המדף בקרוב - אבל מי תקנה אותה?

אחרי ההצבעה המפתיעה של בית המחוקקים האמריקני שתכריח את טיקטוק להחליף ידיים אחרת היא תיחסם במדינה, נשאלת השאלה מי תקנה את הרשת החברתית? בניגדו לסיבוב הקודם בו ניצחה אורקל, הפעם יכול להיות שלא יהיה פשוט למצוא קונה
 | 
telegram

בית הנבחרים האמריקני הצביע אתמול ואישר באופן מפתיע הצעת חוק שתכריח את ענקית המדיה החברתית טיקטוק להימכר, אחרת היא תיחסם במדינה. מה שזה אומר הוא שטיקטוק כנראה תעלה על המדף - היא לא יכולה להרשות לעצמה להפסיד את השוק האמריקני שהוא המוביל מבחינת משתמשים עם 150 מיליון.
 

מי מחזיק בטיקטוק כיום?

הבעלים של טיקטוק היום היא חברת ByteDance הסינית. בעבר לאפליקציה קראו musical.ly ועיקר הפעילות בה היה יצירה של סרטוני ליפסינק לשירים פופולאריים. ב-2018 רכשה ByteDance את האפליקציה ומיתגה אותה מחדש כטיקטוק שאנחנו מכירים כיום עם פיצ'רים שכוונו להפוך אותה לרשת חברתית.

טיקטוק הכניסה בשנת 2023 20 מיליארד דולר מפרסומות והיא עשויה להכניס ב-2024 30 מיליארד דולר - משמע צמיחה של 50%. ב-2023 היו בטיקטוק 1.5 מיליארד משתמשים. טיקטוק עדיין רחוקה מהענקיות כמו פייסבוק, לה יש מעל ל-3 מיליארד משתמשים, אבל היא צומחת בקצב מהיר.

למה האמריקאים איימו לחסום את טיקטוק?

כאמור, טיקטוק מוחזקת על ידי חברה סינית, והממשל הסיני ידוע במעורבותו גם בחברות פרטיות במדינה, במיוחד כאלה שיש להן פעילות גדולה בארה"ב. בשנים האחרונות העלו מחוקקים רבים חששות מפני הפופולאריות של טיקטוק במדינה, כאשר שני החששות המרכזיים הם שממשלת סין תוכל להשתמש באפליקציה כדי לאסוף נתונים אישיים מאזרחים אמריקאים, וכן שהממשלה הסינית עשויה להשתמש בה כדי להשפיע על הפוליטיקה האמריקאית.

השפעה של רשתות חברתיות על מערכות בחירות ועל פוליטיקה בין לאומית או מדינית היא לא דבר חדש. מנכ"ל ומייסד מטא-פייסבוק, מארק צוקרברג, כבר הגיע למספר שימועים בקונגרס על התפקיד שפייסבוק שיחקה במהלך בחירות 2016 בהן נבחר דונאלד טראמפ לנשיא ארה"ב. הטענות היו שרוסיה הייתה מעורבת בקמפיין דרך הפלטפורמה בצורה של הפעלת פרופילים מזויפים והפצה של "פייק ניוק", והטענות כלפי פייסבוק וצוקרברג היו שהן לא עשו שום דבר כדי למנוע את זה.
מארק צוקרברג בשימוע מול הקונגרס; קרדיט: טוויטר
מארק צוקרברג בשימוע מול הקונגרס; קרדיט: טוויטר

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גם ב-X (טוויטר לשעבר) היו מקרים כאלה, כאשר האחרון הוא כמובן הפעילות הערה נגד ישראל מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל, שגם כן כוללת כמויות רבות של מידע כוזב. מאז תחילת המלחמה חמאס משתמש גם ברשת של אילון מאסק בשביל להפיץ את התעמולה שלו, והמצב הגיע אפילו עד לאיחוד האירופי שהורה לרשת להסיר את הפוסטים של חמאס.

העניין הוא שאחד העקרונות המרכזיים עליהן רשתות חברתיות בנויות הוא חופש הביטוי, ובארה"ב העיקרון הזה חזק במיוחד - כבר בשנת 2020 בעת כהונתו של הנשיא לשעבר טראמפ הוביל הממשל מהלך למכירת פעילות טיקטוק בארצות הברית מחברת האם ByteDance הסינית לידי חברה אמריקאית, אבל המהלך נפל. חשוב לציין שחלק מההתנגדות של טראמפ לטיקטוק מושפעת בעיקר מהעובדה שפייסבוק הרחיקה אותו לשנתיים מהפלטורמה בעקבות המהומות בקפיטול, ורק בשנה שעברה החזירה החברה את חשבונות הפייסבוק והאינסטגרם שלו לפעילות.


מי המועמדות לרכישת טיקטוק?

כבר בניסיון האחרון של הרגולטור האמריקני לגרום למכירה של טיקטוק, שורה של חברות טכנולוגיה מובילות התייצבו להתחרות על הרכישה ובראשן מיקרוסופט MICROSOFT +1% MICROSOFT 417 +1% MICROSOFT סגירה:0 פתיחה:411.06 גבוה:417.4 נמוך:411.06 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , וולמארט WALMART +2.31% WALMART 90.44 +2.31% WALMART סגירה:0 פתיחה:89.32 גבוה:90.91 נמוך:88.93 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , אורקל  ORACLE CORP -0.1% ORACLE CORP 192.24 -0.1% ORACLE CORP סגירה:0 פתיחה:193.7 גבוה:194.2 נמוך:191.06 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . התחרות הייתה על רכישת הפעילות של הרשת החברתית בארה"ב, קנדה, אוסטרליה וניו-זילנד, שהייתה אמורה להתכנס תחת ישות חדשה בשם "טיקטוק גלובל". אז מי שזכתה ב"מירוץ" הייתה אורקל, אבל המהלך לא יצא לפועל.

רשימת המתחרות הפוטנציאליות היום תהיה קצרה יותר, עד כדי כך שיכול להיות שזה לא יהיה כל כך קל למצוא קונה, וזאת מכמה סיבות.

ראשית, טיקטוק הרבה יותר גדולה ממה שהיא הייתה אז. כאמור טיקטוק עשויה להכניס 30 מיליארד דולר ב-2024, בערך שישית מההכנסות של מטא לצורך העניין, ואם נשתמש בהערכת שווי דומה זה ייתן לטיקטוק שווי של מעל 200 מיליארד דולר. רשימת עסקאות המיזוגים והרכישות בסדרי גודל האלה היא די קצרה - AOL רכשה את טיים וורנר ב-182 מיליארד דולר במזומן ובמניות בשנת 2000, והעסקה הגדולה ביותר מהסוג הזה גם כן הייתה באותה שנה כאשר חברת הסלולאר הבריטית וודפון רכשה את החברה הגרמנית מנסמן בקצת יותר מ-190 מיליארד דולר.

שנית, הלחץ הרגולטורי כיום הרבה יותר גדול על חברות מהסוג הזה. רק תראו את מספר התביעות שהוגשו בשנים האחרונות נגד ענקיות הטכנולוגיה (שחלקן גם רוכשות פוטנציאלות) גוגל GOOGLE -1.58% GOOGLE 166.57 -1.58% GOOGLE סגירה:0 פתיחה:166.98 גבוה:168.26 נמוך:165.71 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , מטא META PLATFORMS -0.7% META PLATFO 559.14 -0.7% META PLATFORMS סגירה:0 פתיחה:563.52 גבוה:563.52 נמוך:554.59 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , אמזון AMAZON -0.64% AMAZON 197.12 -0.64% AMAZON סגירה:0 פתיחה:198.19 גבוה:199.26 נמוך:196.75 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , מיקרוסופט  MICROSOFT +1% MICROSOFT 417 +1% MICROSOFT סגירה:0 פתיחה:411.06 גבוה:417.4 נמוך:411.06 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ואפל APPLE +0.59% APPLE 229.87 +0.59% APPLE סגירה:0 פתיחה:228.17 גבוה:230.72 נמוך:228.16 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . כמעט לכל החברות האלה יש איזשהו ניגוד עניינים עם רכישת טיקטוק - למיקרוסופט כבר יש רשת חברתית משלה, לינקדאין, גוגל מתחרה בטיקטוק עם פיצ'ר הרילס שלה ביוטיוב, מטא היא בהחלט מתחרה ישירה של טיקטוק. לאפל אומנם אין רשת חברתית משלה, אבל אחת מהאסטרטגיות המרכזיות של החברה היא להימנע מפרסום ממוקד (Targeted Advertising), ויהיה קשה לשמור על כך בניהול של רשת חברתית.

אורקל, המנצחת במירוץ לרכישת טיקטוק בסיבוב הקודם כאמור, לא נראית כמו מתחרה ישירה שלה, אבל במהלך השנים האחרונות הקשר בין השתיים התחזק כאשר אורקל הפכה לספקית הענן של טיקטוק, כך שהיא כבר מרוויחה ממנה גם ככה, ולמעשה אורקל מתמודדת עם ביקושים כה גדולים בתחום הענן שנראה שלא יהיה לה עניין ברכישת רשת חברתית שתאלץ אותה להיכנס גם לתחום הפרסום, תחום בו אין לה ניסיון.
אורקל - תנסה שוב לרכוש את טיקטוק?; קרדיט: SHUTTERSTOCK
אורקל - תנסה שוב לרכוש את טיקטוק?; קרדיט: SHUTTERSTOCK


הבעייתיות בעסקה

כאמור עסקת המכירה של טיקטוק כנראה תיעשה לפי שווי של בערך 200 מיליארד דולר - אין כמעט חברות שיכולות לממן עסקה כזאת, ועסקה של מזומנים+מניות תשאיר את בייטדאנס בתמונה, מה שחוטא למטרה של הקונגרס.

לאורקל יש חלקיק מהמזומנים בשביל העסקה, ואפילו למיקרוסופט אין מספיק כסף - לה יש מזומנים ושווי מזומנים של בערך 81 מיליארד דולר. אם כן, אחת האפשרויות היא שילוב כוחות של מספר חברות, כמו למשל אורקל ווולמארט, או שהחברה אפילו תנפיק בוול סטריט ותיעזר בציבור המשקיעים למימון חלק מהעסקה.

אחד שהביע עניין כבר ברכישת טיקטוק הוא שר האוצר האמריקני לשעבר סטיב מנוצ'ין שהצהיר שיארגן קבוצת רכישה, אם כי לא ציין מי יהיו חברות בקבוצה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות